Presedintele Traian Basescu si PDL doresc sa limiteze atributiile judecatorilor Curtii Constitutionale sau sa le transfere Curtii Supreme, insa restrangerea dreptului de a se pronunta pe legislatia fiscala, de exemplu, dupa model maghiar, pare imposibila. In Romania, atributiile Curtii sunt prevazute in Constitutie. Limitarea lor se poate face doar prin revizuirea legii fundamentale. Nu doar puterea, ci si opozitia critica tot mai vehement Curtea. PSD si PNL vorbesc despre dictatura constitutionala si propun un nou sistem de control. Dar tot ei spun ca modificarea Constitutiei are sanse minime in aceasta legislatura, fiind nevoie de o majoritate de 2/3. Apoi, mai exista un obstacol fundamental: orice initiativa de revizurie a Constitutiei trebuie sa treaca mai intai chiar de filtrul Curtii Constitutionale.

Traian Basescu si Curtea ConstitutionalaFoto: Hotnews

Curtea Constitutionala a atins, in aceste zile, performanta de a exaspera intreaga clasa politica, de la stanga la dreapta. Parlamentari de la PDL si PNL cred ca atributiile Curtii Constitutionale trebuie transferate la Curtea Suprema, in timp ce PSD vorbeste despre modificarea sistemului de numire a judecatorilor, astfel incat insitutia sa fie depolitizata.

  • Consilierul prezidential, Catalin Avramescu, a declarat pentru HotNews.ro ca, din punctul sau de vedere, "trebuie sa luam in calcul, in cadrul unei reforme, candva, trecerea la alt sistem democratic de control in ce priveste constitutionalitatea legilor. In Romania, asta ar insemna un sistem de control rezervat Curtii Supreme, care sa se pronunte pe cazuri si in cazuri precise".
  • Deputatul PDL, Mihai Boldea, a declarat pentru HotNews.ro, ca "in momentul de fata, Curtea Constitutionala este un organism care nu-si mai indeplineste atributiile de control" si ca "limiteaza dreptul Parlamentului de a legifera, desi nu are aributii in politica economica sau fiscala", exemplificand cu deciziile pronuntate in cazul legii pensiilor, legii educatiei sau legii referitoare la despagubirile acordate fostilor detinuti politici. Boldea sustine ca institutia trebuie depolitizata si ca"atributiile sale trebuie sa fie preluate de plenul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie."
  • Senatorul PSD, Toni Grebla, a declarat pentru HotNews.ro ca "toata lumea e nemultumita, in functie de solutii" si ca "trebuie gandit un nou sistem de control al constitutionalitatii". O solutie ar fi, in opinia sa, modificarea sistemului de numire la Curte: viitorii judecatori sa provina in mod obligatoriu din randul magistratilor cu vechime de minim 15 ani si sa fie alesi de catre sistemul judiciar, nu propusi de politicieni ca acum.

Miercuri, 17 noiembrie, dupa ce Curtea Constitutionala a validat formarea grupului independentilor in Parlament, desi partidul lui Gabriel Oprea n-a participat la alegerile din 2008, a venit randul PSD si PNL sa-i critice pe judecatorii in robe visinii. Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, citat de Agerpres, ca decizia Curtii desfiinteaza ideea de opozitie si legifereaza traseismul politic.

In acest context, deputatul PNL, Ciprian Dobre, a propus ca atributiile Curtii Constitutionale sa fie transferate Curtii Supreme: "Cata vreme proiectele de legi, hotararile Parlamentului nu se vor transfera de la controlul de constitutionalitate catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, cred ca nu vom reusi sa aparam democratia. In opinia mea, constitutionalitatea trebuie verificata de catre judecatorul de cariera independent si inamovibil. Judecatorul de la Curtea Constitutionala nu e nici independent, nici inamovibil si nu e nici judecator de cariera. El e un judecator de conjunctura care apuca aceste prerogative in urma unor decizii politice in birourile politice ale partidelor."

Presedintele Traian Basescu a calificat, joi, 11 noiembrie, Curtea Constitutionala drept o "institutie penibila", dupa decizia in cazul legii educatiei, pe motiv ca ar fi pus in pericol respectarea acordului cu FMI. Seful statului s-a aratat nemultumit ca judecatorii Curtii "au interferat masiv politica economica a Guvernului".

Metoda Orban, imposibil de aplicat la Bucuresti

Si premierul maghiar, Victor Orban, s-a suparat pe Curtea Constitutionala, din cauza ca i-a anulat o serie de masuri anticriza, cum ar fi suprataxarea compensatiilor financiare si a bonusurilor care depasesc 10.000 de euro. Numai ca, spre deosebire de Romania, atributiile Curtii Constitutionale ungare sunt prevazute intr-o lege organica, nu in Constitutie. Astfel, premierului Orban i-a fost usor sa schimbe, acum doua zile, sa modifice pur si simplu legea in Parlament, unde partidul sau, FIDESZ, are majoritate zdrobitoare, controland doua treimi. Detalii aici

In schimb, in Romania, atributiile Curtii Consitutionale nu pot fi modificate prin lege, cum s-a intamplat in Ungaria, in sensul limitarii lor, ci numai prin revizuirea legii fundamentale. La articolul 146 sunt enumerate aceste atributii. La primul alineat se prevede, suplimentar, ca judecatorii Curtii se pronunta, din oficiu, "asupra initiativelor de revizuire a Constitutiei". Tocmai aceasta prevedere ar putea bloca, odata in plus, orice tentativa de diminuare a puterilor Curtii, este de parare directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru: "Trebuie facuta cu mare gingasie, sa nu lezezi Curtea. Daca pornesti un proces de revizuire a constitutiei care tinteste Curtea, el nu va trece. Pot schimba oricand regula: A, vreti sa ne dati in cap? Nici o problema, numai ca va trebuie 50% prezenta la referendum".

Puterile Curtii pot fi suplimentate usor, dar sunt imposibil de taiat

Asadar, puterile Curtii nu pot fi limitate prin lege organica, insa ele pot fi suplimentate, cum s-a intamplat recent. Printr-o modificare adusa legii de functionare, propusa de PSD, Curtea se poate pronunta, mai nou, si asupra hotararilor emise de Parlament, nu doar asupra ordonantelor si proiectelor de legi. Mecanismul sporirii puterilor Curtii a fost prevazut printr-o modificare a Constitutiei, in 2003, in timpul Guvernarii Nastase.

Raportul Comisiei prezidentiale pe tema revizuirii Constitutiei constata, la pagina 67: "Cu ocazia revizuirii din 2003 s-a introdus mentiunea potrivit careia Curtea indeplineste orice alte atributii daca sunt specificate prin lege organica (art. 146, lit. l). Comisia considera ca este justificata renuntarea la aceasta prevedere: legea nu poate sa adauge la Constitutie, ci doar sa detalieze unele dintre atributiile Curtii Constitutionale". Vezi intreg Raportul aici si solutiile propuse de comisia prezidentiala in ce priveste remodelarea Curtii Constitutionale la pag 63 - 66.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul lunii septembrie, la TVR 1, ca va transmite in aceasta toamna Parlamentului proiectul de modificare a Constitutiei, care a fost elaborat de Guvern. Proiectul, care vizeaza in primul rand aplicarea rezultatelor referendumului din 2009, adica trecerea la Parlament unicameral, prevede si alte mici imbunatatiri la Constitutie. Nu este clar deocamdata cat de extinse vor fi modificarile la capitolul privind rolul si atributiile Curtii Constitutionale.

Majoritatea parlamentarilor se declara de acord ca, in lipsa unui acord intre PSD, PNL si PDL asupra modificarilor la legea fundamentala, sansele unei revizuri a Constitutiei in actuala legislatura sunt practic nule. Comisia constitutionala infiintata in Parlament la inceputul lui 2010 nu s-a intrunit niciodata pentru a discuta o eventuala revizuire. In concluzie, toti declara ca isi doresc o noua Curte Constitutionala, cu atributii limitate sau transferate Curtii Supreme, dar cu totii sunt de acord ca acest lucru nu se poate intampla prea curand.