Declinul Americii?

Andrei Postelnicu: Cred ca e prea devreme sa proclamam sfarsitul dominatiei americane, desi problemele cu care se confrunta SUA sunt reale

de Adrian Novac     HotNews.ro
Luni, 20 decembrie 2010, 0:55 Actualitate | Internaţional


Andrei Postelnicu
Foto: Agerpres
In ultimii ani, discutiile despre declinul Americii au capatat amploare. Sustinatorii ideii afirma ca, lovite napraznic de criza economica si impotmolite in doua razboaie costisitoare, Statele Unite vor urma trendul marilor imperii si se vor prabusi in viitorul apropiat. Este acest declin real? Sau, asa cum spunea cineva recent, cum poate sa intre in colaps o tara unde au aparut Yale, Harvard, Google, Apple, Microsoft, Facebook si CocaCola? Care sunt semnele decaderii Americii si ce efecte va avea ea asupra celorlalte tari de pe glob? Ce ar insemna pentru noi, restul lumii, sfarsitul dominatiei americane? HotNews.ro a invitat specialisti in chestiuni americane, fini cunoscatori ai lumii Unchiului Sam, sa-si exprime opinia despre declinul, real sau inchipuit, al Statelor Unite. Astazi, jurnalistul si consultantul Andrei Postelnicu.  

Adrian Novac: Decenii de-a randul, cei mai multi dintre noi am fost crescuti cu credinta ca Statele Unite sunt tara "numarul unu" din lume. In ultimii ani insa, au existat numeroase discutii legate de colapsul SUA. Are insa aceasta dezbatere despre "America este damnata" vreo acoperire in realitate? Cum vezi tu aceasta discutie?
Andrei Postelnicu: Problema începe tocmai cu noţiunea de “SUA – numărul unu”. Motivul pentru care o asemenea enormitate a fost perpetuată în rândul românilor ţine, probabil, de naţionalismul prevalent în timpul lui Ceauşescu. Fiindcă atunci ni se spunea că România e cea mai...cea, oamenii probabil că au reacţionat găsindu-şi un alt „idol”. Acestea fiind spuse, admiraţia spumegândă pentru o ţară sau alta, care se practică în România în relaţie nu numai cu SUA, dar şi cu Franţa sau alte state, este o atitudine tembelă. Ea nu dovedeşte altceva decât nesiguranţa de sine a românilor care practică aşa ceva şi nevoia acestora de idealuri – nevoie foarte prost satisfăcută astfel.

Dezbaterea recentă legată de declinul supremaţiei americane are foarte mult de-a face cu atitudinea SUA faţă de restul lumii în ultimii ani. Fiindcă SUA au adoptat nişte politici ardent detestate de europeni, aceştia au avut un motiv în plus să se concentreze asupra motivelor pentru care hegemonia americană pare să se apropie de sfârşit. Aceste motive ţin de dezechilibre profunde în economia americană, de tendinţa de automutilare a sistemului politic din Washington, de excesul iresponsabil care a caracterizat societatea americană în ultimii ani şi care a dus la criza financiară – o criză cauzată de dispreţul faţă de valoarea muncii şi a responsabilităţii.

Nu în ultimul rând, Romănia este o ţară în care rasismul este mult prea des întâlnit şi mult prea uşor tolerat de mult prea mulţi oameni. Prezenţa unui preşedinte de culoare în Casa Albă în contextul unei crize economie care pare imposibil de rezolvat nu a făcut decât să dea apă la moară celor care văd în Barack Obama o eroare de nepermis a istoriei – astfel de oameni, care nu sunt puţini în România, văd în problele economice ale SUA, probleme pe care administraţia Obama nu le poate rezolva în mod miraculos, motive să susţină noţiunea că un negru nu are ce căuta la Casa Albă. Faptul că nimeni nu ar avea soluţii magice la criză nu împiedică această retorică absurdă a rasismului „spălat” şi îmbrăcat în pseudo-argumente.

A.N.: In ultimele decenii, previziunile despre declinul SUA s-au dovedit gresite. De ce ar fi ele corecte de aceasta data? Ce e diferit astazi incat sa spunem ca SUA vor fi urmatoarea tara care se va prabusi?
A.P.: Totul începe cu dezechilibrele structurale ale economiei americane, manifestate prin gradul enorm de îndatorare al populaţiei, deficitul comercial şi deficitele sistemelor de asistenţă socială. Cei care susţin teza declinului inevitabil al SUA spun că aceste dezechilibre nu pot fi sustenabile, şi că soluţionarea lor necesită o recalibrarea a politicii SUA. Simplu spus, faptul că americanii sunt datori până peste urechi înseamnă că nu-şi vor putea permite să finanţeze forţe armate şi o politică externă la scară globală. În consecinţă, problemele financiare ale SUA vor aduce o inevitabilă reorientare a acestora, o micşorare a prezenţei lor la nivel mondial.

Acest argument este adesea sprijinit de exemple ale altor foste imperii răpuse de povara financiară a costului pe care îl implică operarea unui imperiu.

Istoricul Niall Ferguson susţine că începutul sfârşitului unui imperiu este punctul în care acesta cheltuie mai mult pe dobânda datoriei externe decât pe apărare. În cazul SUA, acest moment se pare că va veni în vreo cinci ani.

Să nu uităm însă că SUA este patria lui Mark Twain, cel care, citindu-şi necrologul publicat prematur de un ziar imprudent, a remarcat sardonic: „Zvonurile cu privire la moartea mea sunt exagerate.” Cred că este prea devreme să proclamăm sfârşitul dominaţiei americane, deşi problemele cu care se confruntă SUA sunt reale şi dificile.

A.N.: Unii comentatori afirma ca toate imperiile se sfarsesc, iar Statele Unite urmeaza aceeasi tendinta. Ei sustin ca declinul Americii este alimentat in prezent de datoria interna uriasa, de sistemul de aparare slabit si o politica externa defetista. Mai mult, Gerald Celente, directorul Trends Research Institute, a sustinut ca America urmeaza un drum similar cu cel al fostei URSS. In opinia ta, ar putea aceste fapte sa provoace declinul SUA?
A.P.: Dacă problemele economice ale SUA nu sunt atacate de o manieră agresivă şi convingătoare, ele pot cauza un declin al capacităţii SUA de a-şi apăra interesele cum au făcut-o până acum. E o chestiune de aritmetică, nu de politică.

Gradul de ignoranţă al multor americani cu privire la realitatea cotidiană din Uniunea Sovietică a anilor ’80 poate adesea fi copleşitor. În acest context, comparaţia cu Uniunea Sovietică este puerilă. Societatea americană are nişte atribute unice, care îi conferă o capacitate de regenerare în vremuri de criză pe care nimeni altcineva nu o are.

A.N.: Care ar fi consecintele declinului SUA pentru economia globala si ordinea politica la nivel mondial?
A.P.: SUA reprezintă „naţiunea indispensabilă” pentru restul lumii. Europenilor, mai ales, nu le place să admită acest lucru. Trebuie însă să recunoaştem că mai nimic nu se întâmplă, la nivel mondial, fără implicarea activă a SUA. Ce acord multilateral, important pentru întreaga lume şi nu doar pentru o regiune, a fost vreodată încheiat fără participarea SUA? Fie că e vorba de schimbarea climatului, de probleme umanitare, de chestiuni economice, de chestiuni de siguranţă regională, restul lumii nu pare convins că ceva trebuie rezolvat fără ca SUA să fie prezente la masa negocierilor.

Un exemplu ar fi conflictul din fosta Iugoslavie. Ce îi împiedica pe europeni să intervină, de o manieră decisivă, pentru a opri degenerarea în violenţă interetnică a tensiunilor din Balcani? Şi totuşi, nu au făcut-o de o manieră convingătoare decât după ce SUA au intrat în joc.

De asemenea, e important să ne amintim că dintre toate imperiile cu care lumea a avut de-a face, SUA s-a comportat cel mai „politicos” cu restul lumii. Fie că a fost vorba de Franţa, Spania, Olanda, Marea Britanie sau de Imperiul Roman, în momentul în care un regim politic a dispus de un „ciomag militar” de neoprit, nu s-a putut abţine să nu-i exploateze capabilităţile la maxim. SUA au dispus, şi dispun, de cea mai mare forţă militară din istorie. E o forţă militară care, în accepţiunea clasică, ar fi capabilă să cucerească fără drept de apel o enormă bucată din întregul glob. Şi totuşi, nu avem de-a face cu un imperiu american care îşi impune interesele cu forţa în permanenţă. Avem de-a face cu o supraputere care negociază mult mai des decât ar avea nevoie să facă acest lucru, dacă ne gândim la acest lucru în context istoric şi prin prisma potenţialului armatei americane..

A.N.: In cartea lor "The End of Influence", economistii J. Bradford DeLong si Stephen Cohen au scris ca "dupa aproape un secol, Statele Unite nu mai au bani". Daca SUA vor pierde puterea si influenta, cine va lua locul Americii - Uniunea Europeana, Rusia, China?
A.P.: China a demonstrat de curând, cu prilejul ceremoniei de decernare a premiului Nobel, o nesiguranţă de sine alarmantă. Efortul titanic de a-şi impune propriul punct de vedere în faţa restului lumii reflectă un comportament incompatibil cu ambiţia de a fi o putere geopolitică de prim rang, una care are suficientă încredere în sine pentru a nu fi atât de disperată în legătură cu părerea restului lumii în ceea ce o priveşte.

Rusia este o societate pe moarte, literalmente, o ţară care îmbătrâneşte rapid. În afara extracţiei de petrol şi gaze, economia rusească nu are sectoare competitive la nivel mondial. Mai mult, efortul de a diversifica şi moderniza economia rusă nu are nici o şansă fără un climat juridic propice, fără legi aplicate transparent, fără un grad ridicat de încredere în societate. Poate cineva să sustină ideea apariţiei unei companii ca Hewlett-Packard, Intel, IBM, Google sau Facebook în Rusia? Genul de oameni care tind să lucreze în IT, în servicii, în sectoare dinamice, aspiră către o societate deschisă, către modernitate şi către democraţie. Rusia încă nu a demonstrat că vrea să devină o astfel de societate. Ca atare, Rusia încă nu a demonstrat că poate fi altceva decât o putere care-şi propagă influenţa cu petrol şi gaze. Acest lucru este insuficient pentru a fi o superputere în ziua de azi. Ţările care vor să iasă din zona de influenţă a Rusiei nu au nimic altceva de făcut decât să îşi re-orienteze economia către consumul de energie din alte surse decât petrolul şi gazele. Fără banii din aceste două sectoare, puterea Rusiei e o noţiune fictivă la ora actuală.

Europa, ca entitate singulară, nu există. Există o adunare de ţări cu interese relativ convergente. Există o fragilă uniune monetară. Există o structură politică, dar ea este slabă. Atâta timp cât nimeni nu este capabil să enumere poziţia comună, unitară şi uniformă a întregii Europe în relaţie cu teme importante, nu putem vorbi de Europa ca putere economică sau politică.

În consecinţă, este greu să ne imaginăm cine ar putea lua locul SUA ca putere mondială. Asta nu înseamnă că SUA sunt predestinate să domine. Dar mie unuia nu îmi place ideea unei lumi în care agenda ar fi dictată de ţări cu atributele Chinei, Rusiei, sau în care agenda ar fi bâlbâită în „sommet-uri” bruxeleze.

A.N.: Intr-unul din cele mai surprinzatoare scenarii, dr. Igor Panarin, un academician rus, fost agent KGB, a declarat anul trecut ca, la un moment dat in 2010, Statele Unite se vor prabusi, impartindu-se in sase state separate, unele dintre ele controlate de tari straine. Sa dam crezare ideilor sale sau sa le respingem ca simple teorii ale conspiratiei? Este ruperea SUA o probabilitate realista in viitorul apropiat?
 
ziarist cu peste 10 ani de experienta in presa scrisa, in televiziune si in mediul online * a trecut de la jurnalismul financiar la oferirea de consultanta pentru inalti oficiali guvernamentali si lideri de companii * in prezent este consultant independent * in 2009, a oferit consultanta presedintelui Senatului Romaniei * intre 2006-2007 a activat ca Hedge Funds Reporter pentru Bloomberg News, articolele sale aparand frecvent pe prima pagina a unor publicatii prestigioase precum International Herald Tribune si New York Times * timp de sase ani, a fost US Markets Correspondent pentru Financial Times, la New York * a colaborat de-a lungul anilor cu revista FOREIGN POLICY, publicatiile Evenimentul Zilei, Capital, ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT, Newsweek, cu posturile BBC World Service Radio & Television, Realitatea TV si a oferit analiza la CNN International si CNBC * in 2004, TJFR Magazine l-a inclus in "30 Under 30", lista celor mai influenti ziaristi pe probleme de economie din SUA, cu varsta sub 30 de ani * detine o licenta de pilot (JAR-FCL Private Pilot’s License) * in 2001, a participat la o cursa ciclista de 800 de km in Alaska, strangand 4.000 de dolari pentru cercetarea SIDA * pasionat de istoria moderna a Europei de Est, de impactul tranzitiei de la comunism la statutul de membru UE al fostelor tari din blocul estic
 
 
Andrei Postelnicu
A.P.: Teoretic, orice e posibil, mai ales dacă bei suficient încât să-ţi pierzi uzul raţiunii. A lua acest scenariu în serios la ora actuală denotă însă o anumită doză de ignoranţă şi superficialitate care nu sunt demne nici măcar de mass-media românească.

A.N.: Revolta anti-dolar ce capata amploare la nivel mondial reprezinta cumva un semn al declinului SUA si al pierderii hegemoniei monedei sale?
A.P.: Este adevărat că unele bănci centrale au decis că rezervele lor valutare trebuie diversificate în aşa fel încât să nu fie vulnerabile la fluctuaţiile unei singure monede. De aici şi până la o „revoltă anti-dolar” e cale lungă, o cale care nu trebuie parcursă înlocuind faptele cu fantezia.

A.N.: Pentru unii, puterea Americii este inradacinata in mare parte in forta sa militara. Altii sunt de parere ca puterea SUA depinde pana la urma de economia americana. Se confrunta cele doua cu probleme in momentul de fata? Sau e vorba mai ales de un declin politic?
A.P.: Atât economia americană, dar şi forţele armate, se confruntă cu probleme structurale. Despre cele economice am vorbit deja. Armata americană încă e mai pregătită pentru Războiul Rece decât pentru conflictele actuale, are nevoie de o reformă din temelii.

Nu în ultimul rând, sistemul politic american pare a fi paralizat sub semnul unei impotenţe sinucigaşe, a unui populism de mâna a doua şi a unui anti-intelectualism îngrijorător. Ambele partide sunt prizoniere ale extremelor, discuţia este deturnată de voci stridente cu agende înguste, iar chestiunile „mari”, dificile – deficite bugetare, reforma educatiei etc – rămân nerezolvate.  

Pe de o parte, republicanii perpetuează mituri despre taxele care trebuie scăzute pentru a stimula economia, în timp ce ţipă despre deficitul bugetar, şi dau apă la moară unei bucăţi de Americă pentru care ştiinţa şi cunoaşterea sunt inferioare mitologiei biblice. Pe cealaltă parte, democraţii nu sunt în stare să comunice cu claritate o contra-ofertă credibilă.

În consecinţă, avem de-a face cu probleme pe mai multe planuri. Trebuie însă să menţionăm că nici multe alte ţări europene, inclusiv România, nu stau mai bine. O mare parte a lumii euro-atlantice pare incapabilă să ia decizii importante şi e paralizată în faţa unor probleme care nu mai pot fi ignorate prea mult timp.

A.N.: Intr-un sondaj de opinie GfK Roper despre felul in care natiunile se califica ca "branduri" globale, America a urcat vertiginos de pe locul 7 in 2008, pana pe locul 1 in 2009, in mare parte pentru ca lumea a salutat alegerea lui Barack Obama in functia de presedinte al SUA. Poate un lider considerat el insusi un "brand" sa aduca inapoi maretia Statelor Unite?
A.P.: Nu. „Măreţia” Statelor Unite constă în capacitatea acestora de a se re-inventa. Un lider poate inspira acest curent şi-l poate stimula, dar nu-l poate crea din piatră seacă.

