Interviu HotNews.ro

Grigore Scarlatoiu, Korea Economic Institute: Coreea de Nord poseda in jur de opt bombe atomice. Scenariul extrem este un atac nuclear impotriva Coreei de Sud sau Japoniei

de Adrian Novac     HotNews.ro
Vineri, 26 noiembrie 2010, 1:14 Actualitate | Internaţional


Grigore Scarlatoiu
Foto: Arhiva personala
"Un nou conflict intre cele doua state coreene ar rezulta in prabusirea a numeroase piete de actiuni in Asia si perturbarea profunda a numeroase relatii comerciale, cu potentialul de a crea o “gripa coreeana” ce ar putea afecta profund economia mondiala", a declarat pentru HotNews.ro Grigore Scarlatoiu, directorul de relatii publice si business al Institutului Economic Coreeano-American (Korea Economic Institute, KEI) din Washington, D.C., singurul analist politic de origine romana din SUA specializat in peninsula coreeana. Potrivit lui Scarlatoiu, prin atacul de marti impotriva Sudului, "Coreea de Nord incearca din rasputeri sa creeze impresia ca este inca o forta militara redutabila, in timp ce pregateste a doua succesiune ereditara din istorie". Expertul in probleme coreene crede ca "viitorul conducator al Coreei de Nord, Kim Jong Un, trebuie sa-si creeze un curriculum vitae si sa-si stabileasca imaginea de vajnic razboinic".

Adrian Novac: De ce s-a deteriorat atat de rapid conflictul dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud? Ce a provocat schimbul de focuri de marti?
Grigore Scarlatoiu: Provocari armate nord-coreene s-au produs tot timpul de la incheierea armistitiului din 1953. Situatia actuala este extrem de grava pentru ca incidentul Yeonpyeong este primul bombardament de artilerie nord-coreean indreptat impotriva teritoriului sud-coreean dupa incheierea armistitiului.

Coreea de Nord pretinde ca motivul schimbului de tiruri de artilerie a fost exercitiul militar intreprins de fortele sud-coreene in zona, in imediata proximitate a teritoriului nord-coreean. Trupele sud-coreene care au executat exercitiul respectiv si-au indreptat tirul spre vest, si nu spre est, unde se afla coasta Coreei de Nord. In dimineata zilei respective, fortele militare nord-coreene au luat legatura telefonica prin firul direct cu fortele sud-coreene, solicitand incetarea exercitiilor respective. Aceste solicitari au facut parte dintr-un scenariu regizat cu catva timp in urma, menit sa inventeze o justificare a bombardamentului indreptat de artileria nord-coreeana impotriva teritoriului suveran al Coreei de Sud. Evident ca nimic nu justifica tirul de artilerie neprovocat, indreptat impotriva unor obiective civile de pe teritoriul altui stat suveran. Barajul de artilerie nord-coreean a rezultat in moartea a doi membri ai infanteriei marine sud-coreene si a doi muncitori civili din constructii, si in ranirea altor 15 civili si militari, impreuna cu daune provocate unui numar de 70 de case particulare din zona.

A.N. Ce vrea Coreea de Nord?
G.S.: 1. Coreea de Nord vrea sa fie recunoscuta ca stat posesor de arme nucleare, si tratata cu respectul impus de acest statut. Sub actualul regim al familiei Kim, Phenianul va continua sa ameninte pacea si securitatea Asiei de nord-est cu programul sau nuclear.

Fum deasupra insulei sud-coreene Yeonpyeong
Foto: Agerpres/EPA
In intalniri oficiale si neoficiale, reprezentanti ai regimului de la Phenian au afirmat, in repetate ocazii, ca obiectivele Coreei de Nord sunt: normalizarea relatiilor cu Statele Unite (prin stabilirea unor legatii diplomatice sau chiar de relatii diplomatice); colaborare economica cu SUA si alte state, incluzand obtinerea de investitii pentru dezvoltarea economiei nord-coreene; inlocuirea armistitiului din 1953 cu un tratat de pace; si, in ultima instanta, denuclearizarea intregii peninsula coreene.

Marea problema este ca regimul de la Phenian plaseaza denuclearizarea ca ultim obiectiv, in timp ce Statele Unite considera denuclearizarea completa, ireversibila si verificabila a Coreei de Nord ca pe o preconditie a normalizarii relatiilor cu Phenianul si a asistentei pentru dezvoltare si schimburilor economice.

O a doua mare problema este ca regimul de la Phenian vorbeste despre denuclearizarea INTREGII peninsule coreene. In Coreea de Sud sunt stationati 29,500 de militari americani, insa arme nucleare nu exista. Regimul de la Phenian sustine (eronat) ca fortele americane din Coreea de Sud au plantat mine terestre nucleare in zona demilitarizata dintre cele doua state coreene (“Demilitarized Zone,” DMZ).

In ultima instanta, disponibilitatea nucleara a fortelor americane este mobila (rachete nucleare pot fi lansate de pe submarine nucleare). A solicita denuclearizarea INTREGII peninsula coreene ca o preconditie a denuclearizarii Coreei de Nord sugereaza, implicit, solicitarea retragerii trupelor americane din Coreea de Sud si suspendarea aliantei militare dintre SUA si Coreea de Sud.

Concluzia impartasita de numerosi analisti este ca Phenianul isi va abandona programul nuclear “la sfantul asteapta.”

2. Coreea de Nord incearca din rasputeri sa creeze impresia ca este inca o forta militara redutabila, in timp ce pregateste a doua succesiune ereditara din istorie.

In a doua jumatate a anului 2008, agravarea subita a starii de sanatate a liderului nord-coreean, Kim Jong Il, a luat Phenianul prin surprindere. Intre timp, succesiunea ereditara, procesul de transmitere a puterii celui de-al treilea fiu al lui Kim Jong Il, Kim Jong Un, a fost initiat si este acum in plina desfasurare. Coreea de Nord doreste sa creeze si sa confirme impresia ca fortele sale armate sunt puternice, gata de lupta, si dedicate trup si suflet familiei conducatoare.

3. Viitorul conducator al Coreei de Nord, Kim Jong Un, trebuie sa-si creeze un curriculum vitae si sa-si stabileasca imaginea de “vajnic razboinic.” Citandu-l pe profesorul Andrei Lankov de la Universitatea Kookmin din Seul, un respectat analist specializat in peninsula coreeana, “Kim Jong Un trebuie sa demonstreze ca este o capetenie militara belicoasa, si nu un copil rasfatat, crescut in Elvetia indopandu-se cu placinte elvetiene.”

4. Crearea unui “stat puternic militar si prosper economic” (in coreeana, “Kang-sung-dae-kook”), pana in anul 2012.

 
directorul de relatii publice si business al Institutului Economic Coreeano-American (Korea Economic Institute, KEI)  in Washington, D.C. In aceasta calitate, coordoneaza prezentari si conferinte in Washington si in alte orase americane, menite sa informeze publicul american despre importanta aliantei dintre Coreea de Sud si Statele Unite si despre chestiunile economice, financiare, comerciale, de securitate nationala, politice si diplomatice de mare relevanta pentru relatiile dintre cele doua state. Este autorul unui articol lunar in publicatia KEI, Korea Insight, care adreseaza relatiile economice si de afaceri dintre cele doua state. Scarlatoiu a scris numeroase articole, in engleza si in coreeana, adresand relevanta experientei est-europene in contextul nord-coreean, in KEI Exchange si in presa coreeana. Din 2003 pana in present, el este autorul unui comentariu saptamanal in limba coreeana, transmis de Radio Asia Libera in Coreea de Nord. Pentru mai bine de sase ani, a lucrat in domeniul dezvoltarii internationale, fiind angrenat in proiecte ale Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), Bancii Mondiale si Bancii Asiatice de Dezvoltare (ADB). In ultimii opt ani, a executat evaluari anuale ale nivelului de respectare a conventiilor Organizatiei Internationale a Muncii in Coreea de Sud, pentru fonduri de investitii americane. Excelent vorbitor de engleza, coreeana si franceza, a obtinut masteratul in relatii internationale de la Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University in Boston si de la Universitatea Nationala Seul. Si-a completat studiile universitare de licenta la Facultatea de Relatii Internationale, Universitatea Seul.
 
 
Grigore Scarlatoiu
In anul 2012, Coreea de Nord va sarbatori 100 de ani de la nasterea fondatorului ei, defunctul etern presedinte Kim Ir Sen (pronuntat correct “Kim Il Sung,” de fapt, si nu “Kim Ir Sen,” pe stil rusesc), si anul in care Kim Jong Il, fiul lui Kim Ir Sen si actualul lider al Coreei de Nord, implineste 70 de ani. Pana si anul nasterii lui Kim Jong Un a fost alterat in documentele si declaratiile oficiale, pentru a sustine ca viitorul lider al Coreei de Nord implineste 30 de ani in 2012. Potrivit unor numerosi analisti, Kim Jong Un ar avea intre 25 si 27 de ani, si nu 28, cum pretinde Phenianul. Pentru a sarbatori marea ocazie, scopul declarat al Phenianului este de a crea acel “stat puternic militar si prosper economic.” Recentele provocari militare de o agresivitate deosebita sunt menite sa serveasca creerii impresiei ca Phenianul este puternic din punct de vedere militar.

5. Stabilirea controlului peste cinci insule sud-coreene, aflate la nord de linia de demarcatie terestra.

Cinci insule sud-coreene (Baengnyeong, Daecheong, Socheong, Daeyeongpyong si Soyeonpyeong) se afla la nord de paralela 38 (linia de demarcatie terestra intre cele doua state coreene). Desi cele cinci insule sunt teritoriu sud-coreean, Coreea de Nord refuza sa recunoasca oficial suveranitatea teritoriala a Coreei de Sud in zona. In ultimii zece ani, Coreea de Nord a initiat grave provocari militare in zona, incepand cu ciocniri violente intre vedete rapide ale cele doua state (in 1999, 2002 si 2009) si culminand in scufundarea corvetei sud-coreene Cheonan si recentul bombardament al insulei Yeongpyeong. Cele cinci insule sunt foarte importante strategic, fiind foarte aproape de coasta nord-coreeana, si foarte bogate in resurse piscicole.
 
A.N.: Ce credeti ca se va intampla in continuare? Vom fi martorii unei escaladari a violentelor?
G.S.: Coreea de Nord va mai declansa provocari armate in Marea Galbena, in asa-numita “Linie de Delimitare Nordica” (“Northern Limit Line,” NLL). Este foarte probabil ca aceste provocari armate sa fie declansate de capabilitatile militare asimetrice ale Coreei de Nord, mai precis: artilerie cu bataie lunga; rachete cu raza scurta de actiune; sau operatiuni ale trupelor speciale, foarte posibil operatiuni de risc extrem (sinucigase).

