Pe 26 decembrie si Europa Libera si Radio Bucuresti anuntau procesul si executia sotiilor Ceausescu in data de 25 decembrie. La finalul unei stiri despre conferinta de presa tinuta de noul premier Petre Roman in fata corespondentilor presei sovietice, Europa Libera informa despre o demonstratie desfasurata la Bucuresti, "in care populatia si-a manifestat furia cu privire la gradul extins de participare a comunistilor in noul guvern."

Va prezentam in continuare cateva fragmente din transcrierile originale ale programelor Radio Europa Libera si Radio Bucuresti din ziua de 26 decembrie. Monitorizarea a fost facuta de Radio Europa Libera in 1989 si va este oferita de Radio Europa Libera si OSA Archivum.

Am pastrat varianta originala, necorectata, a transcrierilor asa cum apare ea in monitorizari, modificand doar acolo unde greselile faceau textul indescifrabil. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile: Radio Europa Libera si OSA Archivum. Transcrierile Radio Bucuresti le gasiti AICI, arhiva istorica Radio Europa Libera o gasiti AICI.

RADIO EUROPA LIBERA - 26 Decembrie 1989

Budapesta - Un purtator de cuvint al ministerului maghiar al apararii a informat ca divizia de comunicatii a armatei ungare a localizat in Romania mai multe transmitatoare ale unitatilor de securitate pro-ceausescu. S-a precizat ca toate informatiile obtinute prin ascultarea acestor transmisii au fost puse la dispozitia autoritatilor romane.

Budapesta - Consiliul ambasadorilor arabi, cu sediul in capitala Ungariei, sustine ca alaturi de bandele teroriste pro-ceausiste nu ar lupta si arabi. Reprezentanti ai Algeriei, Irakului si Organizatiei pentru eliberarea Palestinei au transmis un mesaj in acest sens ministrului de externe maghiar Gyula Horn. In mesaj se mai afirma ca popoarele arabe doresc sa aiba relatii de prietenie cu Romania.

Moscova si Bucuresti - Noul prim ministru al Romaniei, Petre Roman a acordat un interviu unui grup de corespondenti sovietici. Cu acest prilej, Roman a spus ca nu este sigur ca partidul comunist roman poate supravietui. Citat de Tass, premierul de la Bucuresti a adaugat ca este o "realitate trista" faptul ca regimul Ceausescu a discreditat si compromis total partidul comunist. Roman a conchis ca este foarte dificil de prevazut care va fi soarta partidului comunist si ca nu stie daca acesta va fi in masura sa supravietuiasca.

Noul premier, numit pana la alegerile din aprilie, a declarat ca oricum, Frontul Salvarii Nationale de guvernamant va introduce pluralismul in viata nationala. Trebuie remarcat ca Petre Roman este membru de partid.

Remarcile facute de Petre Roman au coincis cu o demonstratie desfasurata la Bucuresti, in care populatia si-a manifestat furia cu privire la gradul extins de participare a comunistilor in noul guvern. Multimea striga ca romanii nu si-au dat viata pentru ca membrii partidului comunist sa poata ramane la putere.

Asculta un fragment din programul Europa Libera din 26 decembrie 1989

Asculta un al doilea fragment din programul Europa Libera din 26 decembrie 1989

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

RADIO BUCURESTI - 26 Decembrie 1989

Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena au fost retinuti de cetateni si armata in timp ce incercau sa fuga din tara. Li s-a efectuat examinarea medicala potrivit legii in urma careia concluzia comisiei medicale a fost ca sint sanatosi.

S-a constituit un tribunal militar extraordinar. Capetele de acuzare au fost:

1. Genocid. Peste 60.000 de victime.

2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat.

3. Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti prin distrugerea si avarierea unor cladiri, explozii in oras, etc.

4. Subminarea economiei nationale.

5. Incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste 1 miliard de dolari depuse la banci straine.

Li s-a acordat dreptul de aparare. Constatindu-se existenta faptelor incriminate, inculpatii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena au fost condamnati la moarte si confiscarea averii. Sentinta a ramas definitiva si a fost executata prin impuscare.

Stimati ascultatori am fost martorii unor imagini deosebit de sugestive ale celor doi tirani care prin figura lor odioasa au incercat sa priveasca aproape sfidator la cei pe care exprimau in momentul acesta tiranul si-a lasat caciula de astrahan pe masa privind fara nici-o speranta.

Stimati telespectatori, stimati ascultatori nu parasiti posturile noastre, emisiunea o vom relua peste putin timp. Va cerem scuze pentru intarziere. Asteptam aceste imagini document, aceste imagini care cum am spus vor ramine in arhivele istoriei, ele pun capat cele mai odioase perioade din istoria noastra, nu epoca de aur ci cea mai neagra epoca din istoria Romaniei,in sfarsit a fost punctul final a acestei odioase dictaturi, sa ne bucuram de aceasta minunata noapte a Craciunului.

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

Proiect realizat in cooperare cu: