"Impozitarea diferentiata nu functioneaza in nici o tara decat impreuna cu deduceri. Iti impozitez toate veniturile, dar iti scad din ele. Daca vrei sa-ti cumperi o polita de asigurare privata, o pensie privata, daca platesti scoala copiilor tai, aici, in Romania, aia iti deduc. Iar marjele, tocmai le calculam pentru ca vreau ca, pe 16 octombrie, cand anuntam marjele,sa anuntam si influenta bugetara", a declarat presedintele PSD Victor Ponta, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Ponta spune ca, in cazul persoanelor care castiga sub 12.000 de RON pe an, PSD va propune impozit zero, iar in cazul celor cu venituri foarte mari, impozitul "va fi spre media europeana, care e de 48%".

Victor Ponta in studioul HotNews.ro Foto: Hotnews

Descarca fisierul audio in format MP3

  • PSD isi va lansa programul de guvernare pe data de 16 octombrie, cand va avea loc si Congresul partidului, considerat "un moment esential pentru PSD".
  • Nu cred ca Adrian Nastase se va inscrie in 16 octombrie in cursa pentru sefia PSD. De luni incoace, impresia mea este ca toata lumea vrea stabilitate
  • PSD-ul nu va vota nici un guvern care sa nu aiba un premier PSD si care sa nu aiba ca obiective masuri anti-criza imediate si organizarea de alegeri anticipate, in primavara anului viitor
  • Ponta despre informatiile potrivit carora Ion Iliescu l-ar fi numit "carlan tanar fara minte": E o minciuna. Incerc sa nu ma consum, la tot felul de prostii pe care le citesc. Eram pe plaja la Neptun si citeam ca sunt pe Coasta de Azur

Vezi in articol cele mai interesante raspunsuri date de Victor Ponta in interviul pentru HotNews.ro

  • Rep: E adevarat ca Iliescu v-a numit carlan fara minte? Sau ca v-a spus "inceteaza sa te comporti ca un carlan tanar fara minte". Victor Ponta: E o minciuna. Incerc sa nu ma consum, la tot felul de prostii pe care le citesc. Eram pe plaja, la Neptun, si citeam ca sunt pe Coasta de Azur. Vreau sa spun ca, de la Ion Iliescu, si absolut toti vicepresedintii, Liviu Dragnea, Adrian Nastase, pentru mine au fost o surpriza, din 20 februarie. M-au ajutat foarte mult.
  • Ion Iliescu si Adrian Nastase nu m-au apostrofat (n.r. luni, 16 august, la sedinta PSD). E o minciuna, Au fost mai ponderati decat mine, ceea ce nu mi se pare anormal tinand cont de varsta si de experienta. Adrian Severin n-a fost la sedinta, am vorbit la telefon, dar a facut greseala ca s-a luat de ce scrie pe surse. Dupa ce i-am explicat decizia luata in unanimitate sunt convins ca ar fi votat-o si el. 

  • Absenta PSD de la votul privind legea ANI. Am fost (nr. luni 16 august) la sedinta de grup, nici o pozitie nu a fost contrara pozitiei partidului. Am explicat decizia si dupa cum ati vazut a fost acceptata de toata lumea. Actiunea politica a fost coerenta. In ce priveste legea ANI, era in primul rand vorba de coerenta fata de grupul de la Senat. Nu puteam sa avem o pozitie la Camera alta decat la Senat.
  • Eu si data trecuta cand a fost legea ANI v-am anuntat, si mi-am tinut aceasta pozitie, ca PSD asigura cvorumul,  ca sa nu blocam din punct de vedere procedural adoptarea legii, dar nu participam la vot. Pentru ca-i o lege prost facuta, e facuta peste noapte. Ministerul Justitiei ne-a promis ca vine cu alta lege si n-a fost in stare. Daca-i o lege prost facuta, cei care sunt la putere trebuie sa si-o asume.
  • Declaratia domnului Predoiu, cum ca el n-are cum sa puna in acord Comisia Europeana cu decizia Curtii Constitutionale, este ridicarea unui steag alb, te predai. El trebuia sa vina cu o lege care sa incorporeze si ce ne-am asumat noi in 2004 fata de CE, si ce spune Curtea Consitutionala, or asta nu s-a intamplat.
  • Congresul PSD din 16 octombrie: Nu cred ca Adrian Nastase se va inscrie in 16 octombrie in cursa pentru sefia PSD. De luni incoace, impresia mea este ca toata lumea vrea stabilitate. Si vrea seriozitate, si in nici un caz nici Adrian Nastase, nici altcineva nu mi s-a parut ca vrea sa devieze partidul de la aceasta linie.  Treaba mea nu e sa urmaresc adversari in partid, ci sa pregatesc partidul pentru lupta cu adversarii adevarati, care sunt Traian Basescu si PDL-ul.
  • Opinia mea este ca 16 octombrie este un moment esential pentru PSD, pentru ca isi va modifica statutul, si va deveni un partid mult mai modern din punct de vedere structural, pentru ca va lansa oferta de guvernare, si pentru ca isi va lansa programul de actiuni politice pentru 2011. Nu va fi nimic care sa tulbure aceste trei elemente esentiale pentru principalul partid de opozitie.
  • Intrarea PSD la guvernare: Noi nu vom cere nimic presedintelui Basescu, pentru ca n-avem nici un fel de relatie si eu, personal, nu cred in nici un fel de relatie cu presedintele Basescu. Pot sa va spun ca PSD-ul nu va vota nici un guvern care sa nu aiba un premier PSD, si care sa nu aiba ca obiective masuri anti-criza imediate si organizarea de alegeri anticipate, in primavara anului viitor. Indiferent de ce guvern vom in Romania, ca-i PSD, PNL sau PDL, nu poate lua masuri, asa cum sunt necesare astazi in Romania, daca nu are un suport, un mandat si o legitimitate data de oameni. Problema guvernului Boc este ca nu are nici o legitimitate, rezulta si sta la putere printr-un aranjament care n-are nici o legatura cu votul oamenilor.
  • Despre afirmatiile lui Traian Basescu referitoare la o posibila invitare a opozitiei la guvernare: Din punctul meu de vedere, invitatia a fost invocata ca la carciuma, asa, adica a spus-o parca in bataie de joc. Ceea ce mi se pare anormal pentru un sef al statului. Guvernarea nu-i un bun al lui, pe care-l tine acasa in debara si-l da cui vrea el. Lui Boc, la PSD sau la PNL.  E mult mai serios de atat. Eu va raspund foarte serios: orice fel de varianta, in care PSD ar asigura un prim-ministru si un Guvern, este ceva ce eu nu pot sa decid eu, decide partidul. Nu voi actiona niciodata ca un tehnocrat care sta acasa si primeste un telefon, hai sa primesti un job. Un tehnocrat poate sa-si ia decizia singur, eu sunt presedintele PSD.
  • Suspendarea presedintelui: Nu credem ca problema numarul unu a Romaniei trebuie rezolvata printr-o noua criza politica. Problema numarul unu a Romaniei este problema economica si sociala. Intr-o tara normala aceste probleme economice si sociale se rezolva de Guvern, si atunci atacul nosrtu principal este dat in directia Guvernului, cu o oferta alternativa de Guvern. Asa consideram ca e corect. Pensia, strazile, nu tin de Traian Basescu, ci de Guvernul Romaniei.  Ca guvernul Boc si Emil Boc este cu totul si cu totul in ascultarea presedintelui, este vina lui personala, dar noi nu putem sa actionam pe persoane , ci pe principii politice.
  • Daca presedintele Romaniei nu-si va indeplini atributiile de a opri o criza politica, de a da solutii constitutionale, nu exclud absolut deloc procedura de suspendare. Dar sper sincer ca nici presedintele sa nu-si doreasca un asemenea moment in Romania.
  • In demersul motiunii de cenzura, prima cerere a liberalilor de a lucra impreuna la textul motiunii de cenzura am acceptat-o si vom lucra impreuna. O sa discutam si de planul B. Cred ca trebuie sa discutam si de planul B.

