Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Ai solutia pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene? Cea mai buna idee te duce la Bruxelles!

de HotNews.ro    
Luni, 4 aprilie 2011, 16:06 Actualitate


Mai putina birocratie, mai multa informare, o transparenta crescuta in procesul de acordare a fondurilor? Care crezi ca este cea mai buna solutie pentru cresterea numarului de afaceri care acceseaza fonduri europene?

Concursul a inceput! EximBank si HotNews.ro premiaza cele mai bune idei pentru cresterea gradului de absorbitie a fondurilor europene.

 • Scrieti propunerea dvs. folosind formularul pentru comentarii de la finalul articolului.
Nota: Vor fi validate in concurs doar propunerile care sunt insotite de o adresa valida de e-mail.

Premiile concursului vor fi:
 • Premiul 1: o excursie de 2 zile la Bruxelles, Belgia
 • Premiul 2: curs de specialitate pe tema fondurilor europene in valoare de maxim 300 Euro
 • Premiul 3: carti de specialitate pentru domeniul accesarii fondurilor europene
Regulament

Art. 1 Organizatorul concursului
Concursul este organizat si desfasurat de catre HotNews.ro, denumita in continuare “Organizator”. Toti participantii la concurs sunt obligati sa respecte termenii si conditiile prezentului Regulament oficial al Concursului (denumit in continuare Regulament oficial).
1.2 Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica prezentul Regulament oficial, sub conditia notificarii publice prealabile a modificarii.

Art. 2 Dreptul de participare
2.1 La acest concurs poate participa orice persoana fizica cu domiciliul stabil in Romania. Participantii la concurs accepta si se supun prevederilor prezentului Regulament de concurs. Angajatii HotNews.ro, rudele de gradul I ale acestora, precum si angajatii firmelor partenere si rudele de gradul I ai acestora implicate in derularea concursului nu pot fi desemnati castigatori in cadrul acestui concurs. Fiecare participant are dreptul de a inscrie un singur mesaj in concurs.

Art. 3 Mecanismul Concursului
3.1 Inscrierile si participarea la concurs se fac prin completarea formularului postat pe pagina www.hotnews.ro/absorbtie_fonduri_europene
3.2 Participantii la concurs vor trimite, prin intermediul formularului de participare, un text de raspuns la tema “Sugerati idei de imbunatatire a gradului de absorbtiei a fondurilor europene in Romania”. Mesajul va fi insotit de datele de contact participantului la concurs (nume si prenume, adresa de e-mail). Textele primite vor fi aprobate in maxim 24 de ore si vor aparea in pagina dedicata concursului de pe site-ul www.hotnews.ro.

Pe pagina concursului vor fi afisate doar mesajul si numele persoanei, fara datele de contact ale acesteia. Datele de contact (adresa si numarul de telefon) vor fi folosite pentru livrarea premiului, in cazul in care mesajul postat este selectat de juriu.

Art. 4 Conditii de participare
4.1 Participantii la concurs sunt rugati sa completeze corect datele personale din sectiunea de inregistrare.
4.2 Mesajele ce vor fi inscrise in concurs trebuie sa respecte tema anuntata si sa aiba maxim 1.000 de caractere (inclusiv spatiile).

Art. 5 Desemnarea castigatorilor
5.1 In ziua de 2 mai 2011 vor fi desemnati trei castigatori. Mesajele castigatoare vor fi selectate dintre mesajele postate pana in ziua de 25 aprilie 2011 (pana la ora 23.59). Autorii mesajelor castigatoare vor fi contactati prin e-mail pentru validarea informatiilor de contact si vor fi anuntati pe site-ul www.hotnews.ro. Daca in termen de 24 ore de la desemnarea unui castigator, nu se primeste raspuns la e-mail-ul de validare a datelor de contact, se va desemna un nou castigator reluandu-se procedura.

Art. 6 Premii
Vor fi acordate 3 premii, constand in:
 • Premiul 1: o excursie de 2 zile in Bruxelles, Belgia (o persoana)
 • Premiul 2: un curs de specialitate pe tema fondurilor europene in valoare de maxim 300 Euro
 • Premiul 3: carti de specialitate pentru domeniul accesarii fondurilor europene
Art. 7 Calendar de desfasurare:
- Perioada de inscriere: 11-25 aprilie 2011
- Analiza materialelor se va face in intervalul 26-30 aprilie
- Desemnarea castigatorilor: 2 mai
- Expedierea premiilor: 2-5 mai 2011 

Art. 8 Evaluare:
8.1 Materialele inscrise in concurs sunt apreciate dupa criteriile:
 • incadrarea in tema
 • gradul de implementabilitate
 • originalitate
8.2 Cele 3 mesaje castigatoare vor fi alese de catre reprezentantii Organizatorului si ai Partenerului sau conform mecanismului descris in Art. 5 Desemnarea castigatorilor.
8.3 Desemnarea castigatorilor se va face pe baza votului juriului.
Materialele inscrise in concurs vor fi supuse jurizarii prin punctare cu note de la 1-10. Fiecare dintre concurenti va primi note din partea tuturor membrilor juriului desemnat.

8.4 Membrii juriului:
 • Sanda Popescu – economist-sef EximBank
 • Ana-Maria David- Manager Proiecte Speciale HotNews.ro – reprezentant HotNews.ro
 • Ciprian Nicolae – consultant Constrain, companie de training si consultanta pentru proiecte cu fonduri europene nerambursabile
Art. 9. Drepturile de autor:
9.1 Materialele inscrise trebuie sa respecte legea drepturilor de autor, precum si drepturile de proprietate intelectuala si drepturile exclusive de orice alta natura recunoscute de lege. Participantul trebuie sa fie proprietarul tuturor drepturilor asupra materialelor inscrise in concurs sau sa detina drepturile corespunzatoare de utilizare cu privire la acestea.
9.2 Participantul este unic responsabil asupra oricaror consecinte directe sau indirecte ce pot aparea ca urmare a inscrierii materialelor in acest concurs. Participantii pastreaza drepturile de autor asupra materialelor.
9.3 Completarea formularului de inscriere implica acordul ca materialele inscrise in concurs sa poata fi expuse si utilizate de catre HotNews.ro si EximBank, cu mentionarea numelui autorului, prezentul reprezentand consimtamant al autorilor si titularilor de drepturi de proprietate intelectuala cu privire la aceasta forma de utilizare, nelimitat in timp si spatiu.

Art. 10. Politica de confidentialitate:
10.1 Datele personale ale participantilor sunt confidentiale si vor fi folosite doar pentru functionarea normala a concursului.

Art. 11 Responsabilitate. Taxe
11.1 Organizatorul Concursului nu este raspunzator de plata taxelor, impozitelor sau a altor obligatii financiare legate de premiile oferite, acestea fiind in sarcina persoanelor castigatoare, cu exceptia impozitului datorat conform legii pentru veniturile din premii, impozit pe care Organizatorul Loteriei este obligat sa il calculeze, sa il retina si sa il plateasca in numele Participantilor.

Art. 12 Litigiile si legea aplicabila
12.1 Eventualele litigii aparute intre Organizator si Participanti se vor rezolva pe cale amiabila sau, in cazul in care aceasta cale nu este posibila, litigiile vor fi solutionate de catre instanta competenta din municipiul Bucuresti in conformitate cu dreptul comun. Legea aplicabila este legea romana.

Art. 13 Contact:
13.1 Pentru mai multe informatii referitoare la concurs, va rugam sa ne scrieti la concurs[at]hotnews.ro.

Art. 14 Clauze finale:
14.1 Organizatorii isi rezerva dreptul de a refuza participarea oricarui tip de material la concurs pe motiv de neconcordanta cu tema concursului.
14.2 Prin completarea formularului de inscriere la acest concurs, participantul confirma faptul ca a citit si a inteles toate conditiile din Regulamentul de concurs si ca le accepta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6400 vizualizari

 • concurs (Luni, 11 aprilie 2011, 13:34)

  hybris66 [utilizator]

  o solutie pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene ar fi un acces facil la finantarea proiectelor.FGCIMM ar trebui sa garanteze creditele bancare pentru finantarea proiectelor ,dar in acelasi timp sa relaxeze si conditiile de accesare a garantiei fondului:-acceptarea la creditare a firmelor start-up,-creditarea planului de afaceri si implicit a proiectului si nu creditarea numai in baza istoricului firmei;
  O alta solutie ar fi relaxarea criteriilor de aprobare a proiectelor (cunosc un caz, o prietena a dorit un proiect pe SRL unde era asociat unic,imobilul este proprietatea ei ca PF,nu a fost acceptat)
 • concurs (Luni, 11 aprilie 2011, 14:00)

  STEFAN NADIA IRINA [anonim]

  cresterea absorbtiei fondurilor europene prin proiecte viabile de modernizare a blocurilor
 • fonduri europene (Luni, 11 aprilie 2011, 17:50)

  constantin paul [anonim]

  o idee buna ar fi creearea locurilor de munca [sosele,constructii,agricultura etc]si astfel ar veni si bani la buget pt pensii,spitale invatamant.sa se vina cu proiecte avantajoase pt investitori !
 • /// (Luni, 11 aprilie 2011, 18:49)

  Elena Stan [anonim]

  In primul rand sa nu se mai faca discriminarea pe criteriul varstei si sa aiba acces la aceste fonduri toate persoanele active. In al doilea rand sa nu se mai ceara un procent atat de mare din fonduri proprii. Apoi, fondurile sa se directioneze si spre reciclare: doze de aluminiu sunt aruncate peste tot, ar putea fi colectate in containere speciale, la fel maculatura si materialele refolosibile. Sa se ofere fonduri europene si pentru exploatarea fructelor de padure, a ciupercilor si a plantelor medicinale!
 • Concurs (Luni, 11 aprilie 2011, 20:38)

  Mihaela Cristina [anonim]

  1. Crearea de ghiduri ale solicitantului mai simple si mai clare,
  2. Corelarea procedurilor de aplicare pentru fondurile europene cu aplicarea pentru finantarea bancara (in sensul simplificarii si uniformizarii), pentru a se evita situatiile (frecvente) in care se refuza de catre banca finantarea unor proiecte europene,
  3. Asigurarea de proceduri de achizitie publica transparente si neinfluentate din punct de vedere politic,
  4. Asigurarea unor decontari conforme cu schema de implementare a proiectului, fara intarzieri, asa cum se intampla in prezent,
  5. Asigurarea unui sprijin eficient din partea specialistilor din structurile de profil, atat pe perioada implementarii proiectului, cat si la monitorizare,
  6. Asigurarea de programe de informare reale si eficiente, pentru diseminarea informatiilor cu privire la diferitele linii de finanhtare disponibile, pe categorii de organizatii eligibile, nu doar simple intalniri formale,
  7. Asigurarea debirocratizarii procedurilor de accesare, cu reducerea timpului de asteptare pentru diverse avize si chiar crearea unei institutii de tip "one-stop-shop" care sa asigure obtinerea tuturor avizelor necesare pentru o aplicatie, indiferent de linia de finantare,
  8. Asigurarea accesului mai facil la o serie de resurse de informare (studii, baze de date, informatii si analize economice, statisticice sau tehnice) pentru aplicanti si pentru consultanti, ca sa se asigure o buna fundamentare a proiectelor.
 • concurs (Luni, 11 aprilie 2011, 20:46)

  marin gabriel [anonim]

  introducerea unor criterii de performanta la nivelul factorilor de conducere la toate nivelurile
  raspundere la cel mai inalt nivel pentru neimplicarea subalternilor in realizarea unor astfel de proiecte
  dezvoltarea unor proiecte la nivel regional pentru colectarea si prelucrarea fructelor de padure, fermelor agrozootehnice,abatoare,energie neconventionala
 • Calea catre absorbtia fondurilor europene (Luni, 11 aprilie 2011, 23:33)

  Cristina P. [anonim]

  Facilitarea accesului la fondurile europene in primul rand intra in discutie, prin buna informare a persoanelor interesate, de catre organele competente in acest caz, precum si implementarea in sistemul educational romanesc a unor materii de specialitate cu privire la acest domeniu, de baza pentru vremurile actuale...prin inlocuirea unor asa- zise materii didactice ce nu mai prezinta actualitate ca si interes national, respectand in egala masura adevaratele valori, ce de fapt trebuie sa ne ajute ca si natiune sa ne promovam, sa avansam! Reducerea birocratiei reprezinta un factor important ce trebuie avut in considerare, prin urmare sunt necesare formulare de inscriere succinte, baze de date cuprinzatoare, persoane indrumatoare care sa-si faca bine treaba, raspunzand tuturor intrebarilor si oferind lamuriri clare! De altfel, absorbtia ar putea sa se extinda in conditii de relaxare, prin reducerea cerintelor impuse in vederea beneficierii de aceste fonduri, tinand cont si de necesitatea la modul real al obtinerii ajutorului financiar, posibilitatile minime personale / societate, avand in vedere perioada nu tocmai roz ce o traverseaza de destul timp tara noastra, spre deosebire de ultima perioada, ce intr-adevar a fost de natura critica pentru situatia economica a multor tari! Este absolut necesara o analiza serioasa din punct de vedere al posibilitatilor de evolutie, de atingere a obiectivelor propuse, a societatii, companiei respective, aflata la inceput de drum, sau avand un minim de experienta deja acumulata, de ex., in dorinta de extindere a activitatii acesteia pe piata in urmatorii ani, pe termen mediu, cam de cca 5 ani, dupa punerea la dispozitie a unui plan strategic bine realizat, la modul realist, dupa modelul SWOT, punand accentul pe punctele tari, dar luand in considerare si riscurile ca atare. Toate acestea, precum si o transparenta totala si lipsa criteriilor de discriminare ar conduce cu certitudine catre o mai buna absorbtie a fondurilor europene.
 • concurs (Marţi, 12 aprilie 2011, 11:25)

