Cum se judeca procesul lui Sebastian Ghita de noua ani. Managerul Realitatii TV, acuzat de procurori ca a eludat "taxa Basescu"​

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 29 aprilie 2011, 15:54 Actualitate


Sebastian Ghita
Foto: AGERPRES
Sebastian Ghita, actualul manager al Realitatea Tv, este judecat de noua ani de Tribunalul Bucuresti intr-un dosar in care procurorii il acuza de complicitate la inselaciune si fals in declaratii intr-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei  vechi. Presa a relatat de sute de ori despre dosarul botezat Tracia-Asesoft, insa nu au fost prezentate detaliile investigatiei procurorilor. HotNews.ro a consultat dosarul in baza unei cereri oficiale aprobate de Tribunalul Bucuresti. Procurorii il acuza pe Sebastian Ghita ca a fost implicat in anul 2000, la 23 de ani, intr-o retea de companii care eludand legea a pagubit statul roman de plata unor taxe aferente unor tranzactii cu produse petroliere.
 • Procesul a inceput in 2002 iar in 2004, Ghita a fost achitat. Procurorii au facut recurs iar din 2006 judecata s-a reluat. Din 2008, de cand sistemul electronic inregistreaza termenele de judecata, in aceasta cauza s-au inregistrat nu mai putin de 37 de termene din care 27 amanari, urmatorul termen fiind pe data de 9 mai.
 • Sebastian Ghita a respins acuzatiile procurorilor si a mentionat ca nu a incercat sa prejudicieze statul, ci doar a incercat sa recupereze o datorie pe care SNP Petrobrazi o avea la compania Asesoft Com.
In rechizitoriul intocmit de procurori in 2002, cand Sebastian Ghita a fost trimis in judecata sub acuzatia de inselaciune si fals in declaratii alaturi de alte noua persoane (Berendel Dan Florin, Gheorghe Romulus, Lalu Ioan Gheorghe, Lenghel Alexandru, Iriza Ştefan, Ştefan Stela, Nicorici Mircea Daniel, Ştefan Stela, Grigoriu Dan Constantin), anchetatorii au descris mecanismul prin care cei noua invinuiti, prin intermediul mai multor companii, ar fi vandut produse petroliere catre OMV eludand taxa FDSP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice; denumita si Taxa Basescu, n.red).

In dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti se regaseste si prima declaratie data de Sebastian Ghita in fata judecatorilor. In aceasta declaratie, Sebastian Ghita a respins acuzatiile procurorilor si a mentionat ca nu a incercat sa prejudicieze statul, ci doar a incercat sa recupereze o datorie pe care SNP Petrobrazi o avea la compania Asesoft Com. Ghita spune in declaratia data judecatorilor ca societatea sa a realizat pentru rafinarie un soft si a pus la un punct un sistem informatic pentru care nu si-ar fi primit banii. In contul acestei datorii, rafinaria i-a propus lui Ghita sa ii dea produse petroliere.

Procurorii au sustinut in 2002 ca statul roman a fost prejudiciat cu 20 de miliarde de lei vechi, din acest prejudiciu 1.671.912.143 lei vechi consta prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, compania al carei administrator era Sebastian Ghita. In 2002, cand a fost trimis in judecata, Ghita avea 25 de ani, dar faptele de care este incriminat de procurori au fost comise in anul 2000 cand managerul Realitatea avea 23 de ani.

Iata ce mentioneaza procurorii in rechizitoriu:
 • “Sebastian Ghita trimis in judecata pentru complicitate la inselaciune, prevazut de art. 215, al 1 ci C.p. Cu aplicarea art. 41, al. 2 C.p. Constand in aceea ca in calitate de administrator al Asesoft Com SRL- Ploiesti, in perioda aprilie-mai 2001 a indus si mentinut in eroare Ministerul Transporturilor declarand cu ocazia achizitionarii de carburanti auto fara cota M.T.R. ca acestia sunt folositi in alte scopuri decat circulatia pe drumuri publice, in realitate produsele fiind comercializate cu taxa inclusa in pret si distribuita prin statiile ce deservesc autovehiculele care folosesc drumurile publice cauzandu-se astfel Ministerului Transporturilor o paguba in valoare totala de 1.671.912.143 lei (suma este in lei vechi, n.red ,valoarea aproximativa la cursul mediu de 23 000 lei/USD este de 73 000 dolari N.red.) reprezentand taxa FDSP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice; denumita si Taxa Basescu n.red)
 • fals in declaratii prevazuta de art 292 C.p constand in aceea ca in calitate de administrator al Asesoft Com SRL, in anul 2001, in scopul obtinerii de carburanti auto scutiti de taxa FSDP a completat si semnat o declaratie pe proprie raspundere pe care a prezentat-o la rafinarie, declarand ca va folosi carburantii auto fara cota MTR in alte scopuri decat circulatia pe drumurile publice (in agricultura, ocol silvic, etc...) iar in realitate combustibilii au fost comercializati prin statiile de distributie care deservesc autovehiculele care folosesc drumurile publice. [...]
 • Organele specializate si abilitate Directia Regionala Drumuri si Poduri din cadrul Administratiei Nationale a Drumurilor prin structurile organizatorice, la sesizarea organelor de politie in data de 20.01.2001 au efectuat un control la Asesoft Com SRL. Din actul constatator rezulta ca desi reprezentantul societatii a depus la furnizorul de carburanti declaratiile prevazute de actul normativ mentionat, SC Asesoft Com SRL prin administratorul Sebastian Ghita a procedat la vanzarea carburantilor fara cota de drum, incalcand astfel prevederile referitoare la scopul achizitiei. 
 • SC Asesoft SRL reprezentata de Ghita Sebastian in perioada aprilie-mai 2000 a achizitionat de la SNP sucursala Petrobrazi, in 17 randuri cantitatea totala de 510 340 kg motorina pe care a vandut-o catre Master Mind SRL, administrata de Brendel Dan Florin fara a include taxa FSDP.
NOTA REDACTIEI: Informatiile de mai sus reprezinta pasaje din rechizitoriul procurorilor consultat de HotNews.ro in urma unei cereri formulate catre Tribunalul Bucuresti in baza legii 544/2001 pentru a consulta dosarul 4758/3/2006 in care este judecat Sebastian Ghita.

Procurorii descriu in rechizitoriu modul de operare al grupului de firme din care facea parte compania lui Sebastian Ghita. In dosarul care contine nu mai putin de 42 de volume se regasesc si zeci de note de constatare ale institutiilor de control printre care si o nota de control a ANAF din 2001 care este semnata in calitate de inspector de Sorin Blejnar, actualul sef al ANAF. Potrivit anchetatorilor, operatiunea arata in felul urmator: mai multe companii, printre care si Asesoft Com, achizitionau de la rafinarii produse petroliere fara plata taxei de drum, apoi aceleasi companii vindeau produsele catre benzinarii incluzand taxa.

Vezi mai jos cum descriu procurorii intregul mecanism:  
 • “In luna iunie 2001 Politia Economica s-a sesizat din oficiu ca mai multe societati comerciale au achizitionat in perioda ianuarie-mai 2001 de la anumite rafinarii diverse cantitati fara cote M.T.R si concomitent le-au comercializat catre statiile de distributie (benzinarii) prin introducerea taxei de drum.
 • S-a constatat ca in derularea operatiunilor de achizitionare a carburantilor scutiti de plata taxei FSDP in multe cazuri agentii economici rau-intentionati au organizat si desfasurat un complex de actiuni infractionale prin care au urmarit si reusit in conditii nelegale sa evite plata acestor obligatii catre Ministerul Transporturilor dar si sa o incaseseze si s-o ultilizeze in scopuri personale. Pentru a insusi pe nedrept taxele FSDP persoanele cercetate au creat filiere si societati fantoma. 
 • Cercetarile penale efectuate in cauza au stabilit ca in aceste operatiuni ilicite au fost implicate mai multe societati comerciale: Mastermind Consulying SRL, Giva Prodimpex SRL, Isarom Oil Trading SRL, Asesoft Com SRL, care s-au aprovizionat direct de la producatorii Arpechim Ploiesti, SNP- Petrobrazi, PNP-Baneasa, Lukoil Petrotel, iar in final Tracia International SRL a fost utilizata indeobste ca furnizor catre OMV Mineralol SRL. (...)
 • Dupa analiza tuturor documentelor s-a constatat ca circuitul a fost urmatorul: prim cumparator (Giva, Isarom, Asesoft Com)==> Master Mind==> In Crescendo ==> Tracia ==> OMV. Primul cumparator (Giva, Isarom, Mastermind sau Asesoft) emitea comanda in care mentiona cantitatea si felul produsului solicitat, insotita de o declaratie pe proprie raspundere in vederea achizitionarii de carburanti auto fara cote MTR in care preciza concret modul de folosire al produsului ( de exemplu: in agricultura, balastiere, ocol silvic, pentru ambarcatiuni maritime) pe care le prezentau in rafinarii in vederea primirii aprobarii producatorului pentru cantitatile respective
In rechizitoriul procurorilor este notata si declaratia data de Sebastian Ghita in faza de urmarire penala. Ghita le-a spus procurorilor ca in realitate nu a urmarit decat sa isi recupereze o datorie de la rafinaria SNP Petrobrazi. Iata ce se consemneaza in rechizitoriu:
 • Invinuitul Ghita Sebastian a declarat ca a fost oarecum fortat de inculpatul Bredel Dan Florin sa livreze motorina fara taxa FDSP spunandu-i ca astfel nu va mai cumpara nici benzina de la firma sa. Invinuitul si-a motivat actiunile urmatoare (respectiv achizitionarea de carburant auto fara taxa FSDP) cu faptul ca era interesat sa-si recupereze creanta detinuta la rafinarie. Imprejurarea ca invinuitul nu a practicat un adaos comercial si ca a urmarit recuperarea creantei pentru serviciile prestate pentru rafinarie nu poate duce la exonerarea sa de raspunderea penala cat timp acesta a inteles sa-si recupereze creanta prin manevre frauduloase in intelegere cu ceilalti inculpati asa cum s-a descris anterior.  
Mai jos puteti citi acuzatiile procurorilor asa cum apare ele in dosar. Documentul a fost copiat de HotNews.ro in baza unei cereri oficiale pe legea 544/2001 aprobata de Tribunalul Bucuresti. ATENTIE: Anonimizarea numelor a fost facuta de Tribunalul Bucuresti in baza legislatie in vigoare pentru protejarea datelor cu caracter personal!
Document

Traseul dosarului

Sebastian Ghita si cei noua coinculpati sunt judecati pentru inselaciune din 2002 cand dosarul a fost trimis spre judecare de procurorii Parchetului General. Din 2002 pana in 2004, dosarul a fost judecat de Irina Liliana Strava. Din dosar rezulta ca cei noua coinculpati din dosar au fost arestati preventiv, singurul pentru care nu s-a dispus masura arestarii preventive a fost Sebastian Ghita.

In data de 28 martie 2004, judecatoarea finalizeaza dosarul si decide achitarea tuturor inculpatilor. Procurorii au formulat recurs fata de acesta sentinta, procesul fiind judecat la Curtea de Apel Bucuresti, mai apoi la Inalta Curte de Casatie si Justitie care in 2005 a casat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare tot la Tribunalul Bucuresti.

Dosarul a fost repus pe rolul Tribunalulu Bucuresti in 2006, unde se afla si acum. Dosarul este judecat de judecatoarea Voica Valerica. Inregistrarile din sistemul electronic Ecris care dateaza din 2008 arata ca in dosar s-au judecat 37 de termene din care 27 amanari. Termenele acordate in dosar sunt in general de o luna de zile, chiar daca sunt amanari pentru angajarea unui avocat sau lipsa unei parti.  Dosarul are termen de judecata pe 9 mai, dupa ce la termenul din 11 aprilie a fost amanat.

Alte dosare penale in care a fost cercetat Sebastian Ghita. Evenimentul Zilei a relatat in 2006 ca Sebastian Ghita a fost cercetat in alte doua dosare. Potrivit publicatiei, Ghita a fost cercetat intr-un dosar instrumentat de procurori la sesizarea oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor. In 2003, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a decis Neinceperea Urmarii Penale in dosarul nr. 256/P/2003 in care era implicat Ghita. Potrivit Evz, in 2004 parchetul Tribunalului Prahova a decis NUP intr-un alt dosar care privea “mafia sistemelor informatice”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5373 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Tanar si nelinistit. (Vineri, 29 aprilie 2011, 16:20)

  haiducul [anonim]

  Cam asta este filmul in care a inceput sa joace ghita la 23 de ani,castigand experienta de mafiot inca de tanar normal ca la ,,facut" pe vulpoiul ,,golanul" batran sov.Locul acestor doi este dupa gratii pentru todeauna sa ne scuteasca de jocurile mizerabile televizate dar sa nu uitam ca tara in care au furat se cheama ROMANIA si niciodata nu vor fi gasiti vinovati de nimic.
  • +5 (5 voturi)    
   neee (Sâmbătă, 30 aprilie 2011, 6:52)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui haiducul

   la 23 de ani in asa afaceri? Este clar fatza cuiva, sau e cu ordin.
   • +1 (1 vot)    
    e fatza (Sâmbătă, 30 aprilie 2011, 14:57)

    tyh [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

    altfel cum crezi ca facea bani un pusti cu nimic genial
 • +10 (10 voturi)    
  Final (Vineri, 29 aprilie 2011, 16:30)

  tiana [utilizator]

  Dupa atatea amanari si dus incoace, dus incolo... urmeaza? .... urmeaza?... prescrierea!!!! Bravo! Ati invatat ceva de la judecatorii romani!
 • +7 (9 voturi)    
  !!! (Vineri, 29 aprilie 2011, 17:30)

  Cris [anonim]

  De ce nu sunt publicate si numele din documente?
  Exista o anumita cenzura din partea Tribunalului?
  Informatiile respective nu sunt publice?
  Faptul ca cineva este inculpat nu este o informatie publica?
  • +7 (9 voturi)    
   Date cu caracter personal (Vineri, 29 aprilie 2011, 17:43)

   Attila Biro [anonim] i-a raspuns lui Cris

   Anonimizarea numelor din document a fost facuta de Tribunalul Bucuresti deoarece in baza legii 544/2001 pot fi eliberate documente din dosarele aflate pe rolul instantelor numai cu respectarea datelor cu caracter personal. Cu alte cuvinte datele cu caracter personal sunt anonimizate. Nu este vorba de cenzura ci doar s-a respectat legislatia.

   Va multumesc!
   Attila Biro
 • +6 (8 voturi)    
  Vantu contraataca. (Vineri, 29 aprilie 2011, 17:51)

  mircea [anonim]

  A inceput actiunea ,Vantu contraataca?
  • +3 (3 voturi)    
   probabil (Sâmbătă, 30 aprilie 2011, 6:54)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   probabil ca luni vom afla al cui e Ghita.
 • +2 (2 voturi)    
  taxa si drumul oaselor (Sâmbătă, 30 aprilie 2011, 0:51)

  reanihilator [anonim]

