Cu sase ani in urma imi puteam stapani cu greu emotiile de a incepe o calatorie nebanuita pe drumul lui Hippocrate!

Desi toti cei din jurul meu au incercat sa ma convinga sa urmez alta cale, dintr-o dezamagire se nascuse deja dorinta de a ajunge medic. Mama ma indruma sa fac Farmacia. Imi parea, in mintea de 17 ani, echivalent al unui vanzator cu diploma. Nu vedeam exact rostul atator ani de munca si examene pentru a lucra intr-o farmacie. Tata si-ar fi dorit sa devin inginer petrochimist/chimist, fapt ce nu reprezenta o atractie. Stiam cum arata o rafinarie, un depozit de produse petroliere; nu ma vedeam potrivita pentru conducte, separatoare, rezervoare etc.

Ce au inseamnat sase ani de facultate?!?! Pe langa multe cunostinte, o intelegere mult mai buna a existentei noastre, idei nebanuite despre emotii, lupta, ambitie si dragoste de oameni. Desi au fost examene la care simteam ca sunt epuizata, totul se reducea la pasiune si am ajuns la happy-end de fiecare data (chiar fara bis-uri ). Am invatat cum sa imi stapanesc impulsurile emotionale si sa ghicesc sentimentele celor din jur. Cartile, medicamentele, investigatiile nu sunt totul. Primul pas este construirea cu tact a unei relatii cu pacientul – ceea ce in conceptia mea, acum este o aptitudine etica fundamentala a viitorului medic. Tot in spitale am vazut cat de aproape de noi sunt in fiecare zi saracia, egoismul si violenta, si cat de adanci pot fi aceste radacini in unii dintre noi. Totusi, in fiecare zi am fost fericita pentru alegerea facuta, am simtit ca ori de cate ori as fi pusa sa aleg, drumul ar fi acelasi. As incerca sa pasesc pe el tot cu empatie si altruism.

Sistemul nostru medical tot picioare de lut avea si acum sase ani, insa eram de parere ca in sase ani lucrurile se vor schimba usor, usor in bine. Calatoria mea se apropie de un sfarsit. Fiecare sfarsit aduce cu el o mai buna intelegere a lumii care ne inconjoara. Cand ma gandesc la conditia de viitor medic rezident ma cuprinde o furie cumplita cu multe radacini. Una dintre radacini tine de materia pe care o avem de pregatit pentru acel bine-cunoscut examen Rezidentiat. Capitole din carti editate cu 10 ani in urma, medicamente care de ani buni sunt si in Romania si se prescriu frecvent de multe ori le invatam ca fiind in studiu. Incercam sa stergem lucrurile bune si corecte pe care le-am invatat, sau incercam sa retinem totul, fara a le amesteca (al naibii de greu!).

Ma gandesc, mai departe, la egoismul celor de la care ar trebui sa invatam in cateva luni. Nu inteleg de ce, multi dintre medicii mai in varsta, mai priceputi, sunt atat de tematori in a ne impartasi cat mai multe din ceea ce stiu. Apoi imi vin in minte multe discutii in care medicii sunt pusi la zid, de presa, de prieteni sau rude (si cum de multe ori nu poti spune nimic); cum toti isi aduc aminte si ne arata cu degetul mai ales pe cei ce fac greseli. Rareori apar vorbe care elogiaza vreun medic si vreo reusita de a sa.

Va intrebati cand o sa ajung si la povestea cu partea financiara?!? Dupa reducerile preconizate va pot spune ca salariul unui medic rezident nu va fi mai mare de 750ron. Nu indraznesc sa incerc sa ii impart cumva sa imi ajunga pentru o chirie, o intretinere si ceva de mancare. Pe langa aceasta, trebuie sa participam la un numar de congrese, sa strangem niste puncte ca sa avem acel drept de libera practica, sau ne dorim noi sa facem vreun curs sa ne sustinem o evolutie profesionala frumoasa. Vacanta?!?! Spre norocul meu la parinti la mare, sau la bunici la munte. Zambeam cu colegii citind un articol in care un medic rezident relata ca parintii ii platesc factura la lumina iar noi, cu totii contrariati, ne-am intrebat “Cum?! Doar lumina?!?!”

Acum, probabil ca cei mai multi dintre dumneavoastra veti sari, pe buna dreptate, sa ma intrebati cum este cu atentiile pentru medici, cum nu se uita multi la tine daca nu e plicul pe masa sau in buzunar. Si am sa tac, am sa privesc trist, am sa ma uit in pamant si nu am sa pot apara pe nimeni. Dar multi dintre noi, cei tineri ne-am saturat de asta, vrem altceva! Ne este rusine.

  • Citeste tot articolul si comenteaza pe SmartWoman.ro
  • Nota redactie: Acest material a fost primit la rubrica ”Articolul tau” din SmartWoman.ro