  Magda Morosan [anonim]

  1. Simplificarea ghidurilor solicitantilor cat si a formularului cererii de finantare
  (exista tari in UE care au cererile de finatare alcatuite doar din cateva pagini)
  2. Echipe de experti care sa poata da informatii exacte referitoare la ghidul solicitantului ( in acest moment se lanseaza ghidul fara ca toate detaliile sa fie clare iar personalul specializat nu detine informatiile necesare);
  3. Autoritatile de management sa simplifice procedura de evaluare si sa suplimenteze personalul in vederea urgentarii evaluarii proiectelor pentru ca cele respinse sa poata fi adaptate pentru noi linii de finantare care se deschid in cel mai scurt timp.
  4. Introducerea posibilitatii obtinerilor avizelor necesare proiectelor online.
  5. Garantarea de catre guvern a creditelor necesare pentru asigurarea cofinantarii pentru toate tipurile de solicitanti eligibili.
  6. Crearea de baze de date cu bune practici.
  7. Acordarea transelor de finantare la timp.
  8. Depolitizarea absorbtiei fondurilor europene.
 • Concurs (Marţi, 12 aprilie 2011, 12:01)

  Daniel Ionescu [anonim]

  Exista o comisie care se ocupa de acceptarea dosarelor cu proiecte pentru fondurile europene. Oamenii respectivi au spor la salariu din acest motiv. Sporul nu-i motiveaza dupa parerea mea. Solutia pe care o propun eu ar fi ca statul sa le dea un anumit procent din valoare proiectelor pe care ei le-au derulat ca bonus (proiecte aprobate de UE). Astfel ei vor fi foarte interesati ca treaba sa mearga bine.
 • absorbtie fonduri europene (Marţi, 12 aprilie 2011, 12:40)

  Robert Nicht [anonim]

  3 solutii simple dar care necesita decizii politice radicale:
  1. Renuntarea la OUG 34/2006 privind achizitiile publice si a HG 487 privind normele de aplicare. Adoptarea PRAG-ului european. Prin acest mod se va descuraja semnificativ procesul de contestare. CNSC-ul isi pierde obiectul muncii, mai putina birocratie, mai multi bani la buget prin neplatirea acestui aparat birocratic.
  2. Intocmirea unei liste negre cu firme care efectueaza lucrari, livreaza bunuri sau presteaza servicii de mantuiala astfel incat aceste firme sa nu aiba posibilitatea 5 ani sa mai participe la licitatii pe bani publici. Slava Domnului exemple ar fi destule.
  3. Incepand cu bugetul pe 2012 sa se stabileasca clar cateva prioritati de finantare. De ex. dorim investitii in infrastructura, atunci autoritati locale si centrale isi vor axa proiectele pe investitii in infrastructura (economica, turistica, sociala) iar Guvernul va trebui sa asigure cofinantarea acestor proiecte in momentul semnarii contractului.
 • Fonduri europene (Marţi, 12 aprilie 2011, 17:04)

  angyciobanu [utilizator]

  Daca ar fi ajutati toti oamenii de rand sa faca lucrul la care se pricep mai bine s-ar rezolva problema. De exemplu sotul meu lucreaza de 15 ani la o ferma de pasari in Grecia. Isi doreste foarte mult sa faca o ferma de pasari acasa, in Romania, dar de unde ajutor din partea autoritatilor?! Majoritatea vor mita, pile si iti trebuie foarte multi bani ca sa incepi. Taranul roman vrea sa se ocupe de agricultura, dar nu poate sa indeplineasca atatea reguli exagerate. In Grecia toti taranii au luat fonduri (au cumparat pamant, utilaje, primesc anual subventii, etc). La noi cine are bani primeste si fonduri cine nu, viseaza.
 • Absorbtia fondurilor europene (Marţi, 12 aprilie 2011, 21:56)

  andrush [utilizator]

  Consider ca avem tineri destepti, capabili si informati care pot face proiecte de succes pentru accesarea fondurilor europene. Ar fi indicat sa se creeze o structura institutionala transparenta in cadrul ministerelor care sa coopteze acesti oameni pentru a colabora si dezvolta proiecte fezabile.
  De asemenea statul ar trebui dezvolte un program national prin care sa fie incurajeze institutiile bancare( prin oferirea de garantii) sa finanteze proiectele oamenilor de rand care vor sa investeasca in ferme agricole, in sisteme de energie regenerabila, turism.
  Ar trebui implicate mai mult ONG-urile in promovarea procedurilor de accesare a fondurilor. si in informarea populatiei prin campanii la nivel national. Avem mii de tineri dornici sa se implice aceste campanii pe baza de voluntariat , pentru burse de studiu sau competitii de proiecte.Astfel folsoim si fondurile pentru educatie si dezvoltare sociala.
 • Ai solutia pentru cresterea absorbtiei fondurilor (Miercuri, 13 aprilie 2011, 9:26)

  Petrescu Maria [anonim]

  Din experienta proprie si ca persoana care a lucrat in cadrul unui proiect care a castigat pe PODCA, cred ca ar trebui luate urmatoarele masuri:
  1.Scaderea decalajul temporal ridicat dintre momentul depunerii cererii de finanţare şi momentul primirii răspunsului;
  2. Reducerea duratei perioadelor de contractare;
  3. Un parteneriat între administraţiile publice şi firme de consultanţă pentru ca primele să poată accesa fonduri europene;
  4. Crearea de parteneriate public privat pentru a creşte absorbţia fondurilor europene;
  5. Rambursarea TVA-ului pentru proiectele finanţate din fondurile europene după fiecare cerere de rambursare şi nu la finalul proiectului;
  6. Utilizarea expertizei băncilor comerciale pentru accesarea fondurilor europene;
  7. SiImplificarea procedurilor de aplicare;
  8. ntroducerea posibilităţii de garantare cu bunurile achiziţionate, pentru a facilita cofinanţarea bancară a proiectelor finanţate prin fondurilor structurale;
  9. Condiţionarea finanţării bugetare a instituţiilor publice implicate în atragerea fondurilor structurale, în funcţie de performanţele acestora.
 • lista asta e foarte lunga...:) (Miercuri, 13 aprilie 2011, 12:39)

  pegassus [utilizator]

  O selectie minimala ar fi:
  * simplificarea dosarului de finantare - intr-o prima etapa, cu eliminarea documentelor emise de alta institutie a statului (ex. copie cod fiscal, o corelare intre denumirea candidatului si codul sau fiscal putindu-se obtine printr-o simpla interogare a bazei de date (online) ANAF) sau a unora din documentele acoperite de declaratiile pe proprie raspundere (ex. certificatul de atestare fiscala, pentru care dosarul de solicitare cuprinde 7 elemente (!) si care genereaza un raspuns care se obtine, de asemenea, printr-o simpla interogare a bazei de date (ne-online) ANAF)
  * diminuarea decalajelor de timp intre depunerea dosarelor si anuntarea rezultatului evaluarii, respectiv contractare, ca si in cazul evaluarii rapoartelor intermediare si deblocarii transelor de finantare - si respectarea acestor termene de catre autoritatea contractanta
  * corelarea procedurilor de garantare a creditarii prin banci, concomitent cu relaxarea conditionalitatii acestor proceduri - in prezent, acest mecanism este complet nefunctional
  * corelarea legislatiei si procedurilor de achizitie cu cadrul legal european la zi
  * reglementarea returnarii/compnsarii TVA-ului
  * organizarea de sesiuni de formare cu caracter regulat, inclusiv prin programarea (tot cu caracter regulat) a unor micro-sesiuni de formare pentru conceperea documentatiei generice 'tehnice' (plan de afaceri, plan de fezabilitate)
  * innoirea corpului de evaluatori, la intervale regulate si prin apeluri publice la candidaturi
  * compilarea unei baze de date de bune practici, actualizabila si accesabila online
 • idei (Miercuri, 13 aprilie 2011, 16:04)

  Mihai [anonim]

  1. Eliminarea obligativitatii platii TVA la toate facturile interne pentru achizitii de bunuri si lucrari, derulate prin proiecte europene-unii renunta iar unde nu renunta, afecteaza grav cash flow-ul
  2. Garantarea in proportie de 100% prin FNGCIMM, FGCR si EXIMBANK, atat a creditelor cat si a scrisorilor de garantie bancara sau de confort pentru toate proiectele finantate prin programe europene, notificate ca aprobate.
  3. Negocierea de catre organismele guvernamentale cu bancile si acceptarea de catre FNGCIMM, FGCR si EXIMBANK ca masura concomitenta a platii comisionului de garantare din creditul pentru proiect
  4 Acceptarea ca prima transa aferenta comisionului de garantare sa se faca din credit concomitent cu eliberarea instiintarii de garantare catre banca, dupa aprobarea creditului de banca si posibilitatii de garantare de catre institutia in cauza-beneficiarul proiectului nici nu trebuie sa vada acesti bani, prima tragere din credit direct la institutia care garanteaza.
  5. 3 si 4 sa includa chiar si start-up-urile
  6. Eliminarea respectarii HG nr. 28/09.01.2008, unde practic te obliga ca beneficiar sa itocmesti spre exemplu proiectul de arhitectura ca parte a SF, in faza de trimitere a cererii de finantare, fara a avea nici o garantie ca proiectul se va aproba si finanta. La fel si cu auditul enegetic. Sunt costuri de mii de euro la un proiect care prevede constructii noi sau reabilitari in prima faza, inainte care proiectul propus sa fie evaluat. O simpla estimare si un draft, cu schite si estimari de cantitati si preturi ar fi suficient, pana in momentul notificarii.-In momentul de fata putini sunt dispusi sa finanteze aceste costuri fara avea o certitudine in privinda accesarii finantarii
  7. Plata sporurilor de la UE pentru angajatii romani care se ocupa de gestionarea programelor, proportional cu % de proiecte aprobate si platite-finalizate inscrise la autoritatea de management
  8. Obligativitatea ministerelor si aut loc -% buget pentru cof proiecte
 • 10 pentru Romania! (Sâmbătă, 16 aprilie 2011, 21:38)

  Gabriel BREZOIU [anonim]

  1. cresterea transparentei: sa existe un sistem electronic care sa arate progresul evaluarii fiecarui proiect;
  2. scaderea birocratiei: flexibilizarea depunerii de proiecte prin digitalizare;
  3. flexibilizarea ofertei de creditare pentru asigurarea cofinantarii;
  4. cresterea numarului de angajati implicati in gestiunea evaluarii de proiecte pentru deblocare;
  5. cofinantarea de catre statul roman a programelor de finantare prioritare;
  6. sesiuni de informare/scriere de proiecte oferite gratuit de autoritatile de contractare, de firmele de consultantă, de banci etc;
  7. mediatizarea oportunitatilor de finantare prin mass-media publica (TVR si Radio Romania);
  8. realizarea de cercetari statistice ale impactului fondurilor europene in comunitate pentru fundamentarii politicilor publice;
  9. campanii neconventionale de constientizare pentru tinerii antreprenori;
  10. schimb de experienta: sesiuni de tutorat intre beneficiarii fondurilor europene si cei care vor sa aplice;
 • Concurs (Luni, 18 aprilie 2011, 19:40)

  Marius [anonim]

  Am sa ma refer in primul rand la start-upuri. In ziua de azi e foarte greu sa deschizi o afacere, chiar si cu fonduri europene , care nu acopera intreaga afacere.... si pentru a incuraja ideile si dorinta de a fi antreprenor statul ar putea contribui la umplerea necesarului financiar de care mai este nevoie pentru a deschide afacerea si sa detina actiuni in limita ajutorului acordat pana cand antreprenorul va putea rambursa suma primita din partea statului roman cu o dobanda simbol de 1%, iar actiunile statului vor scadea in functie de suma rambursata. Multi se feresc sa acceseze aceste fonduri din lipsa banilor, chiar daca ideea e foarte buna si sunt ajutati cu o parte din suma nu detin si cealalta parte necesara, iar luarea unui credit bancar e riscant pentru un tanar antreprenor si totodata ii poate incetini afacerea.
 • Concurs (Marţi, 19 aprilie 2011, 9:07)

  Sorin [anonim]

  Romania este la inceput de drum. Orice intreprinzator roman ar fi deosebit de incantat daca ar putea accesa fonduri europene. Problema este trebuie o promovare masiva in media, o politica din partea guvernului de incurajare, de asistare a persoanelor juridice private, eventual de garantare.
  Firmele sa poate fi cotate la bursa, si sa garanteze cu actiunile lor in luarea unui imprumut de la banca
  pentru accesarea unui fond european.
 • absortie fonduri (Marţi, 19 aprilie 2011, 11:28)

  Prahoveanu Dan Mihai [anonim]

  Toate procedurile , sau marea majoritate presupun niste cheltuieli, pentru consultanta, documentatie, etc. Consultantul ar tb sa-si asume riscul neacordarii creditului, nu agentul economic care cheltuie fara nici o garantie, iar consultantul isi incaseaza banii, indiferent de calitatea lucrarii.Si sa ne fie cu iertare sunt atatia consultanti, cei ce nu reusesc sa faca nimic , dau sfaturi.....
  Asemenea consultante sunt respinse de la bun inceput, iar potentiali investitori au deja un job si nu au timpul necesar intocmirii documentatiilor f.f. stufoase cerute de cele mai multe ori.Cam acesta ar fi primul pas.
 • Daca tot e sa-mi dau si eu cu parerea (Marţi, 19 aprilie 2011, 11:31)

  Sile [anonim]

  Ar trebui luate le purecat constitutia gaunoasa si intreg cotetul legislativ si debirocratizate, dupa care trebuie redus aparatul de stat la niste dimensiuni suportabile pentru economie, si lasati oamenii sa-si manifeste libera initiativa bineinteles in cadrul legii. Restul sunt LOLOURI.
 • o propunere de neacceptat (Marţi, 19 aprilie 2011, 12:10)

  Dedalus [anonim]

  Raspunsul mi se pare simplu: atitudinea tuturor celor implicati trebuie sa fie pozitiva, nu negativa si cauttoare de nod in papura. Asta, pentru ca impotriva nodului in papura nu e leac.

