Romanii au o mie de motive pentru care nu merg la doctor: le este frica sau jena, nu au bani, nu vor sa lipseasca de la serviciu sau pur si simplu nu au incredere in medici. "Daca-mi spune ca sunt bolnav?!" Cand vine vorba despre psihoterapie, cele o mie de motive se dubleaza: "Eu nu sunt nebun!". Despre angoasele romanului in fata nevoii de doctor, dr. Nicolae Marcu a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Nicolae Marcu, psihiatruFoto: HotNews.ro
  • Intalnirea s-a incheiat
  • Vezi raspunsurile invitatului pe MedLive.ro.
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care consta in atacuri la persoana.

Realizator: Raluca Motei.

Dr. Nicolae Marcu este Medic primar, specialitatea Psihiatrie, doctorand, cu competente in Psihoterapie si Psihoterapie non-directiva.

"De cele mai multe ori, oamenii apeleaza la prieteni, la experiente anterioare, ba chiar isi cumpara medicamente de la farmacie in baza unui tratament primit de o alta persoana cu simptome similare si nu numai" - este declaratia a numerosi medici de familie. "Pacientul ajunge la doctor numai cand durerea il doboara, in multe cazuri."

De obicei, "termenii psihologie, psihoterapie, sunt mai de acceptat de catre pacienti; teama si/sau rezerva apar cand se pronunta substantivul psihiatrie, care este net asociat cu nebunia, cu pierderea realitatii si a controlului" (dr. Nicolae Marcu). "Uneori, termenul se asociaza cu vizibilitatea nebuniei, un fel de: stiam eu, dar sa nu se prinda ceilalti!", explica dr. Marcu.

Cand vine vorba de o vizita la ginecolog, urolog sau chiar proctolog, intervine si jena, cu un plus de penibil in cabinete cu geamuri larg deschise si fara draperii, situate la etaje inferioare.

Despre contraceptie si educatie sexuala nu se discuta nici astazi deschis, nici intre generatii, nici in cuplu, nici la medic. In cazul adultilor, fie considera ca detin deja toate informatiile, fie se lovesc de prejudecati si de nelipsita jena.