"Daca e vorba sa treci de la 3% din PIB la 6% pentru sanatate, asta inseamna ca vrei sa-ti dublezi veniturile pentru acest sector. Iar asta nu e usor de facut si nu se face mecanic, pur si simplu crescand de 2 ori cota de contributie, pe care nu o platesc decat salariatii. 4 pana la 5 milioane de oameni platesc in tara asta pentru ca 21 de milioane sa fie asigurati si sa primeasca servicii medicale", spune Sorin Ionita, directorul SAR intr-un interviu HotNews.ro

Asculta interviul cu Sorin Ionita

Descarca emisiunea in format MP3

HotNews.ro: De ce risca sistemul medical din Romania sa intre in colaps in 2010?

Sorin Ionita: Din doua motive: motive cronice si motive acute. Motivul acut e criza din 2009, criza de incasari la buget, care s-a transmis si in bugetele de asigurari medicale, si in programele nationale, tot ce e finantat pe sanatate, astfel incat in 2009 am cheltuit cu un trimestru mai mult decat ne puteam permite, adica cu 25% mai mult. Am cheltuit 125% fata de cat am incasat. Si banii acestia, si aici intram in partea a doua a chestiunii, motivele cronice, reprezinta mai putin decat media din PIB cheltuita pe sanatate in Uniunea Europeana, chiar in tari central europene, foste comuniste.

Motivul cronic este pe de o parte subfinantarea, si pe de alta parte ca putinii bani care exista sunt distribuiti prost, nu pe adevaratele prioritati, este unul din cele mai opace sisteme, nu vedem nicaieri pe site-uri bugete, executii in timp real, nici la casa nici in programe nationale, nicaieri. E suficient de lucru pentru a rezolva aceste probleme pentru vreo 10 ani de aici inainte.

HotNews.ro: Ce politici si masuri publice ar trebui adoptate pentru a evita criza din sanatate?

Sorin Ionita: E foarte complicat. Acesta este raspunsul meu onest care indispune pe toata lumea, sse plictiseste, pleaca. Cand incepe cineva cu e foarte complicat si trebuie s-o luam din multe parti, este moartea pasiunii, stiu. Din pacate chiar asa este. Nu exista o solutie simpla, clara. Pe termen scurt, trebuie sa rezolvi cimva aceste arierate de plata, ca astea sunt, justificate, nejustificate. Statul a angajat plati in 2009 cu 25% mai mult decat a incasat. Avem datorie, deci intram cu datorie in 2010. Am cheltuit banii de pe primul trimestru dun 2010. Trebuie rezolvat cumva pe termen scurt, renegociezi cu ei, scoti de undeva bani, platesti.

Pe termen lung trebuie gasita solutia structurala in asa fel incat in anii urmatori sa nu se mai repete aceasta situatie.

Trebuie eficientizata cheltuirea. Si numai pe aceasta tema am putea face o discutie de 2 ceasuri: de la cheltuielile de personal, la investitii, pe ce boli, pe asistenta primara, pe spitale, pe specialitati. Foarte complicat. Subfinantarea la noi in sistem coexista cu suprafinantarea in anumite domenii punctuale, intr-o parte sunt prea multi oameni, intr-o parte sunt prea putini, in unele locuri sunt prea multi doctori in orase, peste tot sunt insuficienti la tara, si in general, pe Romania, avem si o criza de resursa umana, si doctori si personal mediu.

HotNews.ro: Cum vine initiativa cetateaneasca de marire a bugetului pentru Sanatate cu 6% din PIB in acest context?

Sorin Ionita: O iau ca pe un strigat de disperare al clientilor sistemului care suntem noi de fapt, cetatenii. Se cere ca si la Educatie, unde este deja prevazuta tinta de 6% din PIB, si probabil s-au inspirat si ei de acolo. Este undeva mai aproape de media europeana. In Romania se cheltuie acum poate in jur de 3%, poate mai putin, anul, viitor nu stim, ca n-am vazut bugetul pe 2010, si se cere un 6. In Europa cam pe-acolo e, sau chiar 7 sau chiar 8. Aceasta initiativa a luat forma unui proiect de lege, initiativa cetateneasca, inteleg ca e publicata si in Monitorul Oficial, cred ca e o baza foarte buna de discutie.

