Revolutia romana a fost prima revolutie transmisa in direct de televiziunile si radiourile din intreaga lume. HotNews va propune un proiect inedit de recuperare a memoriei istoriei: Cum au reflectat Revolutia romana doua posturi de radio aflate pe parti opuse ale baricadei, inainte de caderea lui Nicolae Ceausescu: Radio Bucuresti si Europa Libera.

HotNews.ro lanseza a o pagina dedicata unde veti putea urmari transcrierile digitale ale programelor Radio Bucuresti si fisierele audio de la Actualitatea romaneasca transmise in perioada 18-27 decembrie 1989.

Timp de zece zile, veti putea citi analize realizate pe baza acestor documente, veti putea povesti ce amintiri va trezesc aceste emisiuni si care este diferenta dintre realitatea traita pe strazile Romaniei in urma cu 20 de ani si modul in care este ea redata in inregistrarile difuzate de Radio Bucuresti si Europa Libera.

Inainte de Revolutie, singurele alternative pentru romanii care doreau sa stie realitatea din tara erau reprezentate de posturile de radio Europa Libera si Vocea Americii, ascultate pe ascuns, ferindu-te de copii, care puteau povesti la scoala sau in cercul de prieteni ceea ce au auzit acasa. Romanii nu aveau dreptul la stiri reale despre evenimentele din tara. Despre caderea comunismului se vorbea in soapta, cu teama de a nu fi turnat la Securitate.

In acest context, mentinerea vie a amintirii acelor vremuri, a modului in care romanii au decis ca nu mai vor sa traiasca sub o dictatura comunista este importanta si vitala pentru o natiune care nu are voie sa-si uite trecutul.

Pentru cei care au uitat, dar si pentru tinerii care nu au prins acele vremuri, proiectul HotNews.ro arata ce se transmitea si ce aflau ascultatorii din tara de la aparatele aproape mereu deschise.

Comentariile pot fi postate pe un forum dedicat acestui proiect pe HotNews.ro.

Proiect realizat in cooperare cu: