Manifestatiile pro si contra reformei fiscale au continuat si luni in Wisconsin, insa cu intensitate redusa, in timp ce guvernatorul republican Scott Walker a acuzat sindicatele ca "risipesc" bugetul statului si se opun reformei fiscale, transmite CNN. Congresul din Madison, capitala statului, dezbate in prezent o initiativa legislativa ce prevede reduceri importante ale salariilor si beneficiilor pentru angajatii din sectorul public, contributii mai mari ale bugetarilor la fondurile de sanatate si de pensie, precum si eliminarea aproape in intregime a drepturilor la negocieri colective intre angajati si patroni. Un sondaj Rasmussen Reports la nivel national a indicat faptul ca 48% dintre alegatorii americani il sustin pe guvernatorul Walker in aceasta disputa, 38% sprijina sindicatele.

Sustinatorii legii critica sindicalistiiFoto: Agerpres

"Suntem falimentari. Nu poti negocia cu adevarat cand nu ai banii pe baza carora sa poti negocia", a afirmat Walker, refuzand sa cedeze in fata presiunii sindicatelor si a Partidului Democrat.

In ultimele zile, zeci de mii de angajati din sectorul public, sindicalisti si studenti au demonstrat in fata si in interiorul cladirii Capitoliului din Wisconsin impotriva planurilor guvernatorului Walker. Scolile publice din Madison au fost inchise timp de cateva zile, dupa ce profesorii s-au alaturat protestelor, iar doctorii din spitalele de stat au oferit, in semn de solidaritate, sute de scutiri medicale functionarilor publici participanti la protest.

Masura nu a putut fi insa votata, dupa ce senatorii democrati au refuzat sa apara in Congres si au parasit statul Wisconsin, astfel incat republicanii, care controleaza Senatul, nu au cvorumul necesar. Liderii Partidului Republican au afirmat insa ca "nu exista loc pentru compromis", iar documentul "nu este negociabil" si va fi adoptat.

Wisconsin se confrunta cu un deficit bugetar de 3.6 miliarde de dolari in urmatorii doi ani, iar statul va economisi 300 de milioane de dolari prin reducerile din sectorul public. Republicanii sustin ca reducerile sunt necesare pentru a evita disponibilizarea in perioada imediata a cel putin 1.500 functionari publici, in timp ce pana la 6.000 de bugetari ar urma sa fie concediati in urmatorul an fiscal. "Vreau ca nimeni sa nu fie concediat. Nu vreau ca nicio persoana, fie ea din sectorul public, fie ea din cel privat, sa fie concediata, de aceea initiativa noastra legislativa este o alternativa mai buna decat cea a pierderii locului de munca", a declarat Walker.

Rata somajului din Wisconsin este de 7.5%, iar salariul anual mediu realizat de un bugetar din stat este de 48.348 de dolari, potrivit datelor Economic Policy Institute din Washington.

Walker le-a cerut celor 14 senatori democrati, care au plecat in Illinois, sa se intoarca la munca si sa dezbata documentul, avertizandu-i ca ar putea lua masuri impotriva lor. Republicanii au nevoie doar de un singur vot al democratilor pentru a intruni cvorumul de 20 de senatori necesar in cazul unei legi fiscale.

Sindicatele isi continua protestele

In acelasi timp, sindicatele au anuntat ca "isi vor continua lupta, insa eforturile se vor concentra la nivel local".

Guvernatorul "e insetat de putere si trebuie sa plece", au declarat luni demonstrantii, care au agitat pancarte pe care scria "Solidaritate" si "Opriti atacul impotriva famililor din Wisconsin".

La randul lor, democratii il acuza pe guvernator ca incearca "nu doar sa rezolve problema bugetului, ci si sa rupa sindicatele".

Protestele impotriva masurii fiscale au continuat si luni, insa cu mai mica intensitate. Chitaristul Tom Morello, de la Rage Against the Machine, le-a cantat celor stransi in fata cladirii Capitoliului din Madison, el afirmand ca Walker, pe care l-a numit "Mubarak din Midwest", impreuna cu marile corporatii, incearca "sa jefuiasca muncitorii americani de drepturile lor fundamentale".

Initiative legislative similare au starnit deja reactiile negative ale sindicatelor in Ohio si Tennessee, acestea anuntand deja ca vor organizarea proteste.

In acest context, un sondaj Rasmussen Reports la nivel national a indicat faptul ca 48% dintre alegatorii americani il sustin pe guvernatorul Walker in disputa cu sindicatele. 38% din respondenti sunt de acord ca profesorii, politistii si pompierii sa faca greva, in timp ce 49% dintre americani considera ca acestia nu ar trebui sa aiba acest drept.

36% dintre respondenti au afirmat ca, in statul lor, bugetarii castiga mai mult decat angajatii la companii private. De asemenea, 45% dintre americani sustin sindicatele, in timp ce 45% se opun acestora.

Potrivit Rasmussen Report, sustinerea pentru sindicatele functionarilor publici a scazut constant printre americani. In mai 2010, 53% dintre americani sutineau sindicatele, 37% se declarau impotriva lor.

Masuri luate de autoritatile din alte state:

* in New York, primarul Michael Bloomberg a anuntat saptamana trecuta proiectul de buget care elimina peste 6.000 de posturi de profesori

* primarul din Camden (New Jersey), o localitate cu o rata mare a criminalitatii, a anuntat luna trecuta disponibilizarea a aproape jumatate dintre politisti si a unui sfert din Departamentul de Pompieri

* Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a impus inghetarea angajarilor in toate agentiile guvernamentale, in intregul stat

* Congresul din Illinois a aprobat o crestere importanta a taxelor