"Bebelusul meu de numai cinci luni a fost diagnosticat cu cataracta subcapsulara posterioara. Urmeaza operatia de implant de cristalin, recuperarea, ochelarii... o viata privita prin lentile." (Alexandra, 31 de ani)

Sanatatea ochilor nostriFoto: Reuters

"In urma unui tratament indelungat cu cortizon (de ani de zile), vederea mi-a slabit. Am ajuns la oftalmolog, unde diagnosticul a fost simplu: cataracta. M-am operat in regim ambulator si m-am refacut foarte repede dupa interventie." (Dumitru, 57 de ani)

Pentru un adult, operatia de cataracta este una de rutina. In cazul copiilor, dupa implantul de cristalin, boala poate avansa. Riscul, dupa acest punct, este o vedere mai slaba sau orbirea completa. Ati urmarit in direct o operatie de cataracta, realizata de dr. Ioan Stefaniu. In studioul MedLive.ro, dr. Silvia Chiotoroiu a raspuns la intrebarile cititorilor.

  • Intra pe MedLive.ro pentru a vedea inregistrarea integrala a operatiei si pentru a citi raspunsurile invitatei

Realizator: Raluca Motei.

Dr. Ioan Stefaniu este medic primar oftalmolog, doctor in stiinte medicale. Specializari: chirurgia corneii (transplant de cornee), chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia strabismului, chirurgia pleoapelor.

  • Supraspecializare in chirurgie refractiva laserexcimeri.
  • Competente: laserterapie in oftalmologie si ecografie oculara.

Dr. Silvia Chiotoroiu este medic specialist oftalmolog, doctorand, cu competente in ecografie oculara si laserterapie in oftalmologie.

  • Specializari: chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, chirurgia strabismului.

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului (pierderea transparentei) ca reactie a acestuia la agresiunea unor factori externi sau interni. Se manifesta prin scaderea vederii, pana la orbirea completa, in cazul in care nu se intervine chirurgical.

Tipuri de cataracta:

  • senila (un fenomen natural de imbatranire), cea mai frecventa;
  • traumatica (in urma unor traumatisme care afecteaza ochiul, radiatii ultraviolete sau chiar lumina naturala);
  • patologica (datorita unor boli generale precum diabet zaharat, poliartrita reumatoida, tetanos, dermatita atopica, lupus eritematos sistemic);
  • complicata (in urma unor boli oculare);
  • secundara (frecventa dupa operatia pentru cataracta; se trateaza cu laser).

Cataracta se mai poate declansa in cazul in care un suferind de astm bronsic sau emfizem pulmonar urmeaza o terapie cortizonica. Fumatul, de asemenea, poate dezvolta disconfort vizual, prin radicalii liberi si numeroasele substante toxice eliberate in timpul fumatului. La fel, tensiunea arteriala mare, nivelul crescut al trigliceridelor in sange si infectiile aparute in timpul sarcinii (cu repercusiuni dupa nastere) pot afecta celulele cristalinului.

Singurul tratament al cataractei este chirurgical si presupune extractia cristalinului opacifiat si inlocuirea lui cu un cristalin artificial. Operatia se face cu anestezie locala sau cu picaturi de anestezie, in ambulator. In majoritatea cazurilor, dupa interventie, pacientul va avea nevoie de ochelari pentru citit.

Desi se manifesta dupa varsta de 50 de ani, cataracta poate debuta in copilarie. Cataracta juvenila, in schimb, este rara si deosebit de severa.