In ziua ultimului miting al lui Nicolae Ceusescu, Radio Europa Libera cita surse din tara care vorbeau de sute de victime ale represiunii de la Timisoara. Radio Bucuresti transmitea urmatoareale: "Este dreptul sacru al oricarui popor de a-si hotari singur modul de viata, regimul politic conform nazuintelor si traditiilor sale". Era vorba despre poporul panamez cu care partidul comunist roman isi anunta solidaritatea in fata "agresiunii Statelor Unite impotriva Republicii Panama".

Va prezentam in continuare cateva fragmente din transcrierile originale ale programelor Radio Europa Libera si Radio Bucuresti din ziua de 21 decembrie. Monitorizarea a fost facuta de Radio Europa Libera in 1989 si va este oferita de Radio Europa Libera si OSA Archivum.

Am pastrat varianta originala, necorectata, a transcrierilor asa cum apare ea in monitorizari, modificand doar acolo unde greselile faceau textul indescifrabil. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile: Radio Europa Libera si OSA Archivum. Transcrierile Radio Bucuresti le gasiti AICI, arhiva istorica Radio Europa Libera o gasiti AICI.

RADIO EUROPA LIBERA - 21 Decembrie 1989

TIMISOARA - La Televiziunea Româna s-a anuntat ca in judetul Timis a fost decretata stare de urgenta. In virtutea decretului semnat de presedintele Ceausescu, toate unitatile armatei, ministerului de interne si ale garzilor patriotice sint plasate in stare de alerta. Sunt interzise totodata orice intruniri publice, la care participa mai mult de cinci persoane. Este dispusa deasemeni interdictie generala de circulatie incepând de la onele 23, exceptati fiind lucratorii in schimburi.

TIMISOARA - La Timisoana a avut loc ieri o noua mare demonstratie la care au luat pante intre 10 si 50 de mii de persoane, scandind sloganuri impotriva presedintelui Ceausescu. Se relateaza ca de asta data fortele de securitate, prezente in mare numar in centrul orasului, nu au intervenit. Totusi, alti martoni afirma ca in cursul noptii de Marti spre Miercuri au mai putut fi auzite focuri de arma in oras. Numarul victimelor mentionate in relatarile privind demonstratiile de la sfirsitul saptaminii de la TIMIsOARA variaza de la citeva sute pina la doua mii.

TIMISOARA - Persoanele care au parasit Romania au citat martori oculari potrivit carora exista atit de multi morti si raniti incit spitalele din Timisoara au devenit neincapatoare. Multe din victime sint copii. Aflam deasemeni ca in demonstratiile de la sfirsitul saptaminii trecute, 30 de tineri au fost ucisi de focurile de arma trase asupra manifestantilor in fata catedralei din acest oras. S-a anuntat totodata ca au loc demonstratii impotriva regimului si in alte orase ale tarii.

BUCURESTI - Intr-un discurs tinut Marti la televiziune, la cateva ore de la intoarcerea sa dintr-o vizita in Iran, presedintele Nicolae Ceausescu s-a referit la asa-zise grupuri de elemente huliganice care ar fi organizat o serie de manifestari si incidente anti-statale. Fortele armate, a adaugat liderul de la Bucuresti, au fost nevoite sa restabileasca ordinea, actionand impotriva unor, citam, elemente fasciste, provocatoare si destructive.

Ceausescu a mai spus ca in seara zilei de 17 Decembrie, la Timisoara, unitatile militare, fiind atacate, au raspuns, tragând focuri de avertisment, ceea ce nu i-a impiedicat pe manifestanti sa actioneze impotriva fortelor ordinei, a institutiilor de stat si politice. Ceausescu a afirmat ca scopul acestor acte provocatoare, antinationale era de a provoca dezordine, de a crea conditiile dezmembrarii teritoriale a Romaniei, a distrugerii suveranitatii nationale.

Asculta un fragment din programul Radio Europa Libera din 21 decembrie 1989

Asculta un al doilea fragment din programul Europa Libera din 21 decembrie 1989

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

RADIO BUCURESTI - 21 Decembrie 1989

BUCURESTI - Pretutindeni in tara, pe mari platforme industriale, in fabrici si uzine, dupa transmiterea la radio si televiziune a cuvantarii secretarului general al partidului, numerosi oameni ai muncii au tinut sa dea glas in cadrul unor adunari desfasurate in ateliere si sectii de productie, deplinei adeziuni fata de pozitia si ideile exprimate de tov. Nicolae Ceausescu, fata de fermitatea cu care este respinsa orice incercare de a se atenta la valorile socialismului in Romania, la independenta si suveranitatea tarii, odata cu angajamentul de a munci fara preget, cu inalt spirit patriotic si revolutionar pentru a asigura inaintarea neabatuta a Romaniei pe calea luminoasa a comunismului.

Participantii la adunari au aratat ca toti cei ce muncesc zi de zi cu pasiune si daruire revolutionara, cu dragoste de patrie, pentru progresul ei necontenit, au luat cunostinta cu adanca indignare de desfasurarea condamnabila a unor actiuni cu caracter terorist, neofascist, provocator, de la Timisoara, care avea scopul fatis de a provoca dezordine in vederea destabilizarii situatiei politice si economice din tara, desmembrarii teritoriului national, opririi dezvoltarii socialiste a Romaniei. Si in aceste momente de gravitate deosebita, comunistii, tara intreaga, in stransa unitate in jurul partidului, a secretarului sau general tov. Nicolae CEAUSESCU condamna cu vehementa orice incercare de a se atenta la cuceririle revolutionare dobandite de poporul nostru, la integritatea, independenta si suveranitatea Romaniei socialiste.

PANAMA - Cu profunda ingrijorare si indignare opinia publica din Romania a luat cunostinta de agresiunea armata a Statelor Unite impotriva unui stat independent si suveran din America centrala, Republica Panama. Romania a atras atentia in nenumarate randuri, facand apel la ratiune, asupra faptului ca in conditiile in care situatia mondiala se mentine deosebit de complexa si grava, se impune sa se faca totul pentru renuntarea la masuri de forta si de amenintare cu folosirea fortei, pentru intreprinderea de actiuni constructive intemeiate pe formule unanim recunoscute ale dreptului international, pe dorinta de solutionare numai si numai pe cale pasnica, prin tratative, a problemelor litigioase dintre state.

Cu atat mai mult sunt de condamnat actele de agresiune brutala a Statelor Unite imptoriva unui stat mic care-si arata libertatea si independenta, incalcate de o superputere. Este dreptul sarcru al oricarui popor de a-si hotari singur modul de viata, regimul politic conform nazuintelor si traditiilor sale.

Exprimandu-si solidaritatea cu lupta poporului panamez pentru independenta tarii sale, poporul roman condamna cu fermitate agresiunea armata a Statelor Unite impotriva Republicii Panama, si cere sa se puna capat odata pentru totdeauna politicii colonialiste, imperialiste, de dominatie si dictat, de amestec in treburile intern ale altor popoare. Solutionarea justa si durabila a problemelor complexe din America Centrala, inclusiv a celor ce confrunta Statele Unite cu statul Panama, este posibila nu pe calea politicii de forta si dictat, a amestecului grosolan in treburile interne ale acestor state, ci numai si numai pe calea unei reglementarii pasnice, politice, pe baza normelor unanim accentate ale dreptului international. Aceasta este singura solutie corespunzatoare cerintelor pacii, cauzei destinderii si intelegerii in intreaga lume.

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral