Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu admite, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca liderii USL au exploatat declaratiile premierului Victor Orban pentru a ataca PDL. "Aici recunosc ca s-a incercat impingerea PDL-ului intr-o situatie in care ar fi pierdut oricum ar fi decis. Daca votau pentru declaratie, ar fi avut efect negativ asupra coalitiei. Daca s-ar fi abtinut sau ar fi votat impotriva, i-ar fi costat in Transilvania", a spus Pascu.

Ioan Mircea Pascu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews
  •  USL a propus, miercuri, Parlamentului, adoptarea unei rezolutii de condamnare a mesajului premierului ungar Viktor Orban, transmis la Targu Mures de 15 martie. In final, propunera n-a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei in care se vota motiunea pe Codul Muncii.

Cele mai interesante declaratii facute de Ioan Mircea Pascu pe tema scandalului generat de declaratiile premierului ungar, Victor Orban:

  • Actuala guvernare a facut multe concesii maghiarilor, si iata ca acestia doresc din ce in ce mai mult, pofta lor vine mancand. Or, noi lucrul acesta l-am stiut, tot timpul l-am stiut. Eu cred ca si nepotii mei vor avea de rezolvat in viitor aceasta problema intr-o forma sau alta. Deci, pretentiile maghiare vor continua.
  • A doua chestiune este - sa nu uitam contextul. Din punct de vedere politic, a fost o miscare inteligenta. Pentru ca PDL, care a inteles acest lucru, a refuzat sa voteze. Pentru ca PDL, daca ar fi votat intr-un fel sau altul, indiferent care, ar fi iesit prost.

  • Maghiarii faceau o provocare care de regula trecea neobservata. Raspunsul nostru insa nu trecea neobservat. Toata lumea ne sarea noua in cap, asa au fost toti anii '90. De fiecare data, noi eram criticati pentru o reactie la o provocare facuta de maghiari. Intrarea noastra in NATO si UE a calmat lucrurile. Nu noi le-am reinflamat, au fost declaratiile lui Orban care a spus ca Transilvania trebuie sa fie ce a fost la 1948. In asemenea situatie, daca vrei sa eviti provocari nu faci asemenea lucruri. 
  • Parlamentul roman s-a mai pronuntat pe asemenea chestiuni. Aici recunosc ca s-a incercat impingerea PDL-ului intr-o situatie in care ar fi pierdut oricum ar fi decis. PDL a simtit acest lucru si, de aceea, a refuzat votul. Daca ei ar fi votat pentru aceasta declaratie, ar fi avut un efect negativ asupra coalitiei. Daca s-ar fi abtinut sau ar fi votat impotriva, bineinteles ca asta i-ar fi costat in Transilvania. 
  • In general, cartea nationalista nu merita jucata, dar nu noi am inceput sa o jucam. Cartea aceasta vedem ca este jucata in momentul de fata de conducerea maghiara, vorbesc de FIDESZ, si in al doilea rand ea a aparut intr-un context politic intern care justifica o asemenea masura de joc politic. 
  • Din ce stiu eu, UDMR a primit un emisar de la Budapesta cu ordinul de a schimba barca politica in 2004. Au primit un emisar, probabil ca acel emisar a venit din partea autoritatilor. Acel guvern e intai maghiar si pe urma socialist. Ei au fost asociati guvernarii, in sensul ca noi am avut un acord de sprijin parlamentar, ulterior au devenit membri ai cabinetului prin aceasta miscare pe care au facut-o in ciuda faptului ca la Budapesta era un guvern socialist.