„Salariile si pensiile in Romania sunt prea mari”, a declarat joi la Radio Romania Actualitati ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. El a recunoscut ca in Romania, sectorul privat a operat ajustarile in mod „rapid si corect”, in vreme ce sectorul public nu numai ca nu s-a ajustat, dar „si-a marit anvergura in totalul cheltuielilor in Romania", a declarat Vladescu.

  • Intram intr-un cerc vicios din care iesi cu greu in lipsa unei ajustari rapida

Potrivit acestuia, economia a intrat in acest fel intr-un cerc vicios din care se va iesi cu mare dificultate. "In aceste conditii, am intrat intr-un cerc vicios - creste numarul de someri, creste cheltuiala bugetara cu somerii, avem mai putini bani ca sa investim, in conditiile in care noua ne-ar trebui mai multi bani ca sa investim, tocmai ca sa cream locuri de munca.

Am intrat intr-un cerc vicios si, incepand de anul trecut, intram intr-un cerc vicios si mai periculos, care este cercul vicios al datoriei publice. Si sunt cercurile vicioase din care este foarte greu sa iesim daca nu reusim sa avem o ajustare extrem de rapida si de solida a pensiilor si a salariilor”, a mai spus Vladescu.

  • Resursele bugetare se duc pentru acoperirea unor cheltuielineproductive

El a explicat ca, in acest moment, cea mai mare zona de cheltuieli in Romania o reprezinta cheltuielile salariale care depasesc pe predictia de buget din acest an, 9% din PIB, si cheltuielile sociale, care, pe aceeasi prognoza, depasesc 12% din PIB. „Resursele bugetare se duc pentru acoperirea unor cheltuieli care, desi absolut necesare, nu sunt productive.

Noi am pus oarecum caruta inaintea cailor. Caruta e foarte necesara, avem nevoie sa sustinem stabilitatea sociala. Avem nevoie ca cetatenii Romaniei sa-si primeasca pensiile si salariile, dar ele trebuie sa fie dimensionate in limitele corecte”, a conchis Vladescu.