  Prejudiciul din rechizitoriu este in realitate de 72 miliarde lei vechi.Iar cei enumerati nu au mare vina in dosarul respectiv au fost pur si simplu tradati si aproape toti arestati timp 8-9 luni pentru a face loc pe piata unui rechin mai mare si infometat.Schema a iesit si omul a jucat tare beneficiind de "scutirile prefentiale de taxa de drum".Ghita este produsul rechinului cu care batuse palma cu aproximativ 6 luni inainte de operatiune.Capcana a fost intinsa iar oamenii au crezut ca este practic o continuare a succesului avut cu 4 ani inainte intr-o alta epopee cu final fericit insa.Eronat total si esafodul s-a rupt culminand cu arestarea in vama a unuia din membri care voia sa scape si sa povesteasca detaliile primului serviciu secret strain care-i iesea in cale.A poposit la Jilava si s-a alaturat colegilor deja saltati.Restul a fost doar o tergiversare lalaistico-avocateasca specific balcanica care a atras dusmanii in interiorul grupului si o iremediabila scindare si reorientare in business.Inchei cu un sfat prietenesc: Lasati oamenii in pace ca nu le-a fost usor sa-si revina din soc si plecati sa pescuiti rechinul care l-a invatat pe Ghita sa inoate.Acolo e cheia afacerii si nu in articolele la comanda de prin Evenimentul acelor timpuri.
  Va anunt cand o sa termin aranjametele la blogul meu.Wicki de Valahia
  • +5 (5 voturi)    
   Va multumim (Sâmbătă, 30 aprilie 2011, 9:25)

   Attila Biro [anonim] i-a raspuns lui reanihilator

   Va multumim pentru comentariu chiar daca el este destul de criptic. Vreau sa va asigur ca articolul de fata a pornit dintr-o curiozitate jurnalistica pura fara nici un fel de alte implicatii. Toata lumea a amintit acest dosar dar nimeni nu l-a detaliat. Or in situatia de fata in care aveam sute de relatari despre Vintu si afacerile sale de la inceputul carierei este doar normal sa vedem si ce afaceri si dosare are cealata parte.
   Spuneti in comentariul dvs. asa: "pescuiti rechinul care l-a invatat pe Ghita sa inoate". Daca aveti date si informatii concrete v-as fi recunoscator daca le-ati putea transmite. Daca nu pe acest forum va astept la adresa mea personala attila.biro@hotnews.ro

   Va multumesc

   Attila Biro
   • +1 (1 vot)    
    Nu rechinul... (Sâmbătă, 30 aprilie 2011, 15:30)

    daniel [anonim] i-a raspuns lui Attila Biro

    ...ci porcul care l-a invatat le Ghita sa zboare! Ca vorba aia: "porc la porc trage si mai zboara si tinanadu-se de mana", nu de aia se cheama...Ghita si Vantu!
    Trebuie sa recunosc ca Romania se scalda intr-un circ cu porci zburatori!...sa se termine tot circul asta, ca doar nu avem abonament la "Globus" pe 3 decenii! Asta in cazul in care toti borfasii astia nu ne considera copii prosti...de fiecare data acelasi spectacol, si mai si aplaudam (aka comentam, postam....). Vreau sa mI aud de animalele astea NUMAI cand or sa fie condamnati 15 - 20 de ani.
    Va multumesc.
 • -2 (2 voturi)    
  vantu (Sâmbătă, 30 aprilie 2011, 11:17)

  rotonib [anonim]

  cati bani v-a dat Vantu sa il scrieti -reportajul-
  sunteti mafioti toti si va vindeti ca niste curve
  meseria de jurnalist e pe cale de disparitie in romania
  desigur acest comentariu nu va aparea este prea adevarat
 • +1 (3 voturi)    
  ............................ (Sâmbătă, 30 aprilie 2011, 13:21)

  mazos [anonim]

  inainte, unii dintre cei cu probleme penale erau racolati de "servicii" in schimbul libertatii; credeti ca s-a renuntat la aceasta metoda ? :-)
 • +1 (1 vot)    
  remember (Duminică, 1 mai 2011, 9:22)

  serban [anonim]

  sa ne aducem aminte de o replica celebra :
  nu va bucurati ca la doar 15 ani de la schimbarea regimului aveti multi multimilionari in dolari . asta inseamna ca undeva cineva fura masiv si nu plateste taxe . valabil pentru foarte multe persoane


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by