Reformarea PDL sau un nou partid - acestea sunt variantele pe care europarlamentarul Monica Macovei spune ca le ia in calcul. "O varianta este sa schimbi unul din partidele existente, in ce ma priveste PDL, intr-o masura destul de mare incat oamenii sa creada ca va face anticoruptie, integritate, bani publici impartiti corect si mai putin furt, si a doua varianta un alt partid. Deci sunt aceste doua variante. Nu un alt partid oricare. Un partid in care oamenii sa creada, format din oameni pe care poti conta si despre care crezi ca atunci cand spun ceva vor si face, care nu te mint", a declarat Macovei la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga.

Monica Macovei in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Asculta integral interviul cu Monica Macovei

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Monica Macovei la Discutia de Luni

  • Partidele de dreapta nu au pierdut obiectivul, si anume integritatea. La dezbaterea din acest week-end am discutat cu partide de dreapta din toata Europa Centrala si de Est si din Statele Unite, deci e o platforma de integritate care sa fie introdusa in mod direct in statutele acestor partide.
  • Noi, in week-end, am discutat despre toate partidele de dreapta si am decis sa sustinem acest obiectiv. In Romania, am spus: dezamagirea mea este in raport de PDL, care a avut aceasta campanie anticoruptie si pentru integritate in 2004, si ca treptat si-a pierdut aceasta dorinta in randul partidului si a devenit ca si PSD-ul, ca si PNL, adica partide organizate, in Romania, pe o structura piramidala, ca de crima organizata, pe accesul la bani publici, pe clientela politica. Ma refer la toate partidele mari din Romania care au fost la putere si au facut la fel.
  • Sunt oameni in tara din PDL care vor sa faca acest lucru. Oricum, noi suntem singurii, nu mai exista partid in Romania care sa aiba astfel de glasuri si care sa-si puna problema asta.

  • Foarte rau ca PDL nu continua ce a promis ca face in 2004, si a facut in 2005, 2006. E o lupta pe care unii vor sa o duca, eu vreau sa o duc, altii poate nu vor sa o duca si stau deznadajduiti. E o lupta pentru a schimba clasa politica. Pentru ca stim ca aceasta clasa politica de tranzitie aici ne-a adus. Poate o parte din acest partid, poate vine ceva din afara, se va intoarce la aceste obiective. Ca oricum credibilitatea scade si sustinerea oamenilor scade.
  • Oamenii din acest partid nu sunt, de fapt, deosebiti, cei mai multi dintre ei, de ceilalti. Sigur ca este o dezamagire, dar eu am fost si intr-un Guvern in care eu am crezut ca intru ca intr-o echipa, si m-am trezit ca premierul imi spune ca nu trebuie sa cercetam membrii guvernului, sau ca trebuie sa fie informat. Tariceanu, mi-a spus asta, cand au inceput cercetarile DNA. Alegerea mea este: stai si te lupti cu el inclusiv cu cei din propriul partid si cu toti ceilalalti sau pleci si iti faci meseria?
  • Cred ca exista o asteptare mare in partid, nu ma refer la conducerea partidului, pentru a se schimba lucrurile.
  • Aceasta coruptie latita, care capuseaza banul public, costa din buzunarele noastre. Coruptia costa, prin urmare e clar ca va exista mereu o majoritate pentru anti-coruptie si pentru cei care vor sa faca asta. Saracia se adanceste cu cat sistemul e mai corupt.
  • Eu nu voi sustine o astfel de persoana, chiar daca un electorat majoritar, oamenii dintr-o circumscriptie electorala i-au ales in Parlament sau la primarie.
  • Incercam in acest partid, acesti cativa care galsuim impotriva coruptiei public, si fara sa ne pese de vreo consecinta de partid, incercam sa schimbam aceste lucruri.
  • Eu inteleg ca exista saracie si conteaza o canadiana, cizme sau un pui congelat ce se mai da in campanie. In primul rand e de vina politicianul care ofera. Dar pentru oameni: sa nu-i mai voteze, pentru ca un pui sau un kil de orez ajunge o saptamana sau trei zile dupa care ramane pe cap cu acei politicieni si pierderea de bani e mult mai mare, timp de patru ani.
  • Nu vreau sa discut despre cum pierdem sau castigam in 2012, cu ce metode, dar nu e majoritatea facuta din oameni cercetati penal. Sunt cativa. Solomon la Craiova, domnul Falca care vrea sa candideze la conducerea partidului trimis in judecata.

  • Solomon ar fi trebuit sa nu poata sa candideze la conducerea filialei Craiova. Eu nu contest ca el vrea, sau ca x vrea puterea, dar trebuie sa ai un mecanism prin care sa-l impiedici sa candideze. Daca vor sa-si mentina functia politica sau sa cucereasca alta, sa se duca la instanta si la procuror si sa spuna: eu vreau sa fiu anchetat repede, nu sa si le amane cu anii.
  • Falca a sunat si la mine, in fine, era numar necunoscut, eram in plen la Strasbourg, apoi am constatat ca era numarul dansului, deci nu a vorbit cu mine. Apoi a sunat la cabinetul parlamentar din Bucuresti, unde a raspuns la telefon Mihai Politeanu, colaboratorul meu de aici, si l-a luat l-a rost pe Mihai. L-a luat la rost, in fine, ca el vrea sa candideze si cum imi permit eu sa invoc aceasta chestiune cu cercetarea penala. Si l-a amenintat, adica i-a spus lui Mihai ca si voi o sa fiti cercetati penal, iti promit ca si tu o sa ai dosar penal, in fine, nu stiu ce a insemnat asta. Iar apoi Mihai a scris pe blogul lui personal, a reprodus cat a putut aceasta discutie telefonica.
  • Eu nu-l voi sustine, facem distinctia intre oameni. Nu raspund in numele altora. Daca vor, pot si acum sa ia decizii conducerea partidului prin care sa-i impiedice pe acesti oameni sa candideze la functii publice sau la functii de conducere in partid.
  • Eu insist, sunt incapatanata, asta nu-i deloc o lupta usoara. Pentru ca atinge interesele personale ale unor oameni, care au acces la putere si la bani. Deci nu este o lupta usoara. Cred ca va fi o chestiune de momentul in care voi ajunge la concluzia ca nu mai este nimic, nimic, nimic de facut. Dar, cred ca in viata trebuie sa ne ducem bataliile pe termen lung, mentinandu-ne pozitiile. Mi s-ar putea reprosa daca m-as adapta acestei clase poltice, dar faptul ca mi-l urmez cred ca e un lucru bun.
  • Oamenii si-au pierdut increderea in clasa politica, si-au pierdut-o demult, treptat, acum si in acest partid care a fost ultimul care a promis integritate.
  • Niciodata nu am sustinut ca am viziuini comune cu doamna Elena Udrea. (...) Un partid politic nu trebuie sa astepte o solutie definitiva de condamnare pentru a-l da afara pe acel om. Pentru ca tu vrei sa-ti cureti partidul, si daca sunt suspiciuni intemeiate, pe care le apreciezi, de coruptie sau de frauda, sau de comportament imoral trebuie sa-l dai afara. Dupa aceea, daca il condamna justitia, il trimite sau nu la inchisoare, e alta problema. Deci, invocarea prezumtiei de nevinovatie, care este concept total juridic, si se aplica numai in cauzele penale, invocarea acestei prezumtii de catre partide este o mare porcarie. Toate partidele o fac. Nu, partidul trebuie sa-si faca ordine pe baza propriilor criterii. Partidul nu trimite la inchisoare, deci nu aplica prezumtia de nevinovatie. Aia e in instanta.

  • De ce nu s-a judecat domnul Falca pana acuma? De ce si-a amanat procesul daca crede ca-i nevinovat? Marea discutie cu domnul Falca a fost cu ocazia statutului, cand s-a comportat ca si cum era reprezentantul partidului pe tot ce a insemnat integritate si criteriile de promovare. In sensul ca nu era de acord cu ceea ce am propus, intre altele era si chestiunea trimiterii in judecata, situatie in care se afla de ani de zile, si n-a fost de acord. De ce domnul Falca era cel care, din partid, trebuia sa discute criteriile de integritate? Ca nu e plin partidul de oameni trimisi in judecata. Ar fi putut sa fie o alta persoana, in primul rand ca el era in conflict de interese.
  • Un nou partid e una din variante. Depinde cine-l face, cata credibilitate are in fata oamenilor, care sunt satui de clasa politica. Dar da, e una din variante. Nu pot sa raspund in mod concret la aceasta intrebare, sigur ca m-am gandit, cum s-a gandit multa lume, dar n-am luat o decizie in acest sens. Ca atare, nu am ce sa comunic. 
  • Va aduc aminte ca eu nu am venit in politica dorind sa am o cariera politica. Am dus o altfel de viata. Sunt doua variante: o varianta este sa schimbi unul din partidele existente, in ce ma priveste PDL, intr-o masura destul de mare incat oamenii sa creada ca va face anticoruptie, integritate, bani publici impartiti corect si mai putin furt, si a doua varianta un alt partid. Deci sunt aceste doua variante. Nu un alt partid oricare. Un partid in care oamenii sa creada, format din oameni pe care poti conta si despre care crezi ca atunci cand spun ceva vor si face, care nu te mint.
  • Eu cred ca se poate, cred ca este foarte greu. Sigur ca trebuie sa te duci sa cauti finantare in alte parti decat la clasicele firme care finanteaza aceste partide cu care am ajuns unde am ajuns, firme care isi iau apoi banii inapoi prin contracte, deci cred ca este posibil. Sigur, ca finantarea ar fi mult mai redusa, poate ca sunt romani in strainatate dornici sa faca acest lucru, si nu uitati campania pe internet care se poate face si care nu costa mult. Poate povestim ascultatorilor despre Top 09 din Cehia, care a pornit si a intrat in Parlament in 2009 dintr-o campanie facuta pe internet pe ideea: nu mai vrem partide asa ca astea pe care le avem astazi pe scena politica si care sunt asemanatoare cu cele din Romania. Nu vreau sa spun din asta ca voi face, vreau sa spun ca da, cred ca se poate, va fi foarte greu, dar una din cele doua variante trebuie sa se poata.
  • Sunt foarte convinsa ca trebuie o alianta a fortelor de dreapta, o alianta in sens de coalitie sau unificare a fortelor de dreapta.