Motiunea de cenzura a Opozitiei a cazut, dupa ce PSD si PNL nu au reusit sa obtina decat 219 voturi pentru demiterea Guvernului, mai putin cu noua decat la motiunea initiata in vara. Pentru demiterea Cabinetului Emil Boc, opozitia avea nevoie de 236 de voturi. Victor Ponta, liderul PSD, spunea inainte de vot ca mai are nevoie de doua voturi pentru demiterea Guvernului. Presedintele PNL, Crin Antonescu, s-a arata mult mai temperat, afirmand de la bun inceput ca sansele inclina in favoare puterii.

Foto:

In favoarea motiunii au votat 219 parlamentari, la care se adauga o abtinere - cea a lui Daniel Oajdea. Opozitia a obtinut la motiunea din iunie 228 de voturi, ceea ce inseamna ca mobilizarea a fost mai slaba in acest moment

La Senat au votat 67 de parlamentari, la care se adauga cele 153 de voturi din Camera. In total, chiar daca toate voturile ar fi in favoarea motiunii - 220 - acestea sunt insuficiente pentru demiterea Guvernului.

Matematic, motiunea a picat, desi votul nu s-a incheiat, in conditiile in care numarul parlamentarilor opozitiei ramasi in sala nu este suficient pentru strangerea numarului de minim 236 de voturi necesar demiterii Guvernului

Nicolae Stan a participat la vot

Catalin Potor, al cincilea deputat independent care voteaza

Deputatii independenti Ioan Munteanu si Daniel Oajdea au votat si ei

Primele doua voturi din randul independentilor: Tudor Ciuhodaru si Catalin Chereches (Independenti) au participat la vot

Parlamentarii din grupul minoritatilor nationale (altele decat UDMR) au parasit sala, la inceperea votului. Liderul grupului, Varujan Pambuccian, anuntase, anterior, ca minoritatile nationale nu vor vota motiunea de cenzura si vor parasi sala.

A inceput votul asupra motiunii de cenzura. Votul este secret, cu bile.

Elena Udrea, in plen: "Motiunea de cenzura este un demers fals si ipocrit. PSD si PNL nu sunt, asa cum se pretind, cainii de paza ai democratiei, sunt lupi vopsiti care, ani in sir, s-au infruptat de la masa bogata a statului in defavoarea celor pe care astazi pretind ca ii slujesc si ca ii reprezinta." (Mediafax)

Cezar Preda (PDL) la tribuna Parlamentului, citat de Agerpres: "Domnul Crin Antonescu, nota obisnuita - un foarte bun orator, cu tot ceea ce inseamna varful unei opozitii. Dar ce ne facem cu micul Titulescu? Venind la microfon, a inceput sa impuste lumea, sa spuna in piata ca jandarmii aveau glont pe teava, sa-l pomeneasca pe Hitler. Dati-mi voie sa va spun ca s-a transformat rapid in micul Iliescu. Poate cu aceasta denumire reuseste sa scape de acel titlu glorios de 'carlan'' '.

Emil Boc, in plen: "In acest moment de rascruce in Romania, avem de facut o alegere foarte importanta pentru tara."

Premierul Emil Boc a incercat sa ia cuvantul, dar deputatii PSD au inceput sa aduca dosarele cu semnaturile pentru demiterea Guvernului, in timp ce opozitia scanda "Demisia, Demisia!.

Boc le-a transmis celor care veneau cu dosare la tribuna Parlamentului "Stati cuminiti, stati cuminiti", dupa care s-a retras la locurile rezervate Guvernului.

In acest moment a intervenit presedintele Senatului, Mircea Geoana, care le-a cerut parlamentarilor sa respecte demnitatea institutiei Parlamentului Romaniei

Varujan Vosganian (PNL), in plen: "Cat am fost ministru al Finantelor, eu am mers pe strada, am facut piata, si nu a strigat nimeni dupa mine. E pacat ca de la tribuna Parlamentelor producem contra-modele si anti-elite".

  • "Unde s-a mai vazut un Guvern victorios cu zero la 200 si ceva? Pai asa ceva nici la rugby nu exista. Probabil ca le-ar lua si tricourile daca i-ar invinge cu 200 si ceva la zero. Adica, dumneavoastra nici macar aici nu gasiti un biet parlamentar?"
  • "Sunteti un guvern care se ascunde de popor. Sunteti un guvern care, din cauza lipsei totale de incredere, ati ajuns sa urati poporul roman. Tot ceea ce faceti dovedeste ca nu va pasa de acest popor, dovedeste ca dumneavoastra doriti ca romanii sa asude si sa crutati sudoarea dumneavoastra", a spus Vosganian, citat de Mediafax.

Ora 15:25: Victor Ponta, in plenul Parlamentului: "Sunt 100 de mii de oameni in strada, care se intreaba daca astazi au o sansa sa traiasca cu adevarat in acesta tara. Sunt milioane de romani care se uita la ce se uita pe strada, dar si la ce se intampla in Parlament. Ar fi fost poate mai bine ca si dumneavostra sa mergeti in piata."

  • "Adrian Paunescu a spus aseara, pe patul de spital: ."
  • "Va rog, pe toti cei care sunteti parlamentari vii, sa votati in interesul Romaniei, si nu in interesul lui Basescu si Boc." 
  • "Parlamentarii PDL se uita cum o tara intreaga moare. Noi am decis sa facem ceva pentru Romania."

Majoritatea social-democratilor sunt sceptici in privinta sanselor de reusita ale motiunii de cenzura, cu cateva ore inaintea votului din plen: Constantin Nita anticipeaza o diferenta de zece voturi, in minus, fata de cele 236 necesare pentru adoptarea motiunii. Ilie Sarbu este printre putinii social-democrati optimisti, spunand ca mai multi parlamentari PDL si UNPR i-au anuntat pe cei de la PSD, dimineata, la inceputul plenului, ca vor vota motiunea, potrivit Mediafax.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, in plenul Parlamentului: "Aceasta motiune de cenzura, prin votul dumneavoastra, trebuie respinsa. Daca masurile propuse de Opozitie ar fi luate, s-ar ajunge la blocaj, la deprecierea leului, iar Romania si-ar pierde credibilitatea in plan intrenational."

Liderul PSD Victor Ponta a ajuns la Parlament, dupa ce a participat, timp de 3 ore, la mitingul sindicatelor, potrivit Mediafax.

In sala, deputatul PSD Aura Vasile a impartit pancarde pe care scrie "2.500.000 de romani iti cer un vot pentru motiune"

Crin Antonescu catre Emil Boc: Sunteti primul asistat al tarii si primul client

  • Dl Boc e un tanar roman inca in putere, cu oarecare calificare, care nu trebuie asistat, ci trebuie trimis la munca, isi va gasi de munca
  • Trebuie sa plecati de la guvernare nu pentru ca v-ati apucat sa vindecati maladii ale societatii acumulate in ultimii 20 de ani.
  • Sub toate guvernele, cu complicitatea sau macar neglijenta tuturor partidelor, au crescut in permanenta niste boli care astazi ne paralizeaza.
  • Dar este salariul unui profesor in Romania boala de care noi trebuie sa ne vindecam? E salariul unui politist boala de care trebuie sa ne vindecam?
  • Reforma guvernului consta in taierea salariilor, dar nu a tuturor salariilor. Ati indraznit sa va asumati masura curajoasa de a le spune profesorilor, politistilor, medicilor, celor din sectorul public: "Asistatilor, luati prea multi bani, trebuie sa  strangeti cureaua", dar nu ati avut curajul sa dati afara un om din birocratia si clientela ministeriala.
  • Conduceti o echipa alcatuita pe criterii feudale, pe legaturi nu doar de bani, ci de sange, pe legaturi tipice sistemului nasilor si cumetriilor din politica romaneasca. Asta e reforma dvs?
  • Incercati sa va prezentati guvernul si politicile aplicate drept unele de dreapta. Nu avem a discuta despre stanga si dreapta in ce va priveste. Nu e vorba de stanga si de dreapta.
  • Nu exista un guvern de dreapta care sa isi bata joc si sa desfiinteze sectorul public.
  • Dvs. nu sunteti nici de dreapta, nici de stanga, loviti in toti, saraciti, descompuneti si batjocoriti sistemul public din Romania si in acelasi timp omorati cu zile si cu buna stiinta sectorul privat din Romania
  • Credeti ca politica de dreapta inseamna sa insfaci cat mai mult din banul public si sa-l dati clientilor?
  • Cea mai spectaculos de dureroasa dintre premiere e urmatoarea: mai orice putere incearca sa puna pumnul in gura opozitiei. Dar ca puterea sa puna pumnul in gura majoritatii nu am mai pomenit
  • Este o perversiune pseudo-democratica la care daca stapanul dvs vrea sa va supune noi nu avem de sa acceptam acest lucru
  • Astazi sunteti datori cu un vot impotriva majoritatii zdrobitoare din aceasta tara
  • Sa ajungem sa fim condusi de un guvern care va avea in sustinerea sa zero voturi e de neacceptat
  • Daca pretindem ca suntem democrati, ca nu dorim sa iesim din peisajul civilizatiei europene, asumati-va astazi raspunderea

Senatorul PNL Puiu Hasotti i-a daruit premierului Emil Boc, in plenul Parlamentului, o carte cu foi albe, pe a carei coperta de culoare portocalie scria "Realizarile Guvernului Boc in 2009-2010", potrivit Mediafax.

"Razboiul balcoanelor": Blogarii liberali si Milita spirituala vs Liga pentru presedinte

Mai multi reprezentanti ai ONG-ului Militia Spirituala au afisat de la un balcon bannere pe care scria "Guvernul Boc= Banca Mafiei", "Desant in Parlament. Sclavi vs Inteligenta", "Cand numara Miss Roberta se umfla pe loc Omerta", "Teroristii Romaniei: Roberta, Cotoi si restul de oi".

De cealalta parte a salii sunt reprezentanti ai unui ONG intitulat "Liga pentru Presedinte", sustinatorii PDL care l-au aplaudat pe premierul Emil Boc, iar de cealalta parte a salii, la loje, sunt invitatii opozitiei - "Blogarii liberali"

Emil Boc:"Aveti de facut o alegere majora intre reforme si populism. Am constatat ca solutiile oferite de Opozitie sunt fie de natura pamfletara, fie unele solutii duc, precum cele 100 propuse de PSD, la majorarea deficitului cu peste 10% din PIB."

Emil Boc, in plen: "Am ales calea vindecarii printr-un medicament dur, dar cu consecinte benefice. Am declansat un sir al reformelor pe care nimeni, in ultimii 20 de ani, nu a avut curajul sa le faca".

Emil Boc vorbeste in plen: "Motiunea de cenzura reprezinta un exercitiu democratic si constitutional. Aceasta motiune e o buna ocazie pentru a ma adresa dumneavoastra si cetatenilor acestei tari in momentul in care ne aflam, astazi Romania se afla intr-un moment de rascruce."

"Inteleg nemultumirea oamenilor, pentru ca au scazut salarii si pentru ca se fac disponibilizari. Oamenii au dreptul sa cunoasca adevarul, sa li se spuna lucrurilor pe nume. E greu sa le explici oamenilor ca aceste lucruri se datoreaza unor probleme care tin de deficite structurale, unor greseli ale trecutului. Daca vrem sa fim corecti cu romanii, trebuie sa le spunem, insa, adevarul."

Liberalii Dan Motreanu si Dan Radu Rusanu si-au condus patru invitati intr-o loja, moment in care un ofiter SPP s-a opus accesului acestora in sala.

In acel moment a inceput o mica disputa intre Rusanu si ofiterul SPP, soldata insa cu succesul liberalilor, inivitatii acestora fiind acceptati in loja, in cele din urma.

Senatorul PSD Dan Sova citeste textul motiunii de cenzura in plenul Parlamentului.

Senatorul liberal Puiu Hasotti i-a daruit premierului Boc o carte cu pagini goale, intitulata "Realizarile Guvernului Boc in 2009-2010".

PDL-istii par foarte relaxati si spun ca nu cred ca motiunea de cenzura are vreo sansa sa treaca.

"Pana si nehotarati de la noi din grup gen Oajdea sau Sandru NU VOR VOTA MOTIUNEA. Au o mare probleme cei din opozitie cu voturile", a declarat un un parlamentar PDL, care a preferat insa sa-si pastreze anonimatul.

  • Deputatul PSD Aura Vasile a anuntat de la tribuna Parlamentului decizia Birourilor Reunite privind retragerea fortelor militarizate din incinta Casei Poporului
  • Parlamentarii PNL poarta in piept insigne reprezentand o coasa taiata cu o linie rosie.
  • PSD a depus dosare cu semnaturile pentru motiune in fata plenului

A inceput sedinta plenului Parlamentului - 349 parlamentari sunt prezenti, 121 inca nu si-au inregistrat prezenta.

Potrivit Mediafax, la dezbaterea motiunii asista, de la balcoanele salii de plen, peste 100 de persoane.

Discutiile asupra documentului sunt programate sa dureze aproape trei ore, potrivit deciziei Birourilor permanente reunite, informeaza Agerpres.

La finalul dezbaterilor, motiunea va fi supusa votului secret cu bile. Pentru a fi adoptat, documentul trebuie sa intruneasca 236 de voturi pentru. Reprezentantii arcului guvernamental au anuntat deja ca se vor abtine la vot, iar grupul minoritatilor ca nu va participa.

In cazul in care aceasta motiune de cenzura, prima din aceasta sesiune parlamentara, va fi adoptata Guvernul va fi demis, iar seful statului va convoca partidele pentru consultari in vederea desemnarii unui premier care sa formeze Executivul.

Daca motiunea de cenzura va fi respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.

Dezbaterea motiunii debuteaza pe fondul bataliei orgoliilor dintre Victor Ponta si Crin Antonescu. Lipsa unei strategii coerente care sa cuprinda un program de guvernare cu masuri anti-criza, un cabinet de ministri si un premier i-a indepartat chiar si pe cei dispusi sa paraseasca puterea si sa voteze in favoarea motiunii de cenzura. Mai mult, Ponta si Antonescu se ataca public si deja isi paseaza reciproc esecul motiunii.

Divergentele dintre PSD si PNL au scazut sansele inlaturarii Guvernului si adoptarii motiunii de cenzura. Victor Ponta si Crin Antonescu s-au razboit in ultima saptamana pentru a demonstra care este mai puternic din punct de vedere politic. Cu doua zile inaintea motiunii de cenzura, nu au reusit sa cada de acord in privinta nominalizarii premierului si a ofertei de guvernare post motiune.

Purtatorul de cuvant al grupurilor parlamentare ale UNPR, Valeriu Steriu, a anuntat, marti, ca parlamentarii Uniunii nu vor vota motiunea de cenzura a opozitiei, considerand ca este un act demagogic si politicianist, transmite Mediafax.

Steriu a afirmat, dupa sedinta BPN al UNPR de marti, ca senatorii si deputatii Uniunii considera ca motiunea de cenzura a opozitiei este "un demers politicianist", gandit sa slujeasca doar interesele unor lideri de partide.

Grupul minoritatilor nationale din Parlament, altele decat cea maghiara, va lipsi din sala de plen, la momentul votului motiunii de cenzura, a anuntat luni liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian.

In schimb, presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat luni ca "absolut toti" parlamentarii social-democrati vor fi prezenti miercuri in plen si vor vota impotriva Cabinetului Boc, iar PSD "face demersuri" pentru a convinge si alti parlamentari sa voteze motiunea de cenzura.

Si presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni, dupa sedinta BPC, ca toti parlamentarii liberali vor fi prezenti la dezbaterea motiunii de cenzura si vor vota in favoarea acesteia, exprimandu-si votul deschis, pentru presa si opinia publica. Antonescu a precizat totodata ca cine va proceda altfel va fi exclus din partid.