  • Impozitarea diferentiata: Impozitarea diferentiata este o problema nu doar ideologica, care ne identifica pe stanga, este totusi o solutie adoptata de 25 din cele 27 de tari ale UE si Statele Unite. Este o solutie care a asigurat intre 2000 si 2004 cea mai mare crestere economica a Romaniei, care pastreaza echilibrul social si care poate sa ne ajute. Impozitarea diferentiata nu functioneaza in nici o tara decat impreuna cu deduceri. Iti impozitez toate veniturile, dar iti scad din ele - si aici te indrum unde sa-ti cheltui banii - daca vrei sa-i cheltui pe televizoare din Asia sau vrei sa-ti faci vacanta in strainatate, asta nu-ti deduc, si ii impozitez. Daca vrei sa-ti cumperi o polita de asigurare privata, o pensie privata, daca platesti scoala copiilor tai aici in Romania, aia iti deduc. Deci nu exista sistem doar de impozitare diferntiata daca nu-l faci impreuna cu deducerile. Iar marjele, tocmai le calculam pentru ca vreau pe 16 octombrie cand anuntam marjele, vreau sa anuntam si influenta bugetara.
  • Cei cu sub 12.000 de RON pe an venituri, impozit zero. Cei cu venituri foarte mari - nu stiu daca ajungem la solutia Obama, adica 90% din bonusuri - dar oricum, undeva spre media europeana de 48% pentru venituri, dupa care de acolo incep deducerile. Si poti, la un moment dat, sa nu platesti impozit deloc daca iti deduci si cheltui banii in ceva ce este util pentru tara. Daca donezi pentru o actiune umanitara, daca sponsorizezi. In toate sistemele de impozitare diferentiata din Occident, poti sa-ti deduci donatii sau sponsorizari, depinde insa in ce directie. Daca ma sponsorizezi pe mine sa ma duc in Australia, asta nu-ti deduc. Dar daca sustii o echipa de juniori sau o fundatie care lupa impotriva cancerului, sigur ca-ti deduc asa ceva.
  • Liberalii inca tin foarte mult la acest fetis, care este cota unica. E dreptul lor sa tina. Noi tinem foarte mult la ideea ca trebuie gasite solutii prin care societatile si firmele romanesti sa nu mai fie dezavantajate in concurenta cu cele din afara. Suntem o tara supermarket, care importa si vinde, dar nu produce nimic. Si cred ca, in acest moment, de la agricultura romaneasca pana la agricultorii romani sunt complet dezavantajati. Intentionez sa fac ceea ce Polonia poate face, exista metode, si dati-mi voie sa le punem pe toate pe hartie. In acest moment, in marile proiecte de infrastructura de exemplu, societatile romanesti n-au nici o sansa in fata celor nationale. Ei sunt tot timpul subcontractori. Pai pot sa ma uit la Franta, sau la Germania, unde va asigur ca o firma din Romania foarte greu va castiga vreodata. Dati-mi voie sa pun mai intai pe hartie toate lucrurile astea.​

Citeste si raspunsurile lui Victor Ponta la intalnirea online cu cititorii HotNews.ro.