Cam 70% din cei 260.000 de profesori din Romania au castigat in instante plata unor diferente salariale, pe diferite perioade, peste 12.000 de cadre didactice au castigat in instante reincadrearea cu 50% leafa marita (cazurile Suceava si Botosani) iar unii profesori au pierdut procesele. "Legea pe care Guvernul isi angajeaza raspunderea stabileste unitate si echitate in sistem", a declarat ministrul educatiei , Daniel Funeriu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. Funeriu a explicat ca in cazul profesorilor de la Suceava si Botosani, Guvernul va cauta sa plateasca salariile marite, fiind vorba de drepturi salariale care nu pot fi prorogate, dar ca plata drepturilor banesti in cazul celorlalti va fi amanata pana in 2012.

Daniel Funeriu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Asculta integral interviul cu ministrul Daniel Funeriu

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de ministrul educatiei la Discutia de Luni

  • Majoritatea actiunilor in instanta sunt indreptate impotriva scolilor, impotriva primariilor care sunt ordonatori principali de credite sau inspectoratelor. Salariile cadrelor didactice din Romania sunt platite de primarii din bani care vin de la ministerul de finante din cote defalcate pe TVA. Acesti bani merg la trezorerii in fiecare judet, dupa care primariile fac platile.
  • In urma plangerilor in instata s-au dat decizii neunitare. Profesorii au cerut plata drepturilor salariale din 2008 pana la zi. In unele cazuri au fost respinse ca neintemeiate si nu s-a dat nici un drept salarial, in altele s-au dat decizii intre octombrie 2008 si aprilie 2009, in altele s-au dat drepturi salariale intre octombrie 2008 si decembrie 2009. Toate aceste drepturi Guvernul, prin ordonanta 71, a spus ca le va acorda incepand cu luna ianuarie 2012. 
  • Pe langa aceste sentinte, mai exista un alt set de sentinte, care prevad reincadrarea personalului, cazul Suceava - Botosani, care spun clar ca personalul trebuie reincadreat cu salariile marite cu 50%. Consecinta acestei reincadrari, pentru ca trebuie pusa in practica, este ca drepturile banesti devin drepturi salariale si ele nu pot fi prorogate, ci platite imediat.

  • Tocmai pentru ca Guvernul respecta sentintele s-a ajuns la situatia din judetul Botosani si Suceava, unde s-au facut reincadrari pe salarii marite, toata suma care sa da pe trimestre s-au consumat in primele doua luni ale trimestrului, deci intr-a treia luna n-au mai fost bani. In centralizarea ministerului sunt cazuri strict izolate Suceava Botosani. 
  • Tocmai pentru ca deciziile instantelor sunt neunitare, procurorul general doamna Kovesi a sesizat Inalta Curte pentru restabili unitatea (n.r. in februarie 2011), si asteptam pronuntarea Inaltei Curti pentru a da o solutie unitara. 
  • Ministerul s-a aparat intotdeauna spunand ca aplicabilitatea legii 221 este pana la momentul in care ea a fost prorogata prin ordonanta 136, este vorba de aproximativ o luna. Ce este important de retinut este ca, indiferent de pozitia ministerului, legea si deciziile din instanta trebuie respectate. Ce se intampla acum: toate sentintele se respecta. Sunt doua cazuri: cazurile in care s-au castigat drepturi banesti, deci acelea vor fi acordate din 2012 si decizii de reincadrare care sunt acum in aplicare. 
  • Sunt aproximativ 12.146 de cadre didactice care au castigat pe reincadrare si sunt aproximativ 70% din numarul cadrelor didactice (din totalul de 260.000) din Romania care au castigat pe plata diferentelor salariale, pe diferite perioade. 
  • Legea pe care Guvernul isi angajeaza raspunderea stabileste unitate si echitate, stabileste pentru fiecare functie didactica nivelul salarizarii. Trebuie sa o facem cat mai repede, cred ca va fi un termen foarte scurt. Am avut draftul in prima lectura joi, in aceasta saptamana vom intra cu forma finala in Guvern. Noile procese care eventual se pot deschide se vor raporta la un nou cadru legislativ.

  • Nu voi fi ministrul care va spune ca profesorii Romaniei, mai ales cei debutanti, au salarii corecte. Am spus intotdeauna ca debutantii nu au un salariu corespunzator. In legea salarizarii unitare, care va intra in vigoare anul viitor, am crescut semnificativ coeficientul de intrare in sistem a cadrelor didactice debutante sa nu mai avem aceste situatii. Sunt de acord ca aceste salarii sunt sub ce ar trebui sa fie. 
  • Realitatea arata ca avem o competitie la examenul national de titularizare foarte acerba. In legea de titularizare am creat mecanisme pentru a-i incuraja pe tineri sa vina in invatamant. Unul din aceste mecanisme este ca in ultimii ani, pe perioada masterului didactic, vor obtine o bursa al carei cuantum va fi egal cu salariul de debutant. 
  • Pe baza noii lege a educatiei nationale, in vigoare de doua luni, am stabilizat pe post aproximativ 3500 de cadre didactice, care la fiecare inceput de an trebuiau sa-si gaseasca un post de suplinitor. 
  • Banii de naveta trebuie sa fie decontati de primaria in care se afla scoala. Am dat un act normativ tocmai pentru a clarifica acest aspect: naveta a fost si continua sa fie platita de primarii. Primariile care nu fac acest lucru nu respecta legea. 
  • Un cadru didactic pe noile grile de salarizare, care vor intra in vigoare din 2012 incolo va fi, in final de cariera, in top 8% bugetari, deci salariul unui cadru didactic care va iesi din sistem va fi intre primi 8% din populatia de bugetari. Salariul de debutant va fi la coeficient 2, 15, care va fi o crestere semnificativa. 
  • Legea pe care ne asumam raspunderea va spune pentru fiecare functie didactica nivelul de salarizare, care nivel va fi identic cu salariile puse in plata  in primele luni ale lui 2011 pentru vasta majoritate a cadrelor didactice din Romania. Un cadru didactic din judetul Maramures, pentru o anumita functie didactica, va avea exact acelasi salariu ca un coleg din Botosani, Suceava, Bucuresti iar acest salariu va fi identic cu cel pe care profesorul din judetul Maramures l-a avut pe primele lui ale acestui an. 
  • Banii aferenti deciziilor in instanta vor fi platiti esalonat incepand din 2012, mai putin sentintele pe reincadrare unde va trebui sa gasim o resursa bugetara mai curand, pentru ca acest drept salarial are un regim juridic distinct. Daca toate cadrele didactice din Romania ar avea sentinta cu legea marita ar fi 500 de milioane de euro anuale. Efortul bugetar pentru judetele Suceava si Botosani se ridica pe trimestru undeva la 20 de milioane de lei noi. (...) Cazuri similare au fost pierdute de cadre didactice in judetul Arad si Curtea de Apel Timisoara a confirmat aceste decizii.

  • Despre noua lege a educatiei: In invatamantul preuniversitar, peste 400 de cadre didactice care aveau functie politica si functie de conducere, directori, au renuntat la functia politica, asta inseamna depolitizare. Asta inseamna depolitizare. Nu putem interzice in om o simpatie politica, dar faptul ca nu mai este in conducerea unui partid este depolitizare, facuta si nu doar vorbita. Peste 3500 de cadre didactice s-au stabilizat pe post. In fiecare an scolar, cadrele didactice care erau suplinitori incercau sa gaseasca un post, jumatati de posturi. In urma intrarii in vigoare a legii, peste 3500 de cadre didactice s-au stabilizat pe post.
  • In mediul universitar, acele cumuluri de norme - s-a terminat cu ele: maxim doua norme. S-a terminat cu normele date clientelar de catre conducerea universitatilor. Am numit in baza noii legi Consiliul National al Cercetarii Stiintifice. Veti vedea ca munca acestui nou consiliu este foarte apreciata. Saptamana trecuta am lansat in dezbatere publica procedura de evaluare a universitatilor in vederea clasificarii lor. Aceasta procedura a fost elaborata in premiera in Romania impreuna cu Asociatia Europeana a Universitatior, forul cel mai credibil al evaluarii. 
  • Este interzisa ocuparea concomitenta a functiei de rector si a unei demnitati publice. Singura institutie a statului roman care se poate pronunta asupra incompatibilitatilor este ANI. Ministerul a cerut un punct de vedere ANI, care a raspuns urmatorul lucru: consideram ca cele doua sunt incopatibile de la data in vigoare a legii si ANI spune ca acesti rectori parlamentari au 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii pentru a alege. La scurgerea celor 60 de zile ANI sa se si pronunte. Acest termen expira in aproximativ o saptamana. ANI va trebui in acel moment sa se pronunte iar acea decizie ANI trebuie respectata. Eu cred ca una dintre cele mai mari probleme in sistemul de invatamant superior este ingerinta politicului.