  Dar de ce cuata nod in papura?

  Pentru ca nu se pricep.

  De ce nu se pricep?

  Pentru ca nu au nici cursuri reale (ce se face nu sunt cursuri, ci vacante platite unde vorbesc tot felul de pafaristi pe post de lectori, bine platiti...) nici experienta.

  De ce nu au nici cursuri nici experienta?

  Pentru ca nimanui nu-i pasa in realitate de fondurile astea.

  De ce nu le pasa?

  Ca nu au nici o relavanta, si la rigoare e chiar mai bine sa fie furate (capitalul asa furat va fi mai bine folosit decat daca ar fi fost folosit pe bune) decat cheltuite corect.

  Ce propun?

  Nici un functioanr din sistem sa nu mai fie angajat fara o perioada de munca demonstrata de minim doi ani intr-un PIU.

  Sa vada si ei cum e sa iei bice pe spinare, nu numai cum e sa le dai...

  Tot patitu'i priceput.

  PS- daca castig, nu-mi dati nici un curs si nici o carte. Sunt satul de aberatii.
 • concurs-absortie fonduri europene (Marţi, 19 aprilie 2011, 12:23)

  ELENA [anonim]

  Am lucrat in Spania,la un depozit de fructe si am avut posiblitatea de-a urma un curs subventionat de Uniunea Agricultorilor,la final obtinand o diploma de agent de dezvoltare.Eu cred,ca aceste cursuri ar fi necesare si in tara noastra,astfel nu ar fi proiecte respinse.In plus,pe perioada cursului am efectuat diferite excursii la ferme viticole si ecologice,unde fermierii ne-au explcat cum au obtinut fonduri,etapele unui proiect si implicarea atat a fundatiilor cat si a celor din primarii,in vederea intocmirii unui proiet viabil si aprobabil.Eu,personal cred,ca in acest mod am putea si noi sa beneficiem de sprijin si o mai buna absortie a fondurilor europene.Cursul este de 1 luna,iar dupa redactarea proiectului se mai fac inca 2 saptamani,in care cel care intocmeste proiectul este ajutat sa parcurga celelalte etape de catre cei in drept.
 • Trebuie implicate bancile (Marţi, 19 aprilie 2011, 13:03)

  Ovidiu Sandor [anonim]

  Eu as vedea totul mult mai simplu. Mergi la banca cu proiectul tau, banca il evaluaza atat prin prisma propriilor criterii cat si prin prisma criteriilor EU/guvern si banca iti da un raspuns in care iti spune daca este finantat proiectul tau, atat de catre banca cat si de catre fondurile europene.

  Toate deconturile se fac direct cu banca, inclusiv pentru banii europeni.

  Bancile au deja structuri si oameni cu experienta in evaluarea business-urilor si proiectelor, au experienta in urmarirea de astfel de proiecte, etc.

  Banca, care cofinanteaza si ea, are interesul ca proiectul sa mearga bine si sa nu fie incalcate regulile si procedurile fondurilor EU. Altfel banca risca ca afacerea finantata de banca sa trebuiasca sa returneze banii la finantatorul european.

  Astfel indemnam bancile sa cofinanteze, utilizam resursele lor, reducem aparatele birocratice si ne asiguram ca bancile au aceleasi interese ca si finantatorul european, adica implementarea proiectelor, atragerea rapida a banilor si rezultate reale ale acestor proiecte.

  Pentru proiectele private ar trebui simplificate procedurile de achizitie publica, adica acolo unde si firma contribuie cu 40-50% din bani.
 • concurs (Marţi, 19 aprilie 2011, 13:08)

  Fara Nume [anonim]

  Crestearea absorbitiei acestor fonduri nu are loc din mai multe motive: 1.majoritatea functionarilor care evalueaza aceste proiecte fac si in paralel proiecte , ti se dau informatii suplimentare in ultima clipa dupa care ti se recomanda anumite firme de consultanta cu care sa lucrezi pt rezolvarea problemelor , bineinteles firmele cu care sunt ei pe mana, a celor de la centrele teritoriale , ti se impun in necunostiinta de cauza achizitii tot de la firme care lucreaza cu ei prin licitatii aranjate, , cateodata preturile sunt duble , dar tu ca si client ii crezi ca asa trebuie , ascunderea de informatii datorita neclaritatii in totalitate a ghidurilor, dupa care te trezesti ca proiectul este neconform sau mai rau neeligibil 2.apartenenta politica la un partid ca sa nu ti se puna bete in roate (de obicei cel de guvernamant).
  Solutia mea ar fi: in primul rand claritatea ghidurilor de finantare fara sa lase loc de interpretari si doi ar fi crearea unui portal din bani privati , in care fiecare utilizator si client al acestori fonduri sa spuna experienta lui de la evaluare , cu ce functionari a lucrat ce probleme a intampinat, ce i s-a cerut ,experienta altora similara , legalitatea actiunilor in care se implica cu consultantul si cu toti actorii implicati pana la implementare .
 • Sugestie ! si Recomandare ! (Marţi, 19 aprilie 2011, 13:16)

  ionelcoroiu2010 [utilizator]

  Pentru a inlatura o data pentru totdeauna subiectivismul birocratilor din acest sistem , cit si tentativele de luare de mita si spagi carateristice acestor birocrati , propun elaborarea de catre specialistii ministerului agriculturii si ale altor ministere , proiecte TIP, verificate si aprobate de catre toate institutiile statului prevazute de lege, la care sa se faca numai adaptarea la conditiile locale de catre alti specialisti si consultanti ( fundatii , sistematizare vericala,retele edilitare , etc ,cu incadrare in suma fixa - max 15% din valoarea totala a proiectului .)Cu aceasta masura se elimina verigile inutile care prin subiectivismul lor si lipsa de responsabilitate se constituie o FRINA MARE DE TOT in accesarea fondurilor europene . Acuma in al treisprezecelea ceas pina nu este prea tirziu; altfel vorbim si batem apa in piua multi ani de acum incolo.Aceasta recomandare o face un inginer constructor care a lucrat in domeniu peste 35 de ani ! Va doresc Sarbatori Fericite si sa auzim numai de bine !
 • Propuneri Concurs (Marţi, 19 aprilie 2011, 13:26)

  Alina Neacsu [anonim]

  1. Conturarea din timp a ghidurilor de finantare.
  2. Ghiduri de finantare cat mai simplificate.
  3. Dosarul de finantare cat mai simplu, care sa cuprinda documentele strict necesare.
  4. Reducerea la minim a timpului inttre depunerea cererii de finantare si semnarea contractului de finantare,
  5. Reducerea numarului de instructiuni si simplificarea continuturilor acestora la lucruri strict necesare.
  6 Bonusuri ptr. f publici si cei care scriu proiecte si li se aproba acestea
  7 Flexibilizarea L 188 astfel incat functionarii publici sa poata scrie si lucra in managementul de proiect in timpul liber
  8. Cursuri de formare ptr persoanalul care lucreaza in echipele de management de proiect
  9 Editarea unor manuale de bune practici
  10. Chestionare si sondaje de opinie privind problemele si solutriile gasite de diversi beneficiari in timpul implementarii proiectelor
  11. Obligativitatea platii a 75 % in plus la salariu pentru persoanlul din echipele de proiect din cadrul admin si a insatituiilor publice.
  12. Crearea unui mailgrup pentru managerii de proiect /personalul din echipele de proiect prin care sa fie transmise toate noutatile legate de managementul de proiect
  13. Schimb de experienta intre beneficiarii de fonduri europene
  14. Cresterea plafonlui institutiilor publice care implementeaza proiecte europene in conformitate cu sumele necesare ptr 75% in plus la salariu
  15. Introducerea in toate ghidurile de finantare a posibilitatii de decontare a platii de 75 % in plus la salariu pentru managementul de proiect
  16. Editarea unor modele tip de proiecte in diverse domenii
 • Fonduri Europene (Marţi, 19 aprilie 2011, 13:33)

  Braboveanu Claudiu Ion [anonim]

  Sunt absolventi cu studii superioare care pot deveni specialistii nr 1 cu prioritate prin concurenta, adica, o firma acreditata sa faca urgent un curs de specializare pe accesare de Fonduri europene, iar in urma cursului la cei mai buni cursanti (geniile) sa fie repartizati pe toate regiunile tarii sa-i ajute pe cetatenii interesati. SPECIALISTII formati sa fie platiti la procent de performanta din accesari. Prin buna organizare si comunicare putem sa accesam pana la ultimul banut. cu respect 0788700962
 • concurs (Marţi, 19 aprilie 2011, 13:36)

  Traian Dragan [anonim]

  Subiectul este foarte "mare" si este foarte mult de lucru. Stim ca o planificare foarte bine gandita duce la rezultate eficiente. Descriu foarte pe scurt un cadru de lucru, care daca ar fi aplicat in practica ar trebui dezvoltat intr-un mod foarte logic de catre o echipa :
  1. Absorbtia fondurilor trebuie privita ca un proces cu date de intrare si date de iesire.
  2. Acest proces trebuie descris cat mai clar , pe fiecare domeniu.
  3. Descrierea ar fi bine sa fie sub forma de flowchart( schema logica).
  4. Aceasta schema logica ar trebui sa cuprinda toti pasii pe care ii are de facut cineva care vrea sa acceseze fonduri pe un anumit domeniu: acest flowchart ar contine urmatoarele: unde trebuie sa se adreseze solicitantul, cui? cand? cat dureaza ? ce documente trebuie prezentate?...etc
  Cred ca asa ar fi mult mai clar totul.
 • Diminuarea coruptiei (Marţi, 19 aprilie 2011, 13:39)

  Victor [anonim]

  Lupta impotriva coruptiei. Diminuarea coruptiei ar faca ca in posturile de decizie si reglementare sa ajunga oameni competenti si implicati. Daca acest lucru s-ar intampla, multe dintre problemele sesizate de ceilalti comentatori se vor rezolva.
 • Absortie rapida fonduri europene (Marţi, 19 aprilie 2011, 13:41)

  Caragea Alexandru [anonim]

  1.Formulare simple si numai online
  2.Asiostenta gratuita asigurata de stat la intocmirea proiectului(pot fi remunerate doar proiectele care se dovedesc viabile)
  3.Sa se gaseasca o solutie ca bancile sa-si asume o parte din raspundere pentru un proiect considerat de ele finantabil
  4.Pentru proiecte care presupun constructii si instalatii firmele care se angajeaza sa-l execute la cheie sa fie obligate sa creeze un fond de garantare de buna executie si la termen
  5.Toate aprobarile si validarilor realizarilor din teren sa se faca numai online
  6.Intrg personalul ce conduce programul sa fie de inalta calificare si sa raspunda de toate greselile facute din necunoastere,zel sau pentru alte scopuri
 • Sugerati idei de imbunatatire a gradului de absorb (Marţi, 19 aprilie 2011, 15:00)

  viorel gaftea [anonim]

  Elaborarea Planului de absorbtie in totala transparenta cu:
  1- stabilirea prioritati nationale reale pe fiecare minister sau administratie publica ca proiecte unice
  2-parteneriat public privat pe baza de angajament, responsabilitati, termene, retributii si penalizari pe fiecare proiect
  3- implementare, raportare si plata pe deviz, transparenta publica totala.
  Planul este valabil pentru toate cele 7 POS cu implicarea responsabila si directa a AM si OI, in momentul de fata avand doar rol de intermediar. Lipsa de responsabilitati le permite sa mute motivatia pe cei care aplica.
 • Solutie (Marţi, 19 aprilie 2011, 15:07)

  Lucian [anonim]

  Trebuie sa plecam de la ideea ca fondurile acestea se adreseaza unor fersoane fizice sau juridice care nu au nici cele mai elementare cunostinte in privinta accesarii si gestionarii unor astfel de fonduri. Sunt primarii din sate sau comune conduse de oameni care care nu au calificarea necesara si ar trebui ajutati.
  Pentru a putea creste absorbtia fondurilor europene trebuie ca la nivel national sa se faca o statistica care sa cuprinda nevoile satelor si comunelor si cred ca o sa fie evident ca majoritatea au nevoie de apa, canalizare, sisteme de epurare ... etc.
  Nu trebuie asteptat ca acestia sa vina sa depuna proiecte pentru a accesa fonduri europene ci sa se faca template-uri (proiecte deja completate de profesionisti). Astfel de proiecte ar trebui distribuite initial gratuit catre primarii iar acestia sa le adapteze si sa le completeze cu minimul de informatii conform propriilor nevoi.
 • fonduri europene (Marţi, 19 aprilie 2011, 15:10)

  luci [anonim]

