"Ce facem cu un primar care a avut 10 dosare la DNA, trimis in justitie? De exemplu, primarul de la Alba Iulia. Si sunt inchise in justitie, toate. De ce sa-mi iau o precautie cand de 2000 de ani justitia....Sa-mi dea doamna Macovei exemplu de tara care face asa ceva in democratiile de succes. Ca, daca-mi arata Partidul Comunist Sovietic, care-i singurul care a avut o comisie de genul acesta si care se pronunta impotriva justitiei, atunci o sa-i raspund: Da, dar Partidul Comunist Sovietic a creat un sistem care nu ne place, doamna Macovei!", a declarat vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Boureanu a explicat astfel de ce PDL a respins sambata propunerea grupului reformist ca membri de partid trimisi in judecata sa fie automat suspendati din partid.

Cristian Boureanu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews
  • Intra in articol si asculta integral interviul in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO. Vezi cum explica Boureanu faptul ca PDL a votat acum trei saptamani propunerea reformistilor.

Asculta integral interviul cu vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Cristian Boureanu la Discutia de Luni

  • Nu erau niste propuneri de reforma, este un mare deserviciu care ne-a fost creat inclusiv prin iesirile mediatice ale celor trei. (...) Acel unic punct este cel care a plecat intr-un mod foarte ciudat si nedemocratic propus. Se vorbea despre excluderea din partid - asa a venit propunerea din partea reformistilor, cu ghilimele le spun - a celor urmariti penal. Si cand in grupul asa zisilor reformisiti e un fost ministru de justitie mi se pare inacceptabil. Propunerea a venit cu excluderea celor urmariti penal, si ulterior prin dezbatere in partid - dezbatere care a facut rau pentru ca s-a spus ca ne opunem reformei in partid - s-a ajuns la varianta trimiterii in judecata. Nici aceasta nu este acceptabila in cazul unui fost ministru de justitie.
  • Partidul are posibilitatea ca un om, odata trimis in judecata, sa se stranga conducerea si, daca este cazul, sa-l excluda sau sa-l suspende de la caz la caz pe cel care a lezat fie imaginea partidului fie a incalcat normele morale.
  • Pe unul prins in flagrant putem sa-l dam afara inainte sa ajunga dosarul la procuror, si pe unul care a fost dat in judecata si trimis in justitie...Domnul Stolojan a fost trimis in justitie pentru ca a avut 27 de plangeri la infiintarea PLD, si a fost trimis de procuror in justitie, in 27 de judete din tara. Si trebuia sa-l dam afara din PDL, sa nu mai participe la europarlamentare? Si unul din exemple. Ministrii dati in judecata pentru ca au redus salariile...

  • Ce facem cu un primar care a avut 10 dosare la DNA, trimis in justitie? De exemplu, primarul de la Alba Iulia. Si sunt inchise in justitie, toate. De ce sa-mi iau o precautie cand de 2000 de ani justitia....Sa-mi dea doamna Macovei exemplu de tara care face asa ceva in democratiile de succes. Ca daca-i arata Partidul Comunist Sovietic care-i singurul care a avut o comisie de genul acesta si care se pronunta impotriva justitiei, atunci o sa-i raspund: Da, dar Partidul Comunist Sovietic a creat un sistem care nu ne place, doamna Macovei!
  • Daca 70% din craioveni il considera pe domnul Solomon cel mai bun primar al lor, ce va da dreptul dvs ca ziarist, sau trei membri ai unei comisii de la centru, comisie de la centru, ca pe vremea Partidului Comunist, sa spuneti, domnul Solomon, dumneavoastra nu mai aveti dreptul sa candidati. Daca-i nevinovat? De ce inventati dvs o chestiune care nu exista nicaieri in lume? Celelalte tari care si-au rezolvat problemele de coruptie nu si le-au rezolvat incalcand drepturile omului si incalcand prezumtia de nevinovatie. Tara care a incercat sa faca asta s-a numit Uniunea Sovietica.
  • Ridzi si Pasat si-au facut hartii de autosuspendare si, la prima conferinta, acuma, pe 15, vor fi automat suspendati. Daca cineva doreste sa se autosuspende este o decizie a lui. Tot partidul am recunoscut: in cazul Monicai Ridzi a fost pentru noi o palma, pentru ca, daca aplicam lectia occidentala ca un ministru in momentul in care simte ca lucrurile au iesit public mult prea tare face pasul inapoi, pasul inapoi din ministru trebuia sa-l faca, nu din altceva, pe loc, eu cred ca partidul nu era astazi in aceasta situatie.
  • Grupul asta de reformisti sovietici....ei poa' sa spuna: nu-l alegeti pe Solomon si 90% din partid trebuie sa nu-l aleaga ca spune o minoritate. Nu asa functioneaza democratia!

  • Biroul Permanent National a votat, pe data de 14 februarie, propunerile reformistilor. Au fost trei chestiuni atunci: o propunere venita pe graba, dar asta nu justifica cu nimic votul. Duminica seara s-a intalnit comisia de statut, a lucrat pana la ora zece, si luni dimineata, cu propunerea pe masa, trei sferturi din noi nici nu stiau despre ce-i vorba; in al doilea rand, frica unora de a dezbate deschis o chestiune care, dupa parerea mea, depaseste granitele partidului. Nu poti sa-ti impui un mod de a gandi in partid, apoi sa vii sa spui, a, stati, pai prezumtia de nevinovatie in societate ne place, dar in partid nu ne place; si frica unor colegi de a iesi foarte clar impotriva unor oameni care si-au asumat nu numai reforma in partid, dar si-au asumat si sustinerea presedintelui. Eu am curajul sa vorbesc si despre asta. Eu nu cred ca Traian Basescu a citit propunerile de reforma, ci pur si simplu unii care au lucrat cu presedintele vin acuma si creaza ca tot ce fac ei are sustinerea presedintelui.
  • Propunerile s-au discutat atunci zece minute. Propunerile le luam asa, pe foruri, si forul care schimba statului e CNC-ul, care are asa, vreo 800 de oameni. 800 de minti sunt mai destepte decat 3, 30 sau 100. Poate a existat o lipsa de fermitate si o frica de dezbaterea publica. Au preferat multi colegi, in loc sa explice deschis ce se intampla, si eu le reprosez europarlamentarilor nostri, Monica Macovei, Cristian Preda, si toti ceilalti ca n-au avut curaj sa se duca la Comisia Europeana si sa spuna acolo, domnule, parlamentari romani n-au imunitate. Asta trebuiau sa se duca, sa se lupte pentru Romania si sa spuna, uitati care e situatia.
  • Un partid trebuie sa aiba libertatea sa puna, daca vrea, un tanar tehnocrat din partid, un tanar tehnocrat din afara partidului, un om politic altul decat..., ca poate presedintele a imbatrinit si se retrage, se mai ocupa numai de partid, si pune un tanar, nou, prim-ministru, nu stiu...

  • Il pot vedea pe Emil Boc presedinte de partid, il pot vedea pe Blaga un foarte bun presedinte de partid, dar am fost pentru care varianta ar putea sa aduca cea mai mare sustinere a partidului. Cred ca o varianta cu pastrarea lui Emil Boc si un Blaga presedinte poate sa aduca un 90% poate si mai bine din partid in spatele acestei idei. Nu 90% in spatele lui Blaga sau 90% impotriva lui Boc, ci in spatele unei astfel de constructii.
  • Emil Boc in nici un caz nu va fi schimbat din cauza motiunii de cenzura, nu are nici o sansa motiunea. Codul Muncii este cea mai importanta masura de reforma asteptata in Romania de 20 de ani. Schimbarea domnului Boc, daca va exista o astfel de schimbare, eu nu cred ca se va produce mai devreme de trei saptamani, pentru ca partidul are nevoie de dezbatere. Un nou premier ar fi poate mai bine sa-l numim dupa Congres, un eventual nou premier. Pentru ca ar veni din partea unei conduceri nou numite, care are in spate tot partidul, deci noul premier sa aiba in spate noua conducere a UDMR, noua conducere a PDL, un UNPR hotarat, astfel incat sa nu existe dubii la o eventuala intrare in Parlament.
  • Premierul tehnocrat e o problema extrem de delicata. Poate fi interpretata ca o lasitate si ca un esec. Se poate aduce un premier tehnocrat cu echipa politica, si aratat ca toate masurile incep sa produca efecte, la fel cum ar putea unii sa spuna, ia uite, cum a venit premierul tehnocrat, cum a inceput sa mearga treaba. Eu nu cred in premier tehnocrat. Un premier tehnocrat putea sa aiba Romania daca toate partidele, la momentul crizei, luau decizia responsabila sa-l sustina pe o perioada de un an. Venea Mugur Isarescu, de la Banca Nationala.
  • Mai conteaza un lucru: presedintele este cel care desemneaza premierul. Si, numele acestui premier s-ar putea sa schimbe foarte mult din optiunile politice. Deci, o persoana de talia lui Mugur Isarescu s-ar putea sa aiba o alta sustinere fata de un tip bun pe business, dar complet necunoscut. Mugur Isarescu a fost, timp de 20 de ani, unul din oamenii de forta pe zona economica si intotdeauna o optiune pentru a conduce un guvern. Dansul este om de banca si are un obiectiv foarte important pe care si l-a fixat: sa duca Romania in zona euro. S-ar putea sa fie un challenge de viata, de cariera mult mai important decat sa conduca un guvern.