A.N.: Pe de alta parte, unele voci afirma ca presedintele Barack Obama pare foarte slab pe scena internationala (un sondaj recent Democracy Corps–Third Way a indicat faptul ca 51% dintre americani sunt de parere ca pozitia tarii lor in lume a decazut in timpul lui Obama), iar acest lucru, combinat cu performantele slabe ale economiei SUA, ii incurajeaza pe unii sa actioneze in moduri in care, altfel, n-ar fi facut-o. Vezi vreun semn ca SUA se confrunta in prezent cu o sfidare la nivel mondial?
A.P.: La summit-ul G20 de la Seoul, preşedintele american nu a obţinut ce a vrut. Israelul face faţă presiunilor Casei Albe în privinţa coloniilor din Gaza. Exemple ar mai fi. Cred că este prematur să declarăm că SUA nu mai au influenţă, sau că Obama nu mai este relevant. Având în vedere absenţa unui contracandidat credibil la Casa Albă, Obama are şanse să fie re-ales – nume precum Sarah Palin sau Newt Gingrich sunt glume proaste, oameni fără şanse în alegerile generale. Istoric vorbind, cel de-al doilea mandat al unui preşedinte american e momentul în care acesta are răgazul să se aplece spre afaceri externe – cu atât mai mult cu cât acest prim mandat este dominat de agenda internă şi de criza economică.

A.N.: O parte a conservatorilor afirma ca rezultatul recentelor alegeri legislative a trimis lumii un mesaj clar ca poporul american nu va accepta declinul celei mai puternice natiuni din lume. Poti sa ne spui de ce lumea are nevoie de o America puternica, infloritoare, dinamica si prospera?
A.P.: Lumea are nevoie de o Americă puternică şi stabilă pentru că nimeni altcineva nu este deocamdată capabil să-i ia locul.

Pe de altă parte, multor americani de rând nu le pasă mult de rolul SUA în lume, chiar dacă unii au un ataşament afectiv faţă de noţiunea de Americă puternică. Teza conservatorilor nu este nimic altceva decât propagandă ieftină, iar afinitatea declarată a multor imigranţi români din SUA pentru partidul republican este un basm născut din ignoranţa acestora şi percepţia că democraţii ar fi în vreun fel de stânga, în sensul de comunism.

Rezultatul alegerilor din noiembrie 2010 nu reflectă altceva decât nemulţumirea poporului american cu privire la starea economiei, în contextul aşteptărilor iraţionale pe care le avea de la administraţia Obama.

A.N.: SUA este o ţară care a reuşit să se reinventeze de mai multe ori înainte, iar America continua sa fie in invidiata de intreaga lume. Mai e insa realist faimosul "Vis american"?
A.P.: DNA-ul americanilor este caracterizat de încrederea în viitor, de optimism, de apetit pentru risc. Vorbim de o ţară întemeiată de oameni care şi-au pus viaţa în pericol să ajungă acolo – şi nu puţini o mai fac încă. Atitudinea necesară supravieţuirii unui drum lung, în condiţii mizere, convingerea că necunoscutul care te aşteaptă la destinaţie nu poate fi altfel decât mult superior cunoscutului pe care-l laşi în urmă, acest gen de gândire nu va fi eliminat din fibra societăţii americane. El reprezintă un avantaj pe care nimeni nu îl are. Atâta timp cât vor exista oameni dispuşi să-şi ia destinul în propriile mâini şi să-şi croiască o nouă viaţă sub semnul „visului american”, SUA vor avea capacitatea de a fi o societate care renaşte din propria cenuşă. Când „loteria vizelor” nu va mai avea muşterii, abia atunci vom pute vorbi de declinul SUA.

A.N.: George Friedman, fondatorul Stratfor si autorul volumului "The Next 100 Years, A Forecast for the 21st Century", a prezis ca "SUA vor domina secolul 21". El a mai spus ca "Europa este pe cale de disparitie" iar "China nu va putea supravietui unui miliard de tarani furiosi". Mai mult, o majoritate covarsitoare a alegatorilor si politicienilor americani sustine teoria ca Statele Unite "sunt cea mai mare tara din lume". Continua insa SUA sa fie cea mai mareata tara care a existat vreodata?
A.P.: Nu sunt deloc convins de existenţa acelei „copleşitoare majorităţi” a alegătorilor şi politicienilor americani care susţin că SUA sunt cea mai tare, mare şi frumoasă ţară. Da, este adevărat că pentru americani, patriotismul tinde uneori să degenereze în retorică egoistă de acest gen. Nu înseamnă însă că tendinţa unor americani de a-şi pune ţara pe un pedestal reflectă convingerea că nimeni nu e ca ei. Să fim serioşi, în fiecare ţară există cetăţeni care sunt convinşi că naţiunea lor este mai specială, şi cu o misiune unică în lume. Există destui oameni care cred că România beneficiază de o anumită binecuvântare divină, şi nu oferă nici un argument solid pentru asta, pentru că aşa ceva nu există.

Cine determină care ţară este cea mai măreaţă, puternică, frumoasă, etc? Care sunt criteriile? Vorbim totuşi de evaluări prin excelenţă subiective. A lua în discuţie ideea de ţară în termeni de „cea mai...”, cu convingerea că acest lucru este o certitudine, mi se pare o dovadă de mare ignoranţă, poate chiar de prostie. Este cu certitudine un mod ieftin de a inflama tendinţe naţionaliste searbede.

Pe de altă parte, e greu de disputat ideea că Europa e pe ducă, un muzeu plin de vechituri în care se mănâncă bine dar în care nu se face mai nimic. În Franţa, de exemplu, trei sferturi din tinerii sub 35 de ani aspiră să fie birocraţi – cine va construi următoarea generaţie de TGV-uri atunci? În acest context, disperarea cu care România îşi pune toate speranţele în Europa şi defunctele ei foste puteri este cu atât mai penibilă.

China şi Rusia au probleme grave pe care nu par a fi dispuse să le rezolve prea degrabă, iar restul puterilor emergente încă nu au resurse să „dea ora exactă” în plan mondial. În acest context, SUA sunt aproape condamnate să domine.

 • N.A. Citeste in zilele urmatoare opiniile si altor analisti despre "declinul Statelor Unite".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9185 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  The Capitalists will sell us the rope (Luni, 20 decembrie 2010, 1:30)

  Vladimir Ilyich Lenin [anonim]

  Vladimir Ilyich Lenin Quote:

  "The Capitalists will sell us the rope with which we will hang them."

  Jesus said to Thomas:

  “Do Not Doubt, but believe.”

  ..................................................................................


  "If You're Going to San Francisco" by Scott McKenzie

  If you're going to San Francisco
  Be sure to wear some flowers in your hair
  If you're going to San Francisco
  You're gonna meet some gentle people there

  For those who come to San Francisco
  Summertime will be a love-in there
  In the streets of San Francisco
  Gentle people with flowers in their hair

  All across the nation such a strange vibration
  People in motion
  There's a whole generation with a new explanation
  People in motion people in motion

  For those who come to San Francisco
  Be sure to wear some flowers in your hair
  If you come to San Francisco
  Summertime will be a love-in there

  If you come to San Francisco
  Summertime will be a love-in there
  http://www.youtube.com/watch?v=EmyaDrAzq6o
 • -15 (19 voturi)    
  God (Luni, 20 decembrie 2010, 1:39)

  Tia [anonim]

  Numai Dumnezeu va distruge Sua. Suna ciudat, stiu, dar Sua e prezentata in Biblie ca ultima mare putere mondiala care exista inainte de venirea Regatului lui Dumnezeu pe pamant.
  • +10 (16 voturi)    
   aoleu (Luni, 20 decembrie 2010, 9:38)

   Ahura Mazda [anonim] i-a raspuns lui Tia

   M-a pus dracu sa iti citesc commentu, acum imi curge sange din urechi.

   Cata prostie la un loc, Zoroaster?! CATA?!
   • +2 (4 voturi)    
    prea devreme.... (Luni, 20 decembrie 2010, 14:16)

    luxor [anonim] i-a raspuns lui Ahura Mazda

    Prea devreme ne punem problema si evident acum neargumentat...
    SUA sunt putere mondiala de vreo 100 de ani, cam putin totusi, un imperiu dureaza vreo 200-400, deci mai e...!
    Mai mult SUA inca e cea mai mare putere militara, lasand economicul de o parte, iar ei chiar daca ar sta pe loc si Europa si China ar evolua tot le-ar trebui vreo 50 de ani ca sa poata ridica vocea la SUA.

    Plus ca mai e esenta, in general pierderea locului de top inseamna ori decaderea proprie a SUA, ori evolutia spectaculoasa a unui rival, si in mod aproape obligatoriu existenta unui conflict fie armat, fie rece.
  • 0 (0 voturi)    
   Mda (Marţi, 21 decembrie 2010, 3:18)

   Durbaca [anonim] i-a raspuns lui Tia

   Stiu de ce vorbesti, dar interpretarea este facuta de niste tov. care habar nu au de politica internationala si este ascultata de oameni care nu au spirit critic. Toate cultele sa mandresc ca detin explicatii sic, despre viitor.
 • +10 (24 voturi)    
  sfatuitorul Prostanacului (Luni, 20 decembrie 2010, 2:19)

  rares [anonim]

  Postenicu a fost consultantul lui Geoana in campania electorala de la ultimele alegeri. Acum vine si da lectii "la romani", cine nu il sustine pe Obama e rasist. Proasta placa ti-ai ales din nou, consultantule pentru prosti!
  • +2 (4 voturi)    
   Si daca a fost... (Luni, 20 decembrie 2010, 10:41)

   haiducul [anonim] i-a raspuns lui rares

   ...consultantul lui Geoana ce....l-au reevaluat.
  • +1 (3 voturi)    
   LOL (Luni, 20 decembrie 2010, 13:58)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui rares

   Pai, nu e de vina AP ca Geoana e... asa cum ii zice lumea :)))))))))
 • +9 (19 voturi)    
  pentru editor (Luni, 20 decembrie 2010, 2:40)

  rares [anonim]

  vezi ca nu-s postac pdlist . sunt doar un cititor caruia ii place sa refuze un "consultant" care a incercat sa-mi vanda un mar stricat la alegerile de anu trecut. ok?
 • +3 (13 voturi)    
  SUA domina economic anumite domenii cheie (Luni, 20 decembrie 2010, 2:43)

  conualfy [anonim]

  Din pacate cred ca puterea SUA este de fapt in economia ei, prin faptul ca sunt multe domenii cheie pe care le domina fara drept de apel.


  De exemplu IT-ul. Firmele lor fac sistemele de operare cele mai folosite, programele cele mai folosite, serverele cele mai raspandite, etc.

  Prin cercetarea de inalta clasa pe care o practica in universitati si firme au sanse sa domine multe domenii si in viitorul apropiat, fara sa le sufle in ceafa prea curand cineva.

  Prin puterea obtinuta de companiile lor din propria tara, o tara cat un continent, ele isi permit sa faca super proiecte din alte parti ale lumii, sa cumpere alti pesti mai mici sau sa ii falimenteze.

  Pana si cei mai mari distribuitori de banane din lume sunt americani. De exemplu Dole e firma americana. Urmatoarele 2 in top sunt tot de la ei.

  In SUA puterea reala e data de corporatii si companii, nu de sistemul public. Companiile lor sunt raspandite pe tot globul si au investitii peste tot.

  Industria medicala high-tech tot in America isi are radacinile si acolo se inventeaza si se practica destul de multe chestii intai. Ei din pacate stau prost la domeniu asigurari pentru oamenii de rand.

  Cum zicea cineva ca puterea unui popor sta in sistemul medical si de invatamant, americanii vor mai sta in varful lumii destul de mult. De ce? Fiindca: 1. sistemul medical il vor reforma in deceniul acesta, vor permite accesul la tratamente si celor saraci, cei bogati nu au problema asta; 2. sistemul public de invatamant e praf, dar asta nu e chiar o problema, e nevoie de putini sefi si de multi executanti; cred ca a fost cu totul dinadins drumul asta, nu e nevoie de multi oameni prea destepti care pot ridica intrebari indiscrete puterii si sefilor; in schimb universitatile lor sunt foarte puternice si scot oameni foarte bine pregatiti pe anumite nise.

  Practic ei vor avea mai departe lideri puternici, dar si o mare masa de populatie care sa fie suficient de obedienta pentru a nu ridica probleme
  • +1 (1 vot)    
   Bine punctat (Marţi, 21 decembrie 2010, 3:22)

   dorin [anonim] i-a raspuns lui conualfy

   Chiar imi cade mancarea mai bine stiind ca USA este nr 1, daca exista o forta democratica care sa-i ia locul, poate ca stateam sa aleg, dar rusia, brazilia, india, china, nu promit multe, toate sunt tari de 10x mai corupte la nivel politic, ce sa caute aia la conducerea lumii?
   • 0 (0 voturi)    
    Asa e (Luni, 3 ianuarie 2011, 16:36)

    Bobo1 [utilizator] i-a raspuns lui dorin

    Eu propun sa alegem dintre Canada, Europa, Australia.
 • 0 (12 voturi)    
  SUA, UE, China (Luni, 20 decembrie 2010, 2:58)

  conualfy [anonim]

  Completez ce am scris in precedentul comentariu, se pare ca exista o limita maxima impusa.

  Decaderea este in curs, dar cred ca se va intampla incet. Deja China si Rusia nu mai fac schimburi internationale folosind dolarul, si cred ca iesirea inceata a dolarului din schema internationala va fi o lovitura de gratie data SUA.

  Lucrul asta va fi foarte incet dar sigur daca nu cumva se reformeaza radical si isi schimba modul in care intervin in lume. Deja exista discutii intre tarile cu cele mai mari populatii la a renunta la dolar ca rezerva a bancilor nationale si in schimbul international, dar norocul lor e ca nu se poate face brusc asta din cauza sumelor enorme aflate acum in rezerve, ca dolari. De exemplu China are rezerve fabuloase in aur si dolari, si nu isi pot da singuri in cap brusc. Plus ca au facut investitii mari si ei in SUA in ultima perioada si nu cred ca le-ar conveni sa le "cada".

  Pe termen lung cred ca solutia este aparitia unei monede unice globale care sa fie folosita in schimburile internationale. Poate in 50 de ani va exista asa ceva.


  UE e slaba din cauza diferentelor fantastice intre tari, si nu doar economic, ci si cultural. Nimeni nu vrea sa renunte la ce are si asta sta in calea unei uniuni functionale cu adevarat. Adunand separat toate tarile EU, suntem mai puternici ca SUA si avem si o populatie mai mare.
  PIB 13 000 miliarde (UE) vs 10 000 miliarde (SUA), populatia 500 milioane vs 300 milioane americanii.

  Avem premizele pentru a domina, dar trebuie sa trecem peste ideea de nationalism statal asa cum e el acum. Poate in 50 de ani va fi altfel, primii pasi s-au facut si se vor face si mai departe. Deja exista un presedinte al UE, va fi o legislatie comuna, vor fi reguli comune in comert in timp.


  China este un mare conglomerat, si daca ma gandesc mai bine, de ce ar fi mai rea o lume dominata de China, decat una dominata de SUA? Ce are mai rau China de fapt? Sistemul lor politic intern? Ok, dar e doar la ei si nu mai poate fi raspandit.
 • +5 (7 voturi)    
  China, continuare (Luni, 20 decembrie 2010, 3:13)

  conualfy [anonim]

  China si-a dublat PIB-ul in mai putin de 10 ani. Acum este aproaximativ 2/3 din cel al SUA, dar nu mai poate sustine cresteri in acelasi ritm. In schimb cresterile lor sigur vor fi mai mari decat ale celorlalte state, fiindca ei pot sa produca ieftin si bine.

  Pana acum multe produse din China si-au luat numele de "chinezisme", adica ceva ieftin si prost. Eu vad ca incep sa produca si lucruri de calitate, ceea ce le va schimba numele in timp.
  Acum se vand foarte multe produse din China, si cele produse de corporatii nu cred ca sunt mult mai slab calitative decat cele produse in Europa de Est sau in alte tari in dezvoltare. Tot mai multe telefoane dual-tri-sim apar si cred ca isi vor rezolva problemele cu soft-ul in scurt timp, daca nu cumva au facut deja asta. Este doar un exemplu.

  Multi chinezi studiaza in marile universitati ale lumii, si nu degeaba. Am avut placerea sa cunosc pe cativa dintre ei si am remarcat dorinta lor de a invata, de a lucra, faptul ca sunt foarte muncitori si au primit bursa ca pe un mare merit. O tipa povestea ca a fost scoasa in fata tuturor celor din scoala ei si a fost prezentata ca a primit o bursa in Torino, iar ea va reprezenta cu mandrie China acolo. Apoi din discutiile cu ea exact asta a si reiesit, din tot ce facea trebuia sa reprezinte cu mandrie tara ei. Indoctrinare sau nu, cred ca nu ne strica nici noua putin patriotism, sa nu ne lasam calcati in picioare de altii care nu ne dau nimic inaipoi, ba chiar ne jecmanesc mai departe.

  Cam totul se produce acolo, iar ei au grija sa le ramana fabricile si know how. Vedeti cati cercetatori chinezi sunt in toate centrele de cercetare din lume. O sa ramaneti uimiti ce rezultate au.  Rusia - o mare putere prin prisma populatiei mari si a regimului care o poate tine in frau, dar care si stie unde sa bata la usi. Vedeti ce fabrici s-au facut in Rusia. Deocamdata isi repara gaurile din haina rupta de pe vremuri, dar incet incet fac asta. va urma...
 • 0 (8 voturi)    
  Rusia - continuare (Luni, 20 decembrie 2010, 3:24)

  conualfy [anonim]

  Rusia investeste strategic, vedeti domeniul resurselor si infrastructura.

  Cum urmatorii 50 de ani vor fi sub semnul luptei pentru resurse, ei si-au asigurat acest domeniu. Prea putine dintre resursele exploatate acum sunt de fapt din Rusia. Ei vand gaz, dar de fapt nu il vand pe al lor, 2/3 vin din alte republici foste comuniste din zona marii Caspice. Si cand altii vor fi la inghesuiala, ei vor scoate din caciula iepurasul: uriasa Siberie si resursele ei.

  Asta, la fel ca si americanilor (resursele luate cu tancul din Afganistan, etc.) ii va face mai putin obligati sa faca investitii enorme in a schimba tehnologiile de incalzire, transport, etc. Cum cele actuale sunt mai ieftine, cand si noile metode vor fi mult mai accesibile si deja isi vor fi demonstrat eficacitatea, abia atunci vor fi nevoiti sa le preia. Automat au facut mari economii si cu banii respectivi au timp sa se puna la punct in alte domenii.

  Militar nu sunt amenintati de nimeni, nu e nevoie sa faca investitii masive in domeniul militar. Vor mai face cercetare pentru a arata lumii ca sunt o mare putere, asta e clar. Dar de la a le cerceta si face cateva exemplare pana la a face multe e cale lunga.  Cred ca domnul Postelnicu a fost sumar in analiza, se poate mai bine. Revin cu intrebarea: de ce o lume dominata de China, UE sau chiar Rusia e mai rea decat una dominata de SUA? Este SUA cu ceva mai buna pt noi? Ne domina, ne cumpara companiile, ne obliga la jug financiar. Pentru o tara mica nu va fi nici o diferenta care e "stapanul", sunt doar diferente de nuante.

  Eu as zice ca in 5 de ani vor fi cateva mari puteri; pentru a supravietui cu statutul actual, SUA va face o alianta mai buna cu Canada si Mexic (exista deja asta, dar nu e cea mai functionala), va mai fi o alianta in lumea latina din America de Sud, unde Brazilia deja da tonul cresterii economice (vezi ce minuni a facut cu agricultura,fara a distruge padurile ecuatoriale pt agricultura),Africa isi va dezvolta uniunea africana + China&India
  • +3 (7 voturi)    
   Ai scris ca sa te citesti, un ghiveci de fraze. (Luni, 20 decembrie 2010, 5:11)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui conualfy

   O insiruire de fraze la kilometru ...

   Resurse luate cu tancul ...
   Sau resurse pe care le are Rusia ...
   ...
   Hotaraste-te, ce sa fie resurse sau oameni, institutii, libertate?

   Nu va fi nicio diferenta? Pe ce lume traiesti? In China ai lagare de munca forta din care mai iesi in general pe bucati ca organe, ai internet si lebertate cu taraita. In Rusia esti batut si omorat daca vrea un sef, nu au justitie, nu au respect pentru altul plus o populatie care se reduce cu viteza. Nu va fi nicio diferenta? Poti sa gasesti diferente in insiruirea de fraze pe care le-ai turnat?

   Sunt unii care le stiu pe toate: si fotbal si politica si economie si geopolitica si sa argumenteze. Te fac sa razi daca nu ar fi de plans :(
   • 0 (0 voturi)    
    Vorbesti si tu sa te afli in treaba (Joi, 23 decembrie 2010, 4:05)

    Polonezu [utilizator] i-a raspuns lui Ioan

    Daca cumva ai prieteni care traiesc in Rusia si/sau China poti sa ne dai lectii, altfel te rog sa nu intri in pielea stereotipului Gigi Contra.

    Sustin o parte din cele spuse mai sus, din experienta mai multor calatorii in China in ultimii ani.

    China este exemplul cel mai bun de comunism cu aspecte democratice. Nu ma refer atat la faptul ca inca se fac cenzuri si opresiuni asupra unor canale, dar ei au acceptat investitiile vestice si traiul modern, fara a renunta la sistemul comunist.

    Pot sa spun ca saptamanile, lunile din China sunt la fel ca in orice alt loc din lume, eu nu simt diferenta in felul in care dumneata o citesti in nu stiu ce ziare.


    Sunt unii care fara cunostinte dau si ei din gura pe la colturi. Dumneata, Ioane, esti unul din acestia.
   • +1 (1 vot)    
    Cercetarea in China (Joi, 23 decembrie 2010, 4:17)

    Polonezu [utilizator] i-a raspuns lui Ioan

    Sunt convins ca o parte dintre cercetatorii de top care conduc o multime din studiile stiintifice in alte tari se vor intoarce in tara lor de origine. De ce nu ar putea dezvolta si in China ce fac in SUA sau Elvetia?

    In China aceleasi cercetari care costa sume fabuloase se pot face in China mult, mult, mult mai ieftin. Nu mai prost, doar mai ieftin. La fel ca pe vremea lui Ceasca, se semneaza un act si apoi lumea incepe sa isi framante creierul, fara a astepta Q7-X5-ML-uri la poarta.

    Un telefon chinezesc la fel de mic, identic ca si aspect cu Iphone4 este dual sim si are si TV. Dupa ce am folosit o vreme respectivul telefon ma declar nemultumit de produsul american din dotare, care nu vrei sa stii de cate ori este mai scump decat replica (cumparat din China).

    Deja exista produsele originale chinezesti in domeniul electronicii, dar mai mare cautare au cele cunoscute si consacrate pe piata, asta si datorita sumelor enorme investite in marketing.

    Nu sunt chinezii apti de superconstructii? Gresesti domnule Ioan! Chinezii in momentul de fata sunt dintre putinii apti de asa ceva!
  • 0 (0 voturi)    
   rabdare (Joi, 23 decembrie 2010, 3:23)

   Polonezu [utilizator] i-a raspuns lui conualfy

   Trebuie s-avem rabdare si istoria ne va lamuri.


   Mai bine scriai tu articolul (cu ajutor de la un corector, sunt cateva scapari), macar din comentariu am aflat unele lucruri nespuse de továrišč Postelnicu (mult prea supus USA).
 • +9 (11 voturi)    
  De ce l-ati pus pe marxistul asta sa vorbeasca? (Luni, 20 decembrie 2010, 5:10)

  Rosianu [anonim]

  Aduceti oameni de cultura, cu experienta, cu ani de ucenicie in SUA, cu o cunoastere adecvata a realitatilor din Rusia, China, Europa.
  Americanii muncesc mult, enorm comparativ cu alte natii, din Europa, de exemplu. Sunt oameni chibzuiti si practici. Ei se confrunta cu probleme economice deoarece companiile promontoare ale globalizarii au exportat prea multe locuri de munca din SUA fara sa puna nimic in loc. Acesta este motivul crahului imobiliar. Cei care au cumparat case nu si-au mai putut permite sa plateasca mortgage pentru ca au fost laid off. Totusi, SUA are forta sa se insanatoseasca, deoarece are o societate deschisa si foarte multi oameni capabili. Nimeni nu discuta aici de decaderea USA; de fapt aici fiecare e interesat de afacerea lui. Asa ca, lasa-ti descutiile astea sterile despre "decaderea" SUA.
 • +9 (9 voturi)    
  re (Luni, 20 decembrie 2010, 8:29)

  golanitzky [utilizator]

  hai mai...zi-mi o tara care nu-i in "declin"...pai in evul mediu toti erau paduchiosi, purecosi, traiau 30 de ani dar macar erau intregi la bila...in sec 21 toti is idioti veritabili, e demonstrat si stiintificsi urmeaza sa fie trecut in manuale...asta declin, maica...uite, de exemplu, asta de mai sus zice ca nu-i nici o diferenta intre o lume "dominata" de sua si o lume "dominata de china, rusia"...no, ce sa mai zici?
 • -4 (8 voturi)    
  si eu cred ca problemele... (Luni, 20 decembrie 2010, 8:30)

  sache [anonim]

  sint putin mai complexe decit le-a prezentat dl postelnicu. rusia nu este o tara care se bazeaza exclusiv pe petrol si gaze. nu uitati ca rusii au trimis un om in cosmos inaintea americanilor. si nu uitati bancul ala cu pixul de scris in cosmos pt care americanii au cheltuit 1 mld USD pe cind rusii au folosit un creion. resursele intelectuale ale rusilor sint imense. chinezii investesc si or sa investeasca sume colosale in noi tehnologii. nu se stie unde vor ajunge in 20 de ani. probleme reale sint in europa, unde, intr-adevar, oamenii pun confortul inaintea muncii. romania trebuie sa se uite mereu catre est (turcia, ME, Asia Centrala) si nu catre bruxelles.
  in ziua de azi totul se schimba extrem de rapid, este greu de prezis ce va fi peste 20 de ani.
  • +5 (5 voturi)    
   Complexe si greu de descifrat (Luni, 20 decembrie 2010, 10:05)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui sache

   O fi exemplul cu pixul fals, in sensul ca americanii NU au dat un milion $ pe pix care scrie in spatiu asa ca ce sa mai vorbim de aberatia cu un miliard, dar daca tot l-ai dat, exemplul, nu te-ai intrebat de ce rusii exporta un produs si jumatate? In afara de potrol/gaze si ceva armament la ce le foloseste ca au potential si nu produc mai nimic?

   Chinezii investesc intr-adevar mult in nou dar nu pot sa sustina o crestere ca cea pe care o au acum, plus ca nu au institutiile pe care le au altii. Ca sa nu mai vorbesc de libertate.

   Cu UE sunt de acord, au o placerea in a-si trai viata de te intrebi pana cand au sa aiba veniturile actuale in conditiile in care se ridica China si India. Pana cand?
   • -1 (1 vot)    
    nu privi rusia.... (Luni, 20 decembrie 2010, 14:35)

    sache [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    numai prin prisma ultimilor 20 de ani. pixul fals nu era un exemplu ci un banc. elocvent pt a demonstra diferenta dintre rusi si americani. de aici si miliardul.
    dupa '90, cind americanii au inceput sa colaboreze cu rusii, inclusiv in astronautica, americanii au putut vizita statia cosmica facuta de rusi. au ramas uimiti de simplitatea solutiilor tehnice rusesti. de aia au si decis s-o utilizeze in comun pe aia ruseasca si sa renunte la a lor. rusia trece printr-o perioada dificila dupa destramarea urss, dupa perderea "coloniilor", dupa privatizarile corupte de pe vremea lui eltin, dar isi vor reveni mult mai repede decit cred multi. tocmai pt ca au traditie tehnica, scoli bune, oameni inteligenti.
    chinezii nu sint mult sub ei. citi oameni de stiinta chinezi lucreaza in sua in tehnologii de virf? de ce crezi ca n-ar putea face acelasi lucru si in china?
 • 0 (6 voturi)    
  Hmmm (Luni, 20 decembrie 2010, 8:34)

  MRSmrs [utilizator]

  "Facebook si CocaCola"astea caracterizeaza ca o tara sa fie "mare" si importanta?Daca acestea sunt valori...imi dau seama ce sistem de valori ai.
 • 0 (6 voturi)    
  Nedumerire (Luni, 20 decembrie 2010, 10:06)

  Dedaelu [anonim]

  tov postelnicu, ce-ai vrut sa zici aici? : "De asemenea, e important să ne amintim că dintre toate imperiile cu care lumea a avut de-a face, SUA s-a comportat cel mai „politicos” cu restul lumii. Fie că a fost vorba de Franţa, Spania, Olanda, Marea Britanie sau de Imperiul Roman,"
  Nu e de mirare ca l-ai dus pe jioana la papurish
 • +2 (4 voturi)    
  nu sariti... (Luni, 20 decembrie 2010, 10:17)

  sami [utilizator]

  prea tare pe mine daca gresesc...
  Dar totusi Facebook-ul nu este "originar" din Marea Britanie? Sau poate ca am retinut eu gresit...??!

  Nu am reusit sa citesc integral...pur si simplu m-a enervat respondentul interviului :(
 • +1 (5 voturi)    
  ma rog... (Luni, 20 decembrie 2010, 10:27)

  me [anonim]

  europa nu poate trai fara sua? ma cam indoiesc
  peste tot a trebuit sa se implice sua? unde? sua nu se implica decat in razboaie si in alte chestii din care are ceva de ciugului. nu se implica pentru binele lumii ci pentru binele propriu.
  sua e patria facebookului,coca-cola, mark twain etc/? si ce are asta de-a face cu declinul ei? cate au facut romanii sau grecii sau mai stiu eu cine in decursul itoriei, si uite unde sunt acum... sa nu mai vorbim ca aducerea in nume a lui mark twain este hilara. este adevarat ca a fost un mare scriitor, dar sunt tari care stau mult mai bine la capitolul literatura.
  tot ce-mi da articolu lasta senzatia e ca ce ce la scris s-ar cam oftica sa pice sua.
  sua o sa pice, probabil o sa prindem acel moment, nustiu daca acum sau peste 10-20 de ani, dar o sa cada si asta curand. eu cred ca o sa cada destul de rau avand in vedere atitudinea lor fata de restul lumii (noi suntem cei mai ce, ceilalti sunt niste furnici care merita ignorate, si/sau exploatate)
  momentan ei sunt sustinuti foarte mult de faptul ca petrolul este tranzactionat in dolari, cand asta o sa se schimbe, o sa fie morti.
 • +1 (3 voturi)    
  Ar fi doar rau. (Luni, 20 decembrie 2010, 10:40)

  AlinN [anonim]

  Daca ar fi SUA in declin, punct, ar fi doar rau. Din pacate pentru noi, pamantenii, ceea ce traim acum este foarte rau. Da, SUA se afla in declin. Dar anul care vine veti vedea limitarile economice ale Chinei. In 2011 nu se va vedea scaderea Indiei, poate anul 2011 va fi anul Indiei. Totusi din 2012, si India va fi afectata. Criza este prin excelenta mondiala si materiala. Se tot acrediteaza ca ar fi de natura filozofica, vezi Doamne din cauza polarizarii capitalului, dar nu este asa., pentru ca pompand bani in sistem, in loc sa se revigoreze, Sistemul se gripeaza. Cauza colapsului civilizatiei noastre este limitarea productiei de petrol. Nu mai putem sustine o crestere economica cu mai mult petrol, cum se facea pana acum, si aceasta imposibilitate darama sistemul construit pentru crestere perpetua. Stiind acest aspect, acum putem extrapola mai precis despre colapsul Americii. Initial vor colapsa statele industrializate puternic, pana la un nivel, de avarie, care le va mentine functionalitatea si securitatea. Statele in curs de dezvoltare nu vor fi atinse atat de serios initial, apoi vor colapsa din cauza populatiei in exces. Pana la urma dupa o cadere temporara a Americii vom avea din nou o civilizatie europeana dominanta pe glob, initial fara mobilitatea erei din care iesim si apoi pe masura ce inventiile se vor adauga, tot mai mobila. Evident, in afara colapsului global care este cert si vizibil deja toata evolutia este o extrapolare si destul de greu de ghicit.
  • +1 (1 vot)    
   Ai pus degetul pe rana, domnule (Luni, 20 decembrie 2010, 17:14)

