In relatiile dintre Rusia si Moldova se contureaza un scandal de mari proportii, scrie ziarul rus Kommersant. Potrivit ministrului moldovean al apararii, Vitalie Marinuta, Chisinau nu s-a decis inca daca sa-si trimita reprezentantii la parada moscovita din 9 Mai, Ziua victoriei.

S-a spus ca din cauza situatie economice dificile din tara. Intre timp, MAE rus a asigurat Kommersant ca Moscova este gata sa suporte toate cheltuielile delegatiei moldovene. Potrivit surselor Kommersant, adevaratul motiv al refuzului il constituie absenta de la parada a responsabililor Romaniei.

"Din cate am aflat, era vorba de o delegatie a Chisinaului formata din opt persoane, dintre care patru veterani de razboi. Prezenta lor este importanta din punct de vedere simbolic: Moldova este una dintre fostele republici sovietice, este aliatul nostru si partenerul nostru in CSI”, au declarat pentru Kommersant surse din Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Potrivit unor surse apropiate guvernului de la Chisinau, evocarea greutatilor de ordin economic este doar un pretext. „In realitate, Mihai Ghimpu nu se grabeste sa ia o decizie finala in acest sens, pentru ca la parada nu va participa Romania. Nimanui nu i-a trecut prin cap sa-i invite la parada pe reprezentantii Romaniei, a carei armata a luptat, pana in 1944, cand trupele sovietice au eliberat tara, de partea Germaniei fasciste”, a spus interlocutorul ziarului Kommersant.