Multimedia

Surpriza din Tinutul Secuiesc

de Vlad Mixich, Laurentiu Diaconu-Colintineanu     HotNews / Deutsche Welle
Joi, 24 martie 2011, 12:00 Actualitate | Esenţial


De mult extremistii n-au mai avut o primavara atat de buna. Cei romani pentru ca ungurul Csibi le-a dat apa la moara, cei maghiari pentru ca romanul Vadim ii transforma in victime. Doar ca de-atata harmalaie, vocile maghiarilor din Harghita si Covasna nu se aud pe niciunde, desi ei sunt personajele principale al povestirii numita "autonomia tinutului secuiesc". Ce gandesc ei? Stiu ceva despre autonomie? Ce-si doresc? Cum vor sa traiasca si ce cred despre vacarmul care se aude dinspre Bucuresti si Budapesta?
Citeste mai multe despre   

Comentarii alese de moderator

 • intenții bune, rămîn touși întrebări (Vineri, 25 martie 2011, 1:38)
  sorin [anonim]

  Mulțumim pentru material (reportaj? relatare? documentar?), e un prim pas către o relatare nepărtinitoare din zona respectivă a țării.

  Rămîn totuși mai multe întebări:

  1. De unde știți că cei care vorbeau nu au și alt discurs atunci cînd îi filmează echipe media din presa locală de limbă maghiară sau din Ungaria?

  2. Oare oamenii care chiar aveau de spus ceva nu cumva au evitat jurnaliștii veniți de la București sau n-au vrut să declare nimic?

  Întreb asta fiindcă ați avut ca parteneri de interviu doar oameni din categorii sociale extrem de marginale (oameni săraci sau la limită, unul îmi lăsa chiar senzația acută de bețiv de cartier de pe la chioșcurile din Miercurea Ciuc/Csíkszereda) + glumețul Csibi Barna, ale cărui aserțiuni cu privire la un stat secuiesc chiar sînt de tot rîsul (fiind un proiect neviabil, nu că nu ar avea dreptul să ceară ce-i trece prin cap).

  3. Nu s-ar fi cuvenit, totuși, să intervievați și măcar cîte un susținător al autonomiei, fie el de la UDMR sau PCM, în ciuda criticii la adresa establishmentului politic local? N-or avea cumva și niște aspirații colective pe care nu vi le-au zis dvs.?


  Concluzie: nu rezultă nici un răspuns la întrebarea "da' voi ce vreți, de fapt". Ba chiar marea surpriză nu e că oamenii nu ar vrea autonomie, ci că de fapt nu au zis echipei HotNews/DW ce vor. A, că vor o viață mai bună, ca toți oamenii din România, asta știam și e un truism.34011 vizualizari

 • +29 (31 voturi)    
  felicitari pentru articol (Joi, 24 martie 2011, 12:31)

  stefan [anonim]

  O oglinda a realitati. bravo hotnews pentru "surpriza" stiam de ea... sper sa o vada si altii
  • -19 (25 voturi)    
   incredibil, .. (Joi, 24 martie 2011, 17:09)

   Dinu [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Ce prostie. E normal ca daca intrebi oameni de rand nu ai intereseaza ce e aia autonomie. Dar fara autonomie, tu la tine in ograda nu poti face nimic fara aprobare din tiganie.
   • +6 (10 voturi)    
    Sintagma inventata de 'politica pasilor mici' (Vineri, 25 martie 2011, 0:08)

    Nu a existat si nu exista vreun 'tinut' secuiesc [anonim] i-a raspuns lui Dinu

    Maghiarii si secuii obisnuiti, romani de limba maghiara, sunt masa de manevra a politicienilor maghiari si ai celor din secuime. Ei vor exprima ingrijorarile obisnuiste ale oamenilor de rand: salarii, pensii, preturi la alimente si cheltuieli la intretinere. nu sunt interesati de sloganuri politice sau de idolatrizarea unor criminali de razboi dovediti.

    Insa UDMR practica o anumita politica, in speranta ca va adormi vigilenta romanilor, ajutata involuntar chiar de unii romani, prea indiferenti, prea toleranti sau pur si simplu imbolnaviti de naivitatea utopiilor 'corect politice' importate din Vestul Europei (oare 'multiculturalismul e mort' al lui Sarkozi si Cameron sau 'daca vreti sa traiti in Germania vorbiti germana' a lui Merkel le spune ceva?).

    E politica 'pasilor mici' prin care se urmareste cu fanatism si obstinatie ramanerea in arena politici de la Bucuresti si obtinerea la fiecare mandat a catorva mici avantaje ce trec la gramada in vartejul marilor scandaluri si santaje reciproce.

    Placute bilingve (aveti idee ca CEDO a declara ca Lituania are dreptul sa interzica placutele bilinvge si sa lituanizeze numele de familie a minoritarilor polonezi? Nu va imaginati? Ia cititi despre asta, ca e recent..), utilizarea limbii maghiare in administratie, etnicizarea institutiilor publice locale, filiera autonoma de invatamant, etc.

    Despre Legea invatamantului, Marko Bela insusi a declarat public la Tg Mures, la intrunirea UDMR, ca 'nu exista in regiune o lege mai buna pt maghiari' !! A fost o jubilatie generala, s-a taiat tort si s-a cantat imnul..Ungariei !
    Cum credeti ca s-ar fi reactionat in Germania daca un partid etnic turc (care nu exista in Germania, e interzis asa ceva!!) ar fi savurat o lege permisiva pt limba turca si ar fi cantat imnul Turciei?

    Urmeaza santaje noi, se va incerca Legea Minoritatilor, apoi regionalizarea unde UDMR propune pur si simple o macroregiune, 5, exact pe frontierele celei obtinute de Horthy de la Hitler !

    Nu fiti naivi cu UDMR!
    • 0 (0 voturi)    
     Procentajul etnic, doar in favoarea UDMR.. (Sâmbătă, 26 martie 2011, 15:40)

     Romanii din Sf. Gheorghe, 17%, discriminati [anonim] i-a raspuns lui Nu a existat si nu exista vreun 'tinut' secuiesc

     Primaria Sfantu Gheorghe a publicat pe pagina sa de internet lista finala a proiectelor culturale care vor beneficia, in semestrul I al acestui an, de finantare din bugetul public al Primariei Sfantu Gheorghe.

     "Detaliile cuprinse in aceasta lista sunt o noua dovada a epurarii etnice pe care Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) si Partidul Civic Maghiar (PCM), cele doua formatiuni politice care controleaza Consiliul Local Sfantu Gheorghe, o orchestreaza impotriva comunitatii romanilor din Sfantu Gheorghe.

     Mult invocatul, de catre liderii UDMR, principiu al proportionalitatii etnice, in fapt esenta celui mai infect sovinism care caracterizeaza politica UDMR si PCM, este folosit de catre UDMR doar atunci cand acesta foloseste intereselor formatiunii maghiare.

     Asta pentru ca, desi reprezinta peste 17% din populatia orasului, fondurile alocate de Primaria Sfantu Gheorghe proiectelor organizate de asociatii romanesti sunt de doar 4.8%, adica 4800 de lei din cei 99150 lei alocati de Primaria Sfantu Gheorghe in semestrul I al 2011."

     Liderii politici ai UDMR si PCM practica un dublu discurs, unul moderat in limba romana si altul extremist si sovin in limba maghiara. Se declara toleranti si atenti la problemele romanilor din Harghita si Covasna, dar pe tacute fac tot ce le sta in putinta pentru a extermina prezenta romanilor, incepand cu taierea fondurilor si angajarile pe criterii etnice in favoarea maghiarilor.

     Acestea sunt fapte, cifre, nu discursuri mieroase si ipocrite. Judecati-i dupa fapte, nu dupa vorbe !
    • 0 (0 voturi)    
     autonomia maghiara (Sâmbătă, 26 martie 2011, 18:40)

     corneliu wiseman [anonim] i-a raspuns lui Nu a existat si nu exista vreun 'tinut' secuiesc

     Exista peste tot conflicte teritoriale intre tari vecine. O viziune ingusta, aroganta, de superioritate fata de ceilalti semeni, nu poate decit sa continuie astfel de conflicte. Pamintul este ( asa cum spunea Carl Sagan in Pale Blue Dot ) o farima de nisip suspendata pe o raza de soare. Viata noastra este foarte scurta. De ce sa ne omorim pentru un petec de pamint? Nu putem trai oare ca fratii pe acest graunte de nisip? De ce sa nu fim fericiti, traind in armonie si pace? Daca ungurii au venit acum 1000 de ani in Europa, nu avem dreptul sa le cerem sa plece inapoi in Asia, asa cum nu le putem cere nici turcilor, nici evreilor, nici tiganilor. Patria este locul in care ne-am nascut, si trebuie sa-i fim devotati, indiferent de limba pe care o vorbim. Fac apel maghiarilor, minoritatilor din Romania cit si majoritatii romane, sa cautam drumuri pasnice de solutionare comuna a problemelor. Le cer tuturor sa vina la masa imbelsugata a prieteniei si infratirii. Tradatorii trebuie arungati in temnite sau executati public. Politicienii corupti, marii proprietari care au jefuit avuturile tarii si i-au inrobit pe cei saraci, fie romani sau minoritari, membrii Ocultei mondiale, sionistii sau masonii, sint adevaratii dusmani ai oamenilor. Sa ne indreptam atentia catre masurile care ne imping in bratele Guvernului Mondial si sa ne revoltam impotriva acestora. Toate natiunile lumii trebuie sa se infrateasca intr-un ideal comun, deasupra conflictelor personale, interetnice sau interreligioase. PROLETARI DIN TOATE TARILE, UNITI-VA !
 • +40 (44 voturi)    
  asa e (Joi, 24 martie 2011, 12:32)

  marius tipa [anonim]

  Iata care este adevarul: ungurii sunt in mare majoritate oameni de bun simt, le strica imaginea cativa descreierati ca csibi si ceilalti cativa imbecili.
  Daca ne-ar lasa in pace, ne-am intelege foarte bine unii cu altii.
  • +2 (8 voturi)    
   of, of (Joi, 24 martie 2011, 13:55)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui marius tipa

   Si daca noi, romanii, nu ne-ar simti "nelasati in pace" asa, degeaba, nu ar fi si mai bine? Cum adica nu ne lasa in pace?
  • +2 (14 voturi)    
   stai asa... (Joi, 24 martie 2011, 17:36)

   ci ciong [anonim] i-a raspuns lui marius tipa

   maghiarii sunt in zona asta de 1000 de ani, daca era sa ne intelegem bine cu ei ne intelegeam ca oamenii dupa vreo 300 de ani... dar nu... inca dupa 1000 de ani sunt discutii si nervi si ura... intre timp am invatat sa traim cu ei... chiar daca dupa 100 de ani tot noi suntem populatia tolerata... si ei sunt stapanii europei centrale... si traiesc din amintirile unui imperiu... visand la ce au fost o data... sunt o populatie trista, deprimata, fara notorietate (nici buna nici rea... cum avem noi... macar avem) care se vad incoltiti de viitor si urla si scuipa de frica ca vor disparea in 50 de ani ca si sasii
   • +1 (1 vot)    
    a (Vineri, 25 martie 2011, 7:42)

    d [anonim] i-a raspuns lui ci ciong

    Eu cred ca ne-am inteles 900 de ani. Numai in ultima vreme sunt probleme
    • 0 (0 voturi)    
     Pai daca era asa, (Sâmbătă, 26 martie 2011, 21:29)

     releu [utilizator] i-a raspuns lui d

     ce le mai pasa de Avram Iancu, chestie veche de 150 de ani?
   • 0 (0 voturi)    
    sasi (Sâmbătă, 26 martie 2011, 19:43)

    Andris [anonim] i-a raspuns lui ci ciong

    "si urla si scuipa de frica ca vor disparea in 50 de ani ca si sasii"
    parca simt un pic de bucurie in aceasta propozitie.
    Sasii au fost exportati afara, din pacate, ei au disparut din Romania, dar nu ar trebui sa te bucur pentru acest lucru, ai fost in sate sasesti? sa vezi ce au lasat aicea, ai vazut casele lor? eu cred ca sunt o mare pierdere pentru Romania
 • +28 (30 voturi)    
  oamenii simpli au mult bun simt... (Joi, 24 martie 2011, 12:36)

  Valah [anonim]

  Oamenii simpli au mult bun simt... restul e politica si interese economice veroase... din toate partile.
 • +15 (17 voturi)    
  politica bat-o vina (Joi, 24 martie 2011, 12:40)

  sarmache [anonim]

  De la varfete porneste tot, nu de la oamenii simpli.
 • +3 (5 voturi)    
  =| (Joi, 24 martie 2011, 12:52)

  encoder [anonim]

  este foarte interesant diferentele de nivel intelectual...

  nimeni nu lauda cu munca lui. care este la fel de interesant.
 • +23 (27 voturi)    
  adevarat (Joi, 24 martie 2011, 12:54)

  alain [anonim]

  felicitari! ca ardelean, pot sa confirm aceasta stare de spirit. romani si unguri, nu ne intereseaza prostiile lui csibi barna si vadim tudor, crin antonescu sau traian basescu. nivelul de trai si civilizatia - asta-i intereseaza pe oamenii normali. restu-s inventiile unor politruci incapabili sa rezolve problemele adevarate si grave ale cetatenilor.
  • +1 (23 voturi)    
   Nu dormiti fratilor! (Joi, 24 martie 2011, 15:02)

   valisa [anonim] i-a raspuns lui alain

   Este adevarat ce spui alain. Si totusi, nu omul simplu a hotarat soarta popoarelor. Tot cei de la conducere au invartit puterea cum au vrut, ei au declansat razboaiele dupa cum le-a venit cheful. Acest articol este doar o propaganda de-a lui Vlad Mixich, un alt manipulator care incearca sa ne culce pe o ureche, sa nu luam in seama ce auzim si vedem. Ca incet, incet, vor sa puna mana pe aceasta tara. Am citit destule articole de-ale acestui individ VM ca sa stiu ce hram poarta. Vorbele lui treceti-le prin filtrul gandirii voastre.

   Nu dormiti fratilor!
   • -3 (5 voturi)    
    somn usor (Vineri, 25 martie 2011, 5:56)

    Socrates [anonim] i-a raspuns lui valisa

    Tocmai pe cand ma linistisem si eu ca nu ne fura ungurii Ardealul, acum vad ca ni-l fura Vlad Mixich.
    Si cu ungurii ne-am batut noi degeaba o mie de ani, dar cu Vlad Mixich chiar nu stiu cum o sa ne descurcam.
    Nasol, nu e nici o scapare :-(

    Valisa draga, nu mai bine tragi tu un pui de somn, poate-ti vin idei mai proaspete.
 • +11 (13 voturi)    
  bun simt! (Joi, 24 martie 2011, 13:00)

  ciprian [anonim]

  se vede ca oamenii sunt de bun-simt; se gandesc la nevoile lor, la saracia lor,la necazurile lor...cand e vb de ele, nu-i baga nimeni in seama!insa vin politicienii si ii tulbura...in schimb nu sunt in stare sa ii ajute cu nimic!nu convietuirea intre unguri si romani e problema;ci dorinta nebuneasca a unora de a ajunge la putere,daca e posibil sa se incimenteze acolo...
 • 0 (6 voturi)    
  da domne exceptional (Joi, 24 martie 2011, 13:01)

  un roman [anonim]

  BRAVO
  atata am de spus,nu stiu ce /// au udmeristii astia si alti /// de infiereaza oamenii(editat de HotNews.ro)
 • +13 (15 voturi)    
  Un adevar tulburator si trist... (Joi, 24 martie 2011, 13:05)

  Rescatorul [anonim]

  Lucrurile sunt exact asa. Secuii si ungurii sunt exact ca noi, cu bucuriile si necazurile noastre. Am multi prieteni secui, confirm totul. Il deplang pe Csibi si altii ca el. Au suflete chinuite si, daca nu se trezesc, se vor chinui in continuare. Pacat. Toti cei care tarim in aceasta tara, Romania, trebuie sa actionam pentru binele nostru, sa ne schimbam mentalitatile si sa facem ceea ce trebuie. Sa ne ajute Dumnezeu!
 • +10 (12 voturi)    
  Băi tată (Joi, 24 martie 2011, 13:07)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Dar ăsta e film de Cannes. Cum poţi arăta in nici 9 minute un adevăr simplu. Felicitări
 • +20 (20 voturi)    
  paradoxuri (Joi, 24 martie 2011, 13:13)

  ana [anonim]

  Sunt romanca in HarCov, vreau doar sa fac unele observatii.

  Generatia tanara, cea a lui Csibi, este mai indoctrinata si mai extremista decat generatiile mai varstnice - dupa cum spunea unul dintre cei intervievati vor sa "consume ceea ce produc in HarCov". Insa in HarCov nu se produce nimic. Industria ceausista a fost falimentata, padurile copilariei mele au disparut aproape cu desavarsire, statiuni precum Tusnad zac in degradare. Singurele firme cu oaresce anvergura au capital maghiar (din Ungaria) si au venit acolo precum multe alte companii din Romania... nu din dragoste de "frati" ci pentru forta de munca ieftina. Peste 90% dintre persoanele angajate au salariul minim pe economie - indiferent de studii.

