Regiunea Balcanilor si intreaga Europa s-ar putea confrunta cu una dintre cele mai friguroase ierni din ultima perioada, potrivit mai multor meteorologi, citati de televiziunea sarba. Agentia Novinite, care preia declaratiile specialistilor sarbi, muntenegreni si bulgari, afirma ca temperaturile din toamna vor ramane sub media obisnuita pentru aceasta perioada.

Meteorologii de la Academia bulgara de Stiinta sustin ca urmeaza o "iarna lunga si plina de zapada".

La randul sau, meteorologul sarb Branko Bjelic a declarat ca prognozele indica faptul ca temperaturile vor scadea sub -30 grade Celsius in unele regiuni din peninsula balcanica.

In urma cu cateva saptamani, cativa meteorologi declarasera ca Rusia, care a cunoscut recorduri de caldura in aceasta vara, se va confrunta in cateva saptamani cu cea mai rece iarna din ultimii 1000 de ani. Autoritatile ruse au inceput deja sa ia masuri pentru protejarea populatiei de valul de frig prognozat de meteorologi.​

Temperaturile scazute sunt asociate de viteza asa-numitului Gulf Stream, care a scazut la jumatate in ultimii ani. Oamenii de stiinta din Polonia sustin ca, in acest fel, curentul nu va putea sa compenseze aerul rece adus de vanturile arctice. Potrivit declaratilor acestora, cand Gulf Stream se va opri complet, Europa va fi amenintata de o noua "Epoca de gheata".

RT scria ca primele efecte sunt deja vizibile: in Rusia Centrala, temperaturile sunt sub media normala.