Pentru ca ei propun acolo de fapt 2 lucruri: numai despre asta s-a vorbit cu 6%, dar mai este ceva: propun si acordarea unei atentii mai mari asistentei primare, sa vedem cum previi bolile, cum faci un sistem care sa serveasca cu sevicii simple, fara mare expertiza si fara mare cheltuiala si pe nea Gheorghe dintr-un sat. Nu numai marile clinici universitare unde ajunge pana la urma clasa mijlocie si superioara a Romaniei, ci si pe nea Gheorghe de la tara ca sa previi multe boli cu costuri mult mai mici. Cred ca e o baza buna de discutie, nu-si inchipuie nimeni ca se va legifera acum in decembrie 2009. Pe criza bugetara noi nu stim in 2010 daca se vor mai da cei 3% pentru Sanatate din PIB care au fost in 2009 sau daca nu cumva e mai putin, ramane de vazut. Dar ca tinta de politici, si am avut discutii inclusiv cu aceste asociatii, cu oamenii din industrie, cu oamenii din institutii, este o baza de discutie pentru un orizont de 2-3-4 ani. La un orizont de 2012-2013 trebuie sa-ti propui o tinta, poate nu neaparat ca lege, dar ca tinta de politica. Eu asa o inteleg, ca un fel de strategie. Si in sensul asta e o initiativa buna, e bine ca lanseaza o discutie care pana acum n-a existat.

HotNews.ro: Cum ar ajuta politicile de stabilire a preturilor la medicamente, impozitarea corecta si alocarea corecta a fondurilor din sanatate, evitare crizei?

Sorin Ionita: Alocarea fondurilor sau gasirea de fonduri aditionale. Daca e vorba sa treci de la 3% din PIB la 6% asta inseamna cumva ca vrei sa-ti dublezi veniturile pentru acest sector. Iar asta nu e usor de facut si nu se face mecanic, pur si simplu crescand de 2 ori cota de contributie pe care nu o platesc decat salariatii. 4 pana la 5 milioane de oameni platesc in tara asta pentru ca 21 de milioane sa fie asigurati si sa primeasca servicii medicale. Buna, proasta, Sanatatea, cu minusuri, cu salvari care cateodata nu vin sau vin greu, in principiu toata lumea e acoperita. Si numai 4 milioane platesc pentru ca 21 de milioane sa beneficieze, in principiu.

Cum facem sa largim baza de impozitare? Nu poti sa cresti cota mai mult pentru ca asta inseamna sa supraimpozitezi munca oficiala, iar ea este destul de apasata de contributiile sociale, si de sanatate dar mai ales de pensii si de impozite samd. Cum facem sa platim mai multi aceste contributii? Poate chiar intr-o cota mai mica, dar sa largesti aceasta baza? Cum facem sa aduci mai multi bani in general la bugetul Romaniei ca procent din PIB? Pentru ca nu poti sa cresti si Sanatatea, sa cresti si Educatia, sa cresti tot, daca Romania colecteaza numai 30% din PIB cu totul, cu pensii, cu bugetul general, iar alte tari colecteaza 45%, tu n-ai cum sa-i ajungi pe ei din urma pe fiecare sector. Este imposibil. Si atunci trebuie sa te uiti care sunt sursele de ineficienta, poate nu neaparat aceste contributii de sanatate.

Poate trebuie sa te uiti unde pierzi tu ineficienta, poate ca anumite redevente nu sunt, si nu prea sunt comparat cu alte tari, poate avem probleme unde nu ne uitam, cateodata, poate impozitari pe persoane fizice, tranzactii, terenuri, aici vezi in bugetul tarii marile discrepante fata de Europa si chiar fata de Ungaria, chiar fata de Cehia. V-am dat o cale posibila de a mai aduce niste venituri. Daca acum, ce platiti dumneavoastra din salariul de pe cartea de munca pentru sanatate este mult ca procent, nu-l putem dubla ca sa ajungem de la 3 la 6. Trebuie sa facem altceva.