(P) Regiunea Tusnadului adaposteste o serie de habitate deosebit de importante din punct de vedere stiintific si ecologic, protejate la nivel european. Aici se gasesc nu mai putin de 33% din totalul relictelor glaciare existente la nivel national. Conditiile climatice proprii regiunii au conditionat conservarea in aceste habitate a mai multor specii de plante si animale, vestigii ale ultimei glaciatiuni (13.000 de ani in urma). Ele poarta numele de relicte glaciare. Pastrarea lor a fost determinata in mare masura de existenta turbariilor, caracterizate prin conditii microclimatice particulare: umiditate mai ridicata si temperatura mai scazuta fata de microclimatul general si de numeroasele izvoare minerale reci.

Valorile naturale ale regiunii Tusnad au fost consemnate de mai bine de 100 de ani de catre botanisti, multe turbarii fiind desemnate rezervatii botanice de interes national: Mlastina Benes, Mlastina Csemo – Vrabia, Mlastina Nadas, Mlastina Nyirkert, Mlastina Valea de Mijloc, Tonovul Mohos – Lacul Sf. Ana, Tinovul Bufogo. Suprafata acestor rezervatii fiind prea mica pentru a putea conserva pe timp indelungat populatiile plantelor si animalelor ocrotite, a fost necesara unirea acestora in retele ecologice europene. „Reteaua Natura 2000” include specii si habitate importante la nivelul european.

Aria naturala protejata „Tinovul Mohos” din cadrul Sitului Natura 2000 – „Lacul Sf. Ana – Tinovul Mohos”, este situat la 1050 m altitudine, intre varfurile Ciomadul Mare (1.301 m), si Kukojzás (1.110 m) avand o intindere de 80 ha. Craterul geaman in care s-a format turbaria de la Mohos se gaseste la circa 2 km distanta de cel de la Sfanta-Ana. Dopul de turba care astupa craterul este asemanator cu un burete inbibat in apa, care este „gaurit” in unele locuri, gauri care au 3-4 m adancime, umplute cu apa.