"Sunt foarte curios azi PD, ce fel de vot solicita. Tare mi-e ca Partidul Democrat ar prefera un vot de lista. Bineinteles, in comunicarea publica vor spune ca vor uninominal, dar va spun eu, vor vot pe lista. PNL are punct de vedere public in care spune textual: doua tururi, primar, presedinte CJ, senatori si deputati", a declarat Eduard Hellvig, unul dintre apropiatii liderului PNL, Crin Antonescu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. Liberalii au adoptat, vineri, la Brasov, la Congresul Ligii Alesilor Locali ai PNL, o rezolutie prin care propun introducerea votului uninominal in doua tururi pentru alegerea senatorilor si deputatilor, primarilor si presedintilor de Consilii Judetene.

Eduard Hellvig in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Asculta integral interviul cu Eduard Hellvig

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Eduard Hellvig la Discutia de Luni:

  • E foarte greu ca om politic sa-l urmaresti pe Victor Ponta. Azi spune intr-un fel, maine in alt fel, si totusi politica inseamna predictibilitate. In momentul in care ai un partener, trebuie sa stii cine este partenerul tau si sa fie predictibil.
  • 31 martie 2003, motiunea celebra, in care domnul Nastase ne punea sa-i numaram ouale. Antonescu Crin Laurentiu, care era atunci liderul grupului PNL in Parlament, daca cineva are curiozitatea sa vada care sunt afirmatiile lui despre PSD, nu sunt cu nimic diferite fata de ce a spus in 2010. Adica tine si un anumit tip de consecventa si de a valoriza relatiile cu PSD si PDL.
  • Relatia intre PNL si PSD de-a lungul acestor ani a fost data cu prioritate de derapajele democratice ale PDL si Traian Basescu. Viziunea noastra fata de ce s-a intamplat in spatiul politic in ultimii 20 de ani nu difera. Crin Antonescu a criticat, la prezidentiale, si PSD si PDL. 
  • Cand am vrut sa constituim acea alianta cu Mircea Geoana au fost convenite niste masuri care ne garantau ca asemenea derapaje democratice, care au existat in trecut sub guvernarea PSD, nu se mai intampla. Garantia proiectului din 2009 si pe care noi l-am propus si la motiunea din 2010 a fost un prim-ministru independent, care sa nu fie supus grupurilor de presiune din nici o structura de partid. 
  • Astazi ne aflam in stituatia oarecum din 2009, din pacate orice luna care avanseaza cu acest guvern accentueaza aceste derapaje de care vorbim, si suntem in situatia de a avea situatii punctuale de colaborare cu PSD. La Liga alesilor locali ai PNL, domnul Crin Antonescu l-a definit foarte clar (n.r. partid hot, demagog si clientelar). Ce pot sa va spun este ca PSD trebuie sa faca in asa fel incat sa vina in fata cetatenilor cu o oferta in care sa nu se mai regaseasca ca tip de atitudine ca pana in 2004. 
  • Domnul Ponta a fost purtatorul de cuvant al domnului Geoana, au trecut cateva luni si a facut afirmatiile pe care le-a facut despre domnul Geoana. Ponta ce spune azi, poate maine nu mai recunoaste ce a spus. Am vazut rezultatul motiunii, a fost un esec, care se datoreaza in primul rand lipsei strategiei de comunicare si predictibilitate a liderului PSD.

  • In acest moment, este foarte greu sa colaborezi cu PDL, cat timp presedinte la Craiova este ales un domn care a fost un pic in puscarie si declara ca fiecare cetatean din Romania are un membru de familie care are probleme cu legea. Sau cand Teodor Stolojan declara ca-l sustine pe domnul Falca, la fel, cu probleme in justitie. Totusi, PD s-a constituit ca un partid anti-sistem si al luptei anticoruptie. PD nu aduce azi o garantie ca putem discuta despre libertati individuale despre gestionarea banilor in interes public si nu in interes politic. 
  • Programul National de Dezvoltare al Elenei Udrea, mi s-a parut socant ca aceasta tara este impartita in primari PDL si alti primari. Asta nu-i politica de dreapta, e politica discretionara. In PND e un program de patru miliarde de euro, care-i pentru clientela politica, pentru firme, carora li se spune: veniti si construiti unde sunt primarii PDL si veniti sa va luati banii intre 2012 si 2017. Cred ca responsabilitatea unui guvern trebuie sa vina sa stea la masa si sa discute, ca s-ar putea sa nu mai fie dansa la minister, si sa fiu eu. Si garantez, declar public, daca acest program functioneaza, e un avertisment, constructorii care se vor implica in acest program vor trebui sa vina dupa bani. S-ar putea sa ajunga la Elena Udrea dupa bani. 
  • Public, dl Antonescu a spus ca este adeptul bicameralismului si reducerii numarului de parlamentari si sistem uninominal in doua tururi, atat la Camera cat si la Senat, la primarie si consiliul judetean. Este la indemna acestui guvern. Sunt foarte curios azi PD, ce fel de vot solicita. Tare mi-e ca Partidul Democrat ar prefera un vot de lista. Bineinteles, in comunicarea publica vor spune ca vor uninominal, dar va spun eu, vor vot pe lista. Eu va spun ca PNL are punct de vedere public in care spune textual: doua tururi, primar, presedinte CJ, senatori si deputati. Eu nu spun ca nu exista, intern, ca in orice partid, tendinta de prezervare a ceea ce detine. 
  • Strategia PNL e foarte clara: castigarea alegerilor in 2012 de catre PNL. Noi nu plecam de la ipoteza de la care a plecat PSD dupa ce a fost preluat de Victor Ponta: Avem 45 sau 35 la suta in sondaje, pana in 2012 nu facem nimic, stam la firul ierbii, ca asta e, si stam la firul ierbii, luam 45% si le spunem la toti pa. Va spun ca tot comportamentul lor, de la preluarea presedintiei de catre Victor Ponta, a fost grevat de acest tip de gandire: singuri, noi si restul nu ne intereseaza. Nu poti sa faci parteneriat cu cineva, daca ai acest tip de atitudine.