  UDMR conduce zona chiar mai putin transparent decat o fac partidele romanesti. Pur si simplu nu exista persoane in posturi de conducere in administratie care sa nu fie subordonate politic (de aici si indignarea, in parte poate justificata a celuilalt partid maghiar). Am cunoscut persoane de nationalitate maghiara indepartate de la conducere desi isi castigasera posturile prin concurs, pe motiv ca nu vor sa adere la UDMR. Este destul sa se lanseze vorba prin targ ca respectivul "s-a dat cu romanii" pentru ca sicanele sa inceapa si in cele din urma sa fie marginalizat.

  Limba maghiara a fost si este principala limba vorbita nu doar pe strada, ci si in institutii, la sedinte, etc. Nu a existat niciodata, nici macar inainte ca statutul acesteia sa fie legiferat, nicio opreliste in a o folosi. Dar exista o adevarata obsesie pentru a o face, la nivel oratoric, egala cu romana. Au fost nenumarate situatii in care mi s-a spus in maghiara ca oamenii trebuie lasati sa vorbeasca limba maghiara :P

  In general populatia Romaniei s-a micsorat. In particular tinerii cu studii pleaca din HarCov (in Ungaria, in Cluj, etc.) fiindca nu au nicio sansa in zona. De aici si statisticile lui Csibi oarbe la numarul romanilor obligati (fortati) sa plece din HarCov din 89 pana acum...
  • +14 (16 voturi)    
   nu e niciun paradox (Joi, 24 martie 2011, 14:31)

   Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui ana

   Citez: "Este destul sa se lanseze vorba prin targ ca respectivul "s-a dat cu romanii" pentru ca sicanele sa inceapa si in cele din urma sa fie marginalizat. "
   Cine marginalizeaza un maghiar care "s-a dat cu romanii"? Alti maghiari! De-ai lor. Asta infirma toate afirmatiile cum ca "noi maghiarii vrem sa traim in pace si prietenie". Pai daca ar vrea sa traiasca in prietenie cu toti romanii, n-ar conta deloc ca unu din ei "s-a dat cu romanii", le-ar fi indiferent. Q.E.D.

   Sau cum spunea cineva printre comentarii "Al naibii, cum se face, maghiarii una zic in romana si alta in maghiara".
   Si eu am prieteni maghiari, putini, dar foarte de treaba. In schimb parerea mea e ca, indiferent cat si ce ar spune, toti maghiarii poarta in sufletul lor dorinta (mai mare sau mai mica) de a se alipi la Ungaria, pe care o recunosc sau nu.
  • +2 (2 voturi)    
   Singurul comentariu (Joi, 24 martie 2011, 15:15)

   releu [utilizator] i-a raspuns lui ana

   realist.
  • 0 (0 voturi)    
   hai sa fim corecti (Joi, 24 martie 2011, 18:01)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui ana

   Csibi Barna nu vorbea de populatia maghiara din Covasna si Harghita ci de toti ungurii din Romania. Scaderea cu 250 000 e prea mare pentru cele 2 judete (Covasna: populatie 222 449, Harghita: populatie 326 222 - conform Wikipedia). Datele sunt de la recensamantul din 2002.
   • 0 (4 voturi)    
    realitatea nu e in statistici sau politica (Joi, 24 martie 2011, 22:52)

    anonima [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    sincer poti sa pui linistit la indoiala acele statistici. eu sunt din Oradea -Nagyvarad si desi nu avem nici bunici si nici strabunici de origine maghiara la noi in familie daca nu au stiut chiar toti limba maghiara incat sa o vorbeasca fluent au putut sa rupa suficient pentru o conversatie de la mic la mare. Ba chiar mai mult generatiile de acum chiar daca parintii nu cunosc maghiara o invata pentru ca traiesc alaturi de familii de maghiari sau mixte. La majoritatea magazinelor esti intampinat cu Tessek, Poftiti. De ce nu am fi in stare sa invatam macar intr-o masura decenta ambele limbi la o adica? Consider pur si simplu respect faptul ca daca in buletinul tau si pe certificatul tau de nastere scrie ca esti roman atunci sa sti romana iar daca ai si sange de maghiar in tine sa nu te rupi din radacini si sa inveti si maghiara.
    in Oradea exista unele localuri in care se vorbeste preponderent maghiara si cand am fost pentru prima data intr-un astfel de local m-am simtit putin intimadata insa prietenii cu care eram (toti cu nume maghiar) au spus clar - nu ai de ce sa te simti asa. daca unul indrazneste sa comenteze ceva suntem alaturi de tine. asta denota clar ca omul e mai important decat etichetele roman - maghiar.
    cat despre romanii care au atitudinea asta fata de maghiari.. bine ca pe ceilalalti din vestul europei ii pupati in dos. sunt satula sa vad bosorogi italieni sau spanioli care vin in Romania si ne privesc de sus si pe toate tinerele le trateaza ca pe prostituate si daca nu accepta le adreseaza cuvinte urate si obscene.
    cu putina buna vointa din ambele parti se poate convietuii fara probleme. si inca ceva.. gradinite, scoli, licee si chiar universitati in lb maghiara pe teritoriul roman si ei inca vorbesc de represalii aduse maghiarilor si interzicerea folosirii limbii maghiare in invatamant sau institutii..? asta e ca si cum ai spune la 30 de ani ca mos craciun exista.
    • 0 (0 voturi)    
     Te-ai desteptat la sfarsit, (Sâmbătă, 26 martie 2011, 21:32)

     releu [utilizator] i-a raspuns lui anonima

     dar inca nu ai prins esenta.
   • -2 (6 voturi)    
    continuare (Joi, 24 martie 2011, 23:02)

    anonima [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    ultimele 2 lucruri pe care as vrea sa le mentionez - din pacate am intalnit romani din sudul tarii care nu au stiut ca oradea e in romania si ca e resedinta judetului bihor. ba chiar mai mult au avut o atitudine de respingere fata de oradenii fiind catalogati ca unguri (si tot ce urmeaza dupa). iar din cele spuse chiar de maghiarii care merg in ungaria la studii sau la munca - nici ei nu sunt prea bine primiti de catre semenii lor maghiari. atunci as vrea sa vad si eu ziua cand in ungaria voi gasi disponibilitate din partea vanzatorilor de a-mi vorbi in romana. si spre deosebire de maghiari am exemplul unui bulgar ce l-am cunoscut in state si care locuind in apropierea granitei a invatat romana - si o vorbea fluent.
    pana la urma ajungi la concluzia ca nu suntem doriti cu adevarat nici de romani si nici de maghiari.
 • +8 (12 voturi)    
  eu am vazut altceva (Joi, 24 martie 2011, 13:36)

  NewLevel [anonim]

  Cel mai sincer e Csibi Barna, care spune ca el nu vrea autonomie, el vrea stat independent. Ceilalti spun numai ca ei nu vor autonomie si, in rest, povesti: ca acasa e unde e porcu' si vinu', ca pe vremea lu' Ceausescu o duceau foarte bine fara autonomie, ca romanii si maghiarii se inteleg foarte bine, ca sint chestii electorale.
  Al naibii, cum se face, maghiarii una zic in romana si alta in maghiara, vezi cazul lu' Orban care la sfirsitul discursului oficial, a strecurat si "sa fie Ungaria cum a fost", vezi si indicatorul cu "Tinutul Secuiesc" s.a.

  • -1 (3 voturi)    
   @Hotnews (Joi, 24 martie 2011, 15:08)

   NewLevel [anonim] i-a raspuns lui NewLevel

   Nu e corect cum procedati. Scrieti macar "editat de Hotnews", sau, si mai cinstit, "cenzurat de Hotnews". Sau nu lasati deloc mesajul sa treaca.
   Recunosc, remarca mea legata de cosul lui Csibi Barna era deplasata, dar e o reactie la titlul articolului "Surpriza din Tinutul Secuiesc". Ce surpriza? Unde va uitati voi de vedeti roz? Vlad Mixich e un jurnalist excelent dar exagerat de optimist si de liric, dupa gustul meu. Nu e obiectiv si nu e un defect pentru ca e un om bun dar uneori bunatatea asta a lui zgindara "hater"-ul din mine atunci cind mi se pare nelalocul ei.
  • +1 (3 voturi)    
   Apropo de ,,tinutul secuiesc''(?) (Joi, 24 martie 2011, 16:09)

   nnanan [anonim] i-a raspuns lui NewLevel

   De ce nu au insistat cei din administratia (drumurilor) sa se scrie...,,tinutul secuiesc...DIN ROMANIA'' hai????
 • +3 (5 voturi)    
  Da, tinerii... (Joi, 24 martie 2011, 13:36)

  Costika [utilizator]

  ...nu invata nimic, niciodata...! Mai ales din greselile parintilor lor ...
  • +5 (7 voturi)    
   totusi (Joi, 24 martie 2011, 14:03)

   mironovici [utilizator] i-a raspuns lui Costika

   cine da voturi UDMR ului? vad ca in fata reporterilor sunt niste ingerasi ,nu vor autonomie ,nu vor nimic
 • +6 (8 voturi)    
  Asta este jurnalism de calitate (Joi, 24 martie 2011, 13:59)

  lico [anonim]

  Nu gasesti des in presa din Romania.

  Bravo si la cit mai multe astfel de productii!!
 • +1 (3 voturi)    
  Prostiile lui Barna... (Joi, 24 martie 2011, 14:09)

  un bucurestean [anonim]

  Daca sunteti atenti C Barna vorbeste numai prostii....Este un om al secolului XIX si este pacat ca a facut ceea ce a facut in fata copiilor secui , cei care ar trebui sa creasca stiind ca romanii le sunt vecini si concetateni si nu dusmani . Mare pacat pentru ca si eu cunosc secui si maghiari si am observat ca sunt oameni de treaba si unii dintre ei buni romani. Daca luam exemplele din sport cu gigantii Birtalan , Jenei , Balasz sau Kati Szabo putem vedea ca ei aduc onoare tarii si noua. M-a emotionat faptul ca marea gimnasta Kati Szabo are in casa din Franta tricolorul romanesc...Bravo Kati !
 • +4 (4 voturi)    
  Atata prostie era de asteptat! (Joi, 24 martie 2011, 14:17)

  albescu [anonim]

  Ma refer la acest Cibi! Se refera la pierderea de cetateni maghiari. Dar el nu a auzit de cele trei milioane de romani care ne-au parasit tara pentru Spania sau Italia??? Cu ochelari de cal se paote ajunge la cele mai absurde idei!!!
 • -1 (5 voturi)    
  vadim (Joi, 24 martie 2011, 14:29)

  Tzompi [anonim]

  cica "...cei maghiari pentru ca romanul vadim ii transforma in victime".

  nici in ceasul al 9-lea cvt nu scapa de acuzatii.
  e formidabil pe cuvant.
  dupa ce ca vadim (asa zarghit si scatologic cum e) a fost unicul politician care vreme de 20 de ani a avertizat pe romani ca la asta se va ajunge cu separatismul unguresc, acuma tot el e de vina de aia si de aia?
  poate o sa ziceti in final ca e de partea lui tokes dar joaca teatru. sau cum?
 • -5 (7 voturi)    
  intrebare (Joi, 24 martie 2011, 14:32)

  Tzompi [anonim]

  Am si eu o intrebare: De ce domnii Liiceanu si Plesu, vesnic la TV-urile private, eruditi adulati si iubiti de toti, aratand la popor ce patrioti sunt, de ce deci acesti domni nu au suflat in viata lor vreo vorba la TV despre separatismul unguresc din Ardeal si modul in care guvernele romanesti au suflat in panzele iredentistilor?
 • 0 (2 voturi)    
  Miezul problemei este (Joi, 24 martie 2011, 14:50)

  releu [utilizator]

  1/ Cum spunea primul de la inceputul filmului: daca spui de bine, esti considerat vandut. Iar acestia sunt supusi la mari represalii de catre fanaticii lor.
  Observam ca acesti oameni simpli maghiari nu au dat un vot masiv la PCM, dar UDMR se mentine, iar politica lor este de bantustanizare, observata prin fatul ca: studiul romanii in scolile maghiare s-au redus la minimum. iar noiler generatii nu vor mai sti romaneste suficient sa se angajeze in Romania in servicii bune, drept urmare le va creste frustrarea si tot ce urmeqaza ... Dra la fel de bine ar putea sa emigreze, ceea ce va duce si la frustrarea lor.
  Nu este acceptabil, ca adresandu-te unei institutii a administratiei de stat sau locale din zona, sa fii obligat sa te adresezi in maghiara. Ori asta se intampla deja acum.

  2/ Ca si cu borfasii cetateni romani din Occident, desi aia din Occident ar fi rebuit sa fie mai "luminati", ne-au facut pe toti cetatenii romani borfasi.Asa si aici, pt unii fanatici, se incaiera si astia, care ar sta cuminti in banca lor.

  Acesti maghiari simpli si de treaba, ar da un semnal in concordanta cu cele ce afirma in acest film si pt care sunt apreciati in aceste comentarii, daca la un moment dat ar vota mai putin partidele maghiare, pe=ntru oricum , programul ambelor este nationalist, difera doar metodele ce aplica.
  Pana atunci se afunda in saracie din lipsa de investitii din cauza ca..... si iar le sporeste frustrarea...
  Ex. pe frontiera de vest a Romanie, cu marile orase Timisoara, Arad, Oradea, Satu-Mare nivelul de viata e mai ridicat decat pe partea maghiara deja.
  La Jula isi dau la scoala romaneasca si ungurii copii sa invete romaneste, ca sa le fie mai usor sa gaseasca de lucuru in Romania. Au inceput si adultii maghiari sa invete romaneste, pt ca unii deja lucreaza in Romania, altii pt a=si gasi serviciu (mai bun) in Romania. ori ce se intampla in secuime? A relatat invatatoarea in film...

  Filmul da bine, dar toate aceste mesaje care suna bine la urechile romanilor nu su
  • +1 (3 voturi)    
   Continuare (Joi, 24 martie 2011, 15:28)

   releu [utilizator] i-a raspuns lui releu

   , care suna bine la urechile romanilor nu sunt decat niste pareri personale, pentru care bag mana in fioc ca jumatate cel putin sunt de complezenta, pentru ca sunt filmati.
   Situatia e alta, mai grava in primul nrand pentru maghiari.

   Sufletul lor maghiar ramane chinuit de mituri... Nu vezi in Germania, nu vezi in Austria, nu vezi in Romania pe masini, in magazine, autocolante, suveniruri care sa aminteasca de ..... Mare. Doar Ungaria e plina pana la refuz. Miturile astea ii fac sa cheltuiasca multa energie, ceea ca incetineste mersul Ungariei inainte. Ceea ce e bine
   Se chinuie degeaba, atat timp cat ordinea instaurata de UE si NATO ramane valabila, dar si Ungaria si Romania sunt la frontiera cu Lumea raului de dincolo, iar daca aceasta lume ii va propune Ungariei ceea ce isi doreste mitic, aceasta va arunca la gunoi orice angajamente anterioare.
   Pare putin probabil ca sa se intample ceva cu ordinea UE sau NATO, dar istoria se scrie in permanenta....
   In cazul unui vacuum de putere, feriti-va a ramane in minoritate printre unguri si tigani...
   Acum ca Ungaria le da cetatenie, e foarte bine. Multi vor cere ajutoare/ alocatii sociale si de acolo, ceea ce nu cade bine la buget...

   Esenta este ca pasnicii stau in banca lor, muti si neauziti, iar apoi de buna voie sau fortati, se lasa manati de cei fanatici....
   Esenta, ce nu poate fi ascunsa si mai degraba e dezvaluita de acest film este ca ...."nu e bine sa te dai cu romanii".
 • 0 (2 voturi)    
  subtitrare in engleza (Joi, 24 martie 2011, 14:59)

  ggg [anonim]

  Punteti si subtirere in engleza filmului!
 • +2 (4 voturi)    
  Secui din M-Ciuc (Joi, 24 martie 2011, 15:25)

  banatul e fruncea [utilizator]

  Traiesc de 11 ani in Timisoara dar sunt nascut in Harghita, il stiu foarte bine pe Csibi Barna, mi-a fost coleg de liceu, un tip foarte destept si determinat, chiar daca nu sunt de acord cu metodele lui...

  Articolul e util, bine ca a fost facut, e un inceput... dar abordarea asta cu intervievarea oamenilor simplii de la sat, nu mi se pare cea mai buna. Poate trebuia sa intrebati si pe intelectualii locali, desi cred ca ei cam evita acest subiectul...

  Problema autonomiei este foarte complicata, aproape imposibil de inteles pentru cei din exterior, chiar si pentru ungurii care nu traiesc in secuime...

  1.) Pentru inceput trebuie inteles ca secuii nu au fost niciodata iobagii, ei au avut un statut de nobilime colectiva, apareau hotarele de est a Ungariei. Asta inca mai traieste in subconstientul secuimii, ei fiind foarte mandrii de acest lucru.

  2.) In ultimele decenii componenta etnica a Tinutului Secuiesc s-a schimbat foarte mult, foarte multi romani s-au mutat in special la orase. Tind sa cred (desi nu am dovezi) ca migratia asta a fost ajutata si din Bucuresti, folosindu-se de structurile statului cum ar fi armata, politia dar si de BOR. Poate ca aceasta migratie, mai ales pe vremea comunismului, a fost un lucru comun, dar in secuime a avut un impact mai mare. In paralel foarte multi secui au emigrat in Ungaria si in alte tari reducand drastic procentul maghiarilor in aceste zone.

  Impresia generala in secuime este ca, daca nu se va face ceva, in cateva generatii populatia si cultura secuilor va disparea... Disperarea combinata cu mandria specifica, duce oamenii sa caute solutii pentru a gasi un cadru in care se poate garanta supravietuirea.

  Nu exista inca a viziune acceptata de toata lumea, nici nu stiu daca exista solutii viabile, care sa nu duca la conflicte interetnice. Politicienii fug de acest subiect, il folosesc numai in alegeri si au o atitudine populista, lasand loc pentru voci mai extreme...
  • +3 (5 voturi)    
   da, dar... (Joi, 24 martie 2011, 16:11)

   Afanase [anonim] i-a raspuns lui banatul e fruncea

   E adevarat ca au fost mutati romani in HarCov pe timpul lui Ceausescu. Dar din 90 incoace procesul a fost invers: procentul romanilor de acolo a tot scazut. Teama ca populatia secuiasca va "disparea" e absurda si irationala. Au totusi o majoritate de 70-80% in zona, proportia etnica s-ar putea schimba in favoarea romanilor doar prin cine stie ce grozavii totalitare (epurare etnica, genocid, deportare etc). Ceea ce stim cu totii ca nu se va intampla. In HarCov, populatia romaneasca e cea care ar putea disparea, si nu in cateva generatii, ci intr-o singura generatie, asa ca ei ar trebui protejati in primul rand.

   Sunt convins ca majoritatea secuilor sunt oameni cu bun simt, dar nu trebuie sa ne mai purtam cu manusi cu ultra-nationalistii maghiari. Si sa o lasam mai moale cu generalizarile stupide ("adevarul e la mijloc, avem si noi nationalistii nostri" etc). Avem si noi extremistii nostri, dar in ultimii 20 de ani provocarile au venit aproape exclusiv din partea maghiara.
   • 0 (4 voturi)    
    te inseli (Joi, 24 martie 2011, 17:00)

    banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui Afanase

    Nu stiu de ce ti se pare absurda posibilitatea ca in ritmul asta o sa dispara populatia si cultura secuilor? Uite iti dau iun exemplu concret ce-o traiesc eu:

    In 1910 in Timisoara conform datelor de recensamant traiau : 43,6% germani; 39,4% maghiari; 10,4% romani.

    In 2002 : 2,3% germani, 7,6% maghiari; 85,5% romani...

    Un alt exemplu e Clujul: 1910: 12,4%romani 83,4% maghiari | 2002: 79,4% romani 19,0% maghiari.
    (conform http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002.htm)

    Au trecut 3-4 generatii si a disparut o cultura infloritoare a maghiarilor si a nemtilor, multi maghiari s-au asimilat prin casatorii mixte sau din interes, multi au emigrat... Nu este deloc SF ce zic, se poate intampla si se intampla... Ce te face sa zici ca in 100 de ani va fi diferit de cel ce sa intamplat in ultimii 100 de ani?
    • +5 (9 voturi)    
     Dar stii de ce erau asa putini romani? (Joi, 24 martie 2011, 17:39)

     releu [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

     Pentru ca pana dupa 1848 romanii nu aveau voie sa se aseze in orase in Ardeal.
     Pentru ca fiind ortodocsi, erau exclusi de la functii publice , iar unii dintre ei supusi unor poveri fiscale, la care alte nationalitati cu aceeasi ocupatie nu erau supusi.
     Toate astea au dus la pauperizarea populatiei romanesti...
     Orasele au fost intodeauna centrele din care s-a exercitat puterea, asa ca trebuiau controlate de cei care detin puterea, iar cei pe care ii controleaza, mai ales daca sunt de alta natie, trebuie tinuti afara...
     Asta este explicatia, domnul meu a putinatatii romanilor prin orase.
     Si iti dau apa la moara si iti spun ca nu doar in Timisoara si nu doar in 1910 erau roamni minoritari in orase, ba si in 1948-50 erau inca minoritari in Oradea, Arad, Cluj, cam toate marile orase ardelenesti.
     In 1918 romanii erau majoritari in Mako, in Jula... mai sunt astazi?
     • +3 (3 voturi)    
      imi pare rau (Joi, 24 martie 2011, 18:14)

      banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui releu

      Nu vreau sa intru in discutii despre trecut... I-am raspuns lui Afanase cu un exemplu real, care lua date din trecut, dar nu cred ca solutia e sa aruncam in cap cu greselile stramosilor... Inchid aici discutia mea despre acest subiect... Prea s-au inflacarat spiritele:) O dupaamiaza placuta...
     • +2 (2 voturi)    
      romani la Jula si Mako (Vineri, 25 martie 2011, 13:07)

      Alley [anonim] i-a raspuns lui releu

      Releu, as fi curios de unde ai luat datele privitoare la Gyula si Mako, eu m-am uitat pe datele oficiale din 1910 dar romanii nu erau nici pe departe majoritari in aceste orase. Iti multumesc totusi ca nu ai pomenit si debrecen ptr ca, potrivit lui V.C. Tudor si acest oras era romanesc:)
    • 0 (6 voturi)    
     Multi nu mai sunt maghiari (Joi, 24 martie 2011, 17:57)

     releu [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

     pt ca nu mai erau fortati sa se declare maghiari....
     oare vrei sa deschid legislatia maghiara de pana la 1918 si sa vedem acolo toate formele prin care oamenii erau fortati sa se declare maghiari?
     Nemtii au plecat in RFG, ca si in Ungaria (aia care au mai ramas dupa expulzarea lor la sfarsitul razboiului 2, asa cum s0a facut si in Cehoslovacia si Polonia). Ungurii revin la nr. lor real.. si in acum infloreste si cultura romana, pt. ca pana atunci, asa cum recunosti se (putea) manifesta doar cultura maghiara si nemteasca.
     Nu ai vrea tu sa explici de ce pana atunci acolo nu inflorea si cultura romana?
     De ce nu era si o Universitate in limba romana la Cluj?
     Care se face abia dupa 1918 si in 101 ani avem acolo un Racovita, fondatorul speologiei, avem un Hermann Oberth, care isi da primul doctorat in cosmonautica din lume?
     Ei asta e problema, s-a ridicat si budos olah, opinca si nu e posibil, cultura e doar pt unguri si nemti.
     Si intre timp uita ca cel mai mare rege ungur era un Matia Corvin, cel mai mare renascentist maghiar a fost Nicolaus OLAHUS, cel mai mare mecena maghiar a fost Emanoil Gojdu...
     Dar durerea este ca a aparut si cultura romana.....
     Voi ungurii va conduceti dupa mituri si lucrati cu sofisme, ca si aceste statistici, care sunt folosite pt a "deplange" o situatie actuala, dar care ascund o crunta realitate social-politica a momentului cand au fost alcatuite
     Un alt sofism foarte utlizat este acela de a arata cum romanii au romanizat denumirile de localitati in ardeal si se da o lista cu denumirile in maghiara si alaturi cele romanesti. Dar nu se pomenets ca prin 1869, cand s-au instalat total maghiarii la putere in Ardeal in urma dualismului de la 1867 au dat o lege prin care toate denumirile localitatilor din Ardeal au fost maghiarizate, dar acum o folosesc invers.
     De asemenea sunt zone multe, unde populatia romana na fost maghiarizata, dar si-a pastrat si portul popular sau alte elemente, cum ar fi portile de lemn din secuime, specifice si
     • 0 (0 voturi)    
      romani cu nume unguresc (Duminică, 12 iunie 2011, 16:32)

      maria [anonim] i-a raspuns lui releu

      Da sunt sate unde unguri au obligat populatia romana sa-si schimbe numele in ungureste ;;;;;;ALBU==FEHER , croitoru====sabou ''negru==== fechete ''' ,,,,,cautati in satele din jud SATU-MARE unde populatia romana are nume unguresti ...desigur fara accente
      Sper sa gasim liniste si pace uni in alti altfel nu va fi bine
    • 0 (0 voturi)    
     proportia etniilor (Joi, 24 martie 2011, 18:38)

     un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

     @arabu:
     Totusi, in intreaga Transilvanie, proportia intre romani/maghiari/germani a variat mult mai putin:

     1910:
     53.8% romani, 31.6% maghiari, 10.7% germani

     2002:
     74.7% romani, 19.6%, maghiari, 0.7% germani

     Ce s-a intamplat la Cluj sau Targu Mures e in mare parte rezultatul stabilirii taranilor la oras.
     Iar din germanii din Banat si Transilvania, cei mai multi au plecat de buna voie.
     • -1 (1 vot)    
      Un singur teritoriu (Vineri, 25 martie 2011, 11:42)

      un bucurestean [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

      Cred ca romanii se pot aseza oriunde pe teritoriul tarii si bineanteles si maghiarii sau secuii ...Recensamintele spun multe dar interpretarea lor trebuie sa tina seama de acest fapt , este vorba de libertatea de miscare.
    • +1 (3 voturi)    
     Banat (Joi, 24 martie 2011, 21:03)

     Mihai [anonim] i-a raspuns lui banatul e fruncea

     Dar de ce începi cu 1910? De ce nu începi cu primele date? Cum ar fi 1774. Ţineţi cont de faptul că până la 1774 cam 60 de ani de la cucerirea de către austrieci a Banatului şi avuseseră loc schimbări importante mai ales colonizări de germani şi refugiaţi sârbi.

     Ăstea sunt datele din 1774: 220,000 (58.55%) români, 100,000 (26.61%) sârbi şi greci, 53,000 (14.11%) germani, 2,400 (0.64%) unguri şi bulgari, 340 (0.09%) evrei.

     La 1910 vorbim deja de rezultatul colonizărilor şi asimilărilor masive în general în favoarea ungurilor.

     În evul mediu Banatul era frecvent denumit de străini: Valahia Citeirone, Valahia Mică, Valahia Cisalpina etc. Ca dovadă că era o regiune românească.
     • 0 (2 voturi)    
      era doar un exemplu... (Joi, 24 martie 2011, 23:00)

      banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

      Ca sa demonstrez ca e posibil ca sa se schimbe drastic in cateva generatii compozitia etnica...
      • -1 (1 vot)    
       Sa se schimbe, de ce nu? (Sâmbătă, 26 martie 2011, 21:35)

       releu [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

       Daca asa vrea Dumnezeu si istoria?
  • 0 (4 voturi)    
   Mentalitatea este data de educatie (Joi, 24 martie 2011, 17:02)

   dem [anonim] i-a raspuns lui banatul e fruncea

   Spune Arabu .....si ii respect opinia. Firesc, altfel nu se poate. Este bine insa ca din vorbele scrise aici sa intelegem ca problemele noastre sunt datorate greselilor noastre. Atitudinile unora sau altora trebuie sa se regaseasca in morala primita in cei sapte ani de acasa, nimeni nu-i mai presus si impartim aceleasi melaguri, localitati sau TARA. De ce vrem ca unii sa fie mai "autonomi" decat altii, sa fie cu altii si nu cu cei impreuna cu care traiesc. Acel derbedeu care spune Arabu ca i-a fost coleg nu este inteligent, dimpotriva a facut un gest ce dovedeste un creier de furnica si lipsa de viziune, el nu poate fi erou al maghiarimii pentru ca actionat impotriva lor. A semanat VANT......vom vedea ce va culege, el ca individ. Cum poti afirma despre un infractor ca este inteligent cand se comporta ca un idiot, ce a fost oare in mintea lui, ....si angajat la Stat. Statul Roman.
   Problema autonomiei este falsă si periculoasa pentru toti oamenii de rand. Intotdeauna ei platesc pentru greselile celor care ii conduc. Faptul ca romanii - de oriunde, au acest specific al omeniei, nu trebuie sa creeze falsa impresie a lipsei patriotismului, a naţionalismului şi spiritului dacic. Românii au murit si vor muri pentru pamântul stramosesc iar acest lucru se vede chiar şi în locurile unde sunt mai multi vorbitori de limba maghiara, NU PUTEM TRAI DECAT PE PAMANT. Si cel mai bun este cel mostenit de la strabuni. E valabil şi pentru Gyuri si Pişta si Vasile sau Johan.
   dem
   • 0 (2 voturi)    
    exact (Joi, 24 martie 2011, 19:17)

    valentin [anonim] i-a raspuns lui dem

    asta incerc sa le spun tuturor doar pentru ca suntem pasnici si linistiti nu inseamna k nu suntem patrioti, da !avem probleme in tara dar macar avem una! nu vreau sa fiu sclav k strabunicii mei ,erau servitori la curte saseasca nu vreau sa ajungem unde am fost lipsiti de drepturi !!!!!!ROMANII inainte de primul razboi mondial erau in situatia nativilor din australia, america, canada, africa de sud,noua zeelanda,argentina,care constitue o minoritate lipsita de drepturi ,in care furatul prostitutia si crima organizata sunt singurele surse de venit asta sunt aceste minoritati!
    lipsa egalitatii educatiei duce la asta si asta vor maghiarii vor k ei sa conduca si noi sa urmam chiar dak noi avem alta cultura nu au decat sasi ia autonomie ce vor ei dar va avertizez dupa autonomie o sa vedeti vor mai mult si mai mult o sa vedeti!oricum austria si ungaria au invadat economic zona asa k ........k exemplu la brasov locuri de munca numai pentru cei care vb germana sau si germana nu ma credeti cautati ma intreb dak in germania se cere sa vb o limba straina cand te angajezi intro fabrica si banuiesc k nu o sal postati pentru k dak nu ma insel ati fost cumparati de germani da
  • +1 (5 voturi)    
   Bai arabule, (Joi, 24 martie 2011, 17:31)

   releu [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

   Dar tu te-ai uitat inapoi sa vezi cati romani au fost fortati sa se maghiarizeze acolo in secuime pana in 1918 ?
   Suficient sa vezi cate nume romanesti aveti voi acolo, ortografiate ungureste... Si acum crezi ca poti opri miscarea populatiei naturala cu bariere medievale?
   Si acum sunt sate, isi zic romani, sunt ortodocsi si vorbesc ungureste......
   Daca Ceausescu voia sa romanizeze HarCov, mai tragea vreo cateva fabrici, le umplea de personal si se termina...
   De fapt tu ai vrea ca prin autonomie, sa capatati instrumente administrative sa puteti pune stop unei eventuale asezari a romanilor in zona...
   Alt Csibi Barna cu alta palarie...
   • +1 (1 vot)    
    respect (Joi, 24 martie 2011, 18:21)

    banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui releu

    Domnul meu, e nu v-am adresat cu "Bai releule" ... Va rog o doza minima de respect. Ce am scris l-am scris oamenilor cat de cat deschisi la minte. Nu am intentia sa intru in replici cu dumneata fiindca nu imi place nivelul discutiilor... Inchid aici aceasta discutie...
   • +1 (3 voturi)    
    fara "Bai"... (Joi, 24 martie 2011, 18:57)

    banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui releu

    Domnul meu, un nivel minim de respect va rog... Nu vreau sa intru in polemici despre trecut, mai ales cu un ignorant ca Dvs... ("Daca Ceausescu voia sa romanizeze HarCov, mai tragea vreo cateva fabrici, le umplea de personal si se termina...")
    • -2 (2 voturi)    
     Bai este o formula de adresare (Joi, 24 martie 2011, 23:52)

     releu [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

     catre nobilii secui.
     Ignoranta iti apartine in totalitate.... chiar daca e mascata de sofisme.
  • +3 (3 voturi)    
   Parerea mea (Joi, 24 martie 2011, 23:27)

   Cititor [anonim] i-a raspuns lui banatul e fruncea

   Secuii, au fost si ei iobagi.Vedeti rascoala de la Bobalna, sau mai bine cea a lui Gheorghe Doja.Iobagi au fost si francezii in Franta, si englezii in Marea Britanie si cam peste tot in Europa. .Daca cumva credeti ca in Transilvania toata nobilimea apartinea exclusiv etniei maghiare, sau mai mult ca toti secuii erau nobili ,sau ca numai secuii erau nobili si nu exista nobilime romana, germana, armeana, etc. atunci pot sa zic ca nivelul dumneavoastra de cunostinte istorice este limitat.Adica pe sleau secuii nu apartin unei rase superioare, nu-s extraterestri ,reptilieni(ca e la moda} sau figuranti in operele lui Wagner.Prietenul dumneavoastra Csibike nu a putut gasi un alt mod mai placut de a sarbatori, musai sa spanzure ceva.Spuneti ca nu sunteti de acord cu metodele lui.Oare dumneavoastra ce metoda ati fi folosit ?Trasul pe roata?
   • +2 (2 voturi)    
    secuii si iobagia (Vineri, 25 martie 2011, 13:17)

    Alley [anonim] i-a raspuns lui Cititor

    As fi curios de unde ai luat aceasta informatie. Secuii intr-adevar au participat la rascoala de la Bobalna dar erau cei care l-au inabusit, alaturi de sasi si nobilimea maghiara. Chiar in contextul miscarii de la Bobalna s-a format Unio Trium Nationum, adica uniunea secuilor, a sasilor si a nobililor maghiari, deci a celor privilegiati din Transilvania. In ceea ce priveste rascoala lui Dozsa (secui si el dar nobil mic, nu iobag!) secuii si aici au luptat in oastea lui Zapolya, deci iarasi de partea puterii si nu a rasculatilor. Apropo, daca tot pomenesti de aceste miscari, oare ce rezulta din faptul ca amandoua au fost condusi exclusiv de unguri/secui? Raspunsul e foarte simplu: romanii la vremea respectiva erau minoritari in Transilvania, fapt stiut si recunoscut de altfel de mai toti istorici, ei ajungand majoritari abia pe la jumatatea secolului 18 dupa ce foarte multi unguri au pierit in luptele cu turcii, tatarii, austriecii, epidemii sau au plecat in Ungaria centrala, recucerita de la turci. Si desigur dupa ce sate intregi din Moldova si Muntenia au trecut muntii, incurajati si de nobilimea maghiara care s-a vazut fara forta de munca...Eu doar stiu ca exact unul din stramosii mei a colonizat in 1763 trei sate de romani in judetul Mures, romani veniti din zona Bacaului.
   • 0 (0 voturi)    
    Pai de la 124x, cand regele Ludovic al Xulea (Sâmbătă, 26 martie 2011, 21:41)

    releu [utilizator] i-a raspuns lui Cititor

    a dat o lege, ca statutul de nobil se recunoaste doar pt catolicii, nebilii romani au disparut. Care au renuntat la ortodcsie si prin catolicism sau asi,ilat, de aunde avem nume de familii maghiarde origine roaman ca Banffy, Dragffy, Corvinesti, Mailath etc sau nu au renuntat la ortodoxie si au disparut in masa nenobililor. langa astia a fost patriciatul sasec, sefii oraselor libere sasesti etc.
    ATAT. Ce vorbesti tu armeni, astia au fost cel mult negustiri bogati.. Abia in a 2-a jum a sec XIX, incep sa aibe uun cuvant oamenii bogati, dar nu insemna ca erau nobili.... etc.
 • 0 (2 voturi)    
  pentru d secui din M-Ciuc (Joi, 24 martie 2011, 16:11)

  MISU [anonim]

  Nimeni pe lumea asta nu se naste rege sau cu statut de sef, si nimeni nu se naste sclav .
  Iar daca a fost cineva din familie nobil asta nu inseamna ca toata lumea poate purta acest titlu, cu atat mai mult ca locuiti intr-o parte din tara foarte frumoasa si trebuia sa miscati ceva acolo, indiferent de etnie, zona Covasna , Harghita sunt pritre cele mai sarace din tara , cu toate ca maghiarimea a fost mai mereu la putere .
  Si sincer nu suport gandul ca am fost in Cluj si mi s-a raspuns in ungureste ca nu intelege romana , sincer e o aberatie sa traiesti in tara Romana si sa nu sti a vorbi , este practic o adaptare la mediu , nimic de orgoliu .
  • +1 (7 voturi)    
   legenda urbana (Joi, 24 martie 2011, 16:33)

   banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui MISU

   Nu a zis nimeni ca datorita faptului ca am fost nobili suntem mai presus decat altii... am facut un efort sa explic gandirea si reflexele oamenilor din aceste zone, dar sincer cateodata imi pierd motivatia cand mi se raspunde cu idiotenia asta ca nu ai fost servit in romana. Mai ales in Cluj... este o legenda urbana... scuza ma dar nu te cred...

   Probabil ca sunt locurin in romania unde nu prea se vorbeste romana, dar nu poti sa obligi pe cineva sa invete o limba care nu vrea... bineinteles e pierderea lui, va avea mult mai putine posibilitati de a avansa in viata dar este optiunea lui... pur si simplu nu poti sa-l fortezi...

   Vazand modul tau simplist de a vedea lucrurile ( suntem in Romania, toti suntem romani) deja regret cele 5 minute pe care le-am pierdut incercand sa descriu subtilitatile specifice acestui popor... Nimeni nu-i interesat sa se deschida spre celalalt, nici ungurii, nici romanii... asta e adevarul...
   • 0 (6 voturi)    
    legende? (Joi, 24 martie 2011, 18:12)

    Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

    "Probabil ca sunt locurin in romania unde nu prea se vorbeste romana, dar nu poti sa obligi pe cineva sa invete o limba care nu vrea... bineinteles e pierderea lui, va avea mult mai putine posibilitati de a avansa in viata dar este optiunea lui... pur si simplu nu poti sa-l fortezi..."

    Asta nu tine loc de justificare pentru acei maghiari care NU VOR sa invete sau sa vorbeasca limba romana. Asta nu tine loc de justificare pentru a cere limba maghiara ca limba oficiala in acele regiuni (ceea ce cere Csibi Barna).
    E ca si cum ai spune: "Stiti, noi aici suntem multi pe care pur si simplu nu ne puteti obliga sa invatam limba romana, ca noi vorbim ungureste si asta-i optiunea noastra... asa ca dati-ne invatamant in limba maghiara, dati-ne dreptul sa folosim maghiara in administratie (primarii, prefectura, tribunal etc.) Si la urma urmei, dati-ne autonomie teritoriala sau chiar independenta". Cum ti se pare? Si asta avand in vedere ca, in afara de ultima, le aveti chiar pe toate.

    Iar cu legendele urbane, da, la Cluj nu e cazul (sunt doar 19% maghiari), poate nici la Tg. Mures (50%) dar in Harghita am patit-o si eu.
    • 0 (4 voturi)    
     Da si Nu (Joi, 24 martie 2011, 22:30)

     dividivus [anonim] i-a raspuns lui Berzelius

     In legatura cu invatatul facultativ/obligatoriu a limbii romane (sau a altei limbi, depinde de tara) in Romania dau dreptate lui Arabu'. Pur si simplu nu poti sa fortezi pe cineva (care nu vrea, mai mult sau mai putin din motive personale) sa invete o limba straina (adica nu cea materna). In consecinta chiar are mai mult de pierdut, chiar daca nu admite acest lucru sau daca nu-i duce capul ( sa nu vrei sa inveti este o gresala, se refera in toate domeniile).
     Dar sa revin la cauza pentru care am decis sa postez un raspuns. Berzelius a scris "Asta nu tine loc de justificare pentru a cere limba maghiara ca limba oficiala in acele regiuni (ceea ce cere Csibi Barna). "
     Doresc sa precizez, ca s-a referit la limba maghiara ca si al II-lea limba oficiala, asta nu ar insemna ca romanii sa nu poata folosi limba romana ca si limba oficiala in HR sau CV. Sa presupunem ca se accepta limba maghiara ca si al II-lea limba oficiala. Aici pot aparea probleme, in sensul ca unii romanii sa nu fie discriminati la ocuparea locurilor in functii publice (motivul: nu cunosc lima maghiara). Aceasta problema s-ar putea rezolva daca nu s-ar folosii traducatori care sa traduca din limba maghiara in imba romana toate docmentele oficiale care au fost predate in limba maghiara, si astfel sa nu fie obligatorie cunoasterea limbii maghiare la angajare.
     • 0 (4 voturi)    
      Pai romanii in HarCov (Joi, 24 martie 2011, 23:50)

      releu [utilizator] i-a raspuns lui dividivus

      fara maghiara sunt morti... desi limba ofociala a statului e romana... Asta este extremismul vostru maghiar (si poti sa ii zice ca e al sefilor, al nationalistilor, nu conteaza, ca aia de la tara , ca in acest film, par mielusei) pt care nu cadem la pace.
      Nu se poate ca eu roman sa fiu obligat in Harcov sa stiu maghiara ca sa pot comunica cu administratia locala sau de stat...
      Cand veti intelege asta, o sa fie pace definitiva...
     • +1 (3 voturi)    
      De ce nu? (Joi, 24 martie 2011, 23:57)

      Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui dividivus

      Draga "dividivus",
      Dupa cum citesc raspunsul tau, sunt convins ca esti si tu maghiar, ca si "arabu". De unde deduc asta? Din dezacordurile specifice pe care le faci (ex. "limba maghiara ca si al II-lea limba oficiala" - de doua ori). Si stiu si cauza: in limba maghiara nu exista genuri (masculin, feminin) deci nu e necesar nici acordul in functie de gen. E o greseala pe care o fac peste 80% din maghiari. Ok, sa trecem peste.
      Acuma, tu, fiind maghiar, e normal si de la sine inteles ca nu poti decat sa sustii ideea lui "arabu" (tot maghiar) potrivit careia nu poti forta pe cineva sa invete o alta limba.
      N-am inteles argumentul tau cu "Aceasta problema s-ar putea rezolva daca NU s-ar folosii traducatori care sa traduca". Adica sa nu se traduca documentele din maghiara in romana?? Ciudat.
      Iar la sedintele de consiliu local (primarie) daca se vorbeste doar in maghiara, o sa se angajeze traducatori pentru cei care nu inteleg decat romana?? Cam scumpa distractia, nu crezi?

      Pana una alta, fata de orice stat din vest, minoritatea maghiara de pe teritoriul Romaniei are mai multe drepturi decat orice minoritate de acelasi fel din lume.
   • -2 (6 voturi)    
    un pic de bun simt (Joi, 24 martie 2011, 23:52)

    Simona [anonim] i-a raspuns lui banatul e fruncea

    spune-mi tu o tara in care primesti cetatenie si drepturi egale fara sa cunosti limba si imnul ?? e vorba de un minim de respect. eu am respect sa vorbesc macar o limba de circulatie internationala daca nu cunosc limba tarii respective cand sunt intr-o simpla vizita dar sa nu am pretentia ca cetatenii romani cu acte in regula sa fie capabili sa imi vorbeasca in romaneste? fi serios! si faptul ca sunt multi chiar foarte multi romani cu acte in regula incapabili sa iti raspunda in romana e totusi o sfidare pe fata! da-mi educatie in maghiara la tine in tara romanule ca apoi sa te scuip intre ochi, nu? stai putin! nu iti spune nimeni sa nu vorbesti in maghiara, rusa, olandeza sau orice alta limba pe strada, acasa sau oriunde gasesti un interlocutor cunoscator al aceleiasi limbi insa nu imi pare optionala nici limba romana in Romania. unde sunt respectate drepturile acelor romani care nu vorbesc limba maghiara in cazul in care depind in vreun fel de cetatenii romani de origine maghiara? daca noi dam un deget ei iau toata mana? sau daca noi intindem o mana ei o taie? iti pare firesc? daca esti deschis la minte sunt sigura ca ai sa poti sa intelegi perfect si acest punct de vedere. cred ca ai o imagine putin distorsionata despre libertate si democratie.
    acesta nu este un discurs patriotic. sunt ferm convinsa ca nu doar romanii se asteapta de la cetatenii de alte etnii sa vorbeasca limba oficiala a tarii. arcunca o privire in Franta, Belgia, U.K. sau S.U.A si Canada. si mai mult - in majoritatea acestor tari li se impune imigrantilor sa se integreze in cultura masei si nu copiilor celei de a doua sau a treia generatii nascuta in tara respectiva. daca doresti sa primesti ceva fi deschis sa oferi ceva.
    • +1 (3 voturi)    
     Draga Simona. Necunoasterea legilor altor tari (Vineri, 25 martie 2011, 8:35)

     WolfyTM [anonim] i-a raspuns lui Simona

     te face sa fii exact ca ungurii din Romania care nu doresc sa invete romana, dar se dau mari si tari.

     Exact asa faci si tu. Nu stii despre ce vorbesti dar scrii ca sa umplii pagina cu laturi.

     "spune-mi tu o tara in care primesti cetatenie si drepturi egale fara sa cunosti limba si imnul ??"

     Uite ca eu iti spun ca TOATE TARILE (civilizate) dau dreptul acesta tuturor celor nascuti in tara respectiva, pentru ca doar un idiot ar putea sa ceara unui bebelus de 5 zile sa intoneze imnul, si din pacate pentru timpul pierdut de tine aiurea doar ca sa scrii atatea randuri fara rost, CETATENIA ESTE UN DREPT, NU O FAVOARE.

     Se pare ca multi de pe forum nu cunosc diferenta dintre drepturi si favoruri.

     Se spune ca nu e corect ca "ungurii" sa aibe educatie in limba maghiara? Pai, acest lucru iar vine din confuzia dintre DREPTURI si FAVORURI, pentru ca asa cum romanii de nationalitate romana beneficiaza de DREPTUL de-a avea educatie in LIMBA MATERNA, asa si romanii de alte nationalitati beneficiaza de acest DREPT. Faptul ca NU AU EXISTAT aceste scoli este o incalcare a DREPTURILOR LOR, care intr-un stat de drept care a aderat la mai toate conventiile internationale nici macar nu ar trebui sa se discute.

     Acest lucru NU ESTE UN FAVOR, este un DREPT INALIENABIL.

     Eu cred ca invatamantul obligatoriu trebuie sa se faca in limba materna, fie ea romana, fie alta.

     Cu invatamantul superior (universitati, etc.), care nu este obligatoriu, imi schimb parerea. Statul roman este obligat sa ofere invatamant obligatoriu in limba materna, dar nu este obligat sa ofere acelasi lucru si celui neobligatoriu. Acest lucru este un FAVOR, care dupa parerea mea nu foloseste minoritatilor prea mult, dar de asemenea nu cred ca e cazul sa se desfiinteze. Dupa parerea mea aceste universitati ar trebui sa aibe DREPT de functionare asa cum au cele in engleza sau franceza, dar ar trebui sa existe exclusiv in regim de autofinantare.
     • -1 (1 vot)    
      te rog frumos reciteste (Vineri, 25 martie 2011, 15:17)

      Simona [anonim] i-a raspuns lui WolfyTM

      te rog frumos sa te uiti din nou peste mesajul meu si sa intelegi ceea ce cu adevarat am scris - incepand cu prima propozitie am mentionat ca nu PRIMESTI cetatenie - cu referire la imigranti si am mers mai departe si am vorbit despre cerintele statelor membre UE sau chiar si SUA si Canada care pentru a evita conflicte intre cetatenii (de numeroase nationalitati de altfel) tarii cer ca imigrantii sa faca eforturi sa cunoasca cultura tarii de destinatie. (implicit si limba)
      mai departe subliniez ca daca imigrantilor li se cere (daca preferi recomanda si sunt sustinuti in acest demers) cunoasterea limbii, dupa parerea mea, nu este decat firesc ca un bebelus nascut si crescut intr-o tara sa fie capabil la varsta adolescentei sau macar la maturitate sa poarte o conversatie in limba oficiala a tarii. votez pentru educatia in limba materna mai ales ca in cazul minoritatii maghiare vorbim de un numar considerabil de oameni insa, repet precum am si dat titlul mesajului anterior, tine de bun simt sa inveti limba oficiala.
      nu e nevoie de sarcams sau de vorbe grele la adresa mea. citeste si celelalte mesaj postate in care am scris ca e un lucru benefic chiar si romanilor sa invete limba maghiara pentru ca orice limba invatata e un plus pentru o viata mai buna.
      cat despre dreptul la o educatie in limba materna - drept inalienabil pe care s-au angajat tarile prin semnarea conventiilor sa il respecte, nu sunt sigura ca e respectat peste tot. in cazul in care poti sa imi lamuresti aceasta nesiguranta prin exemple a scolilor si liceelor cu predare in limba romana in Ungaria, Italia, Spania sau alte tari esti bine venit sa o faci. chiar mi-ar face placere sa aflu ca si romanilor le sunt respectate drepturile.
      din cultura mea (fie ea si una de laturi) stiu ca "romanii de nationalitate romana" reprezinta un pleonasm iar romanii nu pot avea o alta nationalitate. cred ca faci o confuzie intre nationalitate si cetatenie. nationalitatea e una si cetateniile pot fi multiple.
      • 0 (2 voturi)    
       Draga Simona, din nou, din bara-n bara? (Vineri, 25 martie 2011, 21:15)

       WolfyTM [anonim] i-a raspuns lui Simona

       Multumesc pentru raspuns, a fost exact cum ma asteptam.
       Chiar daca ti-ai dat seama de gafa pe care ai facut-o, nu recunosti si incerci sa te eschivezi in loc sa accepti ca ai gresit si evident gresesti din nou.

       Vrei sa imi spui ca, daca subiectul prezentului material sunt cetaceni ai tarii, nascuti aici, crescuti aici, care au dobandit cetatenia prin nastere, si tu incepi sa vorbesti despre emigranti, eu trebuie sa te cred ca tu de fapt doar ai deschis un nou subiect fara nicio legatura cu cel postat de Vlad Mixich? Hai plimba ursu' in alta parte ca la mine nu tine figura. Este clar ca ai scris rautacios, iar obiectivitatea ti-a fost orbita de discursul patriotard, altfel formulai acele propozitii astfel incat sa poti fi corecta.

       Si din nou o dai in bara, cerandu-mi sa vorbesc despre scoli romanesti din Italia si Spania, unde romanii sunt EMIGRANTI, NU MINORITATI NASCUTE in acea tara. Iar despre ungaria, chiar aici pe Hotnews am citit un comentariu al unei tinere din acea localitate (ziarista parca, al carui nume imi scapa acum, dar avand in vedere ca dupa exemplul de mai sus, oricum nu vei admite greseala, nici nu o sa ma apuc sa caut), care spunea ca, sunt chiar si familii de maghiari care isi inscriu copii la scoala romaneasca, ca sa invete limba.

       Daca doresti sa compari situatia maghiarilor, atunci ar trebui sa compari nu romanii din Italia sau Spania, ci cu Belgia unde valonii si francofonii fiecare isi vorbesc limba oficiala in zonele respective si merg la scoli in limba materna, sau, Elvetia, unde exista 4 limbii oficiale: germana, franceza, italiana si reto-romana, iar in fiecare dintre cantoanele unde traiesc nationalitatile respective, scoala se face in limba materna.

       Iar despre retorica ta despre "romanii de nationalitate romana", stii foarte bine ce am vrut sa spun, ai inteles, dar nu ai gasit niciun lucru de care sa te legi, exceptand o simplificare, pe care am facut-o pentru ca forumul accepta un numar limitat de caractere (aprox. 2000).
     • 0 (0 voturi)    
      Vorbesti absolut pe alaturi, (Sâmbătă, 26 martie 2011, 21:44)

      releu [utilizator] i-a raspuns lui WolfyTM

      pentru ca nu stii ce insemana DRET sau FAVOR.
      • 0 (0 voturi)    
       Hai serios, ia pune mana (Duminică, 27 martie 2011, 11:41)

       WolfyTM [anonim] i-a raspuns lui releu

       si citeste Declataria Depturilor Omului, dupa care citeste documentele europene referitoare la subiect si mai vino inapoi sa comentezi.

       Hai sictir nea extremistu'
     • 0 (0 voturi)    
      interesant si placut....dar mai sunt si alte parer (Vineri, 13 mai 2011, 13:58)

      covas marian [anonim] i-a raspuns lui WolfyTM

      sunt de acord sa studieze orice minoritar in limba materna...poate asimila mai usor si poate deveni performant! dar trebuie in mod obligatoriu sa studieze si limba romana,ne aflam in acest stat si trebuie! fara prea multe date istorice...ardealul nu a fost al ungurilor....nativi si stapani de la decebal si chear mai devreme suntem noi romanii..... dupa ocupatia ardealului de catre magheari ar trebui sa credem ca este al lor?...poate si moldova e a rusilor?...si tara romaneasca e in mod sigur a turcilor!!! numai noi care ne tragem din neam in neam din dacii care au stapanit aceste meleaguri,nu avem nici un drept!...pariez ca dupa istoriile convenabile voua,sarmisegetuza avea 2 metri patrati si nici aia nu erau chear ai ei...erau imprumutati...poate sunt un pic acid dar mi-a cam ajuns.....in mare parte aveti cu totii dreptate,ca acum 100 de ani,acum 400 de ani......dar acum 2000 de ani eram aici!!! si suntem si vom fi!!!!!unii ati venit din mongolia,altii din rusia,altii din turcia....pe rana ati plecat!....de-au cerut pamant si apa........cum venira se facura,TOTI O APA SI-UN PAMANT!!!...noua ne e drag sa traim in pace si intelegere,cu oricine ne calca pamantul...dar nu uitati ca nu noi am fost adusi de coamele cailor pe aicea!....noi avem radacini de mai bine de 2000 de ani in pamantul asta!....va rugam frumos sa ne respectati si sa ne tratam reciproc cu stima si in mod egal!!!
    • +3 (3 voturi)    
     despre imigranti (Vineri, 25 martie 2011, 12:46)

     Alley [anonim] i-a raspuns lui Simona

     Simona, tot ce scrii e adevarat. Totusi nu se poate aplica si ungurilor din Romania. Din simplul motiv ca ei nu sunt "imigranti" primiti de catre Romania, exact invers de fapt, ei au trait aici cu mult inainte sa "vina" Romania...Deci practic 99% din ungurii care traiesc acum in Romania au dobandit cetatenia prin nastere (ius nascendi), fara a se lua in considerare daca vorbesc sau nu limba romana. Nu vreau sa se inteleaga desigur ca nici nu trebuie sa invete limba romana, consider ca limba oficiala trebuie stiuta de catre toti cetatenii romani. Si aici ajungem la un alt subiect, autoritatile ar trebui sa prezinte cultura romaneasca, limba, literatura deoarece momentan pentru secuiul de rand cultura romana este egal cu manele, scuipat pe strada si expansiunea agresiva BOR in zona. Asta si atata vad ei din cultura romana. Cu exceptia unor sate de la periferia judetului Covasna prezenta bisericilor si a clerului ortodox este ceva relativ nou pentru majoritatea covarsitoare si trezeste foarte multe suspiciuni mai ales ca BOR primeste finantare considerabila de la stat in timp ce nu sunt bani pentru restaurarea multor biserici catolice sau reformate sau pana in momentul actual nu s-au retrocedat foarte multe bunuri acestor biserici.
     • 0 (0 voturi)    
      multumesc pentru mesaj (Vineri, 25 martie 2011, 23:26)

      Simona [anonim] i-a raspuns lui Alley

      este exact ceea ce ziceam si eu cu referire la limba. trimiterea am facut-o la imigranti pentru a sublinia doar ca daca se aplica in cazul lor atunci in cazul cetatenilor e firesc. discutiile despre cine a venit primul pe mine nici nu ma intereseaza pentru ca in sufletul meu sunt impacata in oricare dintre cazuri. suntem egali ca oameni. daca spre exemplu mie nu mi-ar conveni sa aud in jur limba maghiara m-as muta intr-o alta regiune. punct. ceea ce chiar nu este cazul.
      cuvintele mi-au fost rastalmacite de altii..
   • 0 (2 voturi)    
    legende (Vineri, 25 martie 2011, 1:39)

    liv [anonim] i-a raspuns lui banatul e fruncea

    eu am colindat tot ardealul fara sa stiu o boaba ungureste si nimeni nu m'a admonestat sau hartuit in nici un fel - nici la cluj, nici la tirgu-mures, reghin, sau miercurea ciuc. am fost abordata in ungureste, am raspuns politicos in romaneste - m'i s'a raspund la fel de politicos in romaneste. O singura data o doamna foarte in virsta si'a chemat nepoata - sa traduca am crezut eu, dar in realitate era foarte surda. Sint sigura ca relatiile interetnice nu sint exact roze (la nivel de comunitati), dar nici foarte incordate nu cred ca sint - dovada sint multimea de casatorii multi-etnice din ardeal. Oricum, vederea din Bucuresti este clar manipulata si e tare trist.
  • +3 (3 voturi)    
   Spune-le acelasi lucru si unor romani! (Vineri, 25 martie 2011, 11:21)

   Ganditorul [anonim] i-a raspuns lui MISU

   "Romanii sunt sub nivelul limbii pe care o vorbesc"...spune Cioran. Sa se sesizeze cine trebuie!
   Toti cetatenii romani,indiferent de nationalitate, au nevoie de EDUCATIE.Asta este cheia,nu autonomia sau alte aberatii. Insa politicienii au tot interesul sa indobitoceasca populatia, asa merge mult mai usor inseminarea extremismului, a xenofobiei si a urii. Sunt roman de cetatenie ucrainiana si sunt mandru de asta!!! Vorbesc ambele limbi foarte bine,plus inca patru pe langa. Am trait in Ardeal si ne-am inteles ca fratii cu toate nationalitatile.In familia noastra, cuplurile mixte sunt binevenite: avem mandria sa avem maghiari si romani printre noi. Ii iubim ca si pe ai nostri, nu facem nicio diferenta.
   Am trait in SUA unde am cunoscut familii de polonezi care, dupa 20 ani+ nu vorbeau engleza si erau respectati de toata lumea. Aceste generatii erau de varsta parintilor mei. Erau ajutati de copiii lor la traduceri. Au trecut si proba cetateniei pentru ca erau cinstiti,muncitori si s-au integrat foarte bine in societate. Li s-a dat o sansa...,indiferent de limba vorbita acasa,de calitatea limbii engleze sau tara de provenienta. Toleranta e sora cu educatia. Asta ar trebui sa invete unii romani care nu stapanesc nici macar limba romana: sa tolereze mai usor,sa fie mai deschisi la minte,sa nu se strambe cand aud un cetatean roman de alta nationalitate ca "are accent" si sa il marginalizeze.
 • 0 (4 voturi)    
  @arabu (Joi, 24 martie 2011, 16:50)

  MIhai [anonim]

  Tare corect gandesti tu. Daca te-ar interesa si pe tine sa te deschizi fata de secui (in cazul in care nu esti secui) ai afla ce sunt de fapt si ce vor. Ti-e usor sa vorbesti, in 90 nu ai fost expulzat din propria tara pentru ca erai roman in Sf. Gheorghe. Nu stii cate crime si ura a existat intre romani si unguri in peste 1000 de ani de istorie comuna. Au fost si lucruri bune, normal, dar din pacate istoria nu se scrie cu flori ci cu arme. Uita-te ce se intampla in jurul tau si deschide tu ochii. Oricine poate sa-si dea cu parerea dar nu oricine are dreptul.
  • 0 (2 voturi)    
   e usor sa gasesti diferentele... mai greu cu punct (Joi, 24 martie 2011, 17:09)

   banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui MIhai

   Crede ma solutia nu e sa deschidem ranile din trecut... Bunicii mei au fost alungati din propria casa dupa razboi, fiindca politia romana s-a gandit sa se mute in ea... Dar niciodata nu o sa am preconceptii despre cineva bazat pe faptele facute de stramosii sau semenii lui. Crezi ca francezii nu ar avea ce sa zica despre nemti si invers? Problema ca multi vad lucrurile in alb si negru si din pacate lucrurile prin aceasta parte a europei sunt mult mai complicate iti trebuie mult timp, efort, dialog ca sa intelegi macar o parte din perspectiva celuilalt.
   • 0 (4 voturi)    
    Mai, tu pui chestia cu alungarea din casa dupa (Joi, 24 martie 2011, 17:24)

    releu [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

    razboi pe seama romanilor si aici voi va incurcati mereu si va divulgati de fapt reaua vointa.
    Ce ti s-a intamplat tie atunci nu tine de romani, tine de regimul ce se instala. Ai idee cati romani au patit la fel sau si mai rau de la politie in aceeasi perioada?
    • -1 (3 voturi)    
     e clar... (Joi, 24 martie 2011, 17:54)

     banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui releu

     Discutia asta chiar nu are rost... tu chiar atata ai inteles din ce am scris mai sus? Totusi e mai buna ignoranta...
     • +1 (3 voturi)    
      Ba am inteles ce vrei sa spui, dar foloseste (Joi, 24 martie 2011, 18:05)

      releu [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

      alt exemplu, nu din stereotipourile si sofismele voastre. Am fostt un Budapesta, am intrebat de drum, prin 1993, au vazut ca am nr. romanesc, mi-au intors spatele. Aici vin cu ceea ce vrei tu sa zici, ca nu e cazul sa ii injur pt asta pe toti ungurii.
      Nu stiu daca ai priceput cum sta treaba... Nu e vina ta, cum am spus in alta parte sunteti hraniti de mici cu mituri si sofisme...
      • +2 (4 voturi)    
       @releu si alti romani verzi (Joi, 24 martie 2011, 23:00)

       Neamtu [anonim] i-a raspuns lui releu

       Domnul meu,

       Atitudinea dumneavoastra este voit subiectiva. Experientele dumneavoastra neplacute la Budapesta, sau Harghita, sau oriunde cu un etnic sau cetatean ungur nu definesc automat realitatea inconjuratoare.Faptul ca, dumneavoastra ati fost partas la un numar (restrans) de evenimente ce le dati aici exemplu, nu inseamna ca ati reusit sa intelegeti sau simtiti nici macar a mia parte din ce inseamna atitudinea, educatia si dorintele (ascunse sau nu) ale ungurilor (etnici sau cetateni).

       Nu sunt ungur, sunt roman si parintii mei tot romani sunt, si bunicii. Nu am prieteni unguri, desi nu m-ar deranja sa cunosc mai multi unguri inclusiv. Pana la urma, daca stim sa fim toti destul de destupati la cap, avem foarte multe de invatat unii de la altii.

       Traversez Ungaria in fiecare an macar o data. De fiecare data innoptez in Budapeste la o pensiune. Propietarul pensiunii e un ungur foarte simpatic care de fiecare data cand trec pe acolo imi tine camera cea mai buna, in care ma odihnesc cel mai bine, caci stie ca am drum lung a doua zi. Ungurul asta stie ca sunt roman. A stiut-o din prima zi. La receptia acestei pensiuni exista o harta mare, veche. Acolo e Ungaria Mare. Omul viseaza la ce a fost o data Ungaria si viseaza ca poate o data va redeveni. Asa cum eu visez ca Bucovina va reveni Romaniei, ca Basarabia se va realipi Romaniei.
       Insa proprietarul pensiunii niciodata nu mi-a aruncat vreo privire urata fiindca as fi roman. Niciodata nu cred ca se va duce sa faca gesturi extremiste pentru visul lui. Asa cum nici eu nu voi recurge la extremism sub orice forma pentru ca visul meu sa se indeplineasca.

       Asa ca, pentru a trage o concluzie, nu evenimentele si experientele izolate definesc poporul ungar asa cum nu definesc nici poporul roman. Cred ca pentru a trage o concluzie trebuie cautat mult mai mult si cu siguranta fara patosul de care dati dovada.

       Va doresc sa va ganditi mai bine si sa va folositi energia la ceva mai constructiv.
       • +1 (3 voturi)    
        Domnu' neamtu, (Joi, 24 martie 2011, 23:46)

        releu [utilizator] i-a raspuns lui Neamtu

        Neamtu a scris:
        Domnul meu,

        Atitudinea dumneavoastra este voit subiectiva. Experientele dumneavoastra neplacute la Budapesta, sau Harghita, sau oriunde cu un etnic sau cetatean ungur nu definesc automat realitatea inconjuratoare

        Experienta mea (nici placuta nici neplacuta) la Budapesta, nu era dacet pt a ilustra un exemplu gresit dat de un secui arab si fara nici o relevanta pt ce se vrea acest film.
        Dar dumneata nu intelegi si stii doar na si buna, asa ca ii tragi ca trompeta cu romanii verzi...
        Citeste intai sirul discutiei si apoi sa iti dai cu parerea despre experienta altora...
    • +2 (4 voturi)    
     Fac si eu pe inteleptul Solomon... (Joi, 24 martie 2011, 17:57)

     Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui releu

     Da, ai dreptate. Si, ce trebuie facut? Sa ne scoatem in continuare ochii. Sa ne lasam condusi de Csibi sau Vadim? Toate viitoarele euroregiuni trebuie sa fie autonome, si cele locuite de secui si cele locuite de romani. Trebuie sa demonstram ca suntem europeni si traim in secolul 21. Cu totii.
     • +1 (3 voturi)    
      pai nu ma intreba pe mine, intreaba-i pe altii, (Joi, 24 martie 2011, 18:09)

      releu [utilizator] i-a raspuns lui Rescatorul

      care fac aluzie la impilarile ce le-au produs romanii..
      Autonomie avem deja, cata la Caracal, atat si in HarCov. Pt ca asa e european in sec 21.
      • 0 (2 voturi)    
       Pana sa-i "intreb" pe altii.... (Vineri, 25 martie 2011, 9:12)

       Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui releu

       ii intreb pe cei care au guvernat Romania din 1990 incoace. De ce nu ati descentralizat sistemul administrativ? Ca sa puneti mai multi hoti si paraziti in fruntea bucatelor? Nu exista niciun fel de autonomie in prezent. Sau, poate nu intelegi ce inseamna autonomie. De ce nu dam noi exemplu ungurilor? De ce nu ii ajutam si pe ei sa fie mai europeni? De ce ne multumim numai sa dam vina unii pe altii, si atat? Oricum, ti-am inteles gandirea. Eu vreau sa traiesc intr-o alta Romanie, moderna, civilizata si europeana. Dar, se vede ca sunt prea multi cei care nu vor.
       • 0 (0 voturi)    
        Pai noi dam exemplu ungurilor, (Sâmbătă, 26 martie 2011, 21:47)

        releu [utilizator] i-a raspuns lui Rescatorul

        dar tu ai ochelari de cal .
   • +1 (1 vot)    
    etnie vs clasa sociala (Vineri, 25 martie 2011, 1:20)

    liv [anonim] i-a raspuns lui banatul e fruncea

    Si bunicii mei (romani get-beget) au fost alungati din casa lor - pentru ca au fost declarati chiaburi. Romani sau unguri, perioada respectiva a fost tare neagra in istoria noastra nationala. Deposedarea de bunuri nu s'a facut pe linie etnica, ci in functie de clasa sociala.
    • 0 (2 voturi)    
     de acord (Vineri, 25 martie 2011, 18:22)

     banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui liv

     Recunosc, era un contraargument prost chiar daca am raspuns unei provocari, am spus ca nu am parere proasta despre romani din cauza asta. Dar la vremea aia, intr-un sat 100% unguresc vin 3 politisti romani si iti iau casa, iti dai seama cum parea... Daca se intampla intr-un sat romanesc perspectiva era total diferita... Dar dupa cum am mai zis, nu imi place sa vorbesc despre trecut... viitorul mi se pare mult mai important...
  • 0 (0 voturi)    
   cultura si identitatea secuilor... (Luni, 28 martie 2011, 23:03)

   Dapyx [anonim] i-a raspuns lui MIhai

   au disparut demult, secuii au fost maghiarizati. Toata treaba asta cu valorile e vrajeala ieftina. Secuii joaca si azi rolul pe care l-au primit de la stapinii lor, maghiarii, masa de manevra.
 • 0 (0 voturi)    
  Profitorii politici (Joi, 24 martie 2011, 17:29)

  Marcela [anonim]

  Cine sunt extremistii?????? POliticienii care nu-si gasesc rostul fara sa aduca nenorociri asupra poporului.
  Ce castiga din asta? Bani pentru ei si teroare pentru populatie.In Romania sunt doar romani de mai multe nationalitati. Cei care zbiara dezbinarea romanilor sunt profitorii di toate taberele, care cu atata nerusinare, cunoscand realitatea, siluiesc prin politica sufletele curate ale oamenilor. Oare cum ar putea fi opriti sa mai alunge romanii din tara lor?
 • +9 (9 voturi)    
  minoritate (Joi, 24 martie 2011, 17:33)

  Zoltan [anonim]

  Ma numesc exact cum se numeste satul unde a fost filmat acest film, care reflecta intocmai realitatea. Acesti oameni simpli habar n-au ce-i autonomia si nici nu-i intereseaza, deoarece sunt prea preocupati ca sa traiasca de pe o zi pe alta, la fel cum face si restul populatiei acestei tari.
  Parerea mea este simpla: acest Tinut, ca si restul tarii, nu poate fi ridicat la bunastare decit prin munca. Nu politica, nu autonomia, nu extremismul sau nationalismul pot ridica un popor ci munca. Cind cu totii vom intelege ca trebuie sa muncim si sa ne respectam reciproc pentru un trai mai bun atunci ne vom inalta, si maghiari si romani. Si cind am zis respect m-am referit in primul rind la respectul institutiilor si politicienilor fata de cetateni si fata de cei care muncesc, fiindca puterea este in mina lor. Ei pot schimba cu adevarat aceasta tara, dar deocamdata nu vor. Probabil cind vor vrea va fi deja prea tirziu, deoarece asa cum zicea si acel extremist Csibi lumea pleaca. Nu pleaca numai maghiarii, pleaca toti. Si pleaca cei onesti, care s-au saturat de mizeriile politicienilor si de promisiuni. Probabil cit de curind va veni si vremea mea sa plec. Va fi geu sa las in urma acest Tinut, unde fiecare munte, padure, lac, riu are o legenda, acest loc unde am crescut, ulita prafuita unde m-am jucat cind eram mic, dar va trebui. Daca vreau sa traiesc mai bine, sa am un spital unde ma pot trata, sa am un service auto unde sa-mi duc masina fara sa ma pacaleasca, sa am un loc de munca unde salariul reflecta efortul depus, atunci va trebui sa plec, fiindca aici in afara de aratatul cu degetul in directia celuilalt nu se schimba nimic. Si nu, nu voi pleca in Ungaria, deoarece nu vreau sa schimb porecla de bozgor cu cea de tigan.
  • -3 (3 voturi)    
   migreaza, migreaza (Joi, 24 martie 2011, 18:13)

   releu [utilizator] i-a raspuns lui Zoltan

   au migrat si englezii, si francezii, si nordicii, si polonezii, cehii, irlandezii, spaniolii,grecii, italienii, japonezii, chinezii....
  • +2 (2 voturi)    
   toata stima (Vineri, 25 martie 2011, 1:28)

   liv [anonim] i-a raspuns lui Zoltan

   Zoltan - toate stima si ai perfecta dreptate. Abilitatea de a prospera pentru fiecare membru al societatii este cea mai importanta trasatura al unei societati de succes. Sper ca lucrurile sa se imbunatateasca si sa nu ai nevoie sa te dezradacinezi.
 • +2 (2 voturi)    
  Jos palaria (Joi, 24 martie 2011, 17:38)

  luca [anonim]

  Jos palaria pentru aces reportaj, nu am mai vazut de mult un reportaj in care sa se prezinte lucrurile din toate perspectivele, si in care, cel mai important, sa apara oameni de bun simt. Eu am, la viata mea, intalnit multi maghiari, si pot spune ca sunt un popor cu mult mult bun simt si muncitori. Eu fiind roman 100% din Bucuresti, practic m-a lovit cum mentalitatea se schimba pur si simplu doar daca treci granita, doar daca treci o linie trasata pe harta. Dragi romani, din multe puncte de vedere maghiarii ne-au dat peste fata, da poate asa o sa ne trezim si noi la realitate. Incaodata jos palaria si mult respect pentru maghiari, cat pentru romani (desi ma doare sa zic asta, ca sunt si eu roman) o palma zdravana peste fata...
 • +3 (3 voturi)    
  Absolut corect! (Joi, 24 martie 2011, 17:43)

  Eliza [anonim]

  Felicitari pentru aricol, televiziunile ar putea sa-l preia. Sunt dintr-o casatorie mixta si stiu cum gandesc ambele natii.Oamenii de rand din ardeal vor gospodarii puternice, mese imbelsugate cu friptura de porc si paine calda si pace cu vecinii la care tin si pentru care vor sari in ajutor indiferent din ce natie ar face parte.
  • +1 (1 vot)    
   Asa sa fie (Joi, 24 martie 2011, 17:59)

   releu [utilizator] i-a raspuns lui Eliza

   doar ca maghiarii a cam facut invers de ce speri in prea multe randuri cand s-au simtit deasupra..
   • +1 (1 vot)    
    ...au cam (Joi, 24 martie 2011, 18:10)

    releu [utilizator] i-a raspuns lui releu

    facut....
 • -2 (2 voturi)    
  sunt curios tare (Joi, 24 martie 2011, 17:48)

  visio [anonim]

  de când secuiul e totuna cu ungurul? de niciodată...ce atâta tevatură pentru o mână de ”praf”?
 • +4 (4 voturi)    
  limba (Joi, 24 martie 2011, 18:43)

  nnn [anonim]

  In primul rand felicitari pentru reportaj. Este bine sa avem o reprezentare corecta a realitatii si nu una dupa cum vor diferite trompte politicianiste.

  Ceea ce mi se pare foarte, foarte trist este ca multi copii de etnie maghiara nu vorbesc limba romana. Spun acest lucru pentru ca ei ar putea creste bilingvi si la maturitate ar putea lucra la nevoie si in Ungaria si in restul Romaniei unde nu se vorbeste maghiara. Lumea s-a schimbat. Nu mai exista prea multe situatii in care cineva traieste toata viata intr-un singur loc. Acesti copii ar putea avea un avantaj mare. Ar invata romana si maghiara de mici si engleza sau germana mai tarziu. Ar fi foarte castigati. Din pacate vor avea de indurat multe greutati din cauza acestei limitari (teritoriul unde se pot angaja este destul de mic, incluzand Ungaria...).

  sper ca oamenii se vor trezi si se vor gandi mai mult la viitorul copiilor lor...
  • +2 (2 voturi)    
   limba (Joi, 24 martie 2011, 21:34)

   Zoltan [anonim] i-a raspuns lui nnn

   Stai linistit, cei care au vrut un trai mai bun stiu romaneste bine, unii poate mai bine decit un roman nativ. Iar ceilalti.... ca sa muncesti pamintul n-ai nevoie de stiu eu ce cunostiinte lingvistice.
   • +1 (1 vot)    
    corect (Joi, 24 martie 2011, 23:58)

    Simona [anonim] i-a raspuns lui Zoltan

    foarte frumos spus. si romanii care vor sa o duca mai bine invata maghiara alaturi de inca alte 2 limbi predate in scoli. nu ai absolut nimic de pierdut din faptul ca te poti exprima in mai multe limbi.
 • +2 (2 voturi)    
  laudabil efort (Joi, 24 martie 2011, 19:20)

  andra [anonim]

  Chiar era nevoie ca cineva sa publice un articol de acest fel...pasul de urmat ar fi promovarea lui pentru a fi vazut la nivel national de cat mai multe persoane din cat mai multe categorii sociale. Fiindca majoritatea sunt gresit informati si e pacat sa invie sentimente de ura in inimile celor care au trait pana acum fara a se complexa de tot felul de divergente care nu-si mai au rostul acum.
 • +1 (1 vot)    
  a (Joi, 24 martie 2011, 19:33)

  ion [anonim]

  Zice un domn acolo: "si cu autonomie si fara autonomie, noi tot saraci vom fi" mare dreptate are
 • +2 (4 voturi)    
  maghiarii nu sunt in nici un pericol (Joi, 24 martie 2011, 19:34)

  Afanase [anonim]

  Arabule, comparatia cu Timisoara si Cluj e aberanta, si cred ca stii si tu asta. Schimbarea compozitiei etnice in orasele respective s-a datorat dezvoltarii si industrializarii. S-au mutat la oras multi din zonele rurale din jur, aproape 100% romanesti. Pe cand in HarCov populatia e compact maghiara, si nici nu exista cine stie ce industrie sau oportunitati ca sa spui ca exista vreun risc al unui influx masiv de etnici romani. In HarCov fenomenul e exact invers, populatia romaneasca se imputineaza de la an la an. Nici macar populatia maghiara din restul Transilvaniei, mai vulnerabila la "romanizare" nu s-a imputinat semnificativ din 1918 incoace. De la primele recensaminte in Transilvania in sec 18 si pana azi, maghiarii au cam acelasi procent in Transilvania (20-25%), cu mici variatii. Procentul chiar a crescut in unele perioade dupa 1918.

  Asadar, temerile ca maghiarii ar putea "disparea" sunt pura paranoia, mai ales in cazul HarCov, zona rurala unde schimbari demografice dramatice sunt imposibile.
 • +2 (4 voturi)    
  limba materna maghiara (Joi, 24 martie 2011, 20:04)

  bucurestean [anonim]

  daca se face maghiara limba materna - cine o sa mai invete limba romana, si mai ales, cine o sa mai poata citi legea romaneasca?
  vor sa ajunga ca tiganii care au carnete de sofer dar nu stiu sa citeasca?

  interesant film totusi.
  • +4 (4 voturi)    
   Limba materna (Joi, 24 martie 2011, 21:46)

   mexicanul [anonim] i-a raspuns lui bucurestean

   Bucuresteanule, maghiara nu "se face" limba materna, in acele zone maghiara ESTE limba materna. Adica limba materna a maghiarilor. Aia de acolo nu vorbesc romaneste intre ei, pentru ca nu sunt romani ci maghiari. Exact asa cum nici tu nu vorbesti in germana cu nea Fanel vecinul. Iar limba romana o va invata cel care are nevoie de ea, stai linistit. Se vorbeste doar de babele din Secuime care nu stiu o iota in romaneste, dar se poate vorbi si despre foarte multi unguri care vorbesc aproape la perfectiune lb. romana.

   Uite, eu sunt maghiar. Am crescut intrun oras in care locuiau romani maghiari si sasi. Cunosc patru limbi. Iar batrinii inca mai stiu cele trei limbi: romana, maghiara si germana. Iar cand eram mic si ma plimbam in oras cu tata, oamenii se salutau in trei limbi: romanul spunea maghiarului jo napot kivanok, sasului ii zicea guten tag, maghiarul ii zicea romanului buna ziua, si tot asa. Si functiona foarte bine pentru ca exista RESPECT RECIPROC. De pastele unguresc, mama mergea la vecina tanti Geta cu o farfurie de prajituri, si invers.

   DAR: nimeni nu urla la celalalt sa vorbeasca intro anumita limba, si nimeni nu striga nici autonomie, dar nici afara cu bozgorii din tara.

   Vezi, de lumea aceea veche, NORMALA si civilizata mi-e dor, ca astazi e ca la gradina zoologica.
   • 0 (0 voturi)    
    din pacate, suntem departe..... (Vineri, 25 martie 2011, 17:03)

    lili [anonim] i-a raspuns lui mexicanul

    si nu cred ca vreodata va mai fi asa cum spuneti Dvs... sotul meu a trait la Brasov exact in mediul acela normal descris de Dvs si spune ca nici el nu crede ca vreo revenire candva la acele vremuri va mai fi posibila pe aceste meleaguri din Secuime, cele 2 comunitati sunt azi separate complet una de alta........ din pacate....
 • 0 (2 voturi)    
  roadele (Joi, 24 martie 2011, 20:44)

  tibi [anonim]

  Acum a ajuns la maturitate generatia indocrinata de invatamantul in limba materna. Culegeti roadele
  • +1 (3 voturi)    
   invatamint (Joi, 24 martie 2011, 21:42)

   Zoltan [anonim] i-a raspuns lui tibi

   Ce indoctrinare? Eu am terminat gimnaziul pe timpul Impuscatului, iar liceul dupa schimbare. Si atunci a fost invatamint in limba materna, exact cum este si acum. Nu era nicio diferenta. De la anul, daca am inteles bine, istoria si geografia (doua materii plictisitoare pt mine) se vor invata pe limba materna. Restul ramine cum a fost. Multi ca tine vorbesc in necunostiinta de cauza, din auzite, fara sa stie ceva despre realitate. Realitatea nu este ceea ce vezi la televizor, citesti pe net sau auzi din gura politicienilor. Realitatea este ceea ce vezi cu ochii tai.
 • +2 (2 voturi)    
  despre autonomie (Joi, 24 martie 2011, 21:19)

  Alley [anonim]

  Filmulet interesant, ce sa zic. Ceea ce se trece complet cu vederea este ca secuiii, ca si romanii pot fi foarte usor manipulati, mai ales in mediul rural, de primar, de invatator, de preot. Si acestia toti sustin ca vor autonomie. Mi-ar fi placut sa se faca interviuri si cu ei, nu doar cu "omul de pe strada" si mai ales dintr-un satuc uitat de lume, codas chiar si la nivel judetean.
  M-am nascut in jud. Covasna si am trait acolo timp de 18 ani. Am vazut cum o zona initial prospera se transforma in cel mai sarac judet din tara. Acest lucru s-a intamplat in parte din vina localnicilor dar in parte si din vina autoritatilor centrale. Mai ales in timpul lui Iliescu judetul Covasna a devenit o zona neglijata in ceea ce priveste infrastructura, acolo erau si poate sunt si acum cele mai proaste drumuri din tara. Practic saracia e ceea ce alimenteaza asa-zisa miscare autonimista, nu nationalismul. Daca acesti oameni nu ar fi asa saraci cum sunt nici nu ar ma exista toata discutia.
  Ceea ce priveste dorinta de a se uni cu Ungaria pot sa va zic eu ca nu exista ungur care chiar si-ar dori asa ceva, poate ceva pustani de prin Ungaria dar atat.
  Solutia ideala ar fi autonomia dar nu pentru secuime ci pentru toata Transilvania!
 • +4 (8 voturi)    
  concluzia mi se pare superficiala , cel putin... (Joi, 24 martie 2011, 21:19)

  lili [anonim]

  locuiesc din 1980 in Secuime, dupa terminarea facultatii din Brasov, eu sunt din sudul Romaniei, sotul meu e brasovean din mama unguroaica de Brasov(altceva decat din Secuime) si tata roman tot din Bv. Pot sa spun ca a locui in zona nu e totuna cu a merge in excursie sau a face ancheta de acest fel in zona respectiva. Ca relatia dintre Vasile si Gyuri este relatia dintre 2 locuitori dintr-un oras amarat si sarac din Seciume e una dar relatia dintre comunitatile romana si maghiara in zona e alta. E altceva sa traiesti ca roman in aceste comunitati, mai ales acolo unde majoritatea maghiara depaseste 90%, in Harghita. Adica relatia dintre cele 2 comunitati practic NU EXISTA, exista relatii personale razlete intre oamenii din cele 2 etnii. Ca si in Kosovo sau Bosnia sau Croatia unde relatii si casatorii mixte existau bine mersi si daca ne aducem aminte la ce s-a ajuns, e trist...Cred ca concluzii de acest gen nu sunt relevante ptr realitatile din zona, cine traiste in zona stie ca realitatea este alta, de exemplu la Primaria Sfantu Gheorghe NU exista nici 1 angajat roman!! Nici macar 1(unul!!)! De fapt numarul romanilor in administratia publica in cele 2 judete, exceptie politia si magistratura unde e necesara cunoasterea lb romane este o exceptie desi in Covasna romanii reprezinta 25% din populatie. Este o realitate scaderea nr de maghiari dar numarul romanilor in zona a scazut si mai mult, tinerii nu se mai intirc iar copii romani nu prea se mai nasc... Ar fi interesant ce surpriza ar fi sa mergeti in Primarie sau in Prefectura Covasna, nu cunosc Harghita dar cred ca e si mai si, acolo romanii sunt sub 5% parca.... Si mai ales sa discutati si cu intelectuali, mai ales cu preoti ptr ca preotii sunt cei ce au ca sarcina propagarea ideilor autonomiste ale UDMRului... Altfel, zona debordeaza de saracie, una din cele mai sarace din tara dar asta nu didcuta liderii UDMR cand vorbesc despre autonomia pe care o vor si obtine in opinia mea, e o simpla chestiune de timp....
  • -4 (4 voturi)    
   te miri? (Joi, 24 martie 2011, 22:42)

