Un tanar american a devenit cea mai tanara persoana care navigheaza singura in jurul lumii. Zac Sunderland avea 16 ani atunci cand a plecat in calatoria de 45.000 km pe apa. 13 luni le-a petrecut pe yacht-ul sau de 11 m, infruntand furtuni, presupusi pirati sau diverse probleme ale yacht-ului. "E minunat sa fii inapoi", au fost primele lui cuvinte dupa ce a incheiat cu bine aventura.

Tanarul a fost in contact permanent cu familia prin satelit si s-a intalnit cu tatal sau in diferite locatii ale expeditiei. Sunderland a strabatut trei oceane, cinci mari si in calatoria sa a trecut de doua ori ecuatorul. A fost nevoit sa stea treaz 60 de ore pentru a-si repara yacht-ul, dar greutatile nu l-au impiedicat sa termine calatoria. Abia revenit acasa, Zac se gandeste deja la urmatoarele aventuri: "Sper ca viitoarea mea aventura sa fie cat mai curand: Everestul sau Cercul Arctic", a declarat tanarul, potrivit Los Angeles Times.

Dar recordul lui Zac nu va sta prea mult in picioare deoarece britanicul Mike Perham, care e cu cateva luni mai tanar, s-a aventurat intr-o calatorie asemanatoare in noiembrie si se asteapta sa se intoarca peste trei saptamani. Perham va deveni astfel cel mai tanar om care navigheaza singur in jurul lumii, dar are concurenta serioasa. O australianca de doar 15 ani va pleca in aceasta vara intr-o calatorie asemanatoare.

Zac Sunderland a avut un sfat pentru tinerii de varsta sa care nu indraznesc sa-si urmeze visul: "Cred ca societatea ii pune pe tineri (15, 16, 17 ani) intr-o cutie si nu se asteapta ca ei sa faca prea multe, doar sa se duca la liceu, sa joace fotbal si lucruri asemanatoare. Ceea ce am facut eu arata ca ei pot face mult mai multe prin ambitie si dorinta. Sfatul meu este sa iasa din cutie si sa faca ceea ce vor", a adaugat Sunderland.