Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat joi ca pietele financiare actioneaza irational cu privire la problemele cu datoriile zonei euro si ca desi scaderea monedei euro este un subiect de ingrijorare, o interventie imediata nu este necesara, transmite Reuters. Moneda europeana a coborat miercuri pana la 1,2143 dolari, cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, dupa care a revenit ulterior la 1,23 dolari. De la inceputul anului, moneda euro s-a depreciat cu circa 19% in raport cu dolarul american.

"Nu cred ca se impune o actiune imediata", a declarat Jean-Claude Juncker, dupa o reuniune cu ministrul japonez de Finante, Naoto Kan. "Autoritatile monetare urmaresc cu atentie evolutia cursului de schimb si stiu mai bine ce au de facut. Sunt preocupat de rapiditatea cu care scade euro. Nu sunt preocupat de cursul de schimb propriu-zis", a adaugat Juncker.

De asemenea, el a respins ideea ca exista o legatura intre scaderea euro si decizia Bancii Centrale Europene de a achizitiona de pe piata obligatiuni emise de statele zonei euro in incercarea de a stabiliza piata de obligatiuni. "Exista asteptari privitoare la incetinirea cresterii din cauza masurilor de reducere a deficitelor pe care va trebui sa le adoptam. Exista o anumita reticenta de a crede ca Grecia poate depasi criza actuala. Nu cred ca pietele se comporta in mod rational", a declarat Jean-Claude Juncker.