Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca sefii de organizatii au fost convocati duminica in Capitala de catre conducerea centrala la o intalnire la care ar putea participa si presedintele Traian Basescu. "Subiectul va fi cel mai probabil legat de ce va face Emil Boc. Va candida sau nu pentru un nou mandat de presedinte al PDL" au declarat sursele citate. Mai multe surse au confirmat pentru HotNews.ro ca Emil Boc l-a invitat la discutii si pe Traian Basescu, pe agenda figurand "discutii pe tema relansarii guvernarii."

Convocarea liderilor de organizatii are loc in contextul in care saptamana viitoare se discuta motiunea de cenzura, dupa care se asteapta o decizie in ce priveste mentinerea lui Emil Boc la Palatul Victoria.

Consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, a declarat vineri, pentru RFI, ca este posibila varianta unui premier tehnocrat, cu cabinet politic, sugerand astfel ca Emil Boc ar putea fi inlocuit de la Guvern.

Totodata, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, urmeaza sa-si anunte candidatura la sefia PDL chiar dupa motiunea de cenzura. Pe de alta parte, premierul Emil Boc nu si-a anuntat colegii democrat liberali daca doreste sa intre in cursa pentru un nou mandat in fruntea partidului.

Intentia lui Vasile Blaga de a candida la sefia PDL a precipitat lucrurile in PDL. Tot mai multi lideri de organizatii isi anunta public sustinerea acestuia in fruntea partidului, in timp ce actualul presedinte Emil Boc este in slienzio stampa.

Conform cotidianului Evenimentul Zilei, Blaga ar urma sa-si anunte candidatura saptamana viitoare, dupa motiunea de cenzura. Informatia a fost urmata de reactia mai multor democrat liberali care si-au manifestat sustinerea public pentru acesta.

Totodata, unul din greii partidului, Radu Berceanu, a promovat candidatura lui Vasile Blaga la sefia PDL, imediat dupa ce presedintele Traian Basescu, la o intalnire cu parlamentarii, a criticat tripleta Blaga-Videanu-Berceanu adresandu-se democrat liberalilor ca "stelele partidului stau in transee sa nu-i atinga vreun glont".

Prim vicepresedintele PDL, Adrian Videanu si-a exprimat sustinerea pentru Blaga intr-un interviu acordat, joi, Hotnews.ro: "PDL astazi nu are un Traian Basescu care sa tracteze partidul si sa-l duca castigator in alegeri. Ca exponent al echipei, cum ati sesizat si dvs, Blaga se bucura de o audienta foarte mare in interiorul partidului. Eu il voi sustine pe Vasile Blaga, dar ideea de echipa este foarte importanta in interiorul partidului. Daca nu se ajunge la o solutie, in care sa se mentina unitatea partidului, cel care va pierde va fi militantul PDL".

Liderul organizatiei Buzau si vicepresedintele Cezar Preda a declarat public ca il sustine pe Blaga si ca intentioneaza sa candideze pentru functia de secretar general al PDL.

"Este nevoie ca cineva sa stea la partid, mi-as dori sa-mi asum rolul acesta: sa stau la partid, sa ma ocup de partid si de organizatii si sa candidez pentru functia de secretar general al partidului. Nu este o decizie finala, asta depinde de cum hotaraste echipa care se aseaza in spatele motiunii lui Vasile Blaga. Daca Gheorghe Flutur va candida pentru functia de prim-vicepresedinte, o sa candidez pentru functia de secretar general al partidului", a declarat Cezar Preda pentru agentia Mediafax.

Vicepresedintele Ioan Oltean, lider la PDL Bistrita cunoscut apropiat a lui Blaga i-a luat apararea in scandalul vamilor. Oltean a delcarat, citat de Agerpres, ca nu exclude posibilitatea ca implicarea secretarului general in scandalul vamilor sa fi fost facuta de persoane din interiorul partidului.

"Nu exclud acest lucru, este posibil orice. Categoric este o incercare a celor implicati de a arunca asupra lui Vasile Blaga o umbra de suspiciune in ceea ce priveste o posibila implicare in scandalul vamilor. Va asigur ca Vasile Blaga nu are nimic, absolut nimic cu acest scandal si ca e doar o incercare de a-i umbri imaginea intr-un moment in care el ar putea sa fie un posibil candidat la functia de presedinte al partidului(...) o asemenea incercare ar putea sa il motiveze in plus pe Vasile Blaga pentru a-si aduna o echipa cu care sa isi depuna o motiune", a declarat Oltean.

Pe langa sustinerea lui lui Radu Berceanu (Dolj) si Adriean Videanu, Ioan Oltean (Bistrita), Cezar Preda (Buzau), Blaga beneficiaza de sprijinul vicepresedintiilor Gheorghe Flutur (Suceava), Gheorghe Albu, Sorin Frunzaverde (Caras Severin).

Conform surselor Hotnews.ro la capitolul filiale judetene, in tabara lui Blaga se inscriu Alba, Bihor, Hunedoara, Braila, Ialomita, Galati, Tulcea, Vrancea, Iasi, Botosani, Maramures, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timis, Olt, Dolj, Gorj, Vrancea, Ilfov precum si din sectoarele 1, 3, 4 si 5 ale Capitalei.

In ceea ce priveste o eventuala candidatura a lui Emil Boc, aceasta ar fi sustinuta, conform surselor HotNews.ro, de catre Elena Udrea, Roberta Anastase, Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Wiliam Branza (PDL Diaspora), Daniel Buda (Cluj), Lucian Bode (Satu Mare). Democrat liberalii care il sustin pe Emil Boc evita sa-si manifeste public optiunile. Liderul PDL Bucuresti, Elena Udrea a facut un portert robot al candidatului pentru sefia PDL care insa il exclude din calcule pe Blaga.

Elena Udrea, pentru Evenimentul Zilei: "Voi sustine pentru presedintia partidului pe acel lider care se incadreaza in urmatorul portret-robot: sa nu fie legat de acuzatii de coruptie, sa fie validat de oameni prin vot intr-o cursa electorala, sa sprijine principiile de dreapta si sa aduca un plus important credibilitatii partidului. Trebuie cautat acel om care poate aduce o crestere electorala a partidului".

Raluca Turcan, vicepresedinte PDL pentru Hotnews.ro: "PDL are nevoie de o persoana ideala: tanara, curata si capabila de rezultate electorale. Am sa sustin candidatul cel mai aproape de modelul ideal in conditiile in care acest candidat va fi de acord sa sustina principiile de schimbare a PDL, pe care eu le sustin si pe care le-am prezentat colegilor mei".

Sursele citate sustin ca Gheorghe Falca (Arad), Gheorghe Stefan -Pinalti (Neamt), Florin Popescu (Dambovita), George Scripcaru (Brasov) si Anca Boagiu sunt in expectativa si, in functie de sansele care le vor avea candidatii, se vor pozitiona in tabara castigatoare.