  IMBUNATATIREA ABSORBTIEI !!!??? De 2 luni ma straduiesc sa-mi raspunda cineva de ce un CMI STOMATOLOGIC e discriminat in comparatie cu un SRL STOMATOLOGIC in privinta accesarii fondurilor europene pe AXA POR 4.3 CLASA Q,COD CAEN 86XX.Nimeni nu are habar daca se vor suplimenta si/sau debloca fondurile pe AXA 4.3 CLASA Q COD CAEN 86XX.Cunoasteti pe cineva,vreo "autoritate"cu care poti coresponda pe tema asta !?Problema e ca haosul e intretinut VOIT,astfel incat doar ALESII sa obtina fonduri ori cel putin sa apelezi la firmele/tarifele lor pentru intocmire dosar,executie lucrari si achizitii.Solutia o reprezinta dosar penal pentru cei care nu isi fac datoria,ejectare din job si confiscarea averii.
 • absorbtie fonduri (Marţi, 19 aprilie 2011, 15:23)

  Stan [anonim]

  Cred ca absorbtia fondurilor europene se poate face daca primariile si prefecturile sunt obligate prin lege sa prezinte, fiecare, un numar de X proiecte anual. Numarul minim de proiecte pentru o perioada de timp data se poate stabili in functie de numarul de locuitori. De exemplu: comunele = 1 proiect pe an, orasele cu 20.000-50.000loc = 5 proiecte minim pe an, s.a.m.d.
 • Fonduri europene (Marţi, 19 aprilie 2011, 16:00)

  Doina Suciu [anonim]

  Sunt necesare cateva masuri pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene:
  1. O mai buna informare a potentialilor interesati.
  Daca facem un sondaj de opinie, sunt sigura ca
  procentul celor informati este similar cu procentul absortiei fondurilor in Romania. De ex. eu nu stiu unde as obtine informatiile neceare pentru in acest domeniu si unde as depune documenbtatia aferenta. Intrucat la televizizor se uita toata lumea, cred ca este un mijloc foarte util. Asa cum toata lumea stie deja ca e bine sa ne ferim de " sare, zahar si grasimi", cred ca ar fi utile sa stim si 2-3 informatii esentiale in acest domeniu.
  2. Birocratia sa fie redusa la minimul necesar. Din cate am aflat pana acum, Romania este una din tarile europene care pretinde cele mai multe documente pentru aceesarea acestor fonduri.
  3. Personalul care asista firmele la accesarea fondurilor sa fie stimulat prin acordarea unor prime, proportional cu numarul dosarelor incheiate /asistate de fiecare angajat in parte. Astfel, acest personal, in cunostinta de cauza si cointeresati, vor gasi cele mai bune modalitati de actiune pentru a creste absorbtia fondurilor si nu vor ramane simpli functionari care asteapta ziua de leafa, indiferent cate dosare au fost finalizate.
 • Facts (Marţi, 19 aprilie 2011, 16:22)

  Mircea [anonim]

  întămplător m-am lovit de imposibilitatea de a accesa fondurile europene. Pe scurt, problema se pune în felul următor:
  1. Ghidurile sunt prezentate relativ bine și coerent. Poate singura problema este vizibilitatea acestuia și neobișnuința cu un anumit tip de limbaj. Pentru cineva fără studii liceale este o adevărată provocare.
  2. Probleme existente(NEIMAGINATE)
  * evaluarea proiectului durează 1 an!
  * acceptarea proiectului se face în funcție de orice alte considerente, mai puțin cele explicate în ghid(nici să nu indrazniți să spuneți altceva: fără șpagă nu se poate, cel puțin acolo unde sumele acordate sunt mari, de ex: axa 1 competitivitate)
  * firmele care scriu proiecte cer niște sume care frizează patologia din psihiatrie: 10% din valoarea totală a proiectului! unele cer și mai mult cu garantarea ”trecerii” proiectului. Verificați-i puțin pe ăștia să vedeți acolo caracatiță.
  * dacă trece proiectul durează încă cel puțin un an pentru verificarea acestuia de către autoritatea de management și de către autoritatea de finanțare;
  * lista de cheltuieli eligibile scade de fapt valoarea finanțării cu vreo 20% per proiect(nu se recunosc mult cheltuieli și nici nu sunt bine explicate, să zicem că asta nu ar fi un capăt de țară);
  * după ce a fost verificat(adică, după ce au primit și ”ăia”) se semnează contractul de finanțare în maxim 90 de zile. Nu-ți face iluzii, sigur or să treacă toate cele 90, eventual și altele peste;
  * faptul că ai semnat contractul de finanțare asta nu inseamnă că ai primit banii. Nu. Situația se petrece în felul următor: execuți o etapă, strângi documentația, o depui, aștepți să-ți recunoască cheltuielile și dupa aceea îți dă un accept de plată pe aceea etapă de execuție.
  * Banii vor fi virați după 90 de zile de la depunerea documentației.
  în concluzie, în condițiile în care durează 4 ani să intru în posesia finanțării, și trebuie să contractez împrumut care mai taie și el 15%, eu zic ca este deja retoric.
 • Viteza in accesare (Marţi, 19 aprilie 2011, 16:36)

  dans [anonim]

  Propun urmatoarele masuri:
  1. Bancile comerciale din sistem sa contracteze cu diversele Autoritati de Management intreg procesul de aprobare-implementare. Bancile au oameni pregatiti in analiza unor planuri de investitii, a viabilitatii si necesitatii implementarii unui proiect de investitii. Odata cu aprobarea finantarii europene se aproba si finantarea bancara astfel ca se parcurg doua etape deodata.

  Daca nu se agreaza aceasta modificare:
  1. Reducerea coruptiei in cadrul autoritatilor de managenet. Se poate face foarte simplu o analiza a autoritatilor care au aprobat si implementat eficient si care au ramas repetenti. Acolo unde sunt repetenti exista foarte, foarte multa coruptie.
  3. Stabilirea de obiective clare de absorbtie pentru fiecare autoritate de management, cu schimbarea persoanelor care nu-si ating obiectivele.
  4. Oameni foarte bine platiti in cadrul autoritatii de managemet, coroborat cu masura anterioara acestia vor fi nevoiti sa performeze daca vor sa-si pastreze pozitia.
  5. Proiecte cu termene de depunere continua si termene de raspuns din partea autoritatii foarte scurte ex maxim 2 saptamani din momentul inregistrarii aplicatiei.
  6. Realocari de bani spre zonele in care exista mare interes ex. pe Masurile/ operatiunile care sprijina investitiile productive
 • Faceti exact ca si cu telefonia mobila (Marţi, 19 aprilie 2011, 17:08)

  Stelica Andrei [anonim]

  Nu stiu daca este posibil din punct de vedere legal sa platesti trei firme PRIVATE cu procent din banii atrasi (de fapt ii platesti din bugetul statului). Dai startul intr-o zi si spui: din acest moment aveti (sa zicem) 2% din toate sumele atrase.
 • propuneri pentru cresterea gradului de absorbtie (Marţi, 19 aprilie 2011, 17:27)

  Suzana Georgescu [anonim]

  !. Creearea unor ghiduri privind procesul de alcatuire a documentatiei cat mai simplificate, numerotate, cu exemple concrete de proiecte aprobate si eficace
  2. Initierea unor work shop-uri , sustinute de Agentiile din cadrul ministerelor, firmele de consultanta si reprezentanti ai bancilor, sustinute material de beneficiari, cu costuri accesibile mediei si alegerea unui proiect original ca exemplu tematic
  3. Creearea unui grup de interes pentru cei care urmaresc fondurile europene, care sa aiba ca tinta implementarea a cel putin 3 proiecte in interval cat de rapid posibil (semestru), grup cu personalitate juridica
  4.Acordarea de consultanta din partea grupului in zonele rurale, cu recuperarea costurilor din beneficiile ulterioare
 • Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 aprilie 2011, 17:35)

  [anonim]

 • absorbtie fonduri europene (Marţi, 19 aprilie 2011, 17:54)

  mugurel ilie [anonim]

  Masurile necesare sunt in functie de beneficiari.
  A. Institutiile statului nu au intocmit proiecte conforme si nu au asigurat cofinantarea. Masuri : 1. angajarea deciziei la nivel de guvern sau local prin stabilirea prioritatilor de investitii si alocare bugetara pentru cofinantarea proiectelor convenite ca prioritare. 2. intocmirea proiectelor se va face de persoane competente (consultanti, specialisti, etc) ce vor fi remunerate numai din sumele decontate, depunand o garantie consistenta ce va fi retinuta in cazul declararii proiectului neconform.
  B. Firmele private au proiecte aprobate pentru mare parte din fondurile disponibile. Problema actuala o constituie finantarea, iar cea viitoare va fi falimentul multor proiecte implementate datorita ineficientei lor economice . Masuri: 1. Stabilirea de catre institutiile publice a directiilor viabile de dezvoltare. 2. Cooptarea bancilor pentru elaborarea unor criterii de evaluare ce asigura finantarea proiectelor declarate conforme
 • idei de imbunatatire a gradului de absorbtiei a f (Marţi, 19 aprilie 2011, 19:22)

  tudor [anonim]

  1. Introducerea unor stimulente/penalizari pentru evauatori, proportional cu nr. proiectelor evaluate/ nr. contestatiilor acceptate.
  2. Introducera unor stimulente/penalizari la nivel de AM/OI proportional cu rambursarile catre beneficiari
  3. Cresterea procentului prefinantarilor acordate la 70 % simultan cu stabilirea penalizarilor in caz de nerespectarea graficului rambursarilor pentru beneficiari
  4. Eliminarea documentelor printate pentru rapoartele tehnice
  5. Simplificarea regulilor de achizitie
 • Concurs "Absorbtia fondurilor europene" (Marţi, 19 aprilie 2011, 19:33)

  Contu Valentin [anonim]

  Cred ca pentru a creste absorbia acestor fonduri ar trebui imbunatatite doua directii :
  1. INFORMAREA SI CONSILIEREA
  Propun crearea unui centru national de informare , indrumare si consiliere care sa poata fi apelat telefonic sau online (messenger ) , care sa emita raspunsuri imediat sau in timp foarte scurt -daca se poate pe loc si care sa poata acorda consiliere incepand de la crearea unei firme , obtinerea tuturor avizelor , pana la a face propuneri personalizate fiecarui solicitant in functie de datele prezentate (locatie, resurse posibile, abilitati sau calificari, situatie locala, prognoze , experintele precedente ale altor proiecte de acelasi tip sau asemanatoare dezvoltate )
  Un solicitant sa fie preluat de la start de un consiler care sa se ocupe de proiectul respectiv pana la finalizare.
  Crearea unei baze de date cu toate proiectele demarate , atat cele reusite cat si cele nereusite.

  2. REDUCEREA BIROCRATIEI
  a) Crearea de catre stat a unor centre sau birouri unice de inregistrare , acreditare, licentiere, autorizare (inclusiv pompieri, sanepid, etc. etc.) unde sa se realizeze toata documentatia necesara la crearea unei firme incepand de la momentul 0 pana la demararea activitatii.
  b) Realizarea unei locatii unice de colectare a tuturor taxelor si impozitelor unei firme (atat taxele locale cat si cele nationale) si poate chiar a unui formular unic de colectare de taxe care sa poata fi descarcat si completat si online.

  Daca vrem eliminarea coruptiei din sistemul administrativ ar trebui ca toate sau cele mai multe din activitati sa se desfasoare online fara intalniri fata in fata, solicitant - functionar iar plata functionarilor sa fie dupa numarul de proiecte sau dupa suma de bani europeni accesata..
 • 2 măsuri (Marţi, 19 aprilie 2011, 19:42)

  Ddd [anonim]

  Aş propune 2 măsuri, care ţin strict de partea guvernamentală:

  1. Constituirea unui fond de creditare pentru firmele sau ONG-urile care nu au posibilitatea să acopere cofinanţarea pentru a accesa fondurile.

  2. Angajarea de experţi străini în ministere şi alte instituţii, care să identifice punctele nevralgice din cauza cărora România stă atât de prost la absorbţie (din Spania, de exemplu).
 • PROPUNERE EUROPEANA (Marţi, 19 aprilie 2011, 21:39)

  ALIN TERTECI [anonim]

  Principala cauza a a lipsei de absorbtie a fondurilor europene este, dupa parerea mea, stadiul incipient de dezvoltare al democratiei locale. Propun ca masuri viabile de crestere a gradului de absobtie a fondurilor europene urmatoarele:
  -cresterea investitiilor pe termen lung
  -modernizarea cat mai accelerata a infrastructurii
  -administrarea cat mai eficienta a finantelor publice
  -intocmirea unor proiecte structurale competitive de catre specialisti buni cunoscatori ai situatiei din teritoriu
  -reducerea birocratiei si a documentelor solicitate pentru accesarea fondurilor europene.
 • Cresterea absorbtiei fondurilor europene (Marţi, 19 aprilie 2011, 21:43)

  radcatmih [utilizator]

  Cred ca o masura binevenita ar fi angajarea de consilieri spanioli si irlandezi care au mai lucrat in tarile lor pentru absorbtia de fonduri europene si care au obtinut rezultate remarcabile (Spania si Irlanda sunt considerate "campioane" in absorbtia de fonduri europene).Acestia ar furniza "know-how"-ul necesar, bazat pe experienta.S-ar merge la sigur !
 • masuri urgente (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:52)

  cu ochii pe banditi [utilizator]

  - Reformarea administratiei publice in special la nivelul ministerelor mamut din Romania;
  In lipsa unor institutii serioase - partenere pentru mediul de afaceri si a unor legi riguroase (codificate), clare, fara modificari repetate (in interesul particular), tinerii, cei plecati in afara si micii intreprinzatori nu vor avea curajul sa investeasca sau sa caute solutii pentru a cofinanta proiecte
  - Reorientarea fondurilor cu acceptul CE catre axele prioritare unde exista interes mare din partea intreprinderilor din Romania;
  - Bonusuri pentru salariati implicati in gestionare si evaluare si continuarea perfectionarii profesionale a acestora, in special a comunicarii pe orizontala si verticala intre si in cadrul institutiilor;
  - Atentie mai mare la capacitatea financiara a beneficiarilor prin solicitarea permanenta a unor scrisori de bonitate.
  - Solutii de finantare: realizare de bugete multianuale, introducerea PPP-urilor pentru perioada 2014 -2020 ca fiind eligibile pentru finantare pentru a gasi partenerii dispusi sa investeasca, permiterea unor procente mai mari de finantare acolo unde regulile de ajutor de stat permit acest lucur (vezi exemplul finantarii microintreprinderilor).
  Consider insa ca punctele nevralgice, sensibile care dauneaza major gradului de absorbtie sunt: sistemul administrativ, interferenta permanenta a politicului la nivelul administratiei publice locale si colaborarea, comunicarea dezastruoasa intre institutii la nivel tehnic.
 • deblocarea posturilor si a platilor (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:57)

  Silviu Sandulache [anonim]

  Cresterea ratei de absorptie s-ar face rapid daca rambursarile ar sosi la timp si daca angajarile ar fi deblocate si selectia personalului AM/OI s-ar face pe criterii de competitivitate nu pe clientelisme.
 • Promovare tehnica a proiectelor (Miercuri, 20 aprilie 2011, 8:28)

  raluca [anonim]

  Televiziunea publica este sustinuta cu banii contribuabililor. Propun sa fie initiata o emisiune privind posibilitatea de accesare a fondurilor europene, dar tehnic si in amanunt (nu generalitati), pe domenii de activitate (prelucrare si conservare produse agricole, industria usoara, prelucrarea lemnului, etc), conditiile de indeplinit pentru accesarea fondurilor, cu prezentare de proiecte care au obtinut fonduri europene (pentru ca pe piata este loc pentru toata lumea si nu exista pericolul concurentei).
  De asemenea, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial la tineri, propun ca ministerul invatamantului (sau alta autoritate) sa acceseze un fond pentru sustinerea unui program obligatoriu de practica al elevilor si studentilor, constand in suportarea cheltuielilor de cazare, masa si transport, angajatorului revenindu-i sarcina de a oferi echipament de protectie si asigurarea instruirii practice a tinerilor. Aceste perioade de practica sa constituie vechime in domeniul in care invata.
 • proiecte (Miercuri, 20 aprilie 2011, 9:54)

  Musat [anonim]

  1.Simplificarea documentelor cerute in proiect
  2.Cererea de avize de principiu -date gratuit de institutii cu conditia scoaterii avizelor finale in cazul acceptarii proiectului
  3.Elaborarea proiectelor de firme abilitate de stat cu conditia platii la semnarea contractului
  4.Garantarea imprumuturilor de catre Fondul de garantare
  5.Sa nu fie obligatoriu plata primelor lucrari de catre beneficiar
  6.Selectia proiectelor sa se faca in mod transparent ca sa nu existe suspiciuni ca se face dupa criterii politice sau alte criterii
  7.Sa nu se faca modificari in ghid in timpul perioadei de depunere
  8.O buna informare a populatiei despre oportunitati
  9.Plata transelor la termene cat mai scurte astfel incat beneficiarul sa nu fie obligat sa faca imprumuturi bancare
  10.Sa nu se plateasca TVA la proiectele finantate de fonduri europene
  11."Sa nu mai fim romani"
 • Pentru concurs (Miercuri, 20 aprilie 2011, 11:54)

  Sarapatin Silviu Florin [anonim]

  Solutie:
  Cresterea nivelului de informare si a numarului proiectelor depuse prin

  1.Introducerea prin lege ca materie obligatorie in anii terminali ai tuturor facultatilor din tara a disciplinei “Intocmirea unui proiect pentru atragerea de fonduri” in care sa fie explicat in amanunt studentilor algoritmul de intocmire a unui proiect.
  2.Examenul (proba) de promovare a diciplinei sa constea in depunerea unui proiect de finantare adevarat la organismele finantatoare, conditia de promovabilitate fiind aceea ca proiectul depus sa obtina minimum 75% din punctajul maxim acordat.

  -Maximum 5 studenti asociati pe acelasi proiect depus.
  -Obligatia sa identifice singuri solicitantii eligibi, sa intocmeasca impreuna cu acestia un proiect, sa il depuna in termen.
  Intrucat timpul de evaluare oficiala poate fi mare, inainte de depunerea proiectului, profesorul titular de catedra va verifica indeplinirea cerintei de 75% din punctaj (necesara pentru promovarea disciplinei).
 • Propuneri concurs- noi variante (Miercuri, 20 aprilie 2011, 12:06)

  Suzana Georgescu [anonim]

  1 Constituirea unui grup de initiativa, persoane fizice si juridice, cu scop de a implementa concret minim 3 proiecte., cu personalitate si buget propriu
  2. Work shop-uri cu invitati reprezentanti agentii nationale, reprezentanti banci, juristi pentru a clarifica documentarea unui proiect pilot, depunere, aprobari, derulare,
  3. Alegerea unor proiecte cu destinatie zona rurala si experimentarea lor , in colaborare cu cei interesati
  4. Propuneri catre ARB pentru obtinerea de facilitati la creditare proiecte de interes major
 • concurs (Miercuri, 20 aprilie 2011, 12:11)

  Ana Popescu [anonim]

  1. acces direct la resursele europene si simplu

  2. fiscalizarea afacerii de proiect (cu profit sau non-profit) ,nu a celui care depune proiectul

  3. start-up-urile sa primeze in politicile de absortie

  4. eliminarea procentului obligatoriu de co-finantare
  (acesta este acoperit din fondul national de garantare automat);insemna ca exista politici de dezvoltare durabila si strategii,cunoscute de banci

  5. banca sa devina modulul de plata si interventie in proiect, pentru a beneficia apoi de profitul respectiv, asigurind proiectului mobilitatea sau reconversia pe oricare din pietele lumii si chiar chiar resurse noi

  6. desfiintarea Agentiilor si Bisericilor SRL

  7. banca ,in echipa proiectului pana la implementare, iar apoi posibile parteneriate
 • Modul de accesare mai rapida a fondurilor europen (Miercuri, 20 aprilie 2011, 13:19)

  Dumitrescu Elena [anonim]

  sriu in cunostiinta de cauza deoarece am renuntat la aceste fonduri chiar in momentul in care mi se aprobase dosarul .Problema nu este in intocmirea si depunerea dosarului sau in volumul acestuia .Problema este implementarea.Datorita metodologiei foarte greoaie si "riscanta" care duce la incetinirea si intarzierea finalizarii proiectului .Nimeni ,cand a negociat normele de aplicare nu a cunoscut ce inseamna ,cu adevarat, sau nu s-a gandit la modul de aplicare .Orice abatere de la proiect(la mine a fost de constructii)trebuie anuntata (un lucru bun) si aprobata.De aici incep problemele si intarzierile.Eventual controale, intarzierea aprobarilor si tot circul birocratic, bineanteles pe banii tai.Angajatii sunt reticienti ca sunt platiti foarte bine si nu-i intereseaza ce faci tu,beneficiarul.Oriunde in lume lucrarile de constructii ,in momentul in care incepi sa la pui in practica, necesita modificari.Nu poti prevedea ce apare pe parcurs.Daca doriti putem discuta mai mult.
 • Regandirea relatiei functionar - solicitant (Miercuri, 20 aprilie 2011, 13:50)

  Alexandru A. [anonim]

  Buna ziua,

  O idee ar fi ca functionarii ocupati cu evaluarea/aprobarea proiectelor sa fie angajati pe baza de contract de colaborare de 1 an, cu posibilitate de prelungire.
  Contractul ca avea clauze de performanta, astfel incat functionarul, acum obisnuit sa "se acopere de hartii" si sa gaseasca scuze pentru a NU face treaba, sa fie motivat sa caute EL/EA solicitanti eligibili, pe care sa ii ajute pas cu pas in obinerea finantarii.

  IN continuare, daca clauzele de performanta sunt indeplinite, fiecare functionar implicat in obtinerea unei finantari va fi in continuare implicat si in procesul de implementare, avand rolul de consultant si facilitator intre solicitant si furnizorii de mijloace de finantare.

  La sfarsitul fiecarui proiect (decontarea ultimei transe a acordului de finantare), fiecare functionar primeste un bonus foarte consistent, proportional cu valoarea absoluta a sumei obtinuta de la CE.
 • Determinare cauze (Miercuri, 20 aprilie 2011, 14:16)

  Valentin Popescu-Cârlova [anonim]

  înainte de a emite idei sau opinii cu privire la posibilitatea creșterii nivelului de absorbție al fondurilor europene, consider oportună identificarea factorilor endo sau exogeni care concură la dimensiunea scăzută a implementării proiectelor finanțate de la bugetul comisiei europene.
  astfel, fără a face o delimitare clară între beneficiarii publici și cei privați, enumăr și argumentez o serie de factori care concură la nivelul scăzut al accesării fondurilor europene:
  1. inflexibilitatea creditării ca urmare a politicilor fiscale practicate în românia de instituȚiile bancare orientate către câștiguri substanțiale rapide, susținute tacit de către bnr;
  2. informarea deficitară a potențialilor beneficiari de către autorităȚile de management ca urmare a utilizării unor canale de comunicare inadecvate, sau ca urmare a direcționării informațiilor către anumite zone de impact urmare a unor interese personale;
  3. nivelul slab de pregătire al celor mai multe firme de consultanȚă care, nu urmăresc neapărat eficacitatea, eficiența și economicitatea proiectului, ci câștigul rapid și substanțial cu riscul întocmirii unor studii de fezabilitate proaste sau care să nu se potrivească obiectivului prous prin proiect;
  4. lacunele legislative din domeniul achiziȚiilor publice care lasă loc de interpretări, coroborate cu lipsa de responsabilitate a persoanelor din instituțiile adiacente (anrmap, ucvap);
  5. lipsa de pregătire (incompetența) a personalului din cadrul instituțiilor de implementare a programelor de finanțare (posdru, por, feadr, fega) ca urmare a politizării activității acestor instituții până la nivel de expert!!!;

  6. imposibilitatea beneficiarilor de a finaliza proiectele începute (rezilierea contractelor de finanțare) ca urmare a nerespectării criteriilor de eligibilitate.
  dat fiind cele sus-menționate, consider că este imposibil să atingem un nivel acceptabil al absorbȚiei fondurilor europene fără o reformă radicală aplicată fiecăruia din punctele sus menȚionate
 • ... Efecte (Miercuri, 20 aprilie 2011, 14:18)

  Valentin Popescu-Cârlova [anonim]

  dat fiind cele sus-menționate, consider că este imposibil să atingem un nivel acceptabil al absorbȚiei fondurilor europene fără o reformă radicală aplicată fiecăruia din punctele sus menȚionate, Și anume:
  1. utilizarea unei politici de creditare similară celei practicate în celelalte state membre (ex.: polonia) necesare susținerii cofinanțării beneficiarilor de fonduri europene;
  2. dezvoltarea unor politici de comunicare pe verticală mai eficiente menite să transmită informația până la nivelul beneficiarilor finali;
  3. efectuarea de către am-uri a unor sesiuni de comunicare cu firmele de consultanță, crearea unei ”liste negre” a firmelor de consultanță cu rezultate slabe, etc.;
  4. armonizarea legislației naționale în domeniul achizițiilor publice cu cea europeană în domeniu, dar, ținându-se cont de aplicabilitatea acestora în cadrul legislativ la nivel național;
  5. numirea unor manageri tehnocrați la conducerea instituțiilor respective, pe perioade de timp determinate, apolitici, cărora să le fie impuse target-uri cantitative și calitative;
  6. ”educarea” beneficiarilor prin intermediul unor sesiuni de comunicare, cursuri, etc..
  deoarece consider că măsurile propuse nu pot fi puse în practică în românia în următorii 20 de ani, nu pot decât să sper ...
 • Baza de date cu proiecte castigatoare (Miercuri, 20 aprilie 2011, 14:21)

  Pop Nicolae [anonim]

  Primariile si Consiliile judetene ar trebui sa aiba cel putin un manager de proiecte angajat.
  Organizatiile patronale ar trebui sa organizeze lunar cursuri pentru manageri de proiecte.
  De asemenea, ar fi oportuna crearea unei baze on-line de date cu toate proiectele in baza carora au fost obtinute finantari nerambursabile, pentru studiere si... inspiratie!
 • concurs (Miercuri, 20 aprilie 2011, 15:52)

  Andronic Gheorghe [anonim]

   Predarea noţiunilor de bazǎ privind accesarea fondurilor europene încǎ de pe bǎncile şcolii (liceu, facultate) sau poate chiar cursul de manager de proiect (poate la unele facultati se predǎ dar nu am informaţiile necesare).
   Instruirea gratuitǎ (sau o taxǎ modicǎ) pentru cursurile de Manager de proiect. Mǎ refer atât la personalul din instituţiile publice cât şi la cel din mediul privat. Instituţiile publice, având personal bine instruit nu vor fi nevoite sǎ apeleze la firme de consultanţǎ care, de regulǎ nu se implicǎ în implementare şi care iau mult mai multi bani decât ar fi plǎtiţi proprii salariaţi (ai instituţiei), chiar şi cu salarii mai mari decât în momentul de faţǎ. Mai mult firma de consultanţǎ nu garanteazǎ cǎ cererea de finanţare va fi admisǎ. (Nu mǎ refer la proiectele din POR care presupun PT, SF, etc. Mǎ refer la cereri de finanţare din POS DRU, POS DCA). De asemenea s-ar elimina suspiciunile legate de încheierea contractelor de consultanţǎ. Cred cǎ beneficiile obţinute prin creşterea gradului de absorbţie al fondurilor vor conta mai mult (vor fi mai mari) decât cheltuielile cu respectivele cursuri.
   Existenţa unei singure autoritǎţi de mangement cu specialişti bine pregǎtiţi şi bine plǎtiţi şi pentru fiecare Program sǎ existe o unitate de implementare.
   Sǎ se dea mai multe competenţe Organismelor intermediare.
   Depunerea tuturor Cererilor de finanţare on-line (pentru toate programele operaţionale).
   Ghidurile sǎ fie simplificate şi unificate.
 • Concurs! (Miercuri, 20 aprilie 2011, 16:05)

  Dan [anonim]

  1. Introducerea unor criterii stricte de performanta, de integritate si de competenta a celor care manageriaza/evalueaza aceste fonduri, a factorilor de decizie. Existenta unor sanctiuni dure in caz de nerespectare a termenelor si specificatiilor din fisa postului.
  2. Cooptarea CEC de ex. pt. a oferi restul de finantare necesara in vederea acoperirii 100% a proiectului care urmeaza a fi finantat. Totul pe baza unor criterii de fezabilitate si profitabilitate maxima.
  3. Transparenta si flexibilitate maxima in acordarea acestor fonduri prin eliminarea birocratiei excesive.
 • un System Online de aplicare (Miercuri, 20 aprilie 2011, 16:45)

  nelu [anonim]

  Cred ca ar trebui sa se ia in considerare experienta celorlate state in materie de aplicare pentru proiecte si de analizare a lor. O propunere ar fi ca se se creeze un system online prin care cei interesati sa aiba posibilitate sa aplice prentru fonduri direct prin internet. Acest system online ar trebuie sa verifice automat daca persoana care a aplicat a urmarit (in linii mari) procedurile de dezvoltare a proiectului. Dupa care daca primeste OK-ul systemului proiectul ar trebui aprobat. si alocate fondurile pentru proiectul respectiv. Din toate proiectele care au fost primite se poate face audituri la aproximativ 30% din proiecte astfel incat sa se vada daca cei care au aplicat si au primit fonduri urmaresc intradevar liniile priectului.

  Fiind un system online vor creste numarul de aplicatii. Systemul fiind sezvoltat sa analizeze procedurile proiectului pot fi direct aprobate. Acest lucru ar creste viteza de aprobare si de absortie a fonurilor.
 • ...da' la solutia cea mai simpla nu va ganditi ? (Miercuri, 20 aprilie 2011, 19:34)

  bm [anonim]

  ...ia incercati sa puneti niste oameni cinstiti la locul potrivit ! Asta nu va trece prin cap ?
 • concurs (Miercuri, 20 aprilie 2011, 21:09)

  Monica [anonim]

  - Competenta, competenta si iar competenta la toate nivelurile;
  - eliminarea birocratiei
  - termen scurt de raspuns din partea autoritatilor
 • concurs (Joi, 21 aprilie 2011, 0:43)

  dana lupascu [anonim]

  problema 1: accesul greoi la informatie
  solutie: "caravana" fondurilor europene: cand se deschide o linie de finantare, o echipa sa stea cate o saptamana in fiecare judet si sa organizeze evenimente publice in care sa explice direct oamenilor cum se acceseaza linia de finantare respectiva; o taxa modica sa asigure achizitia unui model de proiect cu explicatii despre cum trebuie completat, cheltuieli eligibile etc; colaborarea autoritatilor locale si publicitate pentru promovarea evenimentelor
  problema 2: lipsa de incredere
  solutie: descurajarea intermediarilor. construirea unei perceptii pozitive: pot fi obtinute proiecte europene simplu, fara a da spaga, fara a plati comisioane.
  problema 3: dupa 6 luni ti se spune ca nu ai la dosar o adeverinta si esti descalificat
  solutie: o perioada de pre-aprobare de 1 luna maxim; in care o echipa verifica dosarele din punctul de vedere al structurii, si pot fi adaugate la dosar informatii minore care lipsesc
 • fonduri europene (Joi, 21 aprilie 2011, 7:55)

  calin [anonim]

  trebuie o schimbare de mentalitate, la cei ce ne conduc, astfel incat automat se vor schimba si legile, oamenii calificati - nu cei care au numai diploma si relatii, eventual cotizatii - vor reusi sa ajunga in zone de decizie pentru interesul national, nu doar cel personal.
 • propuneri pentru crestere absorbtie fonduri europe (Joi, 21 aprilie 2011, 9:01)

  bujor mihaela [anonim]

  propunerile mele in privinta cresterii absorbtiei fondurilor europene ar fi urmatoarele:
  1. din punct de vedere fiscal:
  - elaborarea unor politici unitare,coerente la nivel national in privinta platii și rambursarii TVA-ului,
  cu posibiliatatea rambursarii acestuia in transe, la anumite termene prestabilite,
  - acordarea de facilitati fiscale in sensul reducerii impozitelor datorate, firmelor de consultanta nou infiintate care au ca scop atragerea de fonduri euroepene - pentru a incuraja crearea de societati noi,
  - acodarea de reduceri in privinta taxelor datorate fimelor de consultanta care angajeaza personal cu pregatire si expertiza mare in domeniul fondurilor europene, dar si celor care angajeaza tineri absolventi ai unor studii in domeniul fondurilor eupene,
  - elaborarea unui ghid national unitar aplicabil institutiilor/ fimelor de consultanta, prin care sa fie stabilte limite de bonusuri salariale ce pot fi acordate angajatilor proprii, care sa fie corelate cu niste criterii obiective, cuantificabile
  - constituirea unei liste negre la nivle national, accesibila pe un site nou creat, a societatilor de consultanta in activitatea carora s-au inregistrat probleme in privinta accesarii fondurilor
  - reducerea nivelului cofinantarii in bani in raport de entitatea care acceseaza fondurile,p e anumite criterii, corelativ cu posibilitatea ca diferetna care nu poate fi acoperita in bani sa fie garantata imobiliar
  - crearea unui program national unitar, mediatizat, de promovare a produselor noi create de banci privitor la accesarea fondurilor europene, corelativ cu crearea unui site unic de unde sa poate fi accesate toate informatiile privitoare la toate produsele bancare in acest domeniu,
  2. - privitor la institutii publice
  - utilizarea mai frecventa a asocierii si a parteneriatelor public-public si public-privat pentru accesarea fondurilor europene,
  - angajarea de adevarati specialisti in domeniul fondurilor europene, cu motivarea salariala corespunzatoare
 • absorbtie fonduri europene (Joi, 21 aprilie 2011, 9:16)

  Vivian Ingrid Gherman [anonim]

  Cunosc subiectul mai bine decat mi-as dori.Stiu sa scriu o cerere de finantare, am scris o cerere de finantare (chiar daca nu din parte autoritatilor), am participat ca partener la scrierea si depunerea unei cereri de finantare.
  PAREREA MEA ESTE CA DACA PRESEDINTELE COMISIEI CARE DECIDE ACORDAREA GRANT-ULUI AR FI MEMBRU O.L.A.F. ATUNCI AR CRESTE GRADUL DE ABSORBTIE AL FONDURILOR EUROPENE. POATE AR FI BINE SA NU FIE ROMAN IN NICI UN CAZ.
  O politica de preventie mai sustinuta din partea U.E. ar fi mai eficienta decat una de recuperare a fondurilor obtinute sau cheltuite fraudulos.Cand sotul unui membru O.N.G. e ministrul muncii de exemplu, s-a zis cu etica si morala in alocarea fondurilor in Romania.
 • propuneri accesare fonduri in continuarea primului (Joi, 21 aprilie 2011, 9:18)

  bujor mihaela [anonim]

  propunerile mele pentru cresterea absorbtiei fondurilor ar fi in continuare urmatoarle:
  - promovarea prin toate mijloacele existente respecticv - mass-media, site-uri, prin e-mail a deschiderii liniilor de finantare precum si a modului de obtinere a informatiilor privitoare la fonduri,
  - utillizarea pentru toate tipurile de fonduri structurale a formularelor on-line
  - posibilitatea solicitarii si obtinerii on line de la toate institutiile a tuturor informatiilor si documentelor necesare accesarii de fonduri, cu plata on-line a taxelor aferente
  - simplificarea ghidurilor de accesare a fondurilor europene si a temenelor prevazute in acestea, modularea acestora in raport de sugestiile celor care implementeaza fonduri,
  - depolitizarea numirlor in functii de conducere ale celor care conduc organismele intermediare si promovarea profesionalizarii acestor posturi,
  - intarirea rolului fie a rolului prefectului fie a rolului agentiilor de dezvoltare si eliminarea paralelismelor si suprapunerilor de atributii administrative,
  - delegarea catre unele institutii publice a posibilitatii de accesare ca institutie pilot a unor fonduri care actualemente pot fi accesate doar in anumite conditii de alte institutii
  - crearea unui corp national al expertilor / managerilor de proiecte cu o baza de date cuprinzand rezultatele lor de unde sa poata fi selectati mai usor
  - mediatizarea mai mare a bunelor practici ale firmelor de consultanta, creare unui concurs national care sa premieze eficienta in accesarea fondurilor
  - cresterea mobilitatii trecerii de la privat in sistemul de stat a persoanelor specialiste in domeniul fondurilor europene
 • rivalitatea intr-e zone (Joi, 21 aprilie 2011, 12:23)

  Alin G [anonim]

  O solutie buna pentru absortia fondurilor europene ar fi in primul rand federalizarea Romaniei pe zone economice (nu etnice) .De exemplu daca cateva judete din Transilvania s-ar Federaliza si fondurile Europene sa le poate accesa fiecare capitala de zona federala ,atunci ar exista o foarte buna absortie ale acestora. La ora actuala eu daca stau in Timis si depun dosarul practic am sanse mici sa-mi fie aprobat ,in schimb daca s-ar accesa fondurile cu la capilata federatiei lucrurile ar sta cu totul diferit ,sa copie modelul spaniol , german , italian etc
 • Solutii cresterea absorbtiei (Joi, 21 aprilie 2011, 19:32)

  Nagy-Imecs Peter [anonim]

  1. Respectarea termenelor:
  - de lansare a proiectelor (lansari amanate de mai bine de 18 luni in cazul unor proiecte - POSCCE axa 3), amanarea la nesfarsit incurca planificarea investitiilor
  - de evaluare a proiectelor (de ex. evaluare la sprijinirea microintreprinderilor: cu o intarziere de 1 an)
  Solutie: dezvoltarea resurselor umane in cadrul institutiilor abilitate, salarizare pe performante, accesare de fonduri europene pe axa `asistent tehnica` pentru organisme intermediare, uniformizarea procedurilor de evaluare (administrativ + tehnic)
  2. Centralizarea sau descentralizarea institutiilor abilitate:
  In momentul de fata evaluarea propriu-zisa a proiectelor se face centralizat, la Bucuresti, insa in unele cazuri prim evaluari administrative se fac si la filiale regionale (de ex. proiecte cercetare-dezvoltare), insa exista diferente de procedura (pe plan practic) intre aceste institutii. Ar fi necesara o strategie clara de dezvoltare a institutiilor: centralizare completa (crearea unui organism unitar, centralizat, subordonat direct primului ministru - model polonez), sau descentralizare completa (luare deciziilor la nivel local, alocare financara regionala, etc.) Acum sistemul este pe mijloc, si functioneaza haotic.
  3. Realocare de fonduri:
  Este necesara realocarea fondurilor intre linii de finantare care cunosc un grad de interes scazut si linii cu grad de interes ridicat.
  4. Informare, comunicare si dialog
  Nu exista o platforma online sau telefonic national de informare si asistena a beneficiarilor pe fonduri europene. Informatiile sunt publicate pe zeci de situri, si `subsituri` ale ministerelor si organismelor intermediare, astfel informatiile nu ajung la beneficiar decat prin situri comerciale. Ar fi absolut necesara infiintarea unei platforme online si telefonic pentru informarea beneficiarilor, si pentru asistenta lor (www.fonduri-ue.ro este numai o gluma proasta, situl lui ACIS, neactualizat, invechit, si neinteractiv)

  Numai bine!
 • Apa calda s-a inventat deja (Vineri, 22 aprilie 2011, 0:11)

  Ardan [anonim]

  Standardizare, tipizare, modulare.Proiect standard, tipizat, modulat de: fabricuta de ulei, fabricuta de branza, pensiune, atelier prelucrari metalice, hala industriala sau agro-zootehnica, sera, siloz samd.Proiect complet, imobil, utilaje, dotari, analiza cost-beneficiu, analiza financiara.TOT.De la A la Z.Calibrat pe domenii prioritizate pe baza analizei competitivitatii pe piete externe si a potentialului de multiplicare si antrenare intern.
  Standardizare, tipizare, modulare.In loc de 100 de proiecte diferite se depune de de 100 de ori acelasi proiect tipizat.Verificare rapida.Constructia tipizata se va verifica si aviza o singura data, devizul de lucrari identic.
  Cine sa faca proiecte tipizate?Catedre de specialitate de la facultati de profil, institute de cercetari, firme private.Cu fonduri nerambursabile.Cerut fonduri pentru elaborare, avizare de proiecte tip.Pe care apoi le vor pune la dispozitia tuturor.Liber, pe internet. Standardizare, tipizare, modulare=>multiplicare.
 • schimbare (Vineri, 22 aprilie 2011, 1:20)