In anii ’90, Coreea de Nord a inteles ca nu avea resursele necesare, in special combustibil si hrana, pentru a tine pasul cu Seulul in mentinerea capabilitatilor militare conventionale la un nivel competitiv. In consecinta, Phenianul a decis sa se concentreze pe dezvoltarea capacitatilor asimetrice, mai precis: artileria cu bataie lunga; rachetele balistice; si trupele speciale. Eforturile Phenianului de a dezvolta un program nuclear se incadreaza in aceeasi incercare de a dezvolta capacitati asimetrice. Ambasadorul Charles (Jack) Pritchard, directorul Institutului Economic Coreeano-American (Korea Economic Institute, KEI) si Dr. Sig Hecker, fostul director al laboratorului nuclear de la Los Alamos, au vizitat Coreea de Nord recent. Amandurora le-a fost prezentata constructia unui reactor nuclear cu apa usoara (“Light Water Reactor,” LWR), care poate produce plutoniu pentru doua bombe nucleare pe an. Dr. Hecker a vizitat si o uzina de imbogatire a uraniului, unde a vazut in jur de 2000 de centrifuge de ultima generatie, care pot produce uranium imbogatit pentru fabricarea de arme nucleare (“highly enriched uranium,” HEU).

A.N.: Care e cel mai periculos lucru pe care il poate face Coreea de Nord? Ar putea ei folosi bomba nucleara in acest moment?
G.S.: Coreea de Nord poseda in jur de opt bombe atomice, iar scenariul extrem este un atac nuclear impotriva Coreei de Sud sau Japoniei. Un asemenea scenariu ar rezulta categoric in reaprinderea conflictului inter-coreean si angrenarea hotarata a Statelor Unite in acest conflict, in sprijinul Coreei de Sud. In cazul reizbucnirii unui conflict, fortele armate ale Republicii Coreea (Coreea de Sud) si Statelor Unite ar anihila fortele armate ale Coreei de Nord, cu exceptia unor pungi izolate de rezistenta, in aproximativ trei saptamani (bineinteles, daca China nu intra in conflict, in sprijinul Coreei de Nord). Chiar daca rezultatul inevitabil al unui asemenea conflict ar fi anihilarea regimului de la Phenian, pierderile de vieti de ambele parti ar fi catastrofice, probabil cateva milioane (populatia Coreei de Sud este de 50 de milioane, iar a Coreei de Nord de 24 de milioane).

Coreea de Nord poseda si racheta balistica cu raza medie de actiune BM25 Musudan, sau Taepodong-X, cu o raza de actiune de 4000 de kilometric. Lansata de pe platforme mobile, racheta balistica Musudan a fost vanduta Iranului, care a si testat-o. BM25 Musudan poate sa loveasca tinte in Guam, care ar fi platforma principala de lansare a operatiunilor aeriene americane in cazul reizbucnirii unui conflict in peninsula coreeana. In cazul in care Coreea de Nord este capabila sa instaleze focoase nucleare pe racheta Musudan, situatia ar deveni extrem de complicata.

A.N.: Care e pozitia Chinei? Ce rol joaca Rusia in acest conflict?
G.S.: China nu a condamnat categoric scufundarea corvetei sud-coreene “Cheonan” de o torpila lansata de
Case distruse pe insula Yeonpyeong
Foto: Reuters
un submarine nord-coreean in seara zilei de 26 martie, soldata cu moartea a 46 de marinari militari sud-coreeni. China va face probabil un apel la calm de ambele parti si nu va sustine o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU condamnand categoric agresiunea nord-coreeana.
 
Statele Unite si Coreea de Sud se vor angaja in manevre in Marea Galbena la sfarsitul acestei saptamani, cu participarea portavionului nuclear american USS George Washington. China se opune categoric prezentei unui portavion nuclear american in largul coastelor Coreei de Sud in Marea Galbena, si va evita sa admonesteze categoric Coreea de Nord si sa joace un rol responsabil ca membru permanent al Consiliului de Securitate.

Federatia Rusa are relatii bune cu Seulul si a evitat adoptarea unei pozitii tendentios favorabile Phenianului, desi Uniunea Sovietica a sustinut puternic Coreea de Nord in timpul razboiului coreean din 1950-1953. Rusia incearca sa-si recupereze autoritatea in Asia de nord-est si sa-si creeze un rol mai activ in zona. Desi nu a emis opinii oficiale aflate in disonanta cu concluziile comisiei multi-nationale care a conchis ca scufundarea corvetei Cheonan a fost produsa de o torpila nord-coreeana, Rusia a emis zvonuri ca un studiu executat de experti rusi nu ar fi ajuns la aceleasi concluzii (desi studiul respectiv nu a fost dat publicitatii).

A.N.: Vor interveni SUA in acest conflict? Sunt oficialii din Washington dispusi sa atace Coreea de Nord?
G.S.: Alianta Seul-Washington este coloana vertebrala a securitatii Coreei de Sud. Statele Unite au afirmat, in repetate randuri, ca nu vor ataca Coreea de Nord. SUA nu vor ataca Coreea de Nord, insa vor sprijini total si neconditionat Coreea de Sud in cazul reizbucnirii unui conflict armat intre cele doua state coreene.

A.N.: In cazul in care conflictul se extinde, care ar fi posibilele consecinte pentru regiune si pentru planeta?
G.S.: Coreea de Sud este o mega-putere economica, si un nou conflict intre cele doua state coreene ar rezulta in prabusirea a numeroase piete de actiuni in Asia si perturbarea profunda a numeroase relatii comerciale, cu potentialul de a crea o “gripa coreeana” ce ar putea afecta profund economia mondiala. Chiar si asfixiantele exporturi chineze sunt produse cu numeroase utilaje sud-coreene, astfel ca pana si China ar fi afectata profund de un asemenea conflict.

Angrenarea Chinei in conflict ar putea rezulta, intr-un caz extrem, in extinderea conflictului pana in Taiwan si posibila izbucnire a unui conflict de proportii biblice intre Statele Unite si China.


Afla aici mai multe despre Korea Economic Institute.

Citeste aici mai multe despre Grigore Scarlatoiu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9273 vizualizari

 • -1 (9 voturi)    
  ok (Vineri, 26 noiembrie 2010, 3:09)

  gigi [anonim]

  daca, ar vrea sa faca ceva cu adevarat, occidentul ar putea sa ERADICHEZE FIZIC acei conducatori. Alta solutie , nu vad .
  P.S. : acelasi lucru ar treui sa facem si noi!
 • -2 (12 voturi)    
  zvonaci (Vineri, 26 noiembrie 2010, 3:10)

  gopo111 [utilizator]

  ce imi plac la zvonaci astia ca isi dau si ei cu parerea pe bani multi si nu stiu cit de mult ne induc in eroare , de multe ori doar asa speculeaza si ei ca cine stie poate le iese si pe urma sa zica"aha vedeti cum e cum am spus eu"
 • -11 (21 voturi)    
  Intregul articol e profund partinitor (Vineri, 26 noiembrie 2010, 6:53)

  mrk [anonim]

  Pe cine deranjeaza efectiv Coreea de Nord ? si de ce ? ...inca un stat pe lista celor ce nu pot fi ocupate si secatuite de resurse, asta inseamna putere nucleara. asta deranjeaza.
  • +13 (17 voturi)    
   deranjeaza (Vineri, 26 noiembrie 2010, 9:01)

   nicu [anonim] i-a raspuns lui mrk

   Trebuie sa stii ca RDPK este un stat terorist. Ambitiile militare ale regimului depasesc cu mult capacitatile economice ale tarii. Dupa ce au infometat populatia si au ucis prin infometare cca 1 milion de oameni in ultimul deceniu (asta nu deranjeaza?) foamea de resurse i-au dirijat catre acele tipuri de operatiuni ilegale: trafic de droguri, trafic de armament, piraterie. Vasele lor transporta mai mereu marfuri de contrabanda, substante interzise, armament ilegal, intretinand si alte conflicte de pe glob. Regimul este in legatura cu mai multe organizatii paramilitare facand tranzactii dubioase cu acestea. Statul NK este implicat intr-o multime de activitati periculoase la adresa securitatii internationale traficand substante nucleare si componente specifice productiei de armament nuclear . Este evident ca sunt un focar de conflict permanent in zona si dupa cum spune si proverbul chiar daca-i lasi sa moara ei nu te lasa sa traiesti. Si cred eu ca cel mai mult deranjeaza suferinta enorma a milioane de oameni infometati, infricosati cu creierele spalate si sufletele mutilate. Ei sunt semenii nostri fata de a caror suferinta nu putem sta indiferenti .
   • -7 (15 voturi)    
    Oare? (Vineri, 26 noiembrie 2010, 9:57)

    adi [anonim] i-a raspuns lui nicu

    Esti prea indoctrinat de MSM, mai nicule...Lozincile capitaliste ocul celor comuniste...
    • +9 (11 voturi)    
     Logica de 3 parale (Vineri, 26 noiembrie 2010, 10:44)

     Gigi Maybachistu' Rational [anonim] i-a raspuns lui adi

     Cam aşa fac şi "eco-nazis": la orice argument, în loc să demonstreze de ce ar avea ei dreptate (sau nu), răspund "corporaţiile din Vest este ticăloase", "americanii este bandiţi" şi "automobiliştii este cocalari".
     • +2 (2 voturi)    
      Apropo de "eco-nazis"... (Vineri, 26 noiembrie 2010, 23:10)

      dorubarbu [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Rational

      Uite aici

      http://www.youtube.com/watch?v=sSTLDel-G9k&feature=player_embedded


      Aceeasi "logica" o au si trogloditii aia din conducerea nazista a spatiului ireal...numit pompos tara....sau Coreea de Nord!
    • +7 (7 voturi)    
     nu sunt indoctrinat (Vineri, 26 noiembrie 2010, 11:59)

     nicu [anonim] i-a raspuns lui adi

     Sunt doar informat, bine informat si pe cale de consecinta extrem de greu de indoctrinat. Am cunoscut bine o dictatura si-i stiu toate trucurile pentru ca sa ma mai poata cineva "sminti". Dar de fapt sunt informatii la care are oricine vrea acces. Trebuie sa stii doar sa le clasezi ca sa le poti utiliza corect. Dar vectorul asta teribil de indoctrinat cetatenii onesti de-i zici MSM cine este?
   • 0 (4 voturi)    
    de ce? ca asa zic americanii? (Vineri, 26 noiembrie 2010, 12:23)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui nicu

    e un stat comunist - militar.

    crede-ma, nu sunt singurii care fac trafic de arme, hapciurusia, haaapciusa.
  • +12 (16 voturi)    
   Lamurire (Vineri, 26 noiembrie 2010, 9:15)

   Park Jung-hee [anonim] i-a raspuns lui mrk

   Coreea de Nord deranjeaza profund Coreea de Sud, pe care o ataca sistematic si o obliga la cheltuieli militare uriase - Coreea de Sud are una din cele mai mari si mai puternice armate din lume, doar asa poate fi tinut la repect pe nebunul de la Phenian. Coreea de Nord mai deranjeaza profund si Japonia pe care o ameninta cu atacuri nucleare, vezi lansarile de rachete balistice peste teritoriul japonez. Coreea de Nord ii mai deranjeaza profund si pe proprii cetateni pe care ii obliga sa traiasca in teroare si foamete - 3 milioane de victime din 1990. Mai vrei?
  • +3 (3 voturi)    
   O dedicatie pentru tine! (Vineri, 26 noiembrie 2010, 20:34)

   Pareristul [anonim] i-a raspuns lui mrk

   http://www.youtube.com/watch?v=FJ6E3cShcVU

   Sper ca nu te-ar deranja daca ti-as cere, "profund partinitor", sa emigrezi in Coreea de Nord, nu?
  • +2 (4 voturi)    
   :))) (Vineri, 26 noiembrie 2010, 23:01)

   Doru BARBU [anonim] i-a raspuns lui mrk

   Berbecule, de SAMSUNG ai auzit? Dar de Hyundai? De Kia MOTORS? Ti-a trecut pe la urechi numele concernului DAEWOO? Dar LG? Afla ca sunt TOATE companii sud-coreene!!!
   N-am auzit de NICI O COMPANIE NORD-COREEANA care sa aiba forta si renumele companiilor de mai sus!
   Neuronul tau singuratic...si-a pus intrebarea asta?
   Nu cred...
  • +2 (4 voturi)    
   Mars la culcare ! (Sâmbătă, 27 noiembrie 2010, 0:46)

   vladut [anonim] i-a raspuns lui mrk

   Pe mine ma deranjeaza ca nu te duci pe libertatea sa discuti acolo parerile paranoice. Auzi tu, secatuire de resurse, pai ce vrei sa vanda tarile sarace, portavioane? ce pot vinde milioanele de romani din mediul rural, calculatoare sau elicoptere? si tine cont ca exista populatii si mai inapoiate decat la noi. Corea de Nord nu deranjeaza deranjeaza clanul mafiot care calareste poporul nordcorean. Te rog frumos cand va cadea regimul sa citesti atent ce mizerii ies la iveala si sa vii sa-ti ceri scuze pt. bazaconiile pe care le pui pe forumuri.
 • +12 (14 voturi)    
  Coreea (Vineri, 26 noiembrie 2010, 7:30)

  Dan [anonim]

  Bravo! Unul dintre cele mai bune materiale despre Coreea de Nord pe care le-am citit! Ce diferenta fata de analistii de la noi, care se pricep la toate si la nimic!
 • +4 (6 voturi)    
  Kim (Vineri, 26 noiembrie 2010, 7:49)

  Kim [anonim]

  Oare "expertii" nostri pe Asia din MAE stiu vreunul coreeana??? Inteleg macar vag ce se intampla in zona aia??? Specialistii nostri vad ca sunt in strainatate, apreciati cum se cuvine, in timp ce in tara au ramas habarnistii. Felicitari, Domnule Scarlatoiu!
  • 0 (0 voturi)    
   Romania nu va promova niciodata valorile (Duminică, 28 noiembrie 2010, 13:50)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Kim

   Trebuie sa stii ca sunt experti din tara asta, dar sunt marginalizati. Doar in strainatate sunt apreciati. Asta e Romania, din pacate.
 • -8 (14 voturi)    
  wow (Vineri, 26 noiembrie 2010, 8:33)

  Razvan_cluj [anonim]

  cica, SUA nu vor ataca Corea de N, dar vor sprijini total Corea de S in caz ca vor ataca ei.
  Frumos frumos, cred ca sunt oameni cinstiti astia din SUA.
  felicitari domnule Scarlatoiu ca ati ajuns acolo unde sunteti, v-as trimite un biscuite dar nu va stiu adresa

  pentru restul cititorilor, va rog sa va interesati despre cat de neadevarat a fost redata scufundarea vasului Corean de S din martie, si va puteti face o parere despre incidentele curente, despre care multa lume din presa nu precizeaza detalii
  • -6 (10 voturi)    
   Adevarat (Vineri, 26 noiembrie 2010, 10:17)

   Frank [anonim] i-a raspuns lui Razvan_cluj

   Sunt multe rapoarte care arata ca in zona in care s-a scufundat vasul sud coreean nivelul marii nu permite manevrarea unui submarin. Cel mai probabil nava a lovit o mina.
   Intrebarea este ce cauta nava acolo.
   Poate se cauta un nou Pearl Harbor sau 9/11 care sa "justifice" o interventie a SUA in zona. Americanii au o experienta bogata in a genera conflicte.
  • -2 (6 voturi)    
   intre timp lucrurile (Vineri, 26 noiembrie 2010, 13:34)

   cu susu-n jos [anonim] i-a raspuns lui Razvan_cluj

   au evoluat: Luceafarul Republicanilor, cu aspiratii de aspirator la Casa Alba (gen feminin - mare plus!) a declarat miercuri la radio ca SUA trebuie sa vina in sprijinul aliatilor nord-coreeni fata de asemena provocatii. La obiectiunea moderatorului cum ca Coreea de Nord ... a declarat ca trebuie sprijinita bineinteles Coreea de Sud.
   Dupa 2012 vom avea deci bal, indiferent de cine scufunda sau trage.
  • +2 (4 voturi)    
   esti veriga lipsa :) (Sâmbătă, 27 noiembrie 2010, 4:18)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_cluj

   asa e, ai perfecta dreptate, banuiesc ca tu ai fost de fata cand a fost scufundat vasul sud-coreean;

   oricum... iti multumim pentru ca existi, dupa "profunzimea" gandirii e clar ca esti veriga lipsa intre maimute si noi, oamenii; ar trebui sa ai un loc de cinste asigurat intr-un muzeu, sau macar la zoo :)
 • +1 (5 voturi)    
  e groasa! (Vineri, 26 noiembrie 2010, 8:48)

  mannix [anonim]

