Vreme indelungata, obezitatea a fost considerata un simplu factor de risc in sanatate. Abia in 1997, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut-o ca afectiune cronica evolutiva. Cu toate semnalele de alarma, datele OMS indica in aceasta perioada o raspandire accentuata a obezitatii, cu implicatii deosebite la nivel medical si economic.

Citeste mai mult pe MedLive.ro.

Obezitatea detine un rol important in declansarea unor boli cronice precum diabetul, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare (insuficienta cardiaca, hipertensiune, infarct miocardic), probleme respiratorii, unele boli pulmonare (sindromul de apnee in somn) si articulare (artroza genunchiului, de pilda), unele tipuri de cancer. La acestea se adauga problemele psihologice si de identitate ale celor suferinzi.

Potrivit Federatiei de Diabet, Nutritie si Boli Infectioase, 25% dintre romani sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele in plus.

Greutatea ideala

La sfarsitul secolului al XIX-lea, astronomul si statisticianul belgian Adolphe Quetelet a abordat problema greutatii ideale si notiunea de om mediu, pe care o traduce intr-o formula deja celebra astazi: indicele de masa corporala, valabil pentru orice persoana cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani. Indicele de masa corporala (IMC sau BMI- Body Mass Index) se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kg) la inaltimea (in metri) la patrat.

Statistica realizata cu date centralizate de IMC si rata mortalitatii a dus la stabilirea de intervale standard ale greutatii: normal, subponderal, supraponderal si obezitate.

Factori de risc: conditia fizica, varsta, experientele vietii

Calculul indicelui de masa corporala nu este insa hotarator pentru a determina cu exactitate riscul individual. Si alti factori trebuie luati in considerare: conditia fizica, istoricul familial sau personal, examenul clinic, contextul social, profesie etc.

O viata sedentara si alimentatia nepotrivita se alatura conditiilor de mediu, evenimentelor cu impact psihologic din viata unei persoane, alte probleme medicale asociate.

Un studiu publicat marti, 2 februarie, in Buletinul saptamanal epidemiologic al Institutului de Supraveghere Sanitara din Franta, arata ca fenomenul obezitatii difera si pe criterii de sex. "Este un studiu inedit realizat in Franta pe probleme de epidemiologie sociala", declara Judith Martin, doctorand la Universitatea Pierre si Marie Curie, citata de Associated Press. "Se observa evolutii diferite in functie de copilarie, adolescenta, nationalitatea parintilor, originea geografica si culturala. Uimitor este ca divortul pare a preveni cresterea excesiva in greutate".

Ce mai releva studiul realizat in Franta:

  • Majoritatea femeilor supraponderale au copii: 40,8%.
  • Au avut o copilarie nefericita, urmata de o adolescenta fericita: 57,1%.
  • O mare parte din femeile de peste 65 de ani sunt supraponderale.
  • La fel, cele cu nivel de studii zero sau primar, cele care nu practica deloc miscarea sau un sport si cele care dorm sub sapte ore pe noapte.

Riscul scade la femeile care au trecut printr-o despartire sau un divort si la cele care au avut o copilarie fericita, urmata de o adolescenta nefericita.

In cazul barbatilor:

  • Riscul unei greutati in exces creste daca au copii: 50,4%.
  • Daca partenerul lor sufera de o boala grava: 69,9%; sau au trait cu un partener grav bolnav: 59,7%.
  • Grupa de varsta 65-74 ani si fostii fumatori sunt cei mai numerosi in randul barbatilor supraponderali.

Util: Calorii si kilocalorii, tabelul arderii caloriilor.