Singurul eveniment care tensioneaza Congresul PSD, aflat in plina desfasurare, este un document de 33 de pagini ¬trimis de Mircea Geoana colegilor de partid, in care critica lipsa de deschidere a actualei conduceri PSD si propune o strategie de actiune in opozitie. Vezi detalii in documentul atasat. Sorin Oprescu a venit la Congres, dar nu se afla la prezidiu. In sedinta de vineri seara, Victor Ponta l-a avertizat pe Mircea Geoana ca, daca se va urca pe scena sa-si prezinte analiza, va renunta sa mai prezideze Congresul, au declarat pentru HotNews.ro surse PSD.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, nu a participat azi dimineata la sedinta Consiliului National, care a precedat Congresul. Geoana a sosit la orele 14.00 si a facut un tur de sala. A refuzat sa urce pe scena, desi avea un loc rezervat undeva pe randurile din spate, preferand sa se aseze in sala, printre pesedistii de la Dolj.

  • 14.40 Discursul lui Sorin Oprescu scoate ¬poporul PSD¬, cum il numeste primarul general, din amorteala. Este primit cu aplauze si ovatii. Sala izbucneste in aplauze cand Oprescu spune ca ¬niciodata n-o sa ma dezic de originile mele social-democrate.¬ Joi seara, Sorin Oprescu fusese atacat virulent de Marian Vanghelie, pe motiv ca ar servi interesele de afaceri ale Elenei Udrea si Dorin Cocos. Este pentru prima data dupa plecarea din PSD cand Oprescu tine un discurs in fata fostilor sai colegi.
  • 14.50 Presedintele PNTCD, Radu Sarbu, tine primul discurs al unui lider taranist la un Congres PSD, inamicul public nr unu al taranistilor in anii 90. Toate partidele mici din opozitie au defilat pe scena congresului prin reprezentantii lor: liderul PC, Dan Constantin, senatorul UDMR, Verestoy Attila si Codrin Stefanescu de la PRM. 
  • Verestoy Attila a venit cu un mesaj cel putin ciudat din partea unei formatiuni aflata in Coalitia de guvernamant: ¬Vrem sa construim Romania impreuna¬, le-a spus senatorul UDMR pesedistilor.
  • 15.00 Modul in care sunt asezati liderii PSD arata clar ca partidul a ramas sub influenta garzii vechi. La un masa separata de restul pesedistilor aflati pe scena Congresului, se afla Victor Ponta, flancat de Liviu Dragnea, Ion Iliescu si Adrian Nastase. In spatele, pe cinci randuri sunt insirati lideri PSD din teritoriu. In primul rand stau oamenii fideli lui Victor Ponta (Nicu Banicioiu, Robert Negoita, Ioana Pop, Radu Moldovan etc).
  • In Sala Palatului, liderii PSD au afisat un slogan-joc de cuvinte: ¬Stanga indreapta Romania¬. Cele 100 de solutii de guvernare sunt cuprinse in documentul ¬Romania Corecta, Romania Sociala¬, care urmeaza sa fie prezentate la Congres 
  • 15.20 Pe scena defileaza liderii sindicali, cu omagii aduse lui Ion Iliescu sau critici impotriva guvernarii Basescu-Boc. Dumitru Costin (BNS) cere partidului sa introduca inca un punct in programul celor 100 de masuri: dreptul la greva, pe care Romania l-a pierdut. Nu e clar la ce se refera. In ultimele saptamani, Romania e dintr-o greva in alta si dintr-un protest in altul.
  • 15.30 Un moment bizar. Victor Ponta indeamna sala sa-l aplaude pe Lucian Bute, ¬care n-a avut loc la postul public, unde era probabil domnul Boc¬. Sala il aplauda in picioare. Urmatoarea pe lista este profesoara Cristina Anghel, aflata in greva foamei de aproape doua luni. Si ea e aplaudata in picioare, tot la indemnul lui Ponta.
  • 15.40 Victor Ponta vorbeste despre ¬restabilirea pacii interne in PSD¬ si ¬lupta cu cei de la putere pana cand acestia vor trece in partea neagra si in cartea neagra a istoriei Romaniei¬. Pacea interna a fost restabilita simplu, cel putin in ziua Congresului. Surse PSD sustin ca nemultumitii nu au acces la microfon. Doar Liviu Dragnea, Adrian Nastase, Dan Sova, Radu Moldovan si Ecaterina Andronescu vor tine discursuri. Victor Ponta si-a radicalizat discursul: ¬Romania in acest moment se afla sub ocupatia unei armate de jefuitori. Nu cred ca minciuna, hotia, nu tin de gena noastra¬. Cei aproape 5000 de delegati aplauda fiecare atac la Basescu si Boc. ¬Suntem o tare in care, daca nu esti membru PDL, nu ai dreptul sa mai traiesti!¬, spune Ponta. ¬Corect!¬, striga cativa pesedisti din sala. Ponta si-a radicalizat discursul. Scoate sala din amorteala, luptandu-se cu ¬slugile lui Zeus¬ si ¬hotii din PDL¬. In aplauzele pesedistilor, le promite ca ¬ramane procuror pentru cei de la PDL¬.
  • 16.20 Sala aplauda indelung cand Victor Ponta cheama populatia la greva generala in ziua dezbaterii motiunii de cenzura.
  • 17:00 O parte din delegatii PSD au inceput sa paraseasca cladirea si sa indrepte spre casa.
  • 17:12  Marian Vanghelie isi tine discursul pe holuri, cu presa. Vanghelie: "M-a emotionat pana la lacrimi discursul doctorului Oprescu. Am emotii, nu vedeti? M-a dat pe spate si l-a atacat dur pe Traian Basescu", "Nu tin nici un discurs de la tribuna. Ce sunt nebun ? Cine credeti ca ma mai asculta la ora asta, dupa ce a vorbit presedintele Ponta o ora si jumatate si mai urmeaza si Adrian Nastase si Ion Iliescu?. Cand sa vorbesc la ora noua diseara? Oamenii sunt obositi, vor sa plece acasa. Vorbesc acum cu dumneavoastra presa."
  • Tot pe holuri, Sorin Oprescu a declarat presei ca nu doreste sa se intoarca in PSD pentru ca si-ar incalca principiile. "Am venit in calitate de independent la Congres si pentru ca am fost invitat. Nu doresc sa ma intorc in PSD pentru ca mi-as inclaca principiile. Este treaba lui Vanghelie ca este suparat, este un om care vorbeste cu degetelele"
  •  17:10 Adrian Nastase il propune pe Victor Ponta viitorul prim ministru. "Pentru
  • a deveni realitate, programul de guvernare lansat de PSD, "Romania corecta, Romania sociala", trebuie sa indeplineasca doua conditii: adoptarea motiunii de cenzura si desemnarea lui Victor Ponta ca prim-ministru".

17:20 Liviu Dragnea a prezentat la Congres un filmulet in care pesedistii il critica dur pe Traian Basescu si de democrat liberali.

  • 17:40 Delegatii PSD au aprobat modificarea statutului si programul de guvernare . Totodata, pesedistii au votat o rezolutie prin care se obliga sa nu colaboreze sub nicio forma cu PDL.
  • 17:44 Ion Iliescu: "Azi, aici mi-am amintit de Frontul Salvarii Nationale si de spiritul de militant pe care il aveam atunci trebuie sa raman viu, treaz si sa continue generatie de generatie in PSD. Este un mesaj pentru social-democratii tineri".

    18:40 Congresul PSD s-a incheiat de aceasta data fara balonase si confetti. Intr-o sala pe trei sferturi goala Victor Ponta a incercat o reconciliere cu Ion Iliescu cerandu-si scuze pentru ca in urama cu cinci ani, tot la congresul PSD, l-a criticat pe presedintele de onoare al PSD. Ponta a cerut aplauze la scena deschisa pentru Ion Iliescu si si-a exprimat recunostiinta si respectul fata de acesta.