Paul are 17 ani si a devenit in luna aprilie primul ambasador al Centrului Gifted Education. A participat la mai multe competitii de discurs in public. Este convins ca fiecare om trebuie sa isi valorifice potentialul si crede in voluntariat si educatie non-formala. HotNews Student a stat de vorba cu Paul si a aflat si cam ce rol are scoala clasica in viata unui tanar adolescent si care sunt ultimele tendinte.

Sunt multi care nici nu stiu ca au un talent

HotNews.ro: Cum ai ajuns sa fii ambasadorul unui centru de educatie de excelenta?

Paul Ardeleanu: Am primit e-mail de la organizatorii concursului si am stiut imediat ca vreau sa particip si sa si castig. A trebuit sa trimitem un discurs de 10 minute despre educatia de excelenta si importanta ei in Romania. Rolul meu ca ambasador, este sa promovez centrul, este sa promovez implicarea copiilor in aceasta educatie, educatia de excelenta.

HotNews.ro: Cu ce se ocupa acest centru?

Paul Ardeleanu: Centrul are in vedere construirea unei gradinite pentru 80 de copii (3-6 ani) si un after-school pentru 45 de copii (6-14 ani). Scopul este identificarea si selectionarea acelor copii cu capacitate si potential extraordinare pentru a-i aduce intr-un centru si le promova talentele pe care ei le au in mod natural. Sunt multi care nