Ministerul Educatiei intentionaza sa taie finantarile institutelor academice din Romania infiintate dupa 90, cu bugete care dapasec, cumulate, zece milioane de lei pe an, dar cu rezultate stiintifice discutabile. "Exista o gandire foarte avansata sa inaintez Guvernului un proiect de ordonanta prin care finantarea acestor institutii sa se realizeze exclusiv din venituri proprii", a declarat, pentru HotNews.ro, ministrul educatiei, Daniel Funeriu. Sunt vizate, in primul rand, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, de Academia de Stiinte Medicale si de Academia de Stiinte Tehnice. Cele trei Academii au sute de membri, care ridica indemnizatii lunare care variaza intre 1400 si 2000 de lei.

Daniel FuneriuFoto: AGERPRES
  • Eugen Simon, fost presedinte al Academiei Romane: Parlamentul Romaniei a infiintat academii in care intra de-a valma oamenii de stiinta alaturi de altii care n-au nimic de-a face cu ei si ii onoreaza financiar. Este un lux pe care nu cred ca societatea romaneasca si-l poate permite.

"Exista o gandire foarte avansata sa inaintez Guvernului un proiect de ordonanta prin care finantarea acestor institutii sa se realizeze exclusiv din venituri proprii. In situatia bugetara dificila in care ne aflam, din punctul meu de vedere, nu justifica finantarea din resurse bugetare a ceea ce se inampla la nivelul acestor institutii. Banul public trebuie sa mearga in activitati care aduc ceva concret. In general, nu voi fi niciodata de acord cu cheltuirea banului public cu festivisme sau activitati nerelevante", a declarat Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, pentru HotNews.ro

Studiu de caz: Academia Oamenilor de Stiinta

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), infiintata in 1996 si devenita institutie publica finantata de stat in 2007, beneficia din bugetul de stat in 2010 de 6.779.000 de lei, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei. La acesti bani se adauga veniturile proprii, obtinute din activitatile de cercetare 300.000 lei. Printre membri Academiei se numara Ion Iliescu, Nicolae Danila, Aurelian Emil Sandulescu, Eugen Ovidiu Chirovici, IPS Teodosie, Ecaterina Andronescu, Ion Cristoiu, Ioan Scurtu, Constantin Balaceanu Stolnici, Razvan Theodorescu.

In martie 2010, Academia Oamenilor de Stiinta i-a acordat presedintelui Traian Basescu titlul de academician, insa distinctia a fost refuzata de seful statului.

Secretar stiintific al Academiei Oamenilor de Stinta, Doru-Sabin Delion a explicat pentru HotNews.ro ca presedintele Traian Basescu are doua mari realizari pentru care a fost numit membru de onoare al academiei. "Prima ar fi aceea ca dumnealui, pe vremea cand era primar, a asigurat sediul Academiei. Un al doilea motiv pentru care primeste aceasta distinctie este si aceea ca, tot dumnealui, a semnat legea prin care Academia Oamenilor de Stiinta a devenit institutie bugetara", a declarat Doru-Sabin Delion. Vezi detalii aici

Administratia Prezidentiala a explicat intr-un comunicat de ce refuza initiativa AOS de a-i acorda titlul de academician. Detalii aici

Din bugetul de aproape 7 milioane de lei, 4 milioane reprezinta plata asa zisilor academicieni. Numarul maxim de membri titulari si corespondenti al AOSR este de 250, din care 150 sunt membri titulari. Membrii titulari primesc o indemnizatie lunara bruta de 2.000 lei, iar membrii corespondenti primesc o indemnizatie lunara bruta de 1.400 lei, daca acestia nu sunt beneficiarii unei alte indemnizatii academice. Membrii de onoare primesc o indemnizatie lunara bruta de 1.000 lei. Membrii prezidiului AOSR, ai consiliului onorific, precum si membrii consiliului stiintific beneficiaza de o indemnizatie lunara majorata cu 20%.

Avantajele statutului de academician

  • Indemnizatiile lunare se indexeaza anual cu rata inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica pentru anul anterior celui in care se face plata drepturilor si se iau in calculul pensiei de stat.
  • Sotul supravietuitor, precum si copiii minori, urmasi ai membrilor titulari ai AOSR, beneficiaza lunar de un sprijin material neimpozabil, conform Legii nr. 86/1998 privind acordarea unui sprijin material pentru sotul supravietuitor si pentru urmasii membrilor Academiei Romane.
  • Dupa moartea unui membru indemnizatia sa nu va fi economisita, ci facuta cadou sotiei si copiilor.
  • In plus, membrii titulari ai AOSR primesc drepturile legale pentru deplasarile in interesul AOSR, in tara sau in strainatate.
  • Functia de presedinte este retribuita la nivel de membru al Guvernului, iar functiile de vicepresedinte si secretar stiintific, la nivel de secretar de stat.

Cercetarile medicale din Romania sunt controlate de catre Academia de stiinte Medicale, construita pe scheletul Academiei de Medicina, in anul 1990. Bugetul pentru activitatea din 2010 se ridica la 3.771.000 de lei. La fel ca si in cazul oamenilor de stiinta, si aceasta academie are in componenta sa membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare. Numarul maxim al membrilor titulari si al membrilor corespondenti este de 231, din care 190 membri titulari. Membrii titulari ai Academiei de Stiinte Medicale beneficiaza, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de o indemnizatie lunara viagera egala cu salariul mediu pe economie.

O serie de profesori s-au reunit intr-o Academie de Stiinte Tehnice, care poate avea pana la 150 de titulari si 100 de membri corespondenti si care din noiembrie 2008 este finanta de la buget. Doi ani mai tarziu, Academia are un buget de 5.886.000 de lei. Membrii titulari ai ASTR primesc o indemnizatie lunara bruta in valoare de 1.800 lei. Membrii corespondenti primesc o indemnizatie lunara bruta de 1.400 lei. Membrii de onoare pot beneficia de o indemnizatie stabilita de adunarea generala. Membrii ASTR primesc drepturile legale pentru deplasarile in interesul ASTR, in tara sau in strainatate.

In total, valoarea cheltuielilor de personal se ridica, potrivit datelor de la Ministerul Educatiei, la 1.865.000 de lei.La aceasta suma se adauga 40.000 de lei alocati pentru deplasari, detasari si transferari si inca 12.000 lei destinati transferurilor curente in strainatate. AST are alocate in 2010 125.000 de lei pentru furnituri de birou, materiale pentru curatenie, transport, posta, telecomunicatii, radio-tv, internet, precum si alte bunuri si servicii. Banii pentru desfasurarea activitatii sunt putini in comparatie cu cele enumerate mai sus 25.000 de lei pentru carti, publicatii si materiale documentare, 5.000 de lei pentru pregatirea profesionala, alti 4.000 de lei pentru protectia muncii si 10.000 de lei pentru studii si cercetari.

Eugen Simion, fost presedinte al Academiei: Statul nu trebuie sa risipeasca banul pe improvizatii

Eugen Simion

Eugen Simion

Foto: AGERPRES

Fostul presedinte al Academiei Romane sustine ca, in ultimii ani, Parlamentul a infiintat mai multe institute academice, populate ulterior cu politicieni: "A aparut o Academie a Oamenilor de Stiinta care, dupa parerea mea, acceptata si de Adunarea Generala a Academiei Romane, este o constructie strict politica. Pentru ca ea nu se bazeaza pe o selectie corecta de valori. In interiorul ei sunt, evident, si oameni de valoare, si eu i-as sfatui ca ei sa candideze la Academia Romana. Dar, in aceasta Academie a Oamenilor de Stiinta constata ca exista parlamentari, oameni de afaceri, general, general de jandarmi, oameni politici, creand confuzie generala". Simion sustine ca alte institutii, cum ar fi Academia de Medicina, si-ar justifica existenta, dar ca nu este rolul lor de a se substitui Academiei Romane.

In ca priveste calitatea activitatii stiintifice, Simion afirma ca "Academia Oamenilor de Stiinta n-a produs decat manifeste, articole si discursuri" si ca Academia de Medicina sau Academia de Stiinte Tehnice au specialisti si institute de cercetare, dar ca "pana in momentul de fata, nu au ajuns la noi asemenea performante". Fostul presedinte al Academiei Romane afirma ca statul nu trebuie sa rispeasca banul pe improvizatii si constructii confuze, dar ca trebuie sa sprijine de la buget "cercetarea si organizatiile stiintifice valabile".

  • "Eu cred ca este oricum un lux din partea unei societati, si nu cunosc in Eurpa sa mai exista un caz similar ca toate aceste Academii care creeaza o mare confuzie sa fie finantate din bugetul public. de obicei organizatiile stiintifice platesc o cotizatie cei care sunt primiti in aceste organizatii. Parlamentul Romaniei a infiintat academii in care intra de-a valma oamenii de stiinta alaturi de altii care n-au nimic de-a face cu ei si ii onoreaza si financiar. Este un lux pe care nu cred ca societatea romaneasca si-l poate permite. Faptul ca jumatate dintre cei de la AOS sunt parlamentari sau fosti parlamentari, mi se pare un lucru ingrijorator." (Eugen Simion)

In primavara acestui an, Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare - Edu Cer - a solicitat Guvernului eliminarea finantarii de la buget prin salarii, indemnizatii lunare sau orice alte forme de finantare prin lege a membrilor diverselor "Academii", inclusiv pentru membrii Academiei Romane.

"Titlul de academician este unul de onoare, nu unul pentru care primesti bani de la stat, in conditiile in care tinerii debutanti in sistemul de invatamant si cercetare nu au slujbe", au declarat la acea vreme pentru Hotnews reprezentantii Edu Cer. Acestia mai cereau interzicerea cumularii salariilor din universitati cu cele din institute de cercetare, daca ambele sunt finantate de la bugetul de stat si ii catalogau pe academicienii aparuti ca ciupercile dupa ploaie imediat dupa 90 drept devalizatori ai bugetului educatiei si cercetarii.

"Exista o <> bine pusa la punct care functioneaza astfel: profesori din universitati de stat (platiti din bani publici) sunt angajati pe posturi de cercetatori stiintifici in institute de cercetare, finantate tot din bani publici - de exemplu, institutele Academiei Romane dar nu numai", afirma stefan Vlaston, liderul asociatiei Edu Cer.