Ministerul Muncii isi asuma raspunderea pentru reducerea coeficientilor din grila unica a salarizarii in sistemul bugetar, a anuntat ministrul muncii, Marian Sarbu. Modificarile in grila au fost facute fara consultarea sindicatelor, dupa ce s-au finalizat negocierile la nivelul grupului care a lucrat la elaborarea proiectului de lege. Anuntul ministrului muncii a starnit indignarea sindicatelor, mai ales a celor din invatamant.

Sindicatele: Mesajul transmis prin aceasta reducere este: Voi bugetarii nu veti ajunge niciodata la salarii bune!

"Ministrul muncii a aruncat o vorba fara sens, e o bataie de joc la adresa milioanelor de bugetari. Din momentul in care se micsoreaza coeficientii, ingheata salariile pe viitor. Aceasta lege ar trebui sa vizeze salariile viitoare. Mesajul transmis prin aceasta reducere este: Voi bugetarii nu veti ajunge niciodata la salarii bune!", a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Isvoranu, presedintele sindicatului din educatie Spiru Haret. Acesta ne-a explicat ca in cazul in care coeficientii vor fi redusi cu 40% asa cum a anuntat Ministerul Muncii, salariile vor ramane pe loc. Pentru angajatii din invatamant, grila de salarizare convenita de partile sociale la finalul dicutiilor in grupul de lucru prevedea coeficienti cuprinsi intre 3,5 si 9,2 salarii minime brute pe economie. In urma modificarilor facute de minister, coeficientii ar urma sa fie intre 2 si 7,6 salarii minime brute pe economie. Atfel spus, in urma noilor modificari, invatamantul se va situa in partea de jos a grilei.

Bogdan Hossu: Modificarile grilei ar fi trebuit discutate, mai intai, in cadrul comisiei de negociere

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hosssu, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta pozitie a Ministerului Muncii pune in pericol dialogul social. "Daca ministerul avea niste rezerve legate de nivelul acestor coeficienti, ar fi trebuit sa le puna pe masa comisiei de negociere, chiar daca stia ca nu ar fi obtinut o pronuntare favorabila din partea acesteia. Daca apar aceste lucruri mai intai in presa, atunci dialogul social este supus suspiciunilor si este greu de construit intr-un asemenea mediu", ne-a spus Hossu. Acesta a mai afirmat ca a inteles de la reprezentantii ministerului ca in cazul in care nu se fac modificarile ar fi nevoie de dublarea fondului de salarii, ceea ce este imposibil.

Ministerul Muncii - calul de bataie

Modificarile in grila unica de salarizare au aparut dupa ce s-au terminat discutiile la nivelul grupului de lucru, care s-a reunit saptamanal timp de trei luni. La cateva zile dupa ce s-au terminat negocierile, a iesit ministrul muncii si a anuntat ca vor fi facute niste schimbari. Astfel, coeficientul salariului de baza din primul nivel de referinta va fi micsorat de la 8,85 salarii minime pe economie, la 5,40. La cel de-al doilea nivel, coeficientul salariului de baza va fi redus de la 6,5 la 3,8, iar la al treilea nivel, scaderea va fi de la 3,80 la 2,30 salarii minime brute pe economie.

Ministrul muncii a facut anuntul privind aceste modificari imediat dupa ce s-a terminat sedinta de Guvern in care a fost discutat intr-o prima lectura proiectul privind legea unica a salarizarii. Ceea ce ridica mari semne de intrebare este faptul ca premierul Emil Boc neaga faptul ca s-ar fi discutat in sedinta de Guvern aceste modificari. "Nu pot sa confirm aceasta informatie", a fost declaratia de miercuri a premierului, imediat dupa sedinta Executivului. A doua zi, joi, 26 iunie, premierul a iesit in fata presei si a negat iar faptul ca Executivul ar fi discutat reducerea coeficientilor. "Afirmatia ca scad salariile - cu 30%, cu 40% - Guvernul nu a discutat asa ceva si nu a luat nicio decizie privind scaderea cu 30-40% a salariilor, in raport cu nimic, nici cu grile de salarizare, nici cu altceva, pentru ca o astfel de discutie nu a avut loc. Am vazut o tendinta de a amesteca legea salarizarii unice cu ideea ca astazi scad salariile si pensiile. Astazi se platesc salarii, pensii si alocatii care nu scad. Dupa aplicarea legii salarizarii unice, niciun salariu nu va scadea in raport cu cel existent".

Emil Boc- nici da, nici nu

Declaratiile premierului nu pot fi considerate o pronuntare nici in favoarea si nici impotriva reducerii coeficientilor. Practic, aceste declaratii sunt ambigue in ceea ce priveste pozitia premierului cu privire la aceste micsorari. Pana marti, 30 iunie, Ministerul Finantelor trebuie sa faca o analiza privind impactul legii asupra bugetului.