Amenintarile UDMR de a-l demite pe Mircea Geoana de la sefia Senatului au sanse mici de a deveni realitate cel putin in actuala sesiune. Udemeristii preseaza in continuare, mizand pe faptul ca inlocuirea lui Geoana din fruntea Senatului ar putea avea sanse mari in viitoarea sesiune parlamentara cand, potrivit Regulamentului intern, se poate alege si o noua conducere a Camerei Superioare. Reprezentantii Coalitiei se mai bazeaza pe faptul ca UNPR va obtine un loc in Biroul Permanent al Senatului, schimband raportul de forte si, implict, preluarea puterii de decizie.

Dupa ce PSD si PNL au modificat radical Legea Educatiei, inclusiv amendamentele care prevedeau predarea geografiei si istoriei in limba materna, UDMR a iesit la contraatac impotriva lui Mircea Geoana, amenintandu-l cu suspendarea. Pe motiv ca dezbaterile din comisia de invatamant au fost impotriva regulamentului, UDMR a cerut retrimiterea legii la comisia de specialitate, Geoana fiind nevoit sa accepte solicitarea.

In schimb, comisia a votat iarasi varianta Legii Educatiei, fapt care i-a scos din minti pe reprezentantii UDMR. Conform unor surse parlamentare, in cazul in care Legea Educatiei este adoptata de Senat in varianta amendata de Opozitie, udemeristii sunt decisi sa initieze in sesiunea din februarie procedura de demitere a lui Mircea Geoana din functie.

De altfel, presedintele UDMR, Marko Bela a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca daca Legea Educatiei nu este adoptata in varianta Guvernului, UDMR nu exclude posibilitatea initierii unor discutii, in cadrul coalitiei de guvernare, pe marginea demiterii lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului.

"Ca presedinte de Senat nu avea voie sa inceapa sa militeze pentru o anumita modalitate si pentru un anumit continut al Legii educatiei. (...) Daca domnul Geoana insista asupra legalitatii si corectitudinii procedurii pe care a ales-o domnia-sa atunci, ca raspuns sau ca replica, trebuie sa aratam ca am putea sa procedam astfel si in ceea ce priveste convocarea plenului Senatului si, eventual, niste decizii importante, inclusiv cu un impact major asupra presedintelui Senatului", a avertizat Marko.

Planul de demitere a lui Geoana pe care reprezentantii Coalitiei vor sa-l puna in aplicare mizeaza pe o decizie a Curtii Constitutionale prin care parlamentarii UNPR au dreptul constitutional sa fie reprezentati in structurile Parlamentului. Practic, decizia CCR permite independentilor sa obtina functii in Biroul Permanent in functie de numarul de mandate pe care il detin, fapt care va duce la schimbarea raportului de forte intre Putere si Opozitie.

UNPR poate schimba raportul de forte la Senat

In momentul de fata, in Biroul Permanent al Senatului PSD si PNL au majoritate decizionala (sapte membri) in timp de Puterea este in minoritate (sase membrii). Daca se aplica decizia CCR, UNPR ar avea drepul la doi membri in Birou iar prin numirea acestuia Puterea obtine majoritatea decizionala.

Conform Regulamentului Senatului, la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare se aleg noi membri in Biroul Permanent. O cerere de revocare din functie a presedintelui Camerei Superioare se poate face la solicitarea grupului sau prin intermediul Biroului Permanent, sub forma de solicitare din partea parlamentarilor.

Biroul Permanent analizeaza cererea de revocare si o pune pe ordinea de zi a sedintei de plen. Daca reprezentantii Puterii vor obtine majoritatea in Biroul Permanent, cererea de revocare are sanse sa fie pusa pe ordinea de zi si apoi sa treaca si la vot in plen.

La inceputul lunii martie, PDL si grupul independentilor au incercat sa-l debarce pe Mircea Geoana din functie, dupa ce acesta a refuzat sa supuna la vot cererea senatorilor independenti de a-si mentine locurile in comisiile legislativului. PDL a renuntat atunci la demers pentru ca nu aveau majoritate in Biroul Permanent iar cererea nu avea sanse sa ajunga in plen spre a fi dezbatuta.

Totodata, sursele citate sustin ca reprezentantii Coalitiei mizeaza si pe relatia proasta pe care Mircea Geoana o are cu actuala conducere PSD si pe dorinta lui Victor Ponta de a-l pune in fruntea Senatului pe socrul sau Ilie Sarbu. Printr-o negociere PSD-PDL-UDMR, Mircea Geoana ar putea fi usor inlocuit din fotoliul de presedinte al Senatului. Grupul PSD are dreptul la o noua nominalizare pentru functia de presedinte, iar daca social democratii se inteleg cu reprezentantii Coalitiei pot face schimbarea la inceputul sesiunii din februarie.