  FAQ Romania [utilizator]

  Primul pas, fara de care nu putem discuta de strategii, solutii, optimizari, este schimbarea regimului basescu-udrea-boc. Aceasta mutare are ponderea cea mai mare in imbunatatirea rezultatelor.
 • solutii crestere absorbtie fonduri europene (Sâmbătă, 23 aprilie 2011, 10:17)

  alina [anonim]

  In primul rand, si subliniez acest lucru, ar trebui ca functionarii care lucreaza cu aceste fonduri europene sa fie foarte bine instruiti si nu numiti pe criterii politice. Asta este, insa, lucrul, cel mai greu de realizat in Romania. Trebuie numite persoane capabile care sa-i ajute si sa-i sprijine pe cei care vor sa acceseze fonduri europene.
  Apoi, ar trebui ca aceste fonduri sa fie date pe drept, in functie de legislatia existenta (care ce-i drept e cam stufoasa!!!) si nu pe criterii politice sau de rudenie (vezi cazul Botis!!!). N-ar strica nici ca marea de documentatie solicitata sa fie mai clara si mai concisa, lucru care nu face decat sa-i demoralizeze pe multi si sa-i faca confuzi in legatura cu posibilitatea de a accesa fonduri europene. Un alt lucru care ar imbunatati absorbtia fondurilor europene ar fi micsorarea termenelor de accesare, de obtinere a banilor europeni.Acesta este generat tot de birocratia stufoasa de care am vorbit mai sus.Cred ca astea sunt cele mai ardente "cauze" pentru care fondurile europene sunt accesate asa de putin.
 • Proiecte tip (Sâmbătă, 23 aprilie 2011, 11:02)

  Raluca [anonim]

  Proiecte tip.

  Etapa 1: Regiunea de dezvoltare pilot

  Se vor alege o regiune de dezvoltare si o firma de consultanta, in mod transparent.Firma de consultanta va propune maxim 10 proiecte tip, special concepute in functie de specificul regiunii si in ideea de a putea fi accesate de o patura cat mai larga de intreprinzatori. Se vor evalua propunerile si se vor alege maxim 5.

  Firma de consultanta va intocmi proiectele selectionate, cu urmarirea ideii principale : sa poata fi implementate cu usurinta oriunde, schimband doar cateva detalii ( numele aplicantului, locatie, etc ). Proiectele vor fi platite de stat si vor putea fi preluate de toate firmele care acorda consultanta in vederea accesarii de fonduri europene in regiunea pilot.

  Aplicantii care vor dori sa acceseze fonduri europene prin aceste proiecte tip vor beneficia de :
  - procent impus de maxim 2 % din valoare proiectului ( comision consultanta )
  - reducerea substantiala a perioadei de intocmire a dosarului, pe baza faptului ca proiectul trebuie doar adaptat in functie de aplicant
  - reducerea perioadei de analiza a dosarului

  Etapa 2 : Toate regiunile de dezvoltare

  In cazul in care Etapa 1 va fi evaluata ca fiind un proiect de succes, se va extinde programul « Proiecte tip » la toate regiunile de dezvoltare, tinand cont de specificul fiecarei zone. Pot fi facute imbunatatiri sau adaugari, in functie de experienta acumultata pe parcursul derularii etapei 1.
 • propunere (Sâmbătă, 23 aprilie 2011, 12:40)

  Iulian D. [anonim]

  Realizarea unui birou national unic de inregistrare a cererilor de accesare a fondurilor europene, de preferat subordonat direct primului ministru. Acest birou trebuie sa ai aiba in componenta si specilisti europeni si va avea scopul de a analiza in prima instanta fezabilitatea cererii (transmisa via email, forumular site, posta; raspunzand in X zile vizavi de fezabilitatea cererii) si ulterior de a gestiona cererile admise.
  Din momentul in care o cerere este declarata fezabila, daca solicitantul doreste sa continue accesarea, se va declansa un PROIECT al cererii care va contine: schema logica a proiectului, data de inceput, etape majore (maxim 10 Etape majore, fiecare cu 5-10 subetape in care vor fi detaliati toti pasi intr-un limbaj simplu, schematic, accesibil oricarui cetatean al Romaniei), livrabile solicitate de catre fiecare etapa, data de sfarsit.

  Se va sti stadiul fiecarei cereri in orice moment, unde anume se produc cele mai mari blocaje si dificultati in circuitul cererii si care sunt motivele care produc intarzieri si dificultati.

  In acest fel, orice IMM din Romania poate incerca accesarea, va afla daca proiectul este fezabil si va declansa proiectul respectiv, urmarind schematic, pas cu pas, toate etapele care impun.
  Pe site-ul acestui birou unic ar trebui prezentate cu titlu de exemplu 20-30 proiecte de succes finalizate cu toate etapele si subetapele respective, marturiile beneficiarilor, sfaturi, etc.

  Angajatii acestui birou unic national vor fi platiti in functie de proiectele finalizate pe care le-au gestionat astfel incat sa existe o cointeresare puternica de ambele parti ca proiectele sa fie finalizate (solicitant-organism de control).
 • Simplu si eficient! (Sâmbătă, 23 aprilie 2011, 12:56)

  Antoniu Poienaru [anonim]

  Aplicarea regulii ‘primul sosit primul servit’, in functie de sumele alocate pentru proiect.
  Conditia e sa fii persoana fizica sau juridica cu domiciliul in Romania.
  Unificarea bazelor de date(alfanumerice si geospatiale) si eliminarea ‘insulelor informatice’ astfel incat, solicitantii de fonduri europene precum si organismele de control sa aiba aceleasi drepturi, primii de informare, ceilalti de control.
  Aplicatia sa se faca online.
  O singura agentie care, conform unor proceduri standard, verifica fiecare dosar si daca este eligibil, acorda un avans.
  Functionarii agentiei verifica in urma unei analize de risc, conformitatea si eligibilitatea proiectului, atat administrativ cat si prin controale rapide pe teren.
  In urma controalelor incrucisate, dosarele eligibile se inainteaza spre plata.
  Supracontroale administrative si pe teren efectuate de catre autoritati de supraveghere a modului cum sunt cheltuiti banii comunitari.
  Auditari externe care raporteaza Comisiei modul si gradul de absorbtie a fondurilor alocate.
 • Fonduri europene (Sâmbătă, 23 aprilie 2011, 15:31)

  Popescu Andreea [anonim]

  Idei pentru absortia fondurilor europene:
  1. obligativitatea informarii prin lege a tuturor institutiilor si autoritatilor centrale si locale privind existenta fondurilor europene, a sumelor pe tip de destinaţii şi a termenelor limita de depunere a proiectelor insotite de ghiduri scurte, clare si precise aplicate pe domeniile specifice de activitate ale acestora.
  2. stabilirea unor prioritati de catre autoritatile competente (Guvern, ministere) privind solicitarea fondurilor europene si a unei strategii pentru implementarea proiectelor: elaborarea unor proiecte tipizate, garantarea fondurilor pentru cofinantare, elaborarea unor standarde de cost pe tip de proiect
  3. Obligativitatea prevederii in bugetele institutiilor /autoritatilor/agentiilor a unor sume distincte care sa fie destinate exclusiv cofinantarii proiectelor europene iar care in cazul neutilizarii acestora, sumele sa fie redistribuite in anul urmator celor care au utilizat in totatlitate fondurile in anul precedent.
 • Posibile solutii (Sâmbătă, 23 aprilie 2011, 18:42)

  Sadrin [utilizator]

  1) O mediatizare mai intensa si mai diversificata (radio, TV, presa) a fiecarui tip de fond european disponibil (structural, de coeziune, etc.) in care se pune accentul pe segmentul tinta al afacerilor vizate de aceste fonduri.
  2) Finantarea europeana nerambursabila sa se realizeze inaintea realizarii investitiei in toate cazurile. Documentatia care dovedeste implementarea sa parvina ulterior institutiei. In cazul in care implementarea a fost defectuasa sau frauduloasa sa exista proceduri legale de executie, poate chiar si penale.
  3) Pentru proiectele care nu ar implica autoritatile statului, distributia fondurilor si deciziile de finantare sa fie controlate direct si nemijlocit de o autoritate unica europeana cu un sediu si angajati detasati in Romania pentru o anumita perioada de timp prin rotatie. In acest mod s-ar elimina orice eventual subiectivism sau suspiciune de „foul play” din partea membrilor comisiilor din ministere care iau deciziile de aprobare a finantarilor.
  4) Consultanta in domeniul accesarii fondurilor sa fie realizata de aceeasi institutiii care aproba finantarea si sa fie gratuita. Periodic sa se organizeze workshop-uri pe acest subiect si in legatura cu eventualele schimbari sau noutati in materie.
 • cresterea absortiei fondurilor europene (Duminică, 24 aprilie 2011, 15:41)

  david [anonim]

  1.Plata stimulatoare pentru evaluatorii proiectelor astfel incit sa fie direct interesati in corectarea corecta si rapida a cit mai multe proiecte depuse,reducindu-se timpul de asteptare pentru afarea rezultatelor.
  2.asigurarea in timp util a cotei parti din partea statului astfel incit sa se reduca timpul pierdut intre notificare si semnarea contractului.
  .3. Neimplicarea politicului in a da rezultatul final ,trasarea liniei intre admisi si respinsi facindu-se dupa evaluari corecte si trasparente de cei abilitati si nu pe alte criterii.
 • Concurs (Duminică, 24 aprilie 2011, 20:15)

  Veaceslav [anonim]

  Consider oportuna implementarea si sustinerea activitatilor de voluntariat la absorbtia fondurilor europene. Studile stiintifice demonstreaza ca, persoanele care exercita activitati intelectuale, ating rezultate mai bune si mai repede atunci cand nu predomina factorul finaciar de stimulare.
  In aceste activitati trebuie sa participe functionarii publici, intreprinzatorii, cetatenii Romaniei, precum si persoanele din alte tari ale UE, care sa dezvolte parteniriate si sa impartaseasca propria experienta la absorbtia fondurilor europene.
  Activitatea tuturor subiectilor nominalizati trebuie coordonata, in acest sens fiind deosebit de utila crearea unei retele de socializare pe tema respectiva.
  La parerea mea HotNews.ro dispne de potentilul necesar pentru a crea o asemenea retea, iar eu sunt dispus sa ma angajez imediat in activitatea de voluntariat, cel mai mult motivandu-ma posibilitatea de a contribui la implementarea unor metode avansate, care sa favorizeze dezvoltarea societatii.
 • Oamenii sunt cheia absorbtiei (Luni, 25 aprilie 2011, 7:35)

  Ghica Sebastian [anonim]

  Oamenii sunt cheia. Din pacate in Romania prea mult se merge pe criterii politice, de spaga sau de nepotism. Romanii care ajung sa lucreze in aceste ministere au diverse obligatii politice si financiare si urmaresc doar propria imbogatire, nu eficientizarea sistemului. Ei sunt constienti ca ocupa acea functie pentru 2-3 ani si de aceea "trag tare" sa-si rezolve propriile probleme.

  E nevoie de o echipa de 15 straini (care au participat in alte tari la absorbtie de fonduri europene) motivati, care sa aiba functii de top si middle management in gestionarea acestor fonduri.

  Trebuie ca acesti 15 straini sa fie oameni care si-au dovedit in timp competenta, valoarea si integritatea si sa nu poata fi santajati sau corupti in vreun fel de statul roman.

  Ei sa depinda direct de Bruxelles. Sunt convins ca o astfel de echipa ar face sa mearga lucrurile de 15 ori mai repede, mai eficient, mai transparent si mai eficace.
 • solutie pentru cresterea absortiei fondurilor euro (Luni, 25 aprilie 2011, 11:03)

  BORA Voicu Cristian [anonim]

  Mai in gluma;

  -sa fie administrati de ''salvatorul natiunii"- Dan Diaconescu care sa-i imparta urgent, cate 20.000
  euro fiecarui roman, astfel vom avea un coeficient de absortie de 100%, in trei zile , rezultatul fiind ,,praful de pe toba', dealtfel nu departe de cel realizat astazi in privinta folosirii fondurilor europene;

  -ba nu, sa-i dam lui Mircea Geoana sa-i imparta cate 20. 000 de euro fiecarui roman repatriat, astfel vom avea un coeficient de absortie de peste 90%, in 6 luni de zile, evident nu toti romanii dorind a se intoarce acasa si nu asa de repede cum ar crede guvernantii si totodata cu un grad de risc de peste 50%, determinat de faptul ca peste jumatate dintre ,,beneficiari" vor lua banii si se vor intoarce de unde au venit.

