Guveranantii nu s-au gandit sa taxeze indemnizatia minima pentru cresterea copilului, in valoare de 600 de lei. Indemnizatia minima se acorda de catre stat si sub forma de ajutor social pentru mamele fara un loc de munca, care au muncit insa cel putin un an. Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat pentru HotNews.ro ca nu s-a gandit sa taxeze indemnizatiile in valoare de 600 lei pentru ca este un venit minim si ar afecta categoria saraca a populatiei.

Intrebat de reporterul HotNews.ro de ce nu se aplica o reducere si pentru indemnizatia de 600 lei, ministrul Muncii a declarat ca nu s-a dorit o reducere a plafonului minim. "Nu ne-am gandit la o astfel de varianta, pentru ca nu am vrut sa ne atingem de plafonul minim. Cei 600 de lei sunt acordati mamelor care au venitul minim si este o perioada foarte grea pentru acestea, alapteaza, nu e usor deloc. Cel putin in primul an, taxarea venitului minim nici nu intra in discutie, pentru ca ar insemna sa lovim in categoriile sarace".

Ministrul nu a vrut sa dea mai multe explicatii, repetand ca "nu s-a gandit la o astfel de varianta si ca cel putin deocamdata este exclusa o astfel de solutie". Si reprezentantii UDMR spun ca nu s-au gandit la o astfel de varianta, motivand ca indemnizatia de 600 de lei este echivalenta cu salariul minim pe economie. Kelemen Hunor, ministrul Culturii: "Nu s-a pus problema sa umblam la plafonul minim, iar domnul Botis nu a venit cu nici o propunere in acest sens. In opinia mea este plafonul minim si o suma foarte mica, dar este o abordare interesanta".

Potrivit surselor HotNews.ro, guvernantii nu vor sa reduca indemnizatia minima pentru cresterea copilului pe motiv ca afecteaza electoratul sarac din Romania. "De teama unui scandal care ar scoate mamele in strada, in speta cele care sunt asistate social si primesc indemnizatia, s-a evitat o astfel de masura. O a doua motivatie este scaderea natalitatii in randul populatiei. Daca aceasta masura ar fi aplicata s-ar reduce considerabil nasterile in Romania iar pe termen lung nu ar mai fi forta de munca care sa contribuie la bugetul de stat. Stiu ca a fost o propunere de reducerea plafonului minim cu 15% , dar a fost refuzata din start de catre ministrul Muncii si premierul Emil Boc", au declarat sursele HotNews.ro.

In prezent, legea privind indemnizatia pentru mame in vederea cresterii copilului prevede ca "incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care in ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni." Vezi aici cine beneficiaza de indemnizatia lunara in cuantum de 600 de lei plus alocatia lunara a copilului in valoare de 200 lei.