Excelent cazul Felix pentru a ilustra inspaimantatoarea lipsa de etica in politica, dublul standard si inconsecventa politicienilor. De pilda, liderul PNL, Crin Antonescu, se lupta din toate puterile, prin 2006, s-o excluda pe Mona Musca din PNL cu spectaculosul verdict ghilotina: in PNL nu pot sta laolalta turnatori si turnati. Lasand la o parte ca turnatorii si turnatii convietuiesc astazi pasnic sub Antonescu, mai fac si aliante intre ei. Ce efect va avea insa decizia Inaltei Curti care a stabilit prin decizie definitiva ca Dan Voiculescu, parintele USL-condus de Ponta si Antonescu, a turnat la Securitate?

Dan TapalagaFoto: Hotnews
  • Faceti o mica profetie alegand unul din filmuletele de mai jos

Sa presupunem ca USL ar fi un castel de carti de joc, ridicat cu maini tremurande de Victor Ponta si Crin Antonescu (tremurand de nervi impotriva lui Basescu). In acest caz, aceasta constructie fragila risca sa aiba soarta din filmulet, dupa ce Dan Voiculescu si-a rezervat in instanta suprema toate drepturile pentru numele de turnator Felix.

La fel de bine ne putem imagina ca alegatorii, liderii USL si cetatenii obisnuiti vor trata cazul cu vigilenta cainelui din imaginea de mai jos, agresat cu aroganta de un motan dolofan (in paranteza fie spus, cainii de paza ai democratiei de la Antene au ajuns exact ca in imaginea de mai jos):

Ma tem ca ultimul filmulet contine crudul adevar. Felix, in loc sa aprecieze toleranta speciei neturnatorilor, ii sfideaza. Iar cei care isi spun neturnatori, in loc sa-l muste macar putin de coada, se incalzesc, fara sa le miroasa, langa blana turnatorului Felix.

Chiar daca Felix duhneste azi de-ti muta nasul din loc, se gasesc destui pe la televizor, nu mai vorbesc de colegii sai de opozitie, care sa-l apere, imbatati de parfumul de trandafiri de la Antene.

Capacitatea de reactie a PDL-ului este limitata de propria ipocrizie. Nu mai departe de acum doua luni, in ianuarie 2011, Inalta Curte l-a stampilat definitiv pe deputatul PDL, Sorin Buta, tot cu numele de turnator Horia.

Statutul PDL, si cel vechi, si cel ajustat sambata, spune ca nu mai poti fi membru de partid odata cu "stabilirea, printr-o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, a calitatii de colaborator al Securitatii sau ca a facut politie politica, in conformitate cu prevederile legale in vigoare". Altfel spus, ai turnat, ai plecat.

Or, domnul Buta nu doar ca n-a fost exclus, dar liderii PDL au explicat de ce nu pot scapa de mirosul neplacut de turnator din randurile sale: pentru ca nu-si permit sa piarda un vot in Parlament. Altfel spus, au ramas cu turnatorul Horia la fel cum Ponta si Antonescu se gudura pe sub coada lui Felix, de teama ca fragilul castel de carti de joc - de data asta cel al Puterii - se va prabusi. Ca un detaliu simpatic: si domnul Buta se crede nevinovat si ameninta ca merge pana la CEDO. Uite de ce nu e bine sa respecti principiul de nevinovatie pana in panzele albe si sa cobori standardele politice cat mai jos. Altfel, totul se poate negocia si ierta.

Nici Traian Basescu nu a actionat mai ferm in cazul fostului consilier prezidential Alexandra Gatej, gasita in arhivele CNSAS cu numele de cod Florina. E drept, cu doar subtirel: un simplu angajament, nici o nota informativa. Veti spune, probabil, ca nu mai apucase sa le scrie, intrucat semnase angajamentul cu trei luni inainte de caderea comunismului. Insa cel care a condamnat comunismul si l-a calificat drept ilegitim si criminal - Traian Basescu - avea obligatia, principiala, de a renunta fara ezitare la serviciile unui consilier gasit colaborator - indiferent de tipul colaboarii - nu sa-i astepte, zile intregi, demisia.

In Romania, standardele etice din politica urca si coboara, de la caz la caz. De regula, coboara jos de tot cand e vorba de ai tai, si urca vertiginos cand cauti sa-ti zdrobesti adversarul. Astazi, vedem ca pana si turnatorii dovediti in justitie devin cazuri relative, discutabile sau, de ce nu, patrioti adevarati. In acest peisaj scufundat pana la gat intr-o mocirla etica si morala, de fiecare data cand incerci sa numeri, pe degete, politicienii consecventi din partide nu-ti ies niciodata mai mult de trei.

Cine are totusi curajul sa ridice stacheta putin mai sus si sa o tina acolo, oricat s-ar dovedi a fi de dificil?