  Finalul articolului e infiorator.Daca stai bine sa te gandesti,razboiul dintre SUA si China (de cel economic vorbesc) e in toi.O sa fie jale,baieti,daca astia doi se iau la bataie la propriu.Nu trebuie sa ai cine stie ce imaginatie ca sa vezi ca cele doua Corei (nu stiu daca am scris bine) sunt puse in fata .
  • 0 (2 voturi)    
   DACA... (Sâmbătă, 27 noiembrie 2010, 12:32)

   STAN PATITU [anonim] i-a raspuns lui mannix

   Daca ai sta bine sa te gindesti ai constata ca daca SUA intrerupe importurile din China, chinezii pot sa stinga lumina. Intre SUA si China nu este nici un razboi economic. Din contra, au relatii economice extraordinar de strinse. Toti banii Chinei sunt in dolari. Daca se intrerup relatiile, China nu mai are nimic, doar hirtii verzi. Este o aberatie. Problema Coreei de Nord este ca are 24 milioane de oameni care trebuie hraniti. Daca nu ar fi asa inapoiata si cu atit de multa populatie nenorocita guvernul cadea de mult. Nu doreste sa-i tina in brate nici China si nici Coreea de Sud, desi si ei si intraga lume bogata le da de mincare la nenoriciti. Toata lumea doreste sa pastreze situatia de fapt pentru ca nu vor sa se trezeasca cu cohorte de emigranti infometati.
   Probleme reale, desi se tine batista pe tambal, sunt intre China si Rusia. China nu are ce dori de la SUA decat pace, dar de la Rusia vrea si este incredintata ca i se cuvine, SIBERIA ... SI PINA LA URMA VA LOVI. De aceea locul Rusiei este in NATO. Nu are cum rezolva altfel situatia pentru ca decalajul dintre China si Rusia se adinceste mereu.
 • -8 (16 voturi)    
  De ce Nord-ul e baiatul rau (Vineri, 26 noiembrie 2010, 9:06)

  ion [anonim]

  ..... in majoritatea articolelor. Adica aia din Sud cand faceau exercitii militare la granita, cu focuri de artilerie, erau sfintisori ??
  In 2004 la alegeri (pt cei care mai tin minte), in disputa electorala televizata, lu' Base i s-a pus o intrebare pe aceiasi tema: Ce faci nene daca un general face trecerea in revista a trupelor la granita?? Raspunsul matelotului a fost clar: Il dau afara nene .. sa nu creada vecinii ca instigam la vreun conflict!
  • -3 (11 voturi)    
   Raspuns (Vineri, 26 noiembrie 2010, 10:22)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui ion

   Pentru ca Romania a aderat total la valorile SUA si deci Romania trebuie "bombardata" cu stiri care sustin o singura parte. La fel se intampla in cealalta jumatate de lume care nu ii considera pe americani demni de urmat.

   Romanii, inainte sa se pozitioneze in tabere ar trebui sa constientizeze ca de orice parte ar fi, duc razboiul (mediatic sau de alta natura) altora.

   Am dus si ducem razboi pt SUA si nu am primit nimic din ce ni s-a promis un Irak. Dar poate asta si merita cei mici, care nu sunt in stare sa stea in picioare singuri.
   • -3 (5 voturi)    
    Multumesc pt raspuns nano2k (Vineri, 26 noiembrie 2010, 10:34)

    ion [anonim] i-a raspuns lui nano2k

    ... imi recunosc greseala ...
    • -2 (4 voturi)    
     Ce greseala? (Vineri, 26 noiembrie 2010, 16:27)

     nano2k [utilizator] i-a raspuns lui ion

     Nu vad ca ai fi facut vreo greseala.
     E normal sa ne punem intrebari si sa nu credem numai ceea ce ni se spune in presa sau de catre conducatorii iubiti sau nu.
     • 0 (4 voturi)    
      e normal doar cand esti in stare sa gandesti (Sâmbătă, 27 noiembrie 2010, 4:32)

      gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

      e normal sa fie si postaci ca voi, desigur, la fel cum e normal sa vezi caini latrand la luna, sau maimute aruncand unele in altele cu ce le cade in mana

      ceea ce nu esti in stare sa vezi, e ca normalul asta e util doar cand ai oarecare facultati intelectuale mai ridicate, cand esti capabil sa si gandesti, sa prezinti argumente serioase si dovezi; ori voi nu va incadrati pe aici

      ion, daca ar avea un minim de inteligenta, s-ar fi putut obosi sa verifice urmatoarele:
      - de cate ori soldatii sud-coreni au recurs la atacuri directe ale omologilor lor din nord si vice-versa (aici nord coreni sunt campioni absoluti)
      - de cate ori sud-coreeni si-au amenintat vecinii cu invazie, distrugere, etc ...si de cate ori au facut cei din nord acelasi lucru (aici nord coreeni sunt iarasi campioni absoluti)

      - sud-coreeni desfasoara excercitii militare, corect, dar aia din nord isi construiesc bombe atomice, le testeaza nu foarte departe de granita, lanseaza rachete ce survoleaza capitala celor din sud, desfasoara exercitii militare in secret (ale alora din sud sunt anuntat din timp) ... si mai de fiecare data cate un proiectil, o racheta sau rafale de arme automate, ii nimeresc pe vecinii din sud (total accidental desigur)
   • -2 (2 voturi)    
    La culcare (Sâmbătă, 27 noiembrie 2010, 0:53)

    Dorin [anonim] i-a raspuns lui nano2k

    Nu ti s-a promis nimic tie, ma ! oameni ca tine nu sunt in stare sa duca nimic, in nici un caz americanii nu ti-ar incredinta nici sa maturi si sa tai iarba. Auzi tu, deja vrea sa vada postasi americani impartind chite de bani la toti vecinii care sparg samanta in fata blocului. Daca esti fricos sa te faci brutar, nu ti-a cerut nimeni sa lupti.
 • -2 (8 voturi)    
  ... (Vineri, 26 noiembrie 2010, 9:31)

  Marcu [anonim]

  Dle. Scarlatoiu, daca un vecin cu care dumneavoastra nu va intelegeti prea bine vine la usa/gardul dumneavoastra si incepe sa traga cu pistolul in sus, o luati ca pe o provocare sau nu?
  • 0 (4 voturi)    
   prostii (Sâmbătă, 27 noiembrie 2010, 4:38)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Marcu

   Daca vecinul face asta dupa ce tu i-ai impuscat copiii,cine-i de vina ?

   Coreea de Nord a scufundat un vas Sud-Coreean, a atacat fara provocare o insula pe care erau si multi civili, a fost ceea care a inceput cu testele nucleare in insula si a lansat rachete peste Seoul. Reactia celor din sud la astfel de provocari poate fi categorisita pe undeva intre anemica si diplomatica, de fiecare data. Dar pe postacii ca tine nu-i duce capul sa vada the big picture.
 • +3 (5 voturi)    
  aspecte (Vineri, 26 noiembrie 2010, 9:45)

  Jan Gionescu [anonim]

  Daca ar fi un conflict, chiar neatomic, China, creatorul si sponsorul Coreei Nord, va iesi cea mai castigata.
  1. Va fi devastata Coreea Sud, adversar economic redutabil (mii de tunuri grele si rachete nordcoreene sunt puse gata de tir cu azimutul pe zona Seul, unde sunt vreo 15 mil. de oameni). Si probabil va fi lovita si Japonia (aliat american).
  2. China ar putea iesi la rampa ca "pacificator", invadand Coreea Nord in 24 ore si anexand o mare bucata din teritoriul ei (care e de mult timp in disputa, vezi Google).
 • -4 (8 voturi)    
  Macar ei au tupeul sa faca ceva (Vineri, 26 noiembrie 2010, 10:19)

  un nimeni [anonim]

  S-a intrebat cineva daca nu au fost ei cei provocati?
  S-au la noi romanii orice vine din vest este luat ca atare.
 • +7 (11 voturi)    
  Anti-americanism (Vineri, 26 noiembrie 2010, 10:46)

  Simona [anonim]

  Urmaresc de ceva vreme nu doar articolele de pe HN, ci si comentariile materialelor. Am observat nu de putine ori anti-americanismul violent al multora dintre cititori, fara insa ca el sa fie sustinut cu informatii si fapte. Cele mai multe dintre comentariile anti-SUA pleaca, invariabil, de la fantoma Satanei americane, care nu face decat rau in lume. E si cazul articolului de fata: SUA sunt rele, Coreea de Nord e partea buna. Probabil, pe timpul lui Ceausescu, multi din Vest vorbeau cat de bun e Carmaciul si cat de rai sunt cei ca Reagan, Bush sr. etc. care vroiau sa ne scape de ciuma comunista... Bravo, domnule Grigore Scarlatoiu!
 • -5 (7 voturi)    
  8 bombe nucleare? de unde le scoate? (Vineri, 26 noiembrie 2010, 11:24)

  saab [anonim]

  De unde ai scos-o, nene? Coreea de Nord poseda in jur de opt bombe atomice? le-ai vazut tu cu ochii tai?

  Nivelul de dezvoltare tehnologica pentru Coreea de Nord este extrem de scazut, in ciuda faptului ca le place sa faca propaganda si sa se dea mai smecheri decat sunt in realitate.
  Tu crezi ca o arma nucleara se face asa simplu, la strung si cu tabla galvanizata? fara un sprijin tehnologic serios din afara, Coreea nu poate dezvolta nimic nuclear.
  Aaa, da, a facut un test controversat in 2009 despre care nu se stie sigur daca a fost nuclear sau nu. Poate doar o "fasaiala". In cel mai bun caz posibil Coreea de N detine o singura bomba primitiva, probabil ceva asemanator cu ce au facut americanii in al doilea razboi mondial.
  Comnistii astia mai poseda si niste rable de rachete, urmase ale vechilor Scuduri sovietice. Ati vazut tehnica militara a lui Saddam cum s-a prabusit la prima lovitura serioasa.
  Haide sa lasam povestile de groaza cu "armele de distrugere in masa" care pe urma sunt de negasit. Sigur, lor le place sa se laude si sa para tari pentru poporul lor, insa nu trebuie amestecata propaganda cu realitatea.
  • +3 (5 voturi)    
   Poti fi sigur de asta! (Vineri, 26 noiembrie 2010, 13:23)

