Prevederile Acordului preventiv cu Romania este subiectul intalnirii de marti intre reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale cu membrii Biroului Permanent al Senatului.

"Dorim sa aflam de la sursa, si nu prin conferinte de presa ale altor actori politici romani, care este continutul noului Acord preventiv cu Romania. Dorim, de asemenea, sa aflam care sunt sansele reale de relansare economica, sansele pentru repornirea crearii de locuri de munca in Romania si sa aflam si care sunt elementele constrangatoare care vor fi atasate, in mod evident, acestui acord'' - a declarat, luni, presedintele Senatului, Mircea Geoana, citat de Agerpres.

Tot luni, premierul Emil Boc a anuntat ca obiectivul noului acord este asigurarea cresterii economice pentru perioada 2011-2012, adica o rata de crestere de 1,5-2% in acest an si de 4-4,5% in anul urmator. Alte obiective vizate de noul acord sunt prioritizarea investitiilor, intarirea efortului de absorbtie a fondurilor europene prin trecerea in subordinea prim-ministrului a autoritatii de coordonare a activitatilor de acest gen.

Premierul Boc a afirmat, de asemenea, ca noul acord are in vedere si imbunatatirea administrarii fiscale si combaterea evaziunii fiscale, in acest sens urmand a fi pusa in aplicare Ordonanta de Guvern aprobata in decembrie 2010 privind persoanele fizice cu averi mari.

Seful executivului a adaugat ca noul acord prevede si continuarea procesului de restructurare si reformare a sectorului de sanatate publica, imbunatatirea managementului companiilor de stat, precum si majorarea veniturilor din 2011 ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, simultan cu renegocierea contractelor neperformante din portofoliul acesteia.

Noul Acord pe care tara noastra il va incheia cu FMI este de tip preventiv, se va derula pe o perioada de doi ani si are obiective pe termen mediu.