  Mai in serios;

  - depolitizarea administratiei publice;

  - guvernare pe bazadisciplinei proceselor
  si politicilor publice;

  -stabilirea de prioritati si programe strategice
  nationale;

  -decizii bazate pe evaluari serioase de impact
  financiar, economic si social;

  -asistenta tehnica a organismelor financiare
  internationale credibile- gen Banca Mondiala;

  -cadru de aprobare si implementare asumat si
  coordonat pri consens de reprezentanti ai
  autoritatii publice, mediului de afacei si ai
  societatii civile, respectiv autoritati de
  management, posibilii beneficiari- publici si
  privati, firme de consultanta, mass media;

  -statut legal adecvat - legislatie unica
  privind absortia finantarilor externe, cu drepturi
  si mai ales si responsabilitati de natura a
  constientiza si obliga factorii responsabili si
  beneficiari in investirea judicioasa a resurselor
  atrase, premisa asupra credibilitatii calitatii de
  stat membru a Romaniei si executarea
  programelor priritizate pentru viitorul Cadru
  financiar european (2014 - 2020).
 • Inovatie tehnico-financiara (Luni, 25 aprilie 2011, 12:17)

  Ardan [anonim]

  Concursul este organizat de EximBank.Sa ne gandim ce ar putea face o banca pentru accelerarea absorbtiei de fonduri europene?
  Daca o banca este interesata sa vanda credite de cofinantare, sa-si regandeasca afacerea.Sa-si schimbe atat propria perceptie cat si perceptia clientilor asupra a ceea ce vinde.Un credit este un produs financiar standardizat, tipizat, modulat.Bancarii sa isi diversifice oferta cu un nou produs, sa inoveze un nou tip de credit:proiectul tipizat.Un produs integrat, alcatuit dintr-o sectiune tehnica si una economico-financiara.
  Perceptia schimbata ar fi ca banca nu mai vinde un simplu credit ci ca vinde o afacere la cheie.Banca ar pune la dispozitie clientilor odata cu creditul un proiect tehnic-economic-financiar complet, atasat produsului de baza care este creditul financiar.Un nou produs gandit in conjunctie si tintit pe accesarea fondurilor europene.Banca ar fi partener clientilor sai.
  Cum ar fi daca de pilda EximBank si CEC Bank ar dezvolta un numar de proiecte standardizate, tipizate, modulate si calibrate pe atragerea de fonduri europene?
  Toata lumea ar castiga.Clienti si banci.
 • cresterea absorbtiei fondurilor europene (Luni, 25 aprilie 2011, 13:24)

  Gabi [anonim]

  1. Campanii ample de promovare a proiectelor care beneficiaza de fonduri europene;
  2. Organizarea de cursuri, training-uri gratuite prin care oamenii sa invete sa acceseze aceste fonduri, sa inteleaga mecanismele de functionare ale Uniunii Europene;
  3. Angajarea in cadrul institutiilor locale a unor persoane competente, care pot crea strategii de accesare a fondurilor europene eficiente.
  4. Angajarea unei comisii de evaluare a proiectelor competenta, care sa cuprinda specialisti din mai multe domenii si nu evaluatori autohtoni care isi exercita atribuţiile de jurizare în nota şi spiritul comunităţii ştiinţifice din care provin;
  5. Respectarea termenelor limita de decontari sau facilitarea imprumuturilor la banci pentru finantarea proiectelor;
  6. Eliminarea birocratiei excesive;
  7. Sustinerea financiara si asigurarea unui suport informativ (posibilitatea de a primi ajutor in scrierea si implementarea unui proiect de la un om instruit in acest sens) oamenilor din mediul rural.
 • Masuri pentru cresterea gradului de absorbtie a fo (Luni, 25 aprilie 2011, 13:35)

  Vasile P [anonim]

  1. O descentralizare mai mare este cheia succesului pentru o absorbţie mai bună a fondurilor europene.
  2. Crearea unui pool ( o structura departamentala ) care sa asigure o colaborare strânsă între client - cel care doreşte accesarea fondurilor europene, bancă şi consultanţii în scrierea proiectelor europene care sa identifice nevoile, sa cunoasca problematica si sa contribuie la implementarea unor solutii care sa accelereze procesul de absorbtie de fonduri.
  3. Lansarea unui Program National de schite de proiecte cu absorbtie de fonduri europene, stimulat cu premii consistente, care sa genereze idei fezabile.
  4. Constituirea unei structuri departamentale formata din 10 specialisti din economie/macroeconomie care sa initieze strategia, sa prioritizeze domeniile de dezvoltare si sa conceapa un Plan National Strategic de accesare a fondurilor europene.
  5. Initierea si aplicarea de catre guvern a unei proceduri care sa stimuleze autoritatile locale sa acceseze fonduri europene. Exemplu: marirea / suplimentarea cu 20% a fondurilor de investitii a Consiliilor Locale care au aprobate proiecte cu fonduri europene prin directionarea acestor sume din fondurile de rezerva guvernamentale. Corelat cu alt exemplu: reducerea / anularea posturilor ocupate in acest scop din administratia publica locala care nu a avut aprobat in ultimii 3 ani nici un proiect de accesare fonduri europene.
 • Solutia (Luni, 25 aprilie 2011, 16:31)

  Enculescu Adelina Florina [anonim]

  Cauza radacina este una globala : tipul culturii organizationale romanesti -nu ne incadram in sabloanele Europei de vest, deci nici procesul aprobarii de proiecte nu poate fi identic cu celelalte tari ale UE. Cultura institutiilor este una de tip birocratic, nu exista notiunea de deadline, flexibilitate si nici transparenta in proces; depunatorul nu are suficienta experienta, nu are acces la informatie si nici suficient fler antreprenorial, cei peste 50 de ani de economie dictata si centralizata isi spun cuvantul chiar si acum.Atata timp cat se iau masuri superficiale, punctuale si tot de aceleasi institutii cu cultura organizationala birocratica, gradul de absorbie nu va fi niodata mai ridicat. Solutia este auditul extern de catre experti ai UE care pot identifica punctele slabe si pistele de ameliorare atat la institutii cat si la deponenti. Este necesara o supervizare pe termen lung si stabilirea de indicatori ai absorbtiei de fonduri care sa fie periodic si atent urmariti.
 • concurs (Luni, 25 aprilie 2011, 19:39)

  liviuta cantea [anonim]

  Nu ducem lipsa de idei sau proiecte.Ducem lipsa de bani pentru cofinantare.Bancile nu ne ajuta.Guvernul, nici atat.Daca s-ar rezolva problema cofinantarii,ar fi rezolvata problema absorbtiei fondurilor. Cred ca singura solutie este tot la UE, sa ne acorde si partea de cofinantare, care sa fie rambursata in max.5-10 ani , in functie de domeniu si amploarea proiectului , sau prin produse generate de investitia respectiva. Personal, as face ceva in domeniul colectarii si reciclarii deseurilor " Fii civilizat" sau in agricultura ecologica,in special alimente pentru copii.
 • Concurs - Cresterea absorbtiei fondurilor UE (Luni, 25 aprilie 2011, 19:41)

  Cristiana Burtoiu [anonim]

  O solutie ar fi initierea unui parteneriat concretizat astfel:
  - In cadrul facultatilor din toata tara, vor fi organizate cursuri optionale despre fondurile UE (cu sprijinul financiar atat al bancilor, cat si al societatilor de consultanta interesate).
  - Vor fi realizate baze de date cu datele de contact ale societatilor locale, dar care nu au mai accesat fonduri si vor fi alocate cateva societati per fiecare student.
  - In vederea pregatirii publicului tinta, va rula la TV, radio, in presa scrisa/online mesajul: “Studentii vin sa va explice fondurile UE. Fiti pe faza!”
  - La finalizarea cursului, studentii vor avea ca si proba practica contactarea societatilor alocate in scopul prezentarii fondurilor UE. In acest sens, vor fi disponibile prezentari-suport detaliate, standardizate.
  - In situatia in care societatile abordate vor gasi oportuna accesarea fondurilor UE, vor avea la dispozitie o lista cu datele de contact ale societatilor de consultanta si bancilor partenere locale.
 • Absorbtia fondurilor europene - un drum cu gropi? (Luni, 25 aprilie 2011, 20:29)

  rramyutz [utilizator]

  Acum cateva luni am vizitat un oras din nordul Poloniei, Gdansk, si mi-a placut teribil cum dintr-un oras port, un oras in care odata se constuiau nave, a ajuns sa se bazeze pe turism. Solutia? fondurile europene...am spune ca pentru noi, reconstituirea tururor fatadelor cladirilor vechi din acest pNerimitor oras, e doar un vis frumos si cu atat mai mult daca se bazeaza pe atragerea de fonduri europene in... 2 ani. Ne-am "incalzit" cu fondurile de preaderare: PHARE, ISPA, SAPARD, insa pe atunci motivam faptul ca eram ,la inceputuri si nu aveam specialisti...Nici acum nu as spune ca exista specialisti, de vreme ce multi manageri fonduri europene administreaza sume uriase pe baza unui certificat amarat obtinut dupa doar...o saptamana de curs. Uimitor, un master conteaza mai putin decat aceasta diploma...Revenind..am intrebat oficialitatile poloneze cum au reusit..mi s-a spus ca a fost simplu, dar succesul nu consta intr-o reteta simplista, ci intr-un cumul de factori, ca de ex.: cofinantare asigurata la timp, reducerea timpilor de relationare intre institutiile centrale si locale, deci mai putina birocratie, influenta beneficica a IT&C, un grup de specialisti ai primariei, bine platit, deci motivati, respectarea termenelor, a calitatii si eficientei.
  Cum s-ar putea transpune aceste idei de know-how pentru sporirea atractiei de fonduri euopene in Romania? Iata cateva idei, sumarizate astfel:
  - cadrul legal mai stabil. Principiul subsidiaritatii este respectat de Comisia Europeana, dar nu si de autoritatile noastre. Sau altfel spus, normativele europene lasa, de cele mai multe ori, la latitudinea statului membru cum sa isi administreze programul de finantare, organizand axele si DMI in functie de nevoile specifice, intr-un proces ce trebuie planificat;
  - echipe de specialisti si firme sau institutii mai bine pregatite prin schimburi de experienta
  - utilizarea IT&C
  - creditare mai accesibila
  - informare mai intensa pentru potentialii beneficiari, etc. Multumesc
 • Absortie fonduri europene (Luni, 25 aprilie 2011, 20:30)

  M_P [utilizator]

  Eu cred ca solutia pentru cresterea eficientei absortiei fondurilor europene se rezuma la citeva concepte de baza:
  1. Transparenta;
  - incepind de la depunerea proiectului si pina la incheirea lui procesul administrativ specific organismului care gestioneaza fondurile europene sa fie unul deschis si transparent. (ex. se cunoaste cazul proiectelor depuse la POSDRU unde tot ce se intimpla cu proiectul depus este strict sectet (nu se stiu termenele de evaluare, prefiantarea se da pentru anumite organizatii nu intr-un mod transparent in baza unui numar de ordine, etc:)
  2. Obiectivitate;
  - in multe programe evaluatorii sunt suctati de intelegeri cu beneficiarii iar cei care monitorizeaza cauta nod in papura nu urmaresc ce e important (indicatorii)
  3. Simplitate:
  - reducerea documentatiilor si documentelor justificative si axarea pe ce e important (indicatori - rezultate).
  4. Asigurarea finantarii:
  accesul la credite pentru ONG-uri este greoi, statul neavaind o schema de garantare a acestora .
 • Atragere fonduri europene (Luni, 25 aprilie 2011, 21:39)

  Iulia [anonim]

  Cred ca solutii pentru atragerea fondurilor europene ar fi: schimbarea mentalitatii oamenilor, prezentarea unor proiecte de succes, stimularea materiala a personalului care lucreaza nu numai direct ci si indirect prin informare, conditii de accesibilitate mai usoare, conditiile impuse sa nu se schimbe mereu.
 • propunere - 3 directii (Luni, 25 aprilie 2011, 23:51)

  mary [anonim]

  Va propun orientare pe 3 directii:

  1. guvernamental/institutional:
  - formarea unei coordonari care sa gestioneze toate programele acordate prin fondurile structurale;
  - unificarea si simplificarea procedurilor de achizitie, de raportare in conformitate cu reglementarile europene si cele nationale;
  - urmarirea impactului fondurilor structurarele acordate si absorbite/cauzele care au dus la blocarea absorbtiei pentru a regandi alocarile si procedurile de acordare, monitorizare si rambursare;
  - redimensionarea programelor astfel incat sa fie facilitata relansarea economica - motiv de reasezare a sumelor pe directiile unde banii s-au consumat si/sau au fost mai multe cereri eligibile dar fara finantare - am in vedere in special micro si IMM-urile cu micile investitii;
  - simplificarea materialelor/ cererilor de finantare adaptate specificului afacerii - am in vedere simplificarea procedurilor pentru aplicatiile din agricultura - PNADR;
  - dezvotlarea de parteneriate PP cu bancile - vezi pct.3.
  - instruirea personalului pentru ca aprobarea cererilor si a rapoartelor sa fie facuta mai rapid.

  2. directia beneficiarilor directi
  - folosirea oportunitatii pe care nu trebuie sa o piarda si sa lupte pentru ea beneficiarii din RO -finantarile nerambursabile CHIAR SE ACORDA si imi place sa cred ca fara micile si cunoscutele interventii ;
  - abordarea realista a afacerior din propunerea de finantare nerambursabila - adica beneficiarii sa puna investitii pe care le "pot duce";
  - colaborarea cu bancile si consultantii cu un singur scop win-win;
  - intelegerea ca ceea ce este cuprins in proiect CHIAR trebuie realizat asa cum este scris in el...

  3. directia bancile comerciale
  - asistenta rapida si simplificata pentru analiza de prefezabilitate pentru finantarea proiectului care solicita fonduri nerambursabile;
  - semnarea de parteneriate PP cu agentiile care gestioneaza fondurile nerambursabile '
  - acordarea de disconturi la comisioanele practicate pentru analiza de dosar/ garantii


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by