   levi [anonim] i-a raspuns lui lili

   dar cand ziarele romanesti scriau ca noi taiem capul romaniilor si jucam fotbal cu ele undea ai fost?
   cand la hotnews se declara ca in secuime nu se sarbatoreste 1 decembrie de ce nu scri ca nu e adevarat?
   ati venit aici si cand a fost cazul ati spus ca ne sunteti prieteni dar dupa 89 vati pus pe lista romaniilor dezavantajati ca sa obtineti avantaje financiare,ne ati tradat prietenia si va-ti umplut de dispretul nostru! !asta ce te miri ?...
   • +1 (3 voturi)    
    "v-ati umplut de dispretul nostru" ???!!!!! (Vineri, 25 martie 2011, 8:20)

    lili [anonim] i-a raspuns lui levi

    Desi nu as fi vrut sa trag eu o asemenea concluzie, Dvs mi-ati dat ocazia sa spun: Dle Vlad Mixich. aceasta este de fapt situatia din Secuime, asa gandesc de fapt maghiarii ce locuiesc acolo si nu, cum bine zicea cineva mai jos, au declarat in fata camerelor Dvs. Din pacate, intoleranta maghiarilor fata de romani exista si eu nu cred ca va fi vreodata altfel in acea zona. Secole de istorie a relatiilor dintre cele 2 comunitati si-au pus o amprenta puternica greu de schimbat vreodata, mai ales ca lucrurile asa cum evolueaza se vor indrepta in directia scaderii continue a numarului de romani, probabil ca peste vreo 40-50 de ani numarul romanilor in Har-Cov va fi cam asa cum era in anii '50-'60, adica inainte de industrializarea ce-a adus romani in zona. Eu am locuit in Brasov cei 5 ani de facultate, apoi primul an de stagiatura am fost la Arad si din '80 locuiesc in Secuime alaturi de sotul meu brasovean provenit dintr-o familie mixta. In toti acesti ani la Brasov si la Arad am trait alaturi de maghiari dar niciodata nu am vazut ce-am vazut in Secuime. Comportamentul lor este altfel in zonele unde sunt majoritari, pur si simplu ca comunitate nu-i vor pe romani. E greu de inteles astfel de situatii, soacra mea Dumnezeu s-o ierte era o femeie instruita vorbea foarte bine maghiara, romana, germana si franceza si eu cred ca cei instruiti mai ales maghiarii care nu locuiesc in Secuime vad altfel relatia cu romanii. Soacrea mea a avut 3 nurori romance, copiii ei au avut nume romanesti cu exceptia sotului meu care are 2 nume unul romanesc si unul maghiar, eu si cumnatele mele ne-am simtit ca acasa in casa socrilor, sotul meu fiind catolic noi ne-am cununat religios la catolici facand cununia religioasa si botezul deodata dar nu a fost niciodatra ptr mine ca ortodoxa vreo problema, copii nostri sunt botezati la catolici, dar noua ni se pare normal, ne inchinam toti la acelasi Dumenzeu. Din pacate, eu cred ca asta e realitatea acelei zone nu cea idilica din reportajul Dvs...
    • 0 (0 voturi)    
     Asta este adevarul... (Sâmbătă, 26 martie 2011, 21:53)

     releu [utilizator] i-a raspuns lui lili

     Filmul suna bine, dar camufleaza o realitate inversa.
     Doar cativa prostanaci romani, se incred...
   • 0 (0 voturi)    
    pt levi secuiul (Duminică, 27 martie 2011, 12:59)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui levi

    Ei si care'i problema? Suntem stapani aici , si asa vom fi. Poate o sa va obtineti autonomia, insa va curge sange, Nu va jucati cu focul.
 • 0 (0 voturi)    
  superb (Joi, 24 martie 2011, 21:26)

  florin.f [utilizator]

  Superb....superb.....felicitari hotnews.....felicitari pentru reportaj
 • +2 (2 voturi)    
  Ungurii au o problema cu limbile straine... (Joi, 24 martie 2011, 22:03)

  finch [anonim]

  Am fost prin Ungaria, ca tot romanul ce o traverseaza de la Nadlac la Gyor, si am stat prin hoteluri, am mancat prin restaurante. Am stat si in Budapesta cateva zile. Toate canalele tv sunt dublate, la fel ca la nemti, in afara de CNN, care nu poate fi dublat real-time. Daca nemtii mai stiu statistic nitica engleza (n-am avut niciodata probleme cu engleza in Germania sau Austria), ungurii nu au habar de limbi straine. Absolut deloc. Doar in restaurantele cu staif gasesti chelneri ce vorbesc engleza. Foarte rar cate un tanar la vreun McDonalds sau BurgerKing, unde e logic sa stie nitel. Nu stiu de ce mi se pare mie ca in Romania tinerii pana in 35 de ani, intr-un procent destul de mare, stiu limbi straine la nivel conversational ok, cat sa poata lamuri un strain fara sa faca febra musculara la maini.
  Ce poate sa insemne asta pentru unguri? Pai in primul rand privarea de informatie. Informatia circula in lumea asta in mai multe limbi, dar cea mai mare parte a informatiei circula in limbile engleza, franceza, germana. Orice informatie din afara trebuie tradusa de cineva, trecuta prin filtrul acelei persoane. Modul de gandire devine limitat doar la structura lexicului matern. Nu sunt specialist, dar vad o limitare majora. Modul de a fi al unui popor este in stransa legatura cu lexicul, este reflectat de lexic. Iorga spunea ca esti de atatea ori OM cate limbi cunosti, si o spunea o persoana care a invatat portugheza in trenul catre o conferinta la Lisabona. Ungurii eu ii vad ca un popor foarte inchistat si incapatanat in limitarea la propria limba, o limba inrudita doar cu finlandeza. Pare o limba grea, cu diferente majore intre scris si pronuntie, cu subtilitati fonetice ciudate. Am incercat sa-i spun cuiva un numar in maghiara, scriind pe hartie si incercand o pronuntie, esec total. Numarul era 8, se scrie HAT si se pronunta HOT. Nu putea trece de pronuntia mea gresita, blocaj mental.
  • +1 (1 vot)    
   8, 6 (Joi, 24 martie 2011, 23:29)

   matematicianu [anonim] i-a raspuns lui finch

   "Numarul era 8, se scrie HAT si se pronunta HOT"

   Nici nu ma mir ca ai dat gres. :) Degeaba scrii opt daca zici sase. :)
   • 0 (0 voturi)    
    am tastat gresit 8... (Vineri, 25 martie 2011, 1:03)

    finch [anonim] i-a raspuns lui matematicianu

    era 6...ideea era ca persoana se blocase in pronuntia mea bazata pe scriere fonetica...
    • -1 (1 vot)    
     se pronunta tot hat (Vineri, 25 martie 2011, 11:05)

     levi [anonim] i-a raspuns lui finch

     insa voi nu puteti pronunta litera a
     nu stiu sa explic ca nu am tastatura est europeana dar este o diferenta de ganul cum pronunta arabii litera p,de fapt se aude b!
     • 0 (0 voturi)    
      lasa ca (Vineri, 25 martie 2011, 19:02)

      Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui levi

      "insa voi nu puteti pronunta litera a"
      Mda, ce sa zic... Ai fii surprins...

      Lasa ca stiti voi sa pronuntati litera î
  • 0 (0 voturi)    
   8,6... (Sâmbătă, 26 martie 2011, 16:12)

   Pandi [anonim] i-a raspuns lui finch

   8 este opt ,da? si se scrie Nyolc si se pronunta arhaic: niolti
   6 este sase, da? se scrie Hat si se pronunta arhaic: hat
   Hot e de la siteurile alea cu 8989.....
 • +1 (1 vot)    
  reportaj belea (Joi, 24 martie 2011, 23:12)

  relu olteanu [anonim]

  maghiarii oamenii normali..(din toate punctele de vedere) nu au treaba cu autonomia!! cei interesati sunt politicienii care au interes sa dezbine pentru a fura !!! la fel de mult ca si romanii politicieni.in romania furtul e ca un cancer generalizat!
 • 0 (0 voturi)    
  Schumacher (Joi, 24 martie 2011, 23:45)

  Heruvim [utilizator]

  Vedeti ca s-a infiltrat Schumacher in Tinutul Secuiesc.
 • +1 (1 vot)    
  vis sau realitate? (Vineri, 25 martie 2011, 0:03)

  Adrian [anonim]

  Filmulet simpatic care la sfarsit ma face sa ma intreb: vis sau realitate?

  In 9 minute si cu parerile a 10 persoane nu poti sa raspunzi la intrebarea vor sa nu vor autonomie?
  Din punctul meu de vedere, conceptul de autonomie este partial depasit, populatia are aceleasi drepturi pe care le-ar avea intr-un cadru de autonomie, singurul aspect care ar motiva aceasta cerere este proasta functionare a institutiilor statului roman care alimenteaza speranta ca poate "noi am conduce mai bine", de inlocuit noi cu orice etnie doriti. Asta ar fi singurul motiv de nemultumire care ar putea conduce la cererea autonomiei dar culmea, acest motiv este valabil si pt romani, si noi avem aceeasi nemultumire. ce facem atunci? o tara de "autonomi"?
  UDMR este in parlamentul Romaniei di atata amar de vreme. A facut ceva pt cresterea nivelului de trai in zona? A propus proiecte sau a oferit suport pt atragerea de fonduri de stat / europene pt dezvoltarea economica a zonei? Sau doar a "cultivat" izolarea comunitatii vorbitoare de limba maghiara pentru ca din punctul meu de vedere toata activitatea acestui partid este contrar integrarii minoritatii in societatea romaneasca. Absolut toate "proiectele" lor sunt contrar integrarii si pro-izolare.
  Daca exista cu adevarat persoane nedreptatite in aceasta zona, acestea sunt de etnie romana nevorbitoare de limba maghiara care se trezesc in situatia de a nu putea comunica nici macar cu institutiile oficiale ale statului prin intermediul limbei romane.

  Sunt roman, am emigrat in 2003 si cred ca inteleg mai bine decat majoritatea celor care vor autonomie ce inseamna identitatea culturala, integrare, taxe platite ce alimenteaza fonduri ce tuteleaza cetatenii statului gazda, etc.
 • +2 (2 voturi)    
  intenții bune, rămîn touși întrebări (Vineri, 25 martie 2011, 1:38)

  sorin [anonim]

  Mulțumim pentru material (reportaj? relatare? documentar?), e un prim pas către o relatare nepărtinitoare din zona respectivă a țării.

  Rămîn totuși mai multe întebări:

  1. De unde știți că cei care vorbeau nu au și alt discurs atunci cînd îi filmează echipe media din presa locală de limbă maghiară sau din Ungaria?

  2. Oare oamenii care chiar aveau de spus ceva nu cumva au evitat jurnaliștii veniți de la București sau n-au vrut să declare nimic?

  Întreb asta fiindcă ați avut ca parteneri de interviu doar oameni din categorii sociale extrem de marginale (oameni săraci sau la limită, unul îmi lăsa chiar senzația acută de bețiv de cartier de pe la chioșcurile din Miercurea Ciuc/Csíkszereda) + glumețul Csibi Barna, ale cărui aserțiuni cu privire la un stat secuiesc chiar sînt de tot rîsul (fiind un proiect neviabil, nu că nu ar avea dreptul să ceară ce-i trece prin cap).

  3. Nu s-ar fi cuvenit, totuși, să intervievați și măcar cîte un susținător al autonomiei, fie el de la UDMR sau PCM, în ciuda criticii la adresa establishmentului politic local? N-or avea cumva și niște aspirații colective pe care nu vi le-au zis dvs.?


  Concluzie: nu rezultă nici un răspuns la întrebarea "da' voi ce vreți, de fapt". Ba chiar marea surpriză nu e că oamenii nu ar vrea autonomie, ci că de fapt nu au zis echipei HotNews/DW ce vor. A, că vor o viață mai bună, ca toți oamenii din România, asta știam și e un truism.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Vineri, 25 martie 2011, 9:12)

   Vlad Mixich [utilizator] i-a raspuns lui sorin

   Multumesc pentru intrebari, voi incerca sa va raspund.
   1. Nu avem de unde sti si nici cum verifica dar, cum face orice om de bun simt, intotdeauna cand stam de vorba cu oameni obisnuiti plecam de la premisa increderii, de la prezumtia de nevinovatie. Nu vad de ce maghiarii din regiune ar fi mai mincinosi sau disimulanti decat romanii sau chinezii in fata presei.
   2. Toti oamenii cu care am vorbit au avut ceva de spus. Fie ca nu sunt informati pe problema, fie ca nu le pasa, fie ca ii dispretuiesc pe politicieni. Fiecare om care practica cu normalitate exprimarea libera trebuie apreciat si valorificat. Un aspect uitat din pacate cand ne ridicam fustele in "chestiunea romano-maghiara". Printre oamenii cu care am stat de vorba s-a numarat cel mai instarit om din sat, apoi preotul satului, invatatoarea...pe medic nu l-am gasit. Ei sunt tipologii reprezentante in orice sat din Romania, indiferent de etnie. Am vorbit si cu multi oameni simpli (mai multi decat ne-a permis durata reportajului sa introducem), curati, nicidecum din categorii extrem de marginale, pentru ca saracia nu e echivalenta intotdeauna cu mizeria. E drept ca regiunea e una foarte saraca, cum sunt multe altele din Romania. Dintre zecile de oameni intervievati, unul singur poate fi asimilat categoriei de betivan, desi la momentul interviului nu dadea niciun semn de veselie bahica. :)
   3.Intentia asumata a acestui reportaj a fost aceea de a evita orice contact cu membrii partidelor, indiferent de orientare. Intr-una dintre casetele reportajului (cea insemnata "Politicieni") gasiti mai multe declaratii ale acestora. De ce am facut asta? Personajul principal al dezbaterii publice pe tema autonomiei, oamenii din HarCov, lipsea pana ieri cu desavarsire. Membrii UDMR sau PCM au acces oricand la un microfon al presei.
   Ne asteptam sa gasim acolo mai multi oameni care stiu ce inseamna autonomie si o sustin cu tarie. Realitatea e departe de asa ceva. Aceasta a fost cu adevarat surpriza din tinutul secuiesc.
   • +2 (2 voturi)    
    realitatea....surpriza sau nu??!!! (Vineri, 25 martie 2011, 10:47)

    lili [anonim] i-a raspuns lui Vlad Mixich

    "Ne asteptam sa gasim acolo mai multi oameni care stiu ce inseamna autonomie si o sustin cu tarie. Realitatea e departe de asa ceva. Aceasta a fost cu adevarat surpriza din tinutul secuiesc."
    Afirmatia Dvs e intr-un fel corecta, numai ca atunci cand e sa voteze DA sau NU ptr AUTONOMIE sau cand au loc tot felul de manifestari mai mult sau mai putin iredentiste aceeasi cetateni cu care dvs ati vorbit vor vota sau vor merge TOTI laolalta cu cele propuse de UDMR. Asta se intampla de fecare data, iar voturile pe care UDMR le-a luat mereu in Secuime la acelasi procent desi mumarul romanilor care votau era mereu in scadere arat altceva. maghiarii totdeauna au mers al vot si totdeauna au votat UDMR asa cum le-a promis. Asta este cu totul altceva decat spun, toti merg la vot totdeauna si totdeauna vor vota UDMR cu tot ceea ce cer politicienii aceia din UDMR cu care nu ati vorbit ptr ca intr-adevar nu e necesar, cerintele sunt cunoscute, nu le-au retras niciodata. Autonomia unor comunitati intr-o forma sau alta exista in diferite zone ale Europei, sa fim sinceri si n-a murit nimeni de autonomie. Intrebarea mea este alta: saracia din zona e vizibila iar mai zilele trecute Dl Balint Bela seful Finantelor Covasna declara intr-un interviu in ziarul local la intrebarea unui reporter:
    R: Ce ne puteți spune de contribuția județului Covasna la bugetul de stat, în condițiile în care există voci care susțin că nu am primi destui bani față de cât dăm?
    BB: Nu putem spune așa ceva, este nerealist. La finele fiecărei luni se redistribuie cote din sumele defalcate pe impozitele de venit, TVA, către autoritățile publice locale. Nu putem spune că județul Covasna se poate întreține singur, independent, pentru că nu dăm atât de mult pe cât primim la bugetul național. Ideea e că nu ne putem lăuda că am fi bogați."
    Adica, intreb eu, autonoma zona a Secuimii va continua sa primesca bani de la bugetul Romaniei in continuare?! Sau UDMR vrea sa autonomizeze SARACIA din Secuime?
    • +1 (1 vot)    
     R (Vineri, 25 martie 2011, 11:32)

