Conducerea PSD discuta luni, in sedinta Biroului Politic, eventuale masuri impotriva lui Mircea Geoana, in urma declaratiilor din ultima saptamana. Liderii PSD s-au declarat deranjati si l-au acuzat pe Geoana ca submineaza partidul. Conform surselor Hotnews.ro, social democratii nu doresc excluderea sa din partid, insa ar putea discuta desore posibilitatea inlocuirii lui Geoana din functia de presedinte al Senatului. In acest sens, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat public ca PSD trebuie sa analizeze daca se impune sau nu mentinerea functiei de conducere de la Senat.¬

PSD asteapta, luni, in sedinta Biroului Politic, explicatiile lui Mircea Geoana in ceea ce priveste decalartiile sale referitoare la vizita efectuata la Sorin Ovidiu Vantu inaintea confrutarii finale din campania prezidentiala si atacurile la Victor Ponta, acuzat de fostul presedinte PSD ca l-ar fi invatat sa minta in legatura cu celebra vizita la SOV.

Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca sansele ca Mircea Geoana sa fie exclus din partid sunt mici, dar ca ar putea pierde functia de presedinte al Senatului. Sursele citate sustin ca liderii PSD vor incerca sa evite pedeapsa maxima, si anume, excluderea din partid, pentru a inlatura riscul ca mai multi parlamentari nemultumiti sa plece o data cu Geoana.

Sursele citate sustin ca, la sedinta, s-ar putea lua in discutie posibilitatea retragerei sprijinului politic pentru functia de presedinte al Senatului. O parte din liderii PSD apropiati de Victor Ponta doresc ca Geoana sa fie pedepsit prin retragerea functiei de sef la Senat, dar aceasta varianta ar putea echivala cu pierdere controlului de catre PSD in Senat.

Daca Mircea Geoana ar fi suspendat din fruntea Senatului, PSD risca sa nu-si poate numi un alt om din cauza ca nu are majoritate in Camera Superioara. Sursele Hotnews.ro sustin ca adeptii retragerii functiei lui Geoana argumenteaza ca nu se mai pot baza pe acesta sa indeplineasca politica PSD.

Aceleasi surse sustin ca, in cazul in care liderii din Biroul Politic vor vota pentru retragerea functiei de presedinte al Senatului lui Geoana, Comitetul Executiv al PSD va avea ultimul cuvant si va hotari prin vot.

Dragnea: Trebuie sa lamurim daca functia de presedinte al Senatului poate fi de folos PSD

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a declarat, sambata, la Realitatea TV, ca partidul va lua o masura "foarte serioasa si foarte clara" si a lasat sa se inteleaga ca nu este exclusa ideea inlocuirii lui Geoana din functia de presedinte al Senatului.

"Cred ca luni se inchide subiectul definitiv, sau macar se 'usuca rufele' daca tot le-am spalat in public(...) Nu vreau sa vorbesc despre plecarea lui Mircea Geoana din PSD nu cred ca e adevarat, il pot banui de multe greseli, dar nu de asta, ar fi o greseala maxima. Luni o sa inchidem definitiv, statutar, subiectul. In BPN suntem mai multi, mai multe puncte de vedere, si o sa luam o decizie care o sa fie respectata, sau nu(...) trebuie sa lamurim, luni, daca functia de presedinte al Senatului poate fi de folos PSD sau Opozitiei in ansamblu", a declarat Dragnea la Realitatea Tv.

Declaratiile lui Dragnea a starnit reactia liderului PC, Daniel Constantin care, printr-un comunicat de presa, le-a transmis social-democratilor ca functia de presedinte al Senatului este una esentiala, pe care Opozitia nu-si permite sa o piarda.

'Nu poti expune un punct de vedere al unui grup, fara sa-i fi intrebat pe ceilalti membri ai grupului. Insa, atunci cand ne va consulta, si speram sa o faca, ii vom raspunde ca noi consideram aceasta functie una esentiala, pe care opozitia nu-si permite sa o piarda', a explicat Daniel Constantin, prin intermediul unui comunicat remis Hotnews.ro

Interventia lui Constantin apare in contextul in care in PSD se vorbeste despre posibila plecarea a lui Mircea Geoana la conservatori. Hotnews.ro a relatat ca Mircea Geoana are un plan de rezerva in cazul in care este exclus din PSD si anume inscrierea in partidul lui Dan Voiculescu. Mai multe detalii vezi aici.

Oficial, Mircea Geoana a negat orice apropiere de conservatori. "Nu plec din PSD, nici pentru a ma inscrie in Partidul Conservator, nici pentru a ma inscrie intr-o alta constructie formata de PC si PNL. Nu plec din partidul al carui membru sunt vreme de aproape zece ani. (...) Sunt si voi ramane un om de stanga. Am in PSD prea multi colegi, prieteni, oameni pe care ii admir si pe care ii respect. Nu ascund ca am dezamagirile mele, dar acestea nu pot umbri obligatia de a servi interesele celor care isi pun sperantele in Stanga romaneasca", sustine Geoana pe blogul personal.

Geoana a intervenit in emisiunea de la Realitatea Tv, in care Liviu Dragnea a vorbit despre sedinta de luni de la PSD, si a precizat ca prin postarile sale pe blog nu a dorit sa atace partidul ci doar sa puna accentul pe fraudarea alegerilor prezidentiale.

"Am recunoscut ca am gresit, dar nu am fost singurul(...) Nu a fost niciun fel de intentie sa atac partidul, am facut-o pentru ca am si eu dreptul, acum dupa un an, sa dau varianta mea si versiunea mea 100% despre cum s-a intamplat. Nu am de gand sa duc singur vina in carca, fiecare are dreptul sa isi comenteze propria viata si propriile evolutii" a delcarat Geoana la postul de televiziune.

Toti greii din PSD au dezaprobat declaratiile din ultima saptamana ale lui Mircea Geoana si au sustinut ca acesta a facut rau partidului.

Ion Iliescu, Agerpres: "Eu nu sunt pentru masuri radicale, de taiat capete. In acelasi timp, trebuie ca fiecare sa aiba mai mult simt al responsabilitatii. Si de la lideri de partid cu atat mai mult. Altminteri vom vedea"

  • Adrian Nastase pe blogul personal: "Domnul Geoana trebuie sa fie insa constient ca nu poate intinde coarda la nesfarsit, iar incercarea de a poza in 'dizident' marginalizat nu il prinde... Si, daca vrea sa fie respectat ca lider al partidului (apropo, nu este suficient sa fi fost presedinte al unui partid pentru a deveni si simbol al acestuia), el trebuie sa isi inteleaga mult mai clar responsabilitatile (...) PSD va trebui sa depaseasca rapid si unit acest episod. 'Sunt increzator ca o va face, tocmai pentru a ca invatat din greselile trecutului. Avem mult prea multe responsabilitati, ca partid situat pe primul loc in sondaje, pentru a ne lasa antrenati in dezbateri inutile"
  • Radu Moldovan, presedintele PSD Bistrita-Nasaud,Agerpres: "Nicio plecare a vreunui membru PSD nu este favorabila. Nu-mi doresc plecarea nimanui, in schimb imi doresc ca toti pesedistii sa gandeasca unitar, in interesul poporului roman, si nu pentru proiecte personale. (...) Cred ca se va calma domnul Geoana"

Saptamna trecuta, Mircea Geoana a publicat pe site-ul personal o declaratie video prin care a explicat vizita sa, dintre cele doua tururi ale prezidentialelor, la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. In urma declaratiei, 26 de social democrati i-au transmis o scrisoare in care il acuzau ca "are planuri ascunse" si "doreste sa distruga PSD din interior".

In urma acestei scrisori, conducerea PSD s-a reunit intr-o sedinta informala in apropiere de Ploiesti insa liderii PSD nu au luat nicio decizie pentru sanctionarea lui Geoana.