De Craciun, Europa Libera anunta condamnarea la moarte a sotilor Ceausescu si indeplinirea sentintei. La Radio Bucuresti se difuza un comunicat al Consiliului Frontului Salvarii Nationale in care se spunea: "Astazi am produs si cozonac. Cozonac pentru Craciun! Consiliul FSN, asa cum ati vazut si la emisiunile de radio si televizor, a luat si o sa ia masuri energice pentru asigurarea hranei poporului. NU mai vindem la altii mancarea poporului. Deja in magazinele noastre din Capitala sosesc alimentele pregatite de Ceausescu sa plece peste granita, la export. Aveti incredere ca nu va mai fi foamete!"

Va prezentam in continuare cateva fragmente din transcrierile originale ale programelor Radio Europa Libera si Radio Bucuresti din ziua de 25 decembrie. Monitorizarea a fost facuta de Radio Europa Libera in 1989 si va este oferita de Radio Europa Libera si OSA Archivum.

Am pastrat varianta originala, necorectata, a transcrierilor asa cum apare ea in monitorizari, modificand doar acolo unde greselile faceau textul indescifrabil. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile: Radio Europa Libera si OSA Archivum. Transcrierile Radio Bucuresti le gasiti AICI, arhiva istorica Radio Europa Libera o gasiti AICI.

RADIO EUROPA LIBERA - 25 Decembrie 1989

BUCURESTI - Radio Bucuresti a anuntat urmatoarele: in ziua de 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceausescu si al Elenei Ceausescu in fata tribunalului militar extraordinar. Pentru aceste crime grave savarsite impotriva poporului roman si a Romaniei, inculpatii Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu au fost condamnati la moarte si confiscarea averii. Sentinta a ramas definitiva si a fost executata.

TIMISOARA - Un reporter al televiziunii franceze a fost ucis si cinci alti jurnalisti straini raniti, in cursul ultimelor zile, pe cind incercau sa relateze de la fata locului despre revolutia democratica din Romania. Este vorba de JEAN-LOUIS CALDERON de la postul de televiziune TV-CINQ, care a fost strivit simbata de un tanc, la Bucuresti.

Pe de alta parte, s-a relatat ieri de la Timisoara ca - tot simbata - jurnalistii americani JOHN DANIsEWSKI de la ASSOCIATED PRESS si JOHN TAGLIABUE de la NEW YORK TIMES, cit si fotoreporterul italian PASQUALE MODICA de la ziarul REPUBBLICA au fost raniti in incidente separate pe cind calatoreau la bordul unor autovehicole. Reporterul iugoslav ZELIKO SAIIN de la televiziunea din Zagreb a fost ranit de gloante pe cind alerga pe o strada din Timisoara. Impreuna cu SAIIN a fost ranit - in acelas incident - vice-consulul iugoslav SL0BoDAN KRECIKOVICI. Se asteapta ca toti ranitii sa fie evacuati astazi in Iugoslavia.

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

RADIO BUCURESTI - 25 Decembrie 1989

BERNA - Autoritatile elvetiene au dat dispozitie sa fie blocate conturile din bancile elvetiene ale dictatorului Nicolae Ceausescu inlaturat de la putere, a informat purtatorul de cuvint al ministerului justitiei si politiei din Berna. Bancile respective au primit inca de vineri seara indicatia din partea Biroului Federal Elvetian pentru problemele politice sa blocheze eventualele conturi ale familiei Ceausescu, a declarat purtatorul de cuvint al ministerului,precizind ca este vorba ca este vorba de banci din cantonul Zurich.

Un deputat social-democrat din Zurich a declarat ca potrivit informatiilor de care dispune, in ultimul timp s-au efectuat o serie de transporturi de aur din Romania in Elvetia. Nu este exclus, a spus el, ca membri ai familiei Ceausescu, care traiesc in strainatate sa incerce sa intre in posesia acestor bani. Se aminteste ca din 1973 la Viena se afla fratele dictatorului,Marin Ceausescu.

