Ascensiunea Chinei

Bill Dodson, TrendsAsia: China a fost la locul si timpul potrivit pentru a profita de excesele americanilor si europenilor

de Adrian Novac     HotNews.ro
Luni, 6 decembrie 2010, 1:39 Actualitate | Internaţional


Bill Dodson
Foto: Arhiva personala
Larry Summers, principalul consilier economic al presedintelui Obama, spunea recent ca, la sfarsitul secolului, atunci cand oamenii vor privi inapoi, nu vor vorbi despre actuala criza, ci despre ascensiunea Chinei. Cu doar cativa ani inainte insa, George Friedman, fondatorul Stratfor (CIA din umbra), sustinea ca SUA vor continua sa domine lumea inca 100 de ani, iar China, "o tara incredibil de saraca", va fi afectata de datoria imensa, de somajul ridicat, de diferentele regionale mari si de izolationismul sau istoric, care o vor impiedica sa fie "un jucator mondial". Cine are oare dreptate? Isi va continua China cresterea fulminanta sau vom asista la inceputul sfarsitului pentru "miracolul" chinezesc, decimat de lupta dintre economia de piata si sistemul politic rigid? Specialisti in probleme legate de China raspund intrebarilor HotNews.ro. Astazi, Bill Dodson, director de analize strategice pentru TrendsAsia Ltd, cu sediul in Shanghai.

Iata cele mai importante declaratii facute de Dodson pentru HotNews.ro:


* Ce inseamna China astazi?
Bill Dodson: China este o tara foarte populata, care a inceput in sfarsit sa evolueze dupa 600 de ani de insularism si degradare, pentru a profita de tehnologiile care abunda in lumea de astazi, dar si de cheltuielile fara noima ale Occidentului. Este o provocare pentru voi daca nu v-ati dat seama inca unde se afla oportunitatile in ceea ce priveste China.

* Cum a fost ascensiunea Chinei pentru SUA si restul lumii?
Bill Dodson: Nici mai buna, nici mai rea decat ascensiunea spaniolilor, a francezilor, a englezilor, a americanilor sau a sovieticilor. Si, inainte de asta, a maurilor, a otomanilor, a romanilor sau a grecilor.

* Cum vad chinezii obisnuiti aceasta crestere impresionanta? Elitele se imbogatesc rapid, oamenii simpli saracesc, coruptia pare ca este in floare in China.
Bill Dodson: Ceea ce spui tu despre China este adevarat in ziua de astazi si in cazul Americii, al Rusiei si al Marii Britanii, al majoritatii statelor africane, cu siguranta in tarile OPEC si, probabil, chiar si in situatia Romaniei (potrivit spuselor unui prieten britanic care a facut afaceri acolo in ultimii doi ani. Dupa ce a avut de-a face cu guvernul si muncitorii romani, intoarcerea la munca in China i se pare invioratoare).

* Va reusi China sa mentina acelasi ritm de crestere si in urmatoarele decenii?
Bill Dodson: In circa 15 ani, cresterea economica a Chinei va incepe sa incetineasca pentru ca majoritatea oraselor vor fi fost deja construite, de asemenea autostrazile, liniile de cale ferata si aeroporturile; marea majoritate a populatiei va fi imbatranita, 30% dintre chinezi urmand sa aiba peste 60 de ani (pana in 2050, 60% dintre chinezi vor fi peste 60 de ani).

Sistemul de asigurari sociale va incepe sa se prabuseasca, deoarece politica "un singur copil pe familie" nu a permis aparitia unui numar suficient de tineri care sa-si aduca contributia la fondul de pensii.

Chestiunea apei potabile in China, o problema deja disperata, va deveni extrem de dificila, iar rationalizarea ocazionala pe care o vedem astazi va fi parte a vietii obisnuite, de zi cu zi.