   gunpower [anonim] i-a raspuns lui saab

   Primul test nuclear a fost in octombrie 2006 nu in 2009! De atunci pana astazi nu ar fi de mirare sa fi dezvoltat un miniarsenal letal. Ca rezultat al testului din 9 octombrie 2006 seismografele sensibile de pretutindeni au inregistrat un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter. A fost singurul cutremur inregistrat pentru zona Coreea de Nord pana astazi. Este echivalentul energiei degajate de o bomba atomica mica spre medie. Prin comparatie, bomba atomica de la Nagasaki ar fi generat energia unui cu cutremur cu o magnitudine in jurul valorii de 5 grade pe scara Richter.
   Cine nu crede, poate verifica pe pagina Centrului Euro-Mediteranean de Cercetare in Seismologie. O simpla cautare pe NORTH KOREA!
   http://www.emsc-csem.org/Earthquake/index.php?filter=yes
   http://ro.wikipedia.org/wiki/Listă_de_țări_cu_arme_nucleare
   • -1 (3 voturi)    
    nu e nici o dovada sigura (Vineri, 26 noiembrie 2010, 14:21)

    saab [anonim] i-a raspuns lui gunpower

    1. Coreea de N a facut doua teste, dar cel putin cu primul nu e deloc sigur ca a fost nuclear. Undele seismice pot sa provina la fel de bine si de la explosive conventionale.
    Sunt destui care se indoiesc de testele coreene: "An official in France's Atomic Energy Commission reported that they estimated the blast was "about or less than a kiloton" and expressed uncertainty about whether or not the blast was actually nuclear."
    http://en.wikipedia.org/wiki/2006_North_Korean_nuclear_test#Yield_estimates_and_authenticity

    2. Chiar daca a fost facut un test nuclear real in 2009, asta nu insemna ca a reusit. Se poate sa fi fost ca rezultat o detonare prematura "fizzle". In acest caz, savantii lor mai au mult de lucrat pana sa faca o bomba operationala.
    Nici macar radioactivitate n-a fost decetatata:
    http://en.wikipedia.org/wiki/2009_North_Korean_nuclear_test#Lack_of_radionuclide_confirmation
    3. Totul e deocamdata speculatie, nimeni nu are probe solide iar minciunile propagandistice ale kim ir sen-ilor trebuie privine cu multa rezerva. Ei vor sa para "putere nucleara", ca sa fie bagati in seama.

    Afirmatia conform careia "Coreea de Nord poseda in jur de opt bombe atomice" este pur speculativa si nefondata pe dovezi concrete. E la fel cu "Irakul are areme de sitrugere in masa".
    Repet, in cel mai "fericit" caz, poate au facut o bomba mica si primitiva, desing 1945, care e greu de folosit vreodata.
 • -5 (7 voturi)    
  Manevre militare (Vineri, 26 noiembrie 2010, 11:34)

  valisa [utilizator]

  Ce cauta americanii sa faca manevre militare la granita cu Coreea de Nord? Acolo a fost clar o provocare pusa la cale de americani. Si mai terminati cu spalatul creierelor !. Aproape nu exista tara care sa nu aiba bombite nucleare. Iar americanii sa isi tina gura. Au deja pe constiinta milioanele de japonezi pe care i-au ucis aruncand bomba atomica.

  Nu a fost de ajuns ce s-a intamplat. La sfarsitul acestei saptamani vor repeta aceste manevre. Americanii o cauta cu lumanarea.
 • -2 (6 voturi)    
  aspecte (Vineri, 26 noiembrie 2010, 12:00)

  Jan Gionescu [anonim]

  Asa cum in realitate unica tara pt. care Iran este un pericol este Israel, tot asa unica tara pt. care Coreea Nord e pericol este Japonia. Unde intamplator de 65 de ani se afla cea mai mare baza aeronavala americana din Lume, Okinawa.
 • 0 (0 voturi)    
  Coreea de nord (Vineri, 26 noiembrie 2010, 13:38)

  Ioana [anonim]

  Probabil ca adevarul este undeva la mijloc... cum a fost si in Irak sau in Kosovo - exista un dictator, dar si "democratii" vor sa fure cat pot. Apropo, uite niste articole misto de la un tip care a fost in coreea de nord:
  http://imperatortravel.blogspot.com/search/label/Coreea%20de%20Nord
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 26 noiembrie 2010, 13:47)

  [anonim]

  • -4 (4 voturi)    
   Cum ar arăta... (Vineri, 26 noiembrie 2010, 20:55)

   Gica [anonim] i-a raspuns lui

   Este greu de spus cum poate să apară o astfel de lume. Pentru uşurinţă ar trebui de raportat la ceva. Adică: "cum ar arăta o astfel de lume.... Mai bună sau mai proastă decât o lume sub controlul lui Băsescu?"
 • 0 (0 voturi)    
  doar atat de putinn despre conflict? (Sâmbătă, 27 noiembrie 2010, 3:28)

  George [anonim]

  nu inteleg de ce tre sa caut stiri despre conflict atat de in josul paginii. Ar trebui sa fie stirea pe prima pagina cel putin la rubrica international. Asa cum e acum da de inteles ca nu e de mare importanta ce se intampla acolo
 • 0 (0 voturi)    
  super (Luni, 29 noiembrie 2010, 11:41)

  atia [anonim]

  un articol excelent


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by