     Vlad Mixich [utilizator] i-a raspuns lui lili

     Datele statistice arată că Harghita şi Covasna sunt cele mai echilibrate judeţe din ţară când vorbim despre cât dau la bugetul de stat şi cât primesc înapoi. Probabil că nu întâmplător. Despre sărăcie, şi aici vorbesc statisticile, locuitorii din cele două judeţe câştigând un salariu mediu mult sub media ţării. Cum am mai scris, din punct de vedere economic mult mai îndreptăţite să ceară autonomie ar fi Braşovul sau Timişul (cunoscut fiind că majoritatea regiunilor autonome din Europa au invocat exact acest criteriu economic: "noi suntem mult mai prosperi decât restul şi nu vrem să mai finanţăm lenea altora"). Răspunsul la prima dvs. întrebare este nu. O eventuală autonomie teritorială în secuime ar păstra la centru doar externele şi armata. Răspunsul la a doua întrebare este da. Ar fi vorba de o autonomizare a sărăciei din zonă.
     • 0 (0 voturi)    
      de-acord....cunosc bine aceste date.... (Vineri, 25 martie 2011, 12:17)

      lili [anonim] i-a raspuns lui Vlad Mixich

      asa vad si eu lucrurile, d-aia am si spus ca exista diferite forme de autonomie in Europa, exemplul catalan imi vine in minte exact cu aceleasi argumente. Aici insa nu este nici cum vorba despre asa ceva, saracia nu permite un astfel de argument, numai ca liderii UDMR nu discuta acest subiect economic fundamental cand vine vorba de autonomie si nici nu au clarificat niciodata ce inseamna de fapt dpdv al autoritatii si legalitatii autonomia la care se gandesc ei. Si mai vreau sa spun ca in opinia mea e loc in Romania si pe pamantul asta ptr toti oamenii!!! Am lucrat in Arad in primul an de stagiatura intr-un birou dintr-o fabrica si eram toti tineri ingineri romani, maghiari si 2 sarbi!!!! Nu am simtit niciodata in acel an vreo problema romani-maghiari asa cum am simtit ulterior si mai ales dupa '89 in Secuime. Din pacate, ptr mine este evident ca urmele atator ani de istorie intre cele 2 comunitati din zona nu se vor sterge usor, probabil ca dezvoltarea zonei va schimba cumva lucrurile(cum, nu as putea spune), dar mi se pare o viata chinuita traita asa in ura fata de celalalt, ptr ca exista printre maghiari destui ultranationalisti(ca si printre romani) care-si traiesc vietile asa pline de ura fata de celalalt numai ptr ca e roman. De multe ori am discutat cu sotul meu asta, din pacate in lumea asta astfel de situatii exista si consecintele de multe ori au fost dintre cele mai regretabile pentru relatiile dintre cele 2 comunitati care cu greu mai pot fi reasezate vreodata.(Tara Bascilor, Irlanda de Nord, Kosovo ). Si asa mai vrea sa va spun ceva relevant: niciodata un roman si un maghiar nu vor discuta problema autonomiei asa lejer cum ati discuat Dvs cu ei. Este subiect TABU, din pacate. Asta spune multe.

      Cat priveste interviul cu Seful Finantelor publice Covasna Dl Balint Bela, poate fi gasit pe internet, eu am copiat partea de interviu de pe net....
   • 0 (0 voturi)    
    totusi... (Vineri, 25 martie 2011, 18:32)

    banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui Vlad Mixich

    Cred ca era reportajul si mai bun daca incercai sa stai de vorba cu cativa intelectuali (apolitici bineinteles)... Dar mai ai timp, poate faci si partea a doua :) Consider absolut necesar inceperea unei dezbateri publice pe aceasta tema, cu excluderea politicului, fiindca ambele parti au preconceptii gresite... Felicitari inca odata pentru munca ta...
   • 0 (0 voturi)    
    Mulțumesc (Vineri, 25 martie 2011, 20:51)

    sorin [anonim] i-a raspuns lui Vlad Mixich

    Mulțumesc și eu pentru răspunsuri.

    Nu am vrut să sugerez că maghiarii din zonă ar fi disimulanți, ci că în general omul e mai precaut sau reținut în a-și exprima deschis gîndurile intime sau aspirațiile în fața unui străin de locuri. Lucru valabil pentru orice etnie sau comunitate din România.

    N-am echivalat nici sărăcia cu mizeria, ci doar am vrut să spun că oamenii a căror primă grijă în viața de zi cu zi e supraviețuirea în condiții economice grele au mai puțin timp și motivație să reflecteze asupra unor concepte formulate destul de abstract de către politicieni (pe care îi disprețuiesc oricum, se pare). Și nu e exclus ca politicul să împingă lucrurile într-o direcție sau alta, indiferent ce va fi dorind majoritatea (poate chiar împotriva ei).

    Pînă acum nu s-a purtat o dezbatere publică serioasă (și fără bardă-n brîu sau pe masă) asupra ideii de autonomie cu toți cei implicați, s-a mers pe războiul declarațiilor politice și a inflamărilor reciproce.

    Oricum e de apreciat încă o dată demersul dvs., reportajul ar putea fi o primă contribuție la o dezbatere serioasă pe tema autonomiei resp. a drepturilor minorităților. Pentru că altfel vom avea încă multă vreme același gen de manifestări de operetă în jur de 1 decembrie și 15 martie, iar eu unul sînt sătul de ele.
    • 0 (0 voturi)    
     R (Vineri, 25 martie 2011, 21:14)

     Vlad Mixich [utilizator] i-a raspuns lui sorin

     Multumesc. Ar fi minunat daca macar cativa dintre oamenii care comenteaza aici (ma refer si la dvs.) ar fi invitati in platourile TV pentru a dezbate acest subiect. Am avea parte de o media mult mai de calitate. Vorbind despre o dezbatere serioasa permiteti-mi sa va recomand (fara pic de narcisism :) ) un text recent in care am incercat sa(-mi) explic anumite aspecte ale autonomiei:
     http://www.contributors.ro/administratie/sindromul-steagului-cat-de-aproape-sunt-secuii-de-autonomia-teritoriala/
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari! (Vineri, 25 martie 2011, 15:28)

  midnightk [anonim]

  unul dintre cele mai bune materiale realizate de Hotnews vreodata!
 • 0 (0 voturi)    
  "Neamtu" (Vineri, 25 martie 2011, 22:12)

  blasko [anonim]

  Locul I. pt. dl.Neamtu. Tare as vrea sa-l cunosc omul "limpede".....
 • 0 (0 voturi)    
  Deci... se poate.... (Vineri, 25 martie 2011, 23:07)

  Zait [anonim]

  Se poate ca printre atatea articole cu Irinuca si Columbelu, Pepe si Zavorata lui sa se strecoare si un articol bun. Felicitari si sa speram ca vor mai fi si altele.
  Problema este ca atat timp cat unii iti vor zice in fata ca nu ii intereseaza autonomia dar la o adunare vor striga din toti rarunchii "Autonómia ! Autonómia !" o sa avem o problema aici in inima tarii noastre atat de incercate in ultimii 20 de ani.
  Iar uniformei de husar ii este aratat mai mult respect decat celei de ostas roman. Pe astfel de oameni nu poti decat sa-i respecti !
 • 0 (0 voturi)    
  ! (Vineri, 25 martie 2011, 23:36)

  ileana [anonim]

  Felicitari!

  Eu sunt ASM pe BV-CV-HR.
  Exact ca-n film si zona si oamenii!
  Fiecare-si vede de treaba lui!
 • 0 (0 voturi)    
  Apa la moara le da cine-i baga-n seama (Sâmbătă, 26 martie 2011, 10:06)

  Dana43 [utilizator]

  Draga presa romana, ii faci cel mai mare serviciu unuia care se vrea bagat in seama. Interviuri, transmisii in direct, alte transmisii in direct cu cei care il detesta... Povestea asta putea fi ingropata intr-o stire de 3 randuri si gata. NU va dati seama ca escaladati prin difuzare si comentarii intense toata mascarada asta?
  Pentru unul ca Csibi tacerea era cea mai grea pedeapsa.
 • 0 (0 voturi)    
  Sugestie. (Sâmbătă, 26 martie 2011, 11:55)

  zit [anonim]

  Interesant articolul si, intr-adevar poate fi o surpriza in faptul ca cei din zona aceea gindesc astfel. As avea o mica sugestie: ce-ar fi sa continuati pe tema cu un alt articol de genul (zic si eu) : "Daca miine ati dobindi autonomia teritoriala, ce v-ati astepta din partea Ungariei, ce credeti ca s-ar schimba in zona ?"? Ar fi interesant de stiut, in opinia locuitorilor din zona, daca se asteapta ca, de miine, sa aiba locuri de munca, salarii mari, bogatie, toate venite de peste granita . Si spun asta pentru ca in filmulet sint destui care inteleg ca ceea ce au facut au facut cu miinile lor, indiferent de etnie. Nu stiu daca din alte puncte de vedere au fost ingraditi si tocmai de aceea mi se pare interesant de stiut ce anume si-ar dori si spera ca ar avea sub un guvern ungar, in plus de ceea ce au acum. Sa nu uitam experienta unirii celor doua Germanii unde, chiar si dupa caderea zidului Berlinului, au ramas diferente intre est si vest... Si, daca ati continua, ar fi interesante, din acest punct de vedere, parerile atit ale oamenilor de rind cit si si a celor intelectuali. S-ar putea sa avem o a doua surpriza: ca nu toti cei din zona inghit pe nemestecate tot ce vine dinspre vecinii nostri...
 • +1 (1 vot)    
  Vorbe in vant... (Sâmbătă, 26 martie 2011, 12:33)

  adi [anonim]

  Incep prin a spune ca sunt maghiar....
  De multe ori am vrut sa iau atitudine si sa schimb ceva la noi, inca nu am apucat, dar sunt atat de manhnit de ceea ce se intampla incat ma intristeaza ca traiesc in tara asta.
  Treaba cu autonomie e o tampenie promovata de UDMR, traiesc in Sf.Gheorghe m-am nascut in Miercurea Ciuc si am stat la coada pentru oua, lapte carne maghiari romani si nu conta.
  Cei ca Marko Bela, Tokes Laszlo, Antal Arpad sunt niste papagali si asta trebuie sa inteleaga poporul. Servesc altor interese numai noua nu. Adevarul e ca atat rau cat a facut Udmr-ul poporului maghiat nu a facut nimeni.
  Am ramasi izolati aici in judete si ei incearca sa ne pacaleasca ca guvernul roman nu ar aloca fonduri...o minciuna.
  Cunosc oameni influenti si chiar maghiari extremisti ne-au izolat de restul taii ca sa poata face ce vor ei, ideea de autonomie e dorita doar ca sa poata fura in voie fara sa dea socoteala la altii.
  In Sf.Gheorghe se tin de exemplu 2 revelioane..cine a mai auzit una ca asta? ce treaba are fusul orar cu nationalitatea?daca as fi in australia as tine revelionul si noaptea doar ca sunt maghiar?
  Avem de toate aici...scoli, universitati, gradinite in limba maghiara. Cultural putem face ce vrem..atunci de ce atata se insamanteaza de catre UDMR atata ura catre poporul roman?
  Cand eram mic nu vorbeam limba romana iar parintii mei m-au dat la liceu roman ca sa invat limba romana pentru ca traiesc aici si trebuie sa cunosc limba tarii in care stau.
  Am avut ocazia sa calatoresc mult, in nici o tara nu am vazut sa se faca atata tam-tam pe chestii etnice.
  Nici spaniolii din America nici turcii sau arabii din Germania nu erau atat de indobitociti.
  Am trait si in Ungaria, eu ca maghiar m-am simtit umilit, in tara mea mi se spune ca sunt maghiar si in Ungaria ca sunt roman, deci la ce bun toate astea...Degeaba le spuneam in Ungaria la maghiari ca sunt ungur, tot roman eram pentru ei...Concluzia: UDMR duce o politica gresita cu o mentalitate gresita...
  • -2 (2 voturi)    
   hmm (Sâmbătă, 26 martie 2011, 14:00)

   dan [anonim] i-a raspuns lui adi

   Scuze, dar eu cred ca tu nu esti maghiar. :)
   • 0 (2 voturi)    
    Ba tocmai ca-i ungur! (Duminică, 27 martie 2011, 1:11)

    Schopenhauer [anonim] i-a raspuns lui dan

    Are in topicul frazei 4-5 indicii inconfundabile ca-i ungur. Ca ungur scrie mai bine ca multi rumegatori de nationalitate romana de pe site-ul acesta dar ce sa-i faci, ungurii au avut intotdeauna un respect pentru educatie si precizie, sint un fel de austrieci mai agrari, care la rindul lor sint un fel de nemti mai mici - si-am ajuns la natia mea favorita! :-)

    UDMR-ul a taiat mai multe paduri in ungurime decit romanii in rominime, UDMR-ul e partid de opresiune in Romania, singurul la care ma pot gindi in acest fel! Eu ca romin pot sa-l bag in masa pe un presedinte de Consiliu Judetean dar daca as fi ungur in judetele cu pricina si-as face acelasi lucru n-as mai avea zile bune si daca vorbim de-o afacere atunci as putea inchide-o a doua zi.

    Ungurii au avut - de facto - cam aceleasi drepturi si pe timpul partidului unic comunist, ungurii de azi ar trebui sa-si dea seama ca daca acolo ar fi majoritare partidele "romanesti" ar avea mai mult de cistigat, ma jur!
  • 0 (0 voturi)    
   Se poate sa fie maghiar, (Sâmbătă, 26 martie 2011, 22:11)

   releu [utilizator] i-a raspuns lui adi

   Am mai intalnit cativa gandind la fel, dar nu erau din Secuime, din zone unde erau in minoritate...
   Dar pot fi asa, cativa, si in Secuime, insa doar pe net se pot exprima ca si acesta...

   Cu o floare , din pacate, nu se face primavara...
  • -1 (1 vot)    
   surpriza din secuime (Sâmbătă, 26 martie 2011, 22:20)

   autonomie [anonim] i-a raspuns lui adi

   Draghe Adi,nici io nu kred ca tu esti ungur. Puteai sa bagi si tu vreo greseala gramaticala,nu!?
   Dar in rest sunt de acord cu tine. UDMR a devenit un partid de fripturisti, Tokes e agent american(pe bune,fiind vicepresedintele CE putea face multe pt maghiari,dar el de fapt apara interese americane in Europa). Ce sa mai vorbim de securistul Csibi?
   In momentul actual daca pronunti autonomie esti catalogat fascist,iredentist,horthyst,extremist etc.
   Cind in Secuime va fi autonomie(si va fi), va fi foarte bine pentru toti. Pentru Romania, caci atunci societatea romaneasca a evoluat atat ca isi permite sa renunte la o parte din teritoriu fara sa se teama ca-l pierde de tot,
   si pentru noi,secuii, ca va insemna ca ne-am redresat economic si ne-am debarasat de conducatorii de astazi(de kkt).Scuze.Pt cuvintul autonomie,of course...
 • 0 (0 voturi)    
  secuii (Duminică, 27 martie 2011, 9:26)

  ben [anonim]

  domle dar secuii acestia sint unguri ,ca eu stiu parca altceva . Si daca nu de ce le reprezinta interesele UDMR-ul ?
 • 0 (0 voturi)    
  ungurii.. (Duminică, 27 martie 2011, 13:42)

  adiz [anonim]

  Sunt un roman verde. Provin dintr-o zona unde nu gasesti prea multi unguri/secui. Mult timp m-am auto-indoctrinat cu ideea ca ungurii sunt raul suprem. Pe masura insa ce neuronii mei s-au multiplicat, iar in varsta am inaintat, mi-am dat seama ce imbecil gandesc. De atunci am invatat sa citesc printre randuri. Felicitari pentru reportaj, imi confirma banuielile.
 • 0 (0 voturi)    
  AUTONOMIA (Duminică, 25 decembrie 2011, 22:51)

  VILMOS [anonim]

  nu sint de acord cu cei care spun ca navem nevoie de autonomie teritoriale noi trebuie sa luptom pentru autonomia teritoriala pentru ca altfel pe termen lung sintem pierduti pentru ca de 90 de ani se face o rominizare fortata se falsifica istoria in istoria transilvaniei maghiari sint minimalizat desi iei au fondat si construit orasele mari din transilvania documentele istorice nu pot fi falsificate romini care au venit in transilvania in ultimi 90 de ani nu respecta apsolut nimic nici macar istoria si cea ce au primit gratis de la alti pentru ca nu iei au facut in 1918 sa facut o greseala mare si chiari si cei care au facut aceasta greeala si au dat seama ca au gresit
  N.R. Va rugam nu mai postati "scriind cu caps lock"


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică