In fata medicilor gastroenterologi ajung zilnic cazuri din cele mai diverse: de la reflux gastroesofagian, varice esofagiene, esofagita, boala inflamatorie intestinala, esofagul Barret, boala Crohn, cancerul esofagian, sindromul de colon iritabil, polipi sau colita ulcerativa. Despre aceste boli si modul in care Videocapsula PillCam care le poate detecta "la fata locului", dr. Sandica Bucurica, medic specialist si doctorand gastroenterologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Sandica Bucurica este Medic Specialist si Doctorand in Gastroenterologie, cu competente in Endoscopie digestiva si Ecografie generala.

Este Membru al Societatii Romane de Endoscopie si al Societatii Europene de Endoscopie si Coordonator in cadrul Programului National de depistare precoce a cancerului colorectal coordonat de Ministerul Sanatatii cu ajutorul FOBT (testarea anuala pentru hemoragii oculte).

Formare profesionala, cateva repere:

  • Bursa Societatii Britanice de Gastroenterologie - ”Young Clinicians Program” - Londra, Marea Britanie, 2009
  • Curs de perfectionare endscopie cu videocapsula - Durham, Marea Britanie, 2009
  • Curs punctie biopsie hepatica - Institutul Clinic Fundeni, 2009
  • Training diagnostic si tratament Boala Gaucher - Amsterdam, Olanda 2009
  • Modul cromoendoscopie – Euroclinic Hospital, Atena, Grecia, 2008
  • Stagiu de formare in videocapsula endoscopica, pHmetrie si manometrie – Hopital Nord Marseille – noiembrie 2007.

Despre Videocapsula PillCam ESO 2

PillCam ESO 2 este o capsula endoscopica, o micro-camera sub forma de pastila care se inghite pentru a fotografia interiorul esofagului. Pacientul, aflat in pozitie orizontala, inghite capsula, care ajunge in stomac prin mecanisme naturale, in circa 5 minute. PillCam ESO captureaza astfel imagini ale esofagului, la o rata de 18 cadre pe secunda, transmitandu-le unor senzori dispusi pe corpul pacientului. Imaginile sunt stocate intr-un dispozitiv portabil, de unde sunt transferate la incheierea procedurii pe calculator, unde sunt analizate. Pilula are o autonomie de 30 de minute si se elimina pe cale naturala.

PillCam ESO 2
PillCam ESO 2
PillCam ESO este indicata pentru detectarea varicelor esofagiene la pacientii cu ciroza hepatica sau pentru obiectivarea unor leziuni premaligne, care apar in boala de reflux gastroesofagian cu evolutie indelungata (Esofagul Barrett).

Exista trei variante de videocapsula: Pillcam SB, pentru intestinul subtire, PillCam ESO, pentru esofag, si PillCam Colon, pentru colon. Ele au aplicatie in reflux gastroesofagian, varice esofagiene, esofagita, boala inflamatorie intestinala, esofagul Barret, boala Crohn, cancerul esofagian, sindromul de colon iritabil, polipi, colita ulcerativa, ca si in depistarea chiar in stadii incipiente a cancerului colorectal.

  • Posteaza intrebarile tale prin formularul de comentarii de la finalul articolului MedLive.ro