   Rosianu [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   Problema no.1 este epuizarea rapida a rezervelor de petrol. Automobilul pe apa si gas din porumb sunt praf in ochii naivilor. Pana acum nu s-a inventat nimic care sa inlocuiasca petrolul la un pret de cost comparabil. Uite ce face carbunele in China! Energia solara este foarte limitata; ea este buna pentru spatiul cosmic; vantul poate fi o afacere locala; automobilul electric este o solutie pentru batrani peste 75 de ani care se plimba odata pe zi in jurul casei; energia nucleara este limitata de asemenea si creaza probleme nerezolvate de stocare a reziduurilor; etc etc. La scara macroplanetara, doar energia thermonucleara ar putea rezolva nevoia de energie a industriei, cu conditia sa se aduca heliu si hidrogen din Luna sau Marte; si deocamdata inginerii n-au realizat un reactor stabil la 10 milioane de grade. Asta e adevarul! Consumam ultimele rezerve si lupta pentru rezerve se ascute. Acum razboiul rece nedeclarat este intre lumea vestica si China. Talibanii sunt sprijiniti si lupta cu arme fabricate in China; la fel piratii din Somalia. Asta e!
 • +2 (4 voturi)    
  Da e prea devreme. (Luni, 20 decembrie 2010, 12:14)

  Sile [anonim]

  USA nu sunt totus un imperiu. Valorile fundamentale pe care le afiseaza si propaga, o vor tine probabil mult timp in fruntea lumii civilizate.Si nu putem aplica in situatia lor cunostintele de istorie pentru a le putea prevedea sirsitul.Probabilitatea ca tot de acolo sa porneasca noile idei de organizare a lumii , e foarte ridicata.Timpul va hotari. O zi buna!
 • 0 (0 voturi)    
  "INEVITABUL" (Luni, 20 decembrie 2010, 14:25)

  ILIE GANT [anonim]

  Ca orice mare putere odata "INEVITABILUL" se va intimpla. Eu sint aici de peste 20 de ani si TOPOGANUL este alunecos. Cind am sosit $ era deja 25 de bani, acum a ajuns cam un peny (a nu se intelege pesis caci ala este mai valoros). Concluzia o las la indemina voastra !
 • +1 (1 vot)    
  O mica eroare (Luni, 20 decembrie 2010, 14:33)

  jack [anonim]

  Vreau sa corectez o mica eroare - Israelul nu are "colonii" in Gaza, s-a retras integral de acolo. Exista asezari in West Bank, si situatia lor va fi definita atunci cand se vor stabili granitele finale. Nu are nici o relevanta pentru acordul final daca cineva isi construieste un garaj sau o anexa la casa, sau daca se face o scoala sau un centru comunitar atata vreme cat se face in perimetrul actualelor asezari. Obama a ridicat o problema falsa, probabil din ignoranta, si a blocat grav negocierile.
 • +1 (1 vot)    
  ma asteptam la mai mult..... (Luni, 20 decembrie 2010, 14:38)

  dorinteodor [anonim]

  faptul ca sistemul democratic este singurul care poate sustine avansul tehnologic este atins partial.

  rusii nu vor ajunge niciodata prea departe in lipsa unui sistem democratic. desi articolul puncteaza corect acest aspect, mi-ar fi placut sa fie mai dezvoltat.

  in cazul chinei eu vad atit lipsa cadrului democratic cit si o incapacitate nativa a chinezilor de a fi creatori (asa cum sint coreeni si japonezii...). lipsa creativitatii ar fi un handicap major pentru ca china sa evolueze dincolo de o anumita limita.

  america in schimb este o tara de creatori, de deschizatori de drumuri lucru care cred ca-i asigura inca multa vreme suprematia.

  si europa este o tara de creatori si daca luam in considerare ue, este de departe cea mai mare forta economica si de avans tehnologic care exista acum.

  eu vad europa ca fiind forta economica dominanta in lume, poate in mai mare masura decit america (chiar daca nu si militar...)....articolul nu analizeaza si acest aspect.

  iar in legatura cu america, sa nu uitam care cel mai mare handicap al americii, provenit din cele mai profunde tendinte democratice si umane in general si anume dorinta de democratie si prosperitate pentru toate zonele lumii.

  de ce acest aspect, de altfel foarte laudabil este un handicap in conditiile in care america a salvat de doua ori europa de aberatiile razboinice si dictatoriale?

  pai pentru ca lumea a evoluat, traim intr-o epoca in care zone culturale intregi resping sistemul democratic. in afganistan cea mai mare problema a americanilor este identificarea prietenilor si dusmanilor in conditiile in care tendinta afganilor nu este spre sistem democratic.....

  cind america va rezolva aceasta problema ("ce facem cu cei care resping sistemul democratic"), atunci america va renaste. pina atunci se tot bate cu morile de vint si din cauza asta are tendinte de decadere...

  si aberatia americano-europeana numita "political correctness" ar fi trebuit punctata in articol...
 • 0 (2 voturi)    
  Zau ? (Luni, 20 decembrie 2010, 14:40)

  BX [anonim]

  Ce-mi place cand isi dau unii cu parerea. Despre China, care e de departe nr 1 economic de vreo 10 ani incoace nu s-a spus decat ca nu i-a pasionat premiul 'Nobel'. Pai de ce sa-i pasioneze atata timp cat data trecuta i s-a acordat presedintelui statului cel mai agresor de pe planeta - SUA. E lar ca viitorul e al Chinei. SUA in curand se va diviza in vreo 7 bucatele si n-are cine si cum sa opreasca asta.
  Daca declinul Uniunii Sovietice vi s-a parut unul drastic, sa vedeti ce frumos si interesant va fi cu SUA.
  • +1 (1 vot)    
   vorbesti pe baza de fantezie? (Luni, 20 decembrie 2010, 15:09)

   dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui BX

   cunosti zeci de nume de firme japoneze, coreene sau taiwaneze dar extrem de putine nume de firme chinezesti.

   stii de ce? pai pentru ca chinezii nu sint creatori. si nu sint creatori pentru ce deja s-a spus in articol: fara democratie fortele inoitoare si de avans tehnologic nu se dezvolta decit in mica masura, pe directiile dorite de statul autoritar....

   iar china este o tara subdezvoltata daca raportam pib-ul la numarul de locuitori. sistemul chinez nu este atractiv pentru nimeni si din cauza asta china nu are si nu va avea prieteni decit, cel mult, din oportunism sau de conjunctura (adica nesiguri)....

   mai cujeta, nu te lasa dus de propaganda....

   america si europa sint si vor ramine zone culturale prietene din cauza sistemelor foarte similare bazate pe democratie si economie de piata....

   si sa vezi "declinul" americii: au prima firma privata de transport in spatiu, in california este in stadiu de teste primul reactor de fuziune cu sanse de a deveni prototip industrial (cauta "nif, california" pe google...),

   toate calculatoarele se bazeaza si vor continua sa se bazeze pe tehnologie hardware americana (nu se intrevede vre-un concurent la intel si amd si nu am vorbit inca de software pentru supr-computere...)

   ...iar americanii au in stadiu avansat un nou principiu de construit calculatoare (care nu se bazeaza pe operatii facute cu ajutorul unui registru-acumulator cum sint facute absolut toate calculatoarele de azi, de la cel de mina la super-calculatoare). stirea asta, super-senzationala poate fi inteleasa doar de specialisti....

   cam mare "decaderea" asta.....
  • +1 (1 vot)    
   :)) (Luni, 20 decembrie 2010, 16:35)

   ampersand [anonim] i-a raspuns lui BX

   în ce mă priveşte, "SUA şi cele şapte bucăţele" e una din teoriile care mă fac să râd la orice oră :))
   • -1 (1 vot)    
    Eu am ras (Luni, 20 decembrie 2010, 17:36)

    anarchix [anonim] i-a raspuns lui ampersand

    cand am vazut ca Postelnicu mai are curajul sa apara in presa dupa ce l-a consiliat pe Prostanac.

    Tupeu de marxist...
  • +1 (1 vot)    
   Uite ce face mass media in mintile oamenilor! (Luni, 20 decembrie 2010, 17:33)

   Rosianu [anonim] i-a raspuns lui BX

   Americanii sunt o multicultural natiune, 50 de state cu guverne proprii, toate rasele mapamondului, etc. Si totusi, cand e vorba de tara lor, toti sunt unul singur. Deci, chestia care s-a vehiculat despre divizare este cea mai mare gogorita lansata pe piata.
   China a prins gustul dezvoltarii si orasenii de acolo viseaza la automobile individuale si la intreceri cu studentii americani. uita-te la o casa traditionala din China si compar-o cu o casa traditionala din SUA, apo gandeste la ce poate una si ce poate celalta natiune.
   China e tare pentru ca populatia ei traieste deocamdata mult in urma Romaniei. De asemenea, China are o populatie enorma (chestia cu politica un singur copil a fost si este praf in ochii lumii; daca ar fi fost aplicata strict, China n-ar numara peste 1.5 miliarde, acum; e o chestie de simpla statistica) si companile multinationale s-au imbulzit acolo. Dar in acelsi timp este presiunea interna; ca sa-ti cumperi o masina teebuie sa castigi macar un sfert din cat castiga americanul mediu. Daca salariile chinezilor vor creste atunci vor creste si preturile de cost, si daca e sa privim calitatea peoduselor lor, atunci mai bine cumpar produse fabricate in SUA sau Germania sau Romania. India este intr-o situatie similara, dar ei sunt o societate demorata cu traditie si nu sunt asa de agresivi.
   • 0 (0 voturi)    
    India (Joi, 23 decembrie 2010, 6:14)

    conualfy [anonim] i-a raspuns lui Rosianu

    India e intr-o buda mai mare decat China fiindca demografic nu prea e sub control. Religia ii stimuleaza sa faca multi copii, iar problema hranei pentru miliardul+ de oameni nu e o joaca.

    China a stapanit inmultirea fara control a populatiei, dar tot sunt multi si-asa; renunta partial la legea cu 1 copil (aveau voie sa faca 2 copii doar cei care isi permiteau taxele suplimentare din partea statului). India insa nu o va rezolva prea curand si are nevoie de alta solutie.
 • -1 (1 vot)    
  ... (Luni, 20 decembrie 2010, 18:21)

  *-* [anonim]

  "A.N.: George Friedman, fondatorul Stratfor si autorul volumului "The Next 100 Years, A Forecast for the 21st Century", a prezis ca "SUA vor domina secolul 21". El a mai spus ca "Europa este pe cale de disparitie" iar "China nu va putea supravietui unui miliard de tarani furiosi" ?
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  The Next 100 Years: George Friedman
  http://www.youtube.com/watch?v=12eNAovkDTM

  "I am sorry, but I cannot recommend this book. My copy may wind up in the garbage..."
  http://www.amazon.com/Next-100-Years-Forecast-Century/product-reviews/0767923057?pageNumber=20
  • 0 (0 voturi)    
   Chalmers Johnson ... (Luni, 20 decembrie 2010, 18:40)

   €$€ [anonim] i-a raspuns lui *-*

   despre acelasi subiect ...

   The Sorrows of Empire -
   http://vodpod.com/watch/4971448-chalmers-johnson-the-sorrows-of-empire-2004
   • 0 (0 voturi)    
    Cu ... (Luni, 20 decembrie 2010, 19:20)

    *-* [anonim] i-a raspuns lui €$€

    Cu privire la cartea dlui George impartasesc aceeasi parere. Iti recomand si eu o carte a dlui Andrew Bachevich, cu acelasi subiect:

    The Limits of Power - Andrew J. Bacevich ...
    http://www.youtube.com/watch?v=TZ1h6Ki2-8U&feature=related
    ( http://www.pbs.org/moyers/journal/08152008/profile.html )
    I think there's a tendency on the part of policy makers ... to think that the problems we face are problems that are out there somewhere, beyond our borders. And that if we can fix those problems, then we'll be able to continue the American way of life as it has long existed. I think it's fundamentally wrong. Our major problems are at home ...'Put thine house in order' ... " )
   • 0 (0 voturi)    
    United ... (Marţi, 21 decembrie 2010, 15:27)

    wiki-wiki [anonim] i-a raspuns lui €$€

    "United States dominates the world through its military power ... vast network of American military bases [725] on every continent except Antarctica ... Our country deploys well over half a million soldiers, spies ... contractors ... We operate numerous secret bases outside our territory to monitor what the people ... are saying, faxing, or e-mailing to one another ... "

    http://www.ecobooks.com/books/sorrowsempire.htm
    http://www.shelfari.com/books/221136/The-Sorrows-of-Empire ---> click [Read first chapter free]
    http://www.youtube.com/watch?v=5pWAGgLSCSQ
    http://www.youtube.com/watch?v=8y06NSBBRtY&feature=related
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Miercuri, 22 decembrie 2010, 0:11)

  anonim [anonim]

  "Europa este pe cale de disparitie" iar "China nu va putea supravietui unui miliard de tarani furiosi" ...
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Odata cu inlocuirea $ prin aparitia €, etc ... , USA are dificultati mai mari in a muta la altii inflatia si deficitele fiscale prin tiparire de $ din 'thin air' ?

  'China says that the American quantitative easing is a way to export their recession to other states'.

  'China is slowly starting to sell Treasuries' ...

  ' It is no longer possible to inject thousands of billions of dollars of unreal wealth to the world economy simply by printing worthless paper assets, or transfer inflation as well as social and economic problems to others through creating sever budget deficits ...'


  http://gulfnews.com/business/economy/south-korea-wants-larger-role-for-g20-1.710588
  http://www.abovetopsecret.com/forum/thread637496/pg1
  http://www.payvand.com/news/09/sep/1270.html
  • 0 (0 voturi)    
   FED, Banca Centrala Mondiala ? (Miercuri, 22 decembrie 2010, 10:29)

   utug [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Federal Reserve, banca centrala a USA, a devenit Banca Centrala Mondiala ?
   http://www.selectsmart.com/DISCUSS/read.php?16,797682,797682,quote=1
   ( http://www.huffingtonpost.com/rep-bernie-sanders/a-real-jaw-dropper-at-the_b_791091.html )
   Bernie Sanders "A True American Hero"
   http://www.youtube.com/watch?v=F2B2lz5q7jw&feature=player_embedded#!

   "... American people are finally learning the incredible and jaw-dropping details of the Fed's multi-trillion-dollar bailout of Wall Street and corporate America. ... We have learned that the $700 billion Wall Street bailout signed into law by President George W. Bush turned out to be pocket change compared to the trillions and trillions of dollars in near-zero interest loans . Among those are Goldman Sachs, which received nearly $600 billion; Morgan Stanley, which received nearly $2 trillion; Citigroup, which received $1.8 trillion; Bear Stearns, which received nearly $1 trillion, and Merrill Lynch, which received some $1.5 trillion in short term loans from the Fed.
   We also learned that the Fed's multi-trillion bailout was not limited to Wall Street and big banks. Among those are General Electric, McDonald's, Caterpillar, Harley Davidson, Toyota and Verizon.
   Perhaps most surprising is the huge sum that went to bail out foreign private banks and corporations including two European megabanks -- Deutsche Bank and Credit Suisse -- which were the largest beneficiaries of the Fed's purchase of mortgage-backed securities.
   Has the Federal Reserve of the United States become the central bank of the world?
   The Fed said that this bailout was necessary to prevent the world economy from going over a cliff. But three years after the start of the recession, millions of Americans remain unemployed ... Meanwhile, big banks and corporations have returned to making huge profits and paying their executives record-breaking compensation packages as if the financial crisis they started never happened. "


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by