"Eu il vad, de pilda, candidat cu sanse la primaria Clujului, o maniera mult mai sanatoasa de a te revigora politic decat aceea de a recastiga congresul PDL. Mi se pare ca-i o proba mult mai puternica, cursa de la primaria Cluj, decat altceva", a declarat europarlamentarul PDL, Cristian Preda, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Preda spune din nou ca premierul trebuie schimbat, afirma ca se va intampla pana la Congresul din mai si adauga ca nu-l vede pe Emil Boc "in postura de incapatanat care nu se da dus din birou".

Cristian Preda si Emil BocFoto: Hotnews
  • Europarlamentarul PDL mai declara ca grupul reformistilor nu s-a decis inca daca Preda, Macovei sau Voinescu vor candida la sefia PDL sau vor sustine alta candidatura. Sefii de filiale ar urma sa decida vineri, in sedinta Colegiului National Director, daca aproba derogarea de la regula ca pot candida la sefia PDL membri cu vechime de cel putin cinci ani in partid.

Asculta integral interviul cu eurparlamentarul PDL, Cristian Preda

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Cristian Preda in interviul pentru HotNews.ro

  • Eu cred ca in momentul acesta trebuie sa tragem linie si sa vedem ca sunt dificultati majore in ce priveste perceptia felului in care s-a guvernat si in ce priveste forta politica a PDL. Avem de facut o alegere. Putem sa ne complacem in acest discurs, care sa fie dominat de satisfactia de sine - ca am facut necesarul, ca am facut ce e bine, am fost impecabil - dar asta ne va duce la o infrangere usturatoare, sau putem sa schimbam. (...) Ma astept la o asemenea schimbare. Cred ca mai devreme sau mai tarziu, pana la Congresul din mai este loc pentru o asemenea schimbare. 
  • Uneori, trebuie sa schimbi, chiar daca nu esti vinovat pentru scorul mic. Dar, in politica, nu exista dreptate absoluta si perceptia clara, moment cu moment, a performantei. Suntem intr-o situatie in care avem, in ce-l priveste pe Emil Boc si PDL, o cota de incredere foarte joasa. In politica exista un prag dincolo de care e foarte greu sa te redresezi, ramanand pe aceleasi pozitii si tip de discurs. 
  • Lui Emil Boc i se pot reprosa foarte multe, dar nu cred ca-i un om iresponsabil. Deci nu cred ca este in situatia cuiva care se inchide in birou, cum a facut Radu Vasile pe vremuri, in '99. Sau a cuiva care, dupa ce a guvernat patru ani si a adus partidul pe locul trei, crede ca nu i se cuvine decat pozitia de prim-ministru. Asta era Tariceanu. Nu-l vad pe Emil Boc intr-o asemenea postura, de incapatanat care nu se da dus din birou. 
  • In acelasi timp, inteleg ca este greu, pentru ca e un om onest, nu-i un om care sa fi facut cine stie ce masinatiuni pentru a pastra aceasta pozitie. Si omeneste inteleg, poate mai mult decat altii, dificultatea pe care o are de a accepta situatia neplacuta in care se afla. Cum e pe de alta parte un om de organizatie, cred ca vede foarte bine nevoia acestei schimbari. 
  • In general, in asemenea situatii, liderii politici isi recapata vigoarea si revin in urma unor alegeri nu in partid, ci in fata tuturor cetatenilor. Acum imi vine in minte un caz, dar ma gandesc la fostul premier Juppe, care dupa o perioada foarte dificila, a fost condamnat - nu e comparabil din acest punct de vedere - a suferit un mic exil canadian, dar ce a facut la intoarcerea in Franta a fost sa mearga la Bordeaux si sa preia orasul.
  • De ce sa nu ne imaginam o solutie alternativa. Solutia alternativa, eu stiu, Emil Boc e cineva care a reusit sa-l disloce de la Cluj pe Gheorghe Funar, e un om care a dat cateva lovituri de-a lungul timpului, un om care a fost impecabil in opozitie in perioada 2001 - 2004. Lumea uita aceste lucruri, dar dupa un anumit timp ele sunt rememorate, se poate recastiga un capital. Eu cred ca-i intelept sa nu joci totul sau nimic si sa nu ramai pana intr-un punct in care sa nu te mai poti redresa.
  • Eu il vad de pilda candidat cu sanse la primaria Clujului, o maniera mult mai sanatoasa de a te revigora politic decat aceea de a recastiga congresul PDL. Mi se pare ca-i o proba mult mai puternica, cursa de la primaria Cluj, decat altceva.
  • Eu cred ca nu-i umilitor, e un semn al respectului fata de cetateni. Emil Boc e liber sa aleaga ce cale vrea. Departe de mine gandul sa spun ca n-ar trebui sa candideze daca asta doreste si asa isi vede viitorul politic in Conventia Nationala din mai. Isi va face o evaluare, cum anume se pozitioneaza. Evident ca nu pot sa fac eu un calcul pentru domnia sa. Avem nevoie de un candidat foarte serios la primaria Clujului in 2012 si e o competitie importanta acolo. Daca Alain Juppe, dupa ce a fost prim ministru, s-a putut duce la primaria din Bordeaux, pentru a reveni apoi in Guvern, de ce nu, n-o sa fim noi mai cu mot decat frantujii. 
  • Ce pot sa va spun este ca impreuna cu amicii mei, Sever Voinescu si Monica Macovei, vrem sa construim o motiune popular - europeana si ne dorim sa participam la acest efort de constructie a unei solutii care sa duca la victoria impotriva USL, la anul. Daca unul dintre noi va fi candidat sau daca vom negocia cu mai multe sanse o candidatura a altui membru, ramane de vazut. Nu excludem nimic.
  • Cred ca PDL va avea nevoie de Emil Boc, si cred ca trebuie sa-l ajutam. In momentul in care prefigurez o asemenea varianta, cred ca-i dau o mana de ajutor premierului. Voi face campanie pentru el daca se va duce la Cluj si daca, bineinteles, va dori acest lucru.