Mai este o zi in care va puteti inregistra pentru Targul liceelor de elita din Europa din 11-12 decembrie, 10.00-16.00, Hotel Hilton, Bucuresti.

In pauzaFoto: www.integraledu.ro

Inainte de intalnirea personala cu reprezentantii liceelor de elita europene, este recomandata o minima pregatire pentru a profita cat mai mult de prezenta acestora in Bucuresti si pentru a alege programul de studiu cel mai bun pentru copilul dumneavoastra.

Este necesara o analiza atenta inainte de a alege institutiile vizate pentru depunerea dosarului de candidatura, in care va recomandam sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

Tara si limba de studiu

In primul rand, elevul impreuna cu parintii, trebuie sa faca o evaluare justa a rezultatelor scolare si a cunostintelor de limba straina, pentru a decide asupra tarilor tinta si a limbii de studiu.

Liceele de elita din Marea Britanie, de exemplu, solicita un nivel de limba engleza avansat dar exista scoli care pun la dispozitia elevilor straini programe pregatitoare pentru imbunatatirea nivelului de limba engleza.

Conditiile pentru admitere

Cele mai multe scoli si colegii, ca proces standard, impun trecerea unui examen de admitere. Acesta este sustinut, de regula, in ianuarie pentru anul scolar care incepe in septembrie.

Multe colegii insa accepta studentii internationali in urma evaluarii performantelor scolare anterioare, a unei recomandari si a unui interviu.

Asigurati-va ca ati inteles care sunt termenele limita si materiile la care trebuie sa va pregatiti pentru depunerea dosarului, interviu sau examen.

Programele si materiile de studiu

La varste fragede alegerea programelor si a materiilor de studiu nu reprezinta o sarcina dificila.

In jurul varstei de 14 si 15 ani preferintele copilului sunt insa conturate si pot fi corelate cu alegerea unui program A-level care sa se adapteze universitatii dorite si aspiratiilor in cariera.

Oricare ar fi preocuparile si pasiunile copilului, nu este greu sa gasiti materiile potrivite in ofertele liceelor.

Bugetul

Oferta liceelor din Marea Britanie, cea mai populara destinatie pentru elevii din Romania, cuprinde programe ale caror costuri variaza intre 15.000 de lire sterline si 30.000 de lire pe an.

Trebuie sa luati in considerare atat taxele scolare, dar si cheltuielile de cazare si activitati extrascolare, uniformele sau alte necesitati.

In discutia cu reprezentantii liceelor, intrebati ce anume este inclus in taxele comunicate si care sunt costurile suplimentare care pot sa apara.

Multe din scolile si colegiile din Marea Britanie, Elvetia sau Germania ofera oportunitatea acoperirii partiale sau integrale a costurilor de scolarizare prin burse de studiu.

Performantele academice

Festivitate de premiere

Festivitate de premiere

Foto: www.integraledu.ro

Desi exista clasamente ale liceelor de elita din Europa, criteriile nu sunt unitare si rezultatele ierarhiilor pot fi neconcludente pentru nevoile specifice ale copilului dumneavoastra.

In general, evaluarea se face in functie de rezultatele obtinute de elevi la sfarsitul programelor A-level, IB si GCSE si conform ratei de admitere a elevilor la universitatile de top din lume.

Provocarea este sa alegeti cea mai buna scoala pentru nevoile copilului, care sa ia in calcul mult mai multi factori.

Intrebati reprezentantii liceelor despre performantele academice.

Tineti cont si de faptul ca primele locuri sunt ocupate de scolile si colegiile care sunt si cele mai restrictive in ceea ce priveste conditiile de admitere.

Activitatile extrascolare

Liceele de top se intrec in oferte de activitati extrascolare.

Activitatile sportive si cele artistice sunt incurajate in majoritatea liceelor de elita europene. Trebuie sa luati in considerare ca este posibil ca aceste activitati sa coste in plus.

Fiecare institutie va va prezenta o lista lunga de astfel de activitati, care pot sa fie un factor determinant in motivarea copilului.

Coditiile de cazare si siguranta

Serviciile scolilor internat s-au schimbat semnificativ in ultimii 30 de ani. Conditiile de cazare sunt foarte moderne, oferind spatii generoase. Pe masura ce elevii trec in clase mai mari, au optiunea de a locui in camere individuale sau de 2 persoane.

Traind alaturi de multi alti copii, intr-un mediu multicultural, inevitabil aceasta devine o lectie valoroasa de independenta si de viata.

Parintii pot opta pentru diferite modele de supraveghere a copilului si a performantelor scolare. Este util sa aflati dinainte ce sisteme de sprijin pentru copil exista in cazul in care are nevoie de ajutor si sa va interesati despre modalitatile disponibile de monitorizare, fie ca este vorba de un tutore personal sau de asociatii ale parintilor.

Dotari si facilitati

Toate liceele de elita din Europa beneficiaza de dotari excelente.

Exista scoli si colegii cu dotari specifice pentru copiii care opteaza pentru programe de muzica sau arta.

Nu lipsesc nici alternativele de programe pentru copiii cu diferite deficiente.

Gradul de satisfatie a copilului

Este vital sa va asigurati ca sunt indeplinite conditiile pentru ca experienta copilului sa fie pozitiva, mai ales daca este prima experienta departe de casa pentru o perioada indelungata.

Majoritatea liceelor de elita au programe test, in cadrul carora copilul incearca facilitatile internatului timp de o saptamana, pentru a vedea cum se acomodeaza cu mediul si stilul de lucru. Daca aveti indoieli, puteti intotdeauna opta pentru un astfel de program.

Copilul trebuie sa aiba un cuvant de spus in alegerea scolii potrivite pentru el.

Lasati-l sa discute personal cu reprezentantii liceelor prezente la targ si sa intrebe tot ce il intereseaza.

Vizita

Dupa ce adunati toate informatiile, faceti o lista scurta a scolilor sau colegiilor dorite. Vizita personala la scolile din lista este cea mai buna solutie pentru a lua decizia finala.

Treceti apoi in revista toate avantajele fiecarei scoli si aveti mereu in vedere nevoile copilului. Pana la urma, scoala sau colegiul trebuie sa fie cea mai buna alegere pentru copil si nu exista nicio scoala care sa fie cea mai buna pentru toti copiii.

Cei care au nevoie de sprijin in acest proces pot beneficia de consultanta gratuita din partea Integral Programe Educationale, atat in timpul targului cat si dupa targ.

Cei care nu s-au inregistrat la targ o pot face accesand www.world-education.ro