In plus, China pare ca nu va avea niciodata suficienta energie, mai ales ca, in 2025, cea mai mare parte a populatiei va fi parte a clasei de mijloc, locuind in orase, avand masini, televizioare si iPhone25

* Cum se face ca cea mai mare tara comunista care a existat vreodata a creat cea mai liberala piata din istorie?
Bill Dodson: Comunismul a murit in China in  1976, odata cu Mao Zedong. Tara era inapoiata si falimentara, fara moneda straina care sa ajute in continuare la functionarea statului. China putea fie sa urmeze drumul Coreei de Nord, fie sa urmeze drumul varului sau, Taiwan.

Astazi, forma sa de guvernamant - indiferent care-i este numele - este mult mai apropiata ca oricand de cea a vecinilor sai asiatici: state care au fost conduse decenii de-a randul de un singur partid, cu cate o pauza ocazionala.

* Se va reforma China si politic, dupa transferul de putere din 2012?
Bill Dodson: Conducerea Chinei a facut schimbari in ceea ce priveste politica sa de guvernare a societatii cu mult mai dramatice fata de Europa Occidentala, chiar si fata de America. Cu 30 de ani in urma, China era o societate totalitara; in prezent, este doar una autoritarista.

In unele privinte, oficialii guvernamentali locali sunt mai responsabili fata de oameni decat in Rusia sau chiar in Japonia. China trebuie si sunt convins ca va evolua intr-o structura guvernamentala care intr-un fel isi va gasi echilibrul puterii; cea mai eficienta cale este un sistem juridic care nu este sclav al Partidului. Daca vor sau simt ca trebuie sa voteze sau nu, va fi o chestiune ce va depinde in intregime de chinezi.

* Cum incearca China sa rezolve gravele probleme de mediu, afectat de dezvoltarea economica din ultimele decenii?
Bill Dodson: Insusi guvernul de la Beijing se concentreaza pe problemele de mediu; totusi, asa cum a fost si inca este cazul si in Occident, dezvoltarea economica pacaleste intotdeauna ecologismul. Cel putin China are o politica nationala si ofera subventii pentru a sustine eforturi majore de dezvoltare si implementare a surselor de energie alternative; nici Uniunea Europeană, nici America nu fac asta.

* De ce sunt produsele "Made in China" mai ieftine decat lucrurile realizate in SUA si in restul lumii. A distrus China sectorul de productie din America?
Bill Dodson: Un surplus de tineri născuţi după Revoluţia Culturală a furnizat forta de munca pentru fabrici, intr-un moment în care Occidentul dorea o mulţime de lucruri făcute ieftin. De asemenea, Guvernul de la Beijing a pastrat salariile scazute, pentru a mentine in priza sectorul exporturilor. Acest lucru se schimba insa chiar in acest an - unele companii au crescut salariile cu pana la 50%.

Ultimii 30 de ani ai succesului si dezvoltarii Chinei s-au datorat unor tendinte foarte speciale, care s-au intrepatruns. In urmatorii 30 de ani, China va trebui sa munceasca din greu pentru a continua acelasi nivel de crestere economica si a avea acelasi simt de sacrificiu din partea cetatenilor sai.

In ceea ce priveste SUA - dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, americanii au inceput sa cheltuie bani pe care nu-i aveau cu adevarat pe cantitati de bunuri cu care lumea nu fusese obisnuita.

China a fost la locul si timpul potrivit pentru a profita de excesele americanilor si europenilor.

 
este autorul volumului China Inside Out: 10 Irreversible Trends Re-shaping China and its Relationship with the World (John Wiley, 2010) * este directorul de analize strategice pentru TrendsAsia Ltd, cu sediul in Shanghai * redactor-sef al blogului ChinaEnergySector.com * opiniile sale apar pe ThisIsChinaBlog.com. * scrie si ofera consiliere pe chestiuni de economie si afaceri in China din 2002 * opiniile sale au fost publicate de Newsweek Magazine; The Economist; National Public Radio; China Economic Review; Shanghai Business Review; China International Business Magazine; The China Economic Quarterly * are o rubrica in publicatia Eurobiz Magazine despre sectorul energiilor regenerabile in China, iar in China Economic Review scrie despre energiile alternative din tara asiatica

 
 
Bill Dodson
Cu toate acestea, China nu a distrus sectoarele de productie din America, atata vreme cat americanii
decisesera deja ca nu se merita sa le mai sprijine. In anii '70, SUA facuse deja trecerea la o economie bazata pe servicii - in acest moment, ea se bazeaza in proportie de 70% pe servicii, nu pe productie.

Intrarea Chinei pe scena comertului nu a facut decat sa faciliteze o schimbare care se producea - mai intai in Mexic si Japonia.

In prezent insa, China este ea insasi martora aceluiasi transfer a sectoarelor de productie spre India, Vietnam si Bangladesh. In mod gradual, China devine necompetitiva in unele industrii de fabricatie, printr-un proces identic cu cel petrecut in SUA.

* Cum a raspuns America ascensiunii Chinei?
Bill Dodson: SUA au risipit fondurile care devenisera diponibile dupa ce China a eliminat dobanda de referinta la bonurile de tezaur americane, in urma programului sau extensiv de cumparare de obligatiuni.

Americanii si-au supraevaluat casele, au cumparat o multime de lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru ca erau ieftine si au creat o gramada de datorii pentru care generatiile viitoare vor fi responsabile decenii de-a randul.

Sa dai vina pe China pentru problemele economice ale SUA abia de mascheaza faptul că economia internaţională trece in prezent printr-o reechilibrare dramatică, iar America trebuie sa-si restructureze propria sa economie pentru a face faţă provocărilor viitoare.

* Cat de extinsa e astazi influenta Chinei? Intarirea capacitatilor sale militare ascunde intentii agresive?
Bill Dodson: Sfera de influenta comerciala a Chinei se extinde cu siguranta pana in Africa si in America Latina; nu e si cazul sferei sale de securitate nationala. Pozitia sa defensiva s-a extins atat de mult incat America a ajuns sa nu mai fie liderul in regiunea Oceanului Pacific. Iar odata cu dezvoltarea unei baze navale pe coasta Burmei, vapoarele chineze vor fi capabile sa navigheze in aceleasi ape ca si navele Indiei. Acest lucru a facut ca indienii si americanii sa devina nesiguri pe ei.

China nu se sfieste sa-si arate intentile agresive in imediata sa vecinatate: recenta cearta cu Japonia in legatura cu insulele
Senkaku este un exemplu; de asemenea, putem mentiona aici si continua intarire a fortelor sale de-a lungul frontierei cu Arunachal Pradesh, teritoriu aflat in litigiu, la care indienii tin foarte mult.

China nu mai apeleaza la filozofia/sloganul pe care l-a promovat in ultimii zece ani, acela al unei "ascensiuni linistite".

China nu are interese in cucerirea de teritorii straine, ci numai in pastrarea suveranitatii nationale si a independentei sale energetice.

* Cum vezi relatia dintre SUA si China in acest moment?
Bill Dodson:
Liderii Chinei vad conducerea americana ca pe una nesigura, divizata si in conflict de interese cu ea insasi: pe de o parte incurajeaza tarifele, in timp ce pe de alta parte guvernatorii SUA conduc misiuni comerciale in China, pentru companiile lor locale; discuta realizarea unor legaturi militare mai stranse, in timp ce  vand armamanet de miliarde de dolari catre vecinii din Taiwan, Japonia si Coreea de Sud; predica Chinei responsabilitatea fiscala, in timp ce America continua sa se scufunde in datorii si mai mari, fara sa creeze locuri de munca.

China se aseamana foarte mult cu adolescentul care se simte mai sigur pe el însuşi în timp ce rade de "adulţii" de varsta mijlocie, a căror putere este în scădere.

* Au chinezii capacitatea militara necesara pentru a infrunta SUA?
Bill Dodson: China nu are capacitatea militara de a se confrunta cu SUA intr-o razboi sustinut, fata in fata. Nimeni nu are capacitatea asta. Singura modalitate pentru China de a castiga este aceeasi pe care a avut-o de-a lungul istoriei: prin numarul mare de locuitori, tactici de gherilă şi uzură - infrngerea adversarului prin perseverenta si rezistenta. 

* Ce va aduce vizita presedintelui Hu Jintao la Washington, in ianuarie 2011?
Bill Dodson: Vizita nu va avea rezultate substantiale. Hu Jintao si-a lasat deja amprenta pe presedintia sa; el pregateste in prezent scena pentru transferul de putere din 2012, ceea ce inseamna ca, in ianuarie viitor, vor avea loc aceleasi dicutii legate de moneda. China - si cea mai mare parte a lumii -  il percepe pe presedintele Obama ca pe un om fara vointa, un esec, care probabil va fi inlocuit in urma scrutinului din noiembrie 2012.

* Posibila cooperare intre China, India si Rusia ar trebui sa ingrijoreze SUA si UE?
Bill Dodson: Nu. Cooperarea este un lucru pozitiv. Si cu cat exista mai multa cooperare intre aceste trei state puternice, cu atat mai bine. SUA si UE au imbratisat acest tip de schimburi.

* Vom inlocui curand "visul american" cu "visul chinezesc"? Ar trebui sa incepem sa invatam chineza?
Bill Dodson: Daca urmeaza sa faci afaceri in China, e bine sa inveti un pic de limba chineza. Romanii nu trebuie totusi sa se teama deloc ca limba lor va fi inlocuita cu chineza. De fapt, chinezii sunt cei care au implementat politici nationale care au ca obiectiv cresterea numarului de cetateni ce vorbesc limba engleza, in mor fluent.

China nu are nicio intentie sa conduca lumea, ci sa-si mentina hegemonia regionala si securitatea energetica. Pentru chinezi, lumea este o simpla sursa de materii prime si de bani lichizi. China prefera sa manance la ea acasa.Citeste
aici mai multe despre TrendsAsia Ltd.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3571 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Dodson este realistul, Friedman este patriotul (Luni, 6 decembrie 2010, 6:28)

  Eneas [anonim]

  pacat ca patriotismul lui e mai mult israelian ,decat american!Felicitari Hot News pentru interviu !
 • +2 (8 voturi)    
  da' un chinez cand intrebati? (Luni, 6 decembrie 2010, 8:51)

  bolovanul [anonim]

  fratilor, da' cand intrebati si un specialist chinez despre evolutia Chinei? chiar credeti ca nu are nimic de spus?
  • 0 (4 voturi)    
   Pai site-ul e american! (Luni, 6 decembrie 2010, 10:15)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui bolovanul

   Ce-ai vrea, sa le faca propaganda chinezilor? Sa-si faca si ei site, profesionist ca Hotnews, daca vor sa fie luati in seama in Romania.
 • +1 (1 vot)    
  China (Luni, 6 decembrie 2010, 10:06)

  Peking Duck [anonim]

  China nu va ajunge NICIODATA din urma SUA, cu atat mai mult sa o depaseasca! Comunismul ramane comunism indiferent de fata "umana" pe care o imbraca...
 • -2 (4 voturi)    
  SUA vs China (Luni, 6 decembrie 2010, 12:07)

  Invidios [anonim]

  1. China nu este condusa de politicieni americani.
  2. Stratfor este un alt instrument de discreditare si manipulare publica. Nici vorba de patriotism american sau israelit ... cu zicea cineva mai sus.
  3. China este un imperiu de 4-5 mii de ani care a stiut sa se auto-inoiasca cand a venit vremea si sa nu pice in decadenta precum altele inclusiv SUA ... viitoare dictatura de stat politienesc.
  • +2 (2 voturi)    
   ? (Luni, 6 decembrie 2010, 14:09)

   utug [anonim] i-a raspuns lui Invidios

   "Stratfor este un alt instrument de discreditare si manipulare publica " ?
   ________________

   In prezentarea cartii sale -The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century -, tradusa si in romana, dl George Friedman spune ca urmatorii 100 ani reprezinta declinul Europei si ascensiunea Americii si ... ca istoria se repeta ["This book is about the decline of European power and the rise of American power ... the Unite States is only at the very beginning of the rise of its power ... history repeats itself... " ].
   Daca se repeta sa intelegem ca va fi precum a mai fost ? ( anexat)
   The Next 100 Years: George Friedman
   http://www.youtube.com/watch?v=12eNAovkDTM
   American Imperialism (timeline) - Part 1-2
   http://www.youtube.com/watch?v=W96GLQ8bpew&feature=related
   http://www.youtube.com/watch?v=VPJB0hnUDHA&feature=related
   • +1 (1 vot)    
    ... (Luni, 6 decembrie 2010, 14:40)

    *-* [anonim] i-a raspuns lui utug

    http://www.youtube.com/watch?v=ftpqALvXjO0&feature=related

    A People's History of American Empire by Howard Zinn [American historian, Professor of Political Science at Boston University from 1964 to 1988 - ( http://en.wikipedia.org/wiki/Howard_Zinn )
    • 0 (0 voturi)    
     The Myth ... (Luni, 6 decembrie 2010, 17:10)

     utug [anonim] i-a raspuns lui *-*

     Hi, *-* !
     Nice meeting you.

     http://mitworld.mit.edu/video/258
     The Myth of American Exceptionalism - Howard Zinn
     March 14, 2005 - Running Time: 1:32:02
 • +1 (1 vot)    
  Despre ... clasic si inversat (Marţi, 7 decembrie 2010, 7:25)

  utug [anonim]

  "China ... lupta dintre economia de piata si sistemul politic rigid" ?
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Economia de piata [Economics] lasata de capul ei fara a fi controlata de sistemul politic [Politics] poate duce la ce se intampla astazi in America lui Bush - Obama. Un "sistem politic rigid" ar putea sa afecteze "economia de piata" din China dar ce se intampla astazi in America este OK ? Economia din URSS (si tarile socialiste) unde Politics subordonase Economics s-a prabusit datorita sistemul totalitar incompatibil cu democratia ... si economia. "Sistem totalitar clasic". Mai este America un stat democratic ? Sau a devenit un "sistem totalitar inversat" in care Economiocs subordoneaza Politics ? Oligarhia financiar bancara detine puterea in America. Casa Alba si Parlamentul mai este in slujba democratiei sau a oligarhiei financiar bancare ?

  It’s Not Going to Be OK
  http://www.truthdig.com/report/item/20090202_its_not_going_to_be_ok/
  Democracy Incorporated: Managed Democracy and the Specter of Inverted Totalitarianism
  http://www.amazon.com/Democracy-Incorporated-Managed-Inverted-Totalitarianism/dp/0691135665
  • 0 (0 voturi)    
   Despre ... prea si prea ... (Marţi, 7 decembrie 2010, 10:48)

   *-* [anonim] i-a raspuns lui utug

   Hi, utug !
   Take it easy. Don't worry. Suntem pe o cale buna aici in America. Mi-a spus un chinez ca in folclorul lor exista o zicere care suna cam asa; 'Cand cei bogati devin prea bogati iar cei saraci prea saraci, ceva se intampla si lucrurile se schimba'. Pearl BucK, plecata in China din Virginia de Vest cu parintii ei pe cand avea doar 3 luni, in cartea pentru care a luat premiul Nobel reproduce aceasta zicere; " things will change when the poor become too poor, and the rich become too rich.". Si Charles Lindberg, primul care a traversat Atlantic-ul nonstop cu un avion monomotor via New York-Paris in 1927, a remarcat acesta zicere; "when the rich become too rich, and the poor too poor, something happens".


   http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1938/buck-lecture.html
   http://www.charleslindbergh.com/americanfirst/speech3.asp


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by