Numarul beneficiarilor de ajutoare de caldura a scazut in acest an in judetul Vaslui cu peste 50.000 de persoane, potrivit Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui. Autoritatile vasluiene afirma ca numarul persoanelor care solicita subventii pentru plata lemnelor pentru foc sau a facturilor pentru gaz a scazut datorita amenzilor care se aplica pentru declaratii false, amenzi care in acest an sunt de 10 ori mai mari fata de anul trecut, relateaza Agerpres.

"Am analizat situatia de la nivelul judetului Vaslui, precum si dosarele pe care le-am primit de la primarii. Concluzia la care am ajuns noi este ca anul acesta numarul beneficiarilor de ajutoare pentru caldura se va reduce la jumatate fata de anul trecut. Pana acum, beneficiarii stiau ca nu are cine sa-i verifice in ceea ce priveste declaratiilor pe propria raspundere. Din acest sezon rece, cererea trebuie insotita si de documente justificative, cu numarul exact de membri ai familiei si cu actele de proprietate ale locuintei. Cuantumul amenzilor a crescut de la 1.000 la 10.000 de lei, iar sanctiunile sunt valabile si pentru primari", a declarat miercuri pentru Agerpres Harlambie Voicu, directorul AJPS Vaslui.

Potrivit Obiectiv de Vaslui, iarna trecuta, a beneficiat de subventii pentru incalzirea locuintei mai mult de jumatate din populatia judetului: 80.694 de familii au primit sprijin financiar pentru incalzirea locuintei cu lemne, 2.200 pentru sistemul centralizat de termoficare, iar 12.187 pentru centralele de apartament.

De subventii pentru plata caldurii beneficiaza familiile care au venituri mai mici de 615 lei pe fiecare membru.

Ajutorul de la stat are o valoare cuprinsa intre 262 de lei, pentru cei cu venituri mai mici de 155 de lei pe membru de familie si care folosesc gazele naturale pentru incalzirea locuintei si 16 lei, pentru cei cu venituri cuprinse intre 540 - 615 lei si folosesc lemne pentru incalzirea locuintei.