BUCURESTI - In Bucuresti, Consiliul Frontului de Salvare Nationala, mobilizat de inaltatoarele evenimente de frumoasa si adevarata istorie pe care le traim dupa inlaturarea dictaturii odioase Ceausiste, este hotarit si se actioneaza pentru victoria deplina si decisiva a acestuia.

Ne preocupa in primul rand sa pastram sub permanent control punctele vitale ale orasului, sa asiguram functionarea neintrerupte si la capacitatile maxme ale acestor puncte. Despre apa va informam ca avem controlul permanent al tuturor obiectivelor acesteia, pazind cu garzile noastre si cu sprijinul ostasilor armatei, eroicei noastre armate, toate statiile de captare, de tratare, de pompare si repompare a apei, pentru toti cetatenii capitale. Asiguram apa, apa buna si de calitate. Buna de baut. Asiguram, de asemenea apa pentru industrie, pentru centrale electrice, care produc energie electrica, pentru toti consumatorii. Avem rezerve de apa si pentru perioada urmatoare.

In legatura cu gazele si caldura informam ca toti lucratorii din aceste sisteme sunt la post, tinand sub control reteaua de gaze, instalatiile de gaz si legatura cu orasul. Se depun eforturi sustinute pentru asigurarea caldurii in apartamente, a gazelor la toti consumatorii. Facem acuma eforturi sa remediem avariile provocate de luptele ce au avut loc si va promitem ca vom reusi in scurt timp.

Despre aprovizionarea orasului va informam ca in atentia noastra sta asigurarea intregii populatii cu paine, sa asiguram painea atat de necesara orasului. Si va informam, ca o facem, exist paine in toate cartierele, in toate zonele, acolo unde nu am putut sa intram, in zonele alaturate vindem direct din masinile care transporta painea. Fabricile noastre de paine lucreaza cu toata capacitatea. Astazi am produs si cozonac. Cozonac pentru Craciun. Actionam energic pentru asigurarea in cantitati sporite cu carne si produse din carne, cu apa minerala, cu unt, cu branza, cu oua, cu vin si cu alte produse.

Facem apel la toti cetatenii ca suntem in masura sa asiguram zilnic cantitatile necesare consumului lor. Nu va mai fi foamete. Consiliul FSN, asa cum ati vazut si la emisiunile de radio si televizor, a luat si o sa ia masuri energice pentru asigurarea hranei poporului. NU mai vindem la altii mancarea poporului. Deja in magazinele noastre din Capitala sosesc alimentele pregatite de Ceausescu sa plece peste granita, la export. Aveti incredere ca nu va mai fi foamete.

BUCURESTI (STUDIO) - In aceasta seara a Sfantului Craciun, Romania Libera, o ce veste minunata! Va amintiti aceste cuvinte consacrate in colindele noastre: O, ce veste minunata - A murit ANTICRISTUL! O mare usurare s-a revarsat in sufletul si in cugetul nostru, dupa un chinuitor cosmar: tiranii Ceausesti si-au primit pedeapsa cuvenita.

0 sentinta care intruneste consensul general. Este de fapt verdictul dat de Tribanalul poporului nostru, atat de supus impilarilor si represiunilor, care s-a eliberat astfel pentru totdeauna de noaptea cea mai lunga din istoria sa. Se asterne linistea, trebuie sa se astearna calmul peste tara, dupa zile si nopti de tensiune, de lupta pe viata si pe moarte.

Ni s-a telefonat de altfel ca in multe zone din capitala, unde focurile primejdiei ardeau inca, impuscaturile au si incetat. Desigur vigilenta noastra, dragi compatrioti, trebuie sa ramana treaza, sa nu adoarma trebuie inabusite ultimele zvarcoliri ale slugilor odiosului tiran. Situatia insa se stabilizeaza implacabil, in intreaga tara. Nu exista forta care sa ne abata de pe drumul victorios al revolutiei. Poporul a primit cu tot sufletul, senin, sentinta condamnarii la moarte a calaului care ne-a stigmatizat istoria romaneasca.

"Sa nu-l primeasca pamantul romanesc!" sunt cuvintele unei ascultatoare din Calinestii Maramuresului, care cu emotia locuitorilor acestui pamant sfant al Romaniei ni s-a adresat in aceasta zi de 25 decembrie, Craciunul nostru drag. Dictatorul, calaul, cel mai sangeros dintre tirani, care a asuprit atat poporul cu metode de neimaginat pentru nimeni si-a primit pedeapsa ce i se cuvenea.

Blestemul ascultatoarei noastre de a nu-l primi pamantul romanesc este un gand al stramosilor nostri, care au tinut si tin la aceast pamant ca la lumina ochilor. Nu odata ne-a fost dat sa auzim in Transilvania, in Maramures, in alte parti ale scumpei noastre Romanii, cu adevarat libere din ziua de 22 decembrie, ca pamantul este cartea dintai a neamului si nu poate sa primeasca o asemenea creatura, care nu a vrut decat rau acestui popor, pe care l-a infometat, pe care l-a umilit.

Priveai in ochii copiilor flamanzi, in ochii copiilor bolnavi de inanitie, si te intrebai: pentru ce toate acestea? La aceasta intrebare a raspuns poporul roman. Intr-o clipa, dictatura ceausista a fost inlaturata. Am invins! Am invins! Am invins! - sunt clipe pe care niciun roman nu le va uita!

La 22 Decembrie in studioul de emisie al postului de Radio Bucuresti Romania, s-a anuntat infrangerea clicii ceausiste. Imbratisari. Bucurie. Cuvinte spuse din inima. Asa cum le-a spus simplu si in aceasta dimineata ascultatoarea noastra din Maramures atunci cand il veti judeca pe dictator, sa i se dea o asemenea pedeapsa, incat sa nu-l primeasca pamantul romanesc! Da, tiranii si-au primit pedeapsa meritata. In aceasta zi, sfanta de Craciun, sa spunem ca stramosii nostri: pe acesti rai sa nu-i primeasca pamntul romanesc.

BUCURESTI - A aparut GAZETA SPORTURILOR, cotidian al sportului romanesc, care are ca supratitlu "Traiasca Romania, traiasca poporul liber, demn si suveran" si un Apel adresat sportivilor. "Dragi Sportivi ai Romaniei Libere" si "In primele rinduri in lupta pentru o Romanie noua, libera si independenta", acum trebuie s-o aparam cu toate fortele noastre, in numele poporului, al libertatii, al celor care si-au dat viata pentru ea. Traim un moment istoric. Fiti la inaltimea lui.

Din partea colectivului redactional al ziarului de specialitate GAZETA SPORTURILOR am primit si o nota: "Ne pare rau, se scrie in aceasta nota, ca primul numar din noua serie a ziarului nostru a aparut abia in cursul dupaamiezei de Duminica desi el era scris inca de Vineri, la pranz, in manuscrise. Conditiile dificile din jurul redactiei si mai cu seama din jurul tipografiei din strada Brezoianu, precum si un incendiu localizat insa de lucratorii tipografiei, au condus spre aceasta nedorita, de nimeni dintre noi intarziere.

Difuzarea primului numar a inceput aseara la lasarea intunericului si a fost efectuata de redactorii ziarului nostru. Mentionam ajutorul primit din partea securitatii municipiului Bucuresti, a unor forte speciale de militie care au inlatur pericolele pe care le prezentau teroristii ascunsi chiar in fata iesirii din tipografie.

Si revenind la ziarul de astazi pe care succint vreau sa vi-l prezint, pe prima pagina, reputatul cronicar Ovidiu Ioanitoaie, semneaza, daca se poate spune asa, editorialul ziarului "Tara noua ziar nou" in care se scrie: "Acum cand viata se lupta sa intre pe fagas normal, infruntand inca dementa disperata a slugilor tiraniei, ne simtim datori sa recunoastem ca nu odata, de-a lungul anilor, anilor de bezna si umilinta, am fost siliti sa va inducem in eroare, sa va mintim. Adeseori una am vazut si alta am scris, pentru ca asa ni s-a cerut si asa ni s-a impus printr-un joc al culiselor si al orgoliilor neinchipuit de agresive si de basm care v-au inselat pe dvs. cititorii si ne-au dezgustat pe noi, nu doar intrebari si intrebatori cu privirile de la sensurile unei meseri care risca sa-si piarda tocmai ratiunea ei fundamentala, oglindirea adevarului. A venit insa, trebuie sa vina, momentul adevarului.

Din acest motiv am hotarit ca unei tari noi sa-i punem la dispozitie un ziar nou, reintorcindu-ne la numele lui initial si inca viu, neuitat, cei in varsta stiu, este adaugirea mea, GAZETA SPORTURILOR, continuind astfel o traditie a presei sportive specializate, intemeiata la noi inca din 1881, fiind una dintre primele din lume. Sa speram sa revenim cat de curand la formatul mare, dintotdeauna familiar presei romane, cititorilor ei.

BUCURESTI (STUDIO) - Am scapat de odiosul calau, am scapat si de odioasele terminologii pe care ni le impusese in limbajul de toate zilele de incultura sa pe care vroia sa o depuna si pe suprafata noastra de popor, de oameni care gandim. La microfon Tudor Caranfil.

"Necuvintele! Vorbind mai deunzai la TV in momentele de cumpana pe care ne-a fost dat sa le retraim si dorind sa-si manifesteze fireasca solidaritate cu lupta pentru renasterea tarii, o inalta fata bisericeasca, a sovait in mijlocul frazei pronuntand in cele din urma, insa cu evidenta jena: adeziune. Cateva minute mai tarziu un crainic profesionist al micului ecran, isi cerea scuze la randu-i fiindca ii scapase cuvantul umanism.

Nu sunt exceptii. Ci o situatie ciudata de care ne izbim cu totii in nevoile de comunicare ale acestei zile. Termeni uzuali, de neinlocuit, se cer instinctiv ocoliti, intru atat ne-au fost vorbele de perpelite, devalorizate, golite de sens si proprietari. Si nu ar fi vorba doar de acel dezgustator jargon de lemn: obiective, organe, pregnanta, reflectare, mesaj, raport magistral nici de scremetele lirice precum cuvinte de limpede izvor, sau luminoasele culmi , nici macar de cuvintele atat de nazbatios scalciate ca "realimente" pentru "realmente", "muncipiu" sau "pretini". Ce penibil astazi sa mai pronunti formule ca "voi face totul", "viitor luminos" sau pur si simplu sa mai urez cu sinceritate cuiva "sanatate si fericire".

Paranoicul conducator nu lasa in urma sa doar ruine, ci a izbutit sa ne distruga insusi limbajul. Te lipsesti sa mai pomenesti pana si de civilizatie candva varianta ei asa zis socialista, pe care a vrut sa ne-o impuna, s-a incheiat intr-o asemenea lamentabila si tragica urgie a salbaticirii. Printre prejudiciile epocii de aur a minciunii ceausesti nu au frant numai firul vietii atator mii de tineri nu au sfaramat numai caractere si destine, nu au inabusit doar inalte naziuinti, ne-au sugrumat si cuvintele care duhnesc astazi a minciuna triviala. Sunt pierderi aproape irecuperabile, am spus aproape, fiindca totul mai depinde inca de noi. Printre multiplele obiective pe care le avem de ridicat din moloz in acest tragic-maret si fericit inceput de timp, sa nu uitam de CUVINTE!

Inainte de a pronunta Libertate sa ne invatam sa fim generosi unul cu celalalt, inainte de a rosti patriotism, sa ne scrutam patrunzator constiintele. Prin faptele si atitudinile noastre, prin fiecare gest si respiratie, sa dam continut si credibilitate victimelor masacrului semantic. E timpul sa ne tamaduim si necuvintele, oameni buni!"

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

Proiect realizat in cooperare cu: