VIDEO INTERVIU Valeriu Lazar, ministrul moldovean al Economiei: Fara o agenda ambitioasa de integrare oferita Moldovei de UE, Chisinaul ar putea evalua si alege oferta Rusiei de integrare aprofundata intr-o organizatie regionala pe baza CSI

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 24 martie 2010, 9:18 Actualitate

Valeriu Lazar, ministrul Economiei moldovean
Foto: HotNews.ro
Moldova va fi pusa in fata unei optiuni, daca Uniunea Europeana nu va accepta o agenda de integrare ambitioasa pentru Chisinau si in conditiile in care Parteneriatul Estic este doar un instrument birocratic si ineficient, crede ministrul Economiei din R. Moldova, Valeriu Lazar. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, acesta spune ca alternativa ar fi o integrare intr-o organizatie regionala pe baza CSI, al carei motor sa fie Rusia. In prezent, cea mai mare provocare a Chisinaului este sa convinga partenerii europeni prezenti miercuri la Conferinta Donatorilor pentru R. Moldova de la Bruxelles ca guvernul este decis sa faca reforme. Riscul major insa este incetinirea acestora, in cazul unor anticipate.

 • Ca niciodata, pozitia Rusiei e foarte structurata acum. (...) Oferta Federatiei Ruse e una clara: ea consta in faptul ca Rusia vede CSI ca o organizatie regionala bazata pe interesele economice comune. (...) R. Moldova, mai devreme sau mai tarziu trebuie sa ia o decizie incotro merge.
 • Pana la un anumit nivel de integrare nu exista niciun conflict intre integrarea noastra pe axa est sau vest. (...) Noi avem toata vointa politica de integrare europeana, dar, pana la urma nu suntem, nici noi naivi, intelegem foarte bine procesele din UE si nu cred ca putem vorbi acum despre aderarea la UE.  Aderarea in sensul politico-administrativ. Mie acest lucru imi este foarte clar. (...) Momentan nu cred ca este obiectivul nostru aderarea politico-administrativa la UE, nu este gata nici UE, nici R. Moldova, cel putin mesajele care vin din partea Bruxelles-ului asta inseamna. Noi trebuie sa ne ambitionam sa facem pe intern reformele necesare, sa preluam standardele europene si vom continua cu aceeasi ardoare si aceeasi viteza.
 • Pe de alta parte, exista un mare semn de intrebare. Pentru ca Parteneriatul Estic, la nivel de discutii functioneaza. La nivel practic - din discutiile pe care le port cu cunoscuti la Bruxelles - nici ei nu stiu ce mancare de peste este acest Parteneriat Estic. Nu mai vorbim de situatia in care Belarusul, care desi formal este parte a acestui parteneriat, de la 1 iulie de facto si de jure este in uniunea vamala cu Rusia si Kazahstan, care presupune deja o alta forma de integrare. Asta inseamna ca prezenta Belarus in Parteneriatul Estic e un mare semn de intrebare. Nu stim ce se va intampla cu Ucraina.
 • Si asta inseamna doua lucruri: fie in Parteneriatul Estic ramane doar Moldova - si atunci vom insista la Bruxelles sa avem si noi o agenda de integrare europeana mai ambitioasa -, fie, daca asta nu se va intampla, noul proces va fi catalizat de noua pozitie a Rusiei. Federatia Rusa se ofera sa fie nucleul unui proces de integrare in aceasta regiune, pe baza CSI. Au zis (n.r. rusii) ca inteleg foarte bine ca tarile membre CSI nu sunt gata momentan sa delege o parte din suveranitatea lor unor structuri supra-statale, dar vor vrea ca tarile CSI sa ofere mai multa claritate asupra intentiilor lor, sa spuna pana unde sunt gata sa se integreze in structurile a ceea ce va urma dupa CSI: "Vreti sa va opriti la nivel de acord de comert liber, e ok; vreti sa mergeti mai departe, fiti bineveniti; vreti sa participati la spatiul economic comun, welcome; vreti sa mergeti si mai departe, si mai bine; voi decideti". Numai ca au zis sa nu ne asteptam la acelasi nivel de deschidere a tarilor din aceasta organizatie egal intre toti, ci pe baza nivelului de integrare. Mai devreme sau mai tarziu acest fenomen ne va face sa fim mai expliciti si mai clari.Intrebat daca simte ca Rusia ofera in acest moment Moldovei ceva mai mult decat ofera Uniunea Europeana, ministrul Lazar a spus ca exista o analogie cu UE la modul in care vede Rusia integrarea spatiului CSI. Insa el a subliniat ca este sustinatorul integrarii europene, al adoptarii standardelor si proceselor democratice europene.

 • Ceea ce propune Rusia urmeaza logica procesului de integrare europeana, asa cum s-a creat UE. In perspectiva urmatorilor ani de zile va trebui sa decidem: avansam in procesul de integrare cu alte tari din CSI sau nu. Pentru mine e mult mai aproape perspectiva integrarii europene, dar nu putem sta prea mult in antecamera UE, intr-o zona, o camera de asteptare precum Parteneriatul Estic.
 • Noi negociem acum si Acordul de Asociere, dar sa stiti ca nu e acordul pe care l-a avut Romania sau tarile care au aderat. Eu ma tem sa nu ne dezamagim cetatenii, pentru ca le spuneam ca vor avea regimul de vize pe care l-au avut si romanii, insa acum le spunem ca vom avea un regim simplificat de vize.
 • Nu vad un conflict deschis intre aceste doua procese, cred ca R. Moldova poate sa fie o zona in care interesele estului si vestului se intersecteaza, dar nu sunt conflictuale. (...) Capitalul rusesc poate fi folosit in Moldova pentru a produce marfuri care sa fie exportate in UE si viceversa. (...) Sunt procese care depind de noi si altele care nu depind de noi.
Valeriu Lazar este membru al Partidului Democrat din Moldova, condus de Marian Lupu. PDM - rupt din Partidul Comunist si aflat acum in Alianta pentru Integrare Europeana - este recunoscut pentru pozitia sa extrem de prietenoasa fata de Federatia Rusa. In aceste conditii, este important de stiut daca ministrul Lazar exprima o opinie a PDM sau a intregii coalitii aflata la guvernare. Premierul Filat a spus, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca indubitabil calea Moldovei este spre vest, dar ca isi doreste relatii 'redictibile, pragmatice' cu Rusia. Ele insa nu trebuie sa incetineasca parcursul european al Chisinaului, a subliniat primul ministru moldovean.
 • Este, cu certitudine, o pozitie a partidului nostru, a spus Lazar, si ea este impartasita si de colegii nostri de coalitie. Mesajul este consolidat. Noi suntem pentru un proces de integrare europeana mai consistent, mai rapid, dar agenda pe care UE este dispusa sa o accepte e mai putin ambitioasa.
Despre Conferinta Donatorilor pentru R. Moldova de la Bruxelles

Moldova s-a pregatit temeinic pentru Conferinta Donatorilor care are loc miercuri la Bruxelles. Saptamana trecuta, guvernul de la Chisinau a elaborat un program numit Regandirea Moldovei/Rethink Moldova. El are ca principii o guvernare responsabila, redresarea si dezvoltarea economica si investitiile in capital uman si arata ca prioritatile Moldovei sunt crearea unui serviciu public eficient si a unui sistem educational modern,combaterea coruptiei si independenta justitiei, sustinerea dezvoltarii IMM-urilor, descentralizarea, dezvoltarea regionala echilibrata sau atragerea de investitii in agricultura.

Guvernul a elaborat o lista de proiecte - multe in infrastructura - pentru care cauta finantarea internationala.
 • Vrem sa convingem partenerii nostri de dezvoltare ca in R. Moldova actuala guvernare stie ce vrea, pentru ca asta ni s-a reprosat mereu: ca avem idei multe, dar mai putina claritate. Acum avem sentimentul ca stim ce vrem, spune ministrul Economiei.
 • Calcaiul lui Ahile in R. Moldova a fost intotdeauna capacitatea slaba de a implementa politici, planuri, proiecte. Cu ajutorul partenerilor de dezvoltare am invatat cel putin sa le scriem, acum suntem la capitolul implementare si vom convinge ca avem aceasta capacitate.
 • Capacitatea politica de a implementa reforme este determinata de resurse, iar R. Moldova nu are resurse interne, mizam foarte mult pe cele din afara. In acelasi timp, si viceversa, deschiderea donatorilor fata de Moldova depinde in mare masura de a demonstra ca avem vointa politica.
 • Vom incerca sa convingem ca avem o agenda de reforme ambitioasa, dar care are si niste costuri sociale si este  grija noastra cea mare sa gasim un echilibru intre dezvoltarea economica si modul in care sa compensam costurile sociale ale acestor reforme.
 • Cea mai mare provocare pentru economia R. Moldova este situatia politica. Avem un guvern format pe principii politice, toti membrii cabinetului reprezinta partidele politice si din aceasta perspectiva exista aceasta temere. Sigur ca eforturile noastre au fost de a identifica orice posibilitate legala de a evita aceste alegeri anticipate. Nu este un moft al nostru si acest obiectiv deriva din motive foarte practice: guvernul are nevoie de cel putin un an de munca deplina. Atunci cand nu ne gandim la anticipate, ministri se gandesc mai bine cum sa-si faca meseria. Si din acest motiv toate eforturile noastre au fost de a identifica o solutie.
 • In situatia reactiei pe care o avem de la structurile occidentale, sigur ca s-ar putea sa trebuie schimbat acest obiectiv. (...) Nu vrem sa punem in balanta evitarea cu orice pret a alegerilor cu incalcarea unor norme democratice. Daca anticipatele nu vor putea fi evitate va trebui sa intelegem bine situatia si sa incercam sa asiguram membrilor executivului libertatea si confortul, conditiile ca ei sa fie axati pe implementarea agendei de reforme.
 • Ceea ce ma face sa vorbesc despre riscul destabilizarii si abtinerii de la reforme se bazeaza pe faptul ca succesul aliantei depinde de implementarea acestor reforme. Din perspectiva interna trebuie sa le realizam, pentru ca oricum le-am inceput. Dar nu putem spune ca populatia este prea fericita ca au crescut preturi, dar a fost inevitabila.
 • Mai e un factor din zona politicului care ne va tine impreuna si ne va face foarte eficienti: faptul ca riscul revansei partidului comunistilor exista. Nu te uneste nimic mai mult decat un dusman comun si care e suficient de puternic si speculeaza foarte abil ceea ce facem noi acum. E bine sa fii la guvernare cand e crestere economica si este bine sa fii in opozitie cand ai declin economic.
 • Cred ca vom fi in stare sa gasim echilibrul intre interesul partidelor si interesul comun. Pana la urma suntem in aceeasi barca si nu e cazul sa o sabotam pentru ca ne vom scufunda cu totii. Vom face si in continuare ceea ce am facut pana acum: vaslim toti, din toate partidele componente ale AIE. Eu sunt optimist, dar nu vreau sa exagerez si sa dau impresia ca nu exista riscuri politice. Ele exista, fara indoiala. Insa tine de datoria noastra sa gasim modalitatea prin care vom subordona interesul comun interesului particular de partid.
Despre investitori si investitii in R. Moldova

Valeriu Lazar a fost anterior detinerii portofoliului economiei directorul unei companii de investitii, al carui rol era atragerea investitorilor straini pe piata moldoveneasca. Intr-un interviu dat anterior, in calitate de membru al mediului de business, el a spus ca "notiunea de incredere este una sacra pentru investitorii straini". Intrebat care cel mai mare risc care ar putea duce la pierderea increderii investitorilor, ministrul Valeriu Lazar a spus ca acesta este "pierderea din viteza la implementarea reformelor", care ar putea aparea in cazul unor alegeri anticipate.
 • Ma tem foarte mult sa nu pierdem din viteza implementarii reformelor. Sigur ca anticipatele reprezinta un risc. Este de asteptat ca opozitia, "prietenii nostri" comunisti, va specula reformele pe care le facem, care - pe termen scurt - au un impact negativ. Vom intra intr-o zona de maxima sensibilitate, care ar putea duce la o temperare a vitezei reformelor. Nu ne vom abtine sa facem reforme, insa ne-am putea abtine sa aplicam o accelerare a acestora.
 • In situatia anticipatelor e un mare semn de intrebare cum se vor comporta institutiile internationale. Stiu ca pot avea anumite rezerve si vor vrea sa astepte acest deznodamant, insa stiu cu certitudine ca nu e cazul sa ne asteptam la investitii private masive. Ma refer in special la investitii straine directe. (...) Acum depinde cand vor fi anticipatele, in toamna sau in primavara anului viitor, suntem acum intr-o zona de incertitudine si speram sa o depasim cat mai repede, a mai spus ministrul.
 • Acum nu prea constat un interes vadit al investitorilor, lumea asteapta, mai iese din starea de hibernare specifica acestei perioade a anului. (...) Ne propunem ca in aprilie/mai sa iesim pe bursa de valori cu anumite actiuni ale unor companii de stat. Maximum in luna iunie vom sti clar ce facem cu aceste intreprinderi. Cred ca partea leului va reveni in perioada de toamna, atunci ne asteptam la o intensificare a procesului investitional, iar expunerile din mai/iunie vor fi mai degraba niste pachete mai mici, pentru tatonarea apetitului investitorilor.
 • Ar fi naiv sa credem ca anul acesta vom face marile privatizari, pentru ca ele necesita o perioada de tatonare, de evaluare si e important sa iesi in piata cu active cand ai certitudinea ca exista cerere si interes si ca piata este coapta pentru asta.
 • Vom avea surprize bune pentru investitori in domeniul energetic, in tot ce inseamna utilitati, sectorul aviatic, poate calea ferata. In tot ce tine de infrastructura, statul are dorinta de a le oferi sectorului privat pentru investitii. Alte domenii de interes pentru investitori sunt agricultura, industria de procesare, precum si tehnologia informatiilor.
In ce masura potentialii investitori s-ar lovi in piata de oligarhii Moldovei, creati in perioada comunista, si de influenta acestora?
 • Nu poti distruge in 6 luni ceea ce s-a facut in opt ani de zile, a spus ministrului Valeriu Lazar. Au fost situatii relativ mai simple si situatii mai complexe si, din aceasta perspectiva este foarte important ceea ce se va intampla: vor fi anticipate sau nu, cand vor avea ele loc. Noi am inceput foarte hotarat, dar sigur ca exista o anumita inertie.
 • Figurat vorbind, noi urma sa oprim un tren care deraiaza si am reusit sa il repunem pe sine si incercam sa schimbam propriu-zis elementele acestei garnituri. Nu poti face toate reformele odata, ceea ce creeaza perceptia in societate ca exista inca foarte multi oligarhi care stau acum in umbra. Sa nu uitam insa ca foarte multe tranzactii dubioase din ultimii ani de zile au fost securizate si nu vrem sa mergem pe calea pe care au mers comunistii sa le contestam. Toate tranzactiile de privatizare contestate s-au intors impotriva statului, toate procesele au fost pierdute la CEDO si contribuabilii trebuie sa plateasca aceste costuri.
 • Asa ca noi suntem mult mai atenti la ceea ce facem sa nu intram in litigii care sa ne coste si care ne distrag atentia de la ceea ce avem de facut. (...)Comunistii au securizat foarte bine, chiar la nivel de legi, toate ilegalitatile.Citeste mai multe despre   2529 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  tot cu (Miercuri, 24 martie 2010, 10:06)

  gogoasa [anonim]

  santajul in buzunar ati ramas fratilor? "daca nu ne merge cu unii, ne combinam cu ceilalti". ai greu e ca daca stai cu dosul in 2 luntre s-ar putea sa dai cu el de apa.
  • +1 (7 voturi)    
   Discurs pt electoratul de stanga (Miercuri, 24 martie 2010, 12:27)

   Transnistria e Romania [anonim] i-a raspuns lui gogoasa

   Afirmatiile acestui ministru sunt destinate a f reprezentative pt acel electorat (rusofon, gagauz, pensionari) care nu are incredere in "occident".

   Trebuie a se inteleaga si in Romania ca PD-ul lui Lupu se bate cu PCRM-ul lui Voronin pe acelasi elecorat si nu trebuie lasat lui Voronin monopolul discursului "proRusia".

   Ministrul vrea integrare mai rapida in UE, insa treptat cei mai multi intre basarabeni vor intelege ca integrare rapida se va fac doar prin Unirea cu Romania.

   Basarabia trebuie sustinuta la Bruxelles de catre Romania si aliatii nostri in UE, important e ca cetatenii moldoveni de alte etnii decat cea romana sa priceapa ca drumul e spre vest. Insa nu dintr-o data, trebuie luati cu binisorul, au trai 50 de anide bolsevism si inca 8 ani de comunism voronist!

   Rolul lui Lupu si al partidului sau e sa devina o alternativa la partidul comunist, mai moderata si relativ pro-occidentala.
   Evident, dusmanii Romaniei il vor sustine pe Lupu, in speranta de a intarzia la maximum reunirea neamului romanesc.
   Dar Lupu, ca si Lazar, sunt etnici romani, ne-comunisti si prefera Vestul.

   In timp ce Ghimpu, Filat sau Chirtoaca sunt etnici romani, anti-comunisti, unionisti si pro-ocidentali. Asa ca diferenta de nuanta se va vedea in discursuri, insa ce e cu adevarat esential sunt faptele concrete.

   Atata timp cat Lupu si ai lui sunt in AIE si actioneaza in sensul modernizarii Moldovei, nu-mi pasa ce declara ei oficial.

   Unire se va face, cu rabdare, perseverenta, inteligenta si oportunism istoric.
  • +1 (3 voturi)    
   Cred,cà nu-i santaj (Miercuri, 24 martie 2010, 17:34)

   barghieru [utilizator] i-a raspuns lui gogoasa

   mai degrabà pare a fi o tacticà."Bate saua sà priciapà calul.."Se pare a avea dreptate accelerind integrarea in UE,càci ar mai da o loviturà comunistilor si normal,cine n-ar vrea o realizare mai rapidà.Are cap pe umeri.Il sustin
   • 0 (4 voturi)    
    dar ce e? (Joi, 25 martie 2010, 7:03)

    eeeuuuu [utilizator] i-a raspuns lui barghieru

    romania si ue nu pot oferi standarde preferentiale de integrare niciunei tari, fie ea si provenind din csi! daca pentru romania s-au incalcat anumite standarde economice pentru integrarea politica, asta s-a intamplat pentru ca ue avea interesul politic sa integreze romania -la acea vreme proaspat primita in nato. republica moldova ce ofera, inafara unui posibil conflict cu rusia? probabil cinflictele ei interne intre rusofoni si moldoveni, intre mooldovenii "de limba romana" si cei "de limba... moldoveneasca", sau intre adeptii constant majoritari ai comunistilor si nemiltumitii, se vede, nu prea stiu in ce directie sa se indrepte: spre ue, sau spre csi. domnul valeriu lazar ar trebui sa stie ca nici ue nu este mama ranitilor, nici romania nu e un zid al plangerii pentru nemultumirile sporadice ale unor contestatari carre nici macar nu s-au lamurit ce contesta! dupa ce invata asta, el si alti politicieni "pro-occidentali" ar trebui sa lamureasca majoritatea care e directia de evolitie dezirabila pentru republica moldova.
 • 0 (2 voturi)    
  da (Miercuri, 24 martie 2010, 10:54)

  mihnea [anonim]

  Moldova,Albania si Turcia mai trebuie in UE...Crezi ca astia nu si-au luat destula teapa cu Roamnia si Bulgaria?
 • 0 (4 voturi)    
  Un bob zabava. (Miercuri, 24 martie 2010, 11:16)

  Mos Ion Roata [anonim]

  Bre taica Lazare, pai alegeti-i pi rusi daca inca nu v-ati saturat di transii si di ci v-au dat (sau mai bine zis luat )pana acum!!
  Ar trebui sa aveti putintica rabdare, intai sa va dereticati prin casa si ograda, sa reparati ulucii cei imburdati, sa va puneti straili celi buni nu pe celi rupte, sa va primeniti, sa va rugati la bunul Dumnezeu si cand totul o fi gata si o sa arati ghini si cu sufletul curat sa va prezentati la poarta Eniunii Europene. Aista iaste un club din cele selecte, undi nu intra fisticini cand il tai capu.
  Asa ni s-a intamplat si noua si uiti ca nici acum nu aratam inca fata pi care ar trebui s-o avem!! Asta e bre taica Lazare. Mai chibzuiti o leaca.Sau cum ne zicea Caragiale: " Decat o graba fara folos, mai bine o zabava cu chibzuiala". Si avea mare dreptate.
 • +3 (3 voturi)    
  Integrare in UE (Miercuri, 24 martie 2010, 11:17)

  Hai la Europa fratilor [anonim]

  Pacat de asemenea afirmatie.La Chisinau se crede ca 400 de ani diferenta de dezvoltare, in care tot vestul europei a muncit pe ruptelea se pot recupera peste noapte si din semnatura vreunui "mahar" european.Nici Barosso daca ar vrea nu ar putea sa-i bage in UE doar pocnind din bici pe la vreo sedinta de CE sau trasand vreo sarcina in CSI-ul Europei ... Ha...Ha...Ha...
 • +2 (6 voturi)    
  stil stalinist. (Miercuri, 24 martie 2010, 11:54)

  mircea [anonim]

  Cam incult individul.Cu UE nu se discuta batand cu pumnul in masa.Poate ca asta si vrea individul-sa orienteze Modova spre Cremlin.Credeam ca numai Lupu este "dus",dar vad ca toti din PD sunt "dusi".
 • +1 (5 voturi)    
  Lupta (Miercuri, 24 martie 2010, 12:12)

  buncrestin [utilizator]

  Eh, nu-i chiar asa cum zice Lazar. Trebuie luate ca afirmatii de campanie. Baietii au inceput deja sa traga tare pentru viitoarele alegeri. Azi Filat e pe la Bruxelles si incaseaza tot mai multe puncte electorale. Lazar e doar vocea lui Lupu care incearca si el sa contracareze cumva. Simte ca-i fuge pamantul de sub picioare si recurge la ce stie el mai bine: cartea rusofona.
 • 0 (2 voturi)    
  capitalul rusesc (Miercuri, 24 martie 2010, 12:55)

  vero [anonim]

  Bine, bine, sa zicem ca rusii au capital (desi nu prea vad din ce), dar know-how? Daca erau in stare, nu faceau ceva pentru tara lor pana acum? E o ruina de la un cap la altul, nu au acceptat investitori straini, nu au reformat nimic, traiesc de pe o zi pe alta din gaz si din santajul cu gazul lor. Astia va sunt modelul? Spre asta va indreptati? Nasol.
  • +1 (1 vot)    
   Libertate! (Miercuri, 24 martie 2010, 15:17)

   Cristian I [anonim] i-a raspuns lui vero

   Si mie mi se pare nasol.

   dar daca fratii nostri din basarabia asta vor, in loc de Europa ei aleg stepele Asiei centrale, ce poti sa le faci?

   ca doar acum sunt in libertate, nu ii mai obliga nimeni!

   Daca lor le place sa fie din nou sub tzar, ce obiectii putem avea noi?
 • 0 (2 voturi)    
  campanie electorala (Miercuri, 24 martie 2010, 12:57)

  ion [anonim]

  Gata tata! A inceput campania electorala! Oricum, indiferent de intentiile lor, intre baietii astia si trogloditul de Voronin e o mare diferenta. Cat despre ceea ce spune baiatu' cine are urechi sa auda!
 • +3 (3 voturi)    
  telefon rotativ? (Miercuri, 24 martie 2010, 13:54)

  dumitru [anonim]

  daca acele yelefoane care sa vad in video-clip sunt cu dial rotativ frati moldoveni e grav.....
  • +1 (1 vot)    
   lui Dumitru (Miercuri, 24 martie 2010, 17:46)

   barghieru [utilizator] i-a raspuns lui dumitru

   un sfat-fà o càlàtorie pe la "fratii moldoveni" sà-ti dai seama cà nu-s la evul mediu,iar telef. pe care la-i vàzut este de uz intern(legàtura direct cu sef.de guvern sau presedinte) fàrà dial.Nu te supàra,dar te vàd putin "infumurat"(plin de sine).Salut.
 • 0 (4 voturi)    
  bravo (Miercuri, 24 martie 2010, 14:28)

  dan [anonim]

  Macar moldovenii au coloana vertebrala, nu accepta toate kkturile europenilor. Ai nostrii au semnat ca prostii toate documentele fara sa citeasca nimic.

  Intrebare: cati dintre voi traiti mai bine dupa integrarea in UE?
  • -3 (3 voturi)    
   Este vorba de PRINCIPII! (Miercuri, 24 martie 2010, 15:23)

   Cristian I [anonim] i-a raspuns lui dan

   Nu, nu simt ca traiesc mai bine din 2007.

   Si in nici-un caz nu am fost de acord cu acceptarea FARA DISCUTII, fara mici-o negociere, a TUTUROR directivelor de la Bruselles!

   Pai cind eram il lagarul socialist, Maskwa nu ne dicta chiar asa in detaliu ca UE acum, sa folosim doar becuri fluorescente sau ce curbura sa aiba castravetele ...

   Insa toate astea sunt DETALII, aici era vorba de principiu, fratii nosti de peste Prut au ales in loc de democratie, dictatura, in loc de modelul Solon, modelul Putin!
 • -1 (3 voturi)    
  nunta (Miercuri, 24 martie 2010, 14:53)

  bustiuci [anonim]

  vorbeşte şi nenea ăsta precum "fata la măritat"


  Dacă ar mia sta şi s-ar mai gândi .. nu ar mai "debita" prostiile astea.
  Dar este evident că de undeva din umbră i s-a "apăsat pe buton".

  of, of ....
 • +1 (1 vot)    
  Valeriu Lazar, ministrul moldovean al Economiei: F (Miercuri, 24 martie 2010, 16:45)

  TC [anonim]

  Sincer, nu prea inteleg aceasta pozitie de forta: cu ce ar trebui sa fie impresionata UE?? Deocamdata, Romania este o poarta larg exploatata de Moldova pentru accedere in UE: ca urmare, UE nu e chiar de lepadat. Mai departe, UE trebuie convinsa dpv reforma structurale, punctele prezentate in articol sunt insuficiente si nesustenabile.
 • +1 (1 vot)    
  Re.De.Ge-ul nostru? (Miercuri, 24 martie 2010, 19:25)

  dumitru [anonim]

  sa fie oare Republica Moldova in viitorul nu prea indepartat,germania de est a noastra?
 • +1 (1 vot)    
  pentru electoratul pro-rus (Miercuri, 24 martie 2010, 20:01)

  laurentiu [anonim]

  de fapt marea problema este a ue care nu obliga republica moldova sa iasa din acel "csi" , si cu recunoasterea transnistrei...........

  in aceea tara sunt aproape jumatate comunisti, si minoritari care nu prea cunosc cum este viata in lumea democrata si libera , in cel mai important, bogat si select club mondial numita uniunea europeana.

  daca lazar crede ca federatia rusa (motorul csi), beralus, ucraina, kazahstan vor reusi sa depaseasca economia celui mai sarac stat din ue (romania) , nu mai vorbesc de cecelalte tari se insala foarte mult si este un visator.
 • +1 (1 vot)    
  stiti vorba : ''a fi cu fundu' in doua luntre'' (Miercuri, 24 martie 2010, 20:07)

  Tatiana [anonim]

  pai nu ma mira nimic din partea moldovenilor ...aia au fost intotdeauna , cel putin dupa 1900 incoace ''cu fundu' in doua luntre'' sau ''vor si in caruta si in teleguta'' ori asa ceva nu se poate ...ori vor sa ''defileze cu noi ''ca adevarati Romani ori sa defieze atunci cu cine or vrea ei dar sa ne lase in pace daca asa stau lucrurile ...ca ''lucru' amestecat pute a r....t''...ce adevarate si pline de talc sunt proverbele Romanesti !!! toate cele bune tuturor Romanilor !!!
 • -1 (1 vot)    
  aveti petrol? (Miercuri, 24 martie 2010, 23:36)

  k.;jn [anonim]

  stati linistiti frati moldoveni!!dupa ce ue a facut un experiment nereusit cu romania(nu cumparam suficient din productia lor ca sintem niste sarantoci) .cu voi n-o sa se-ncurce veci ,ca sinteti si mai sarantoci ca noi....vb. americanului:''aveti petrol ,ca sa venim sa va democratizam?''
 • +1 (1 vot)    
  Am observat ca m-ati cenzurat! (Joi, 25 martie 2010, 8:19)

  gheorghe [anonim]

  De fapt eram sigur ca asa se va intampla! Se pare ca ascunderea adevarului sub pres convine si unei agentii atat de importante ca Hotnews-ul. Adevarul e ca acesti moldoveni indobitociti de politica sovietelor au capatat niste metehne proprii rusilor. Alcoolismul tupeul si lenea. De aici provine si saracia lor lucie cu care de altfel s-au obisnuit. Nu duc insa lipsa de mandrie si tifna cand e vorba de interesele lor. Se pare ca uitam prea curand atitudinea complet neeleganta fata de Romania pe vremea lui Voronin, desi aceasta tara ,chiar daca are proriile greutati le-a dat mereu ajutor economic si nu sunt convins ca nici acum aceasta atitudine s-a schimbat in profunzime. Cred ca schimbarea este numai de fatada. Un fel de a te face frate cu dracul pana treci puntea. Acum au trecut cu obraznicia la un etaj superior. Pun conditii Uniunii Europene cand de fapt ar trebui sa taca si sa lase capul jos. Vor in CSI? Drum bun si cale batuta!
 • +1 (1 vot)    
  ceva clar (Joi, 25 martie 2010, 8:39)

  Laureat Mandrila [anonim]

  Acest domn isi doreste o abordare de stil rusesc cu Europa . Pai tocmai aceasta abordare de a fi 'intre' rusi si europeni a distrus Moldova in ultimii 20 de ani...Chiar Moldova a recunoscut. -- Europa nu vine cu un proiect ci Europa este Europa iar daca vrei sa intri in Moldova atunci trebuie sa scapi de comunisti si sa nu mai existe problema Transnistria sau sa vorbesti limba nationala romana iar rusii sa fie minoritari asa cum sunt ungurii in Romania... Ce proiect vrei cand aceste probleme trebuiesc rezolvate....
 • 0 (0 voturi)    
  moldova (Joi, 25 martie 2010, 9:46)

  lnike [utilizator]

  Moldova trebuie sa urmeze calea parcursa de Romania, buna sau rea , nu exista alta solutie viabila pe termen lung.Ca acest lucru se va petrece mai lent sau mai rapid depinde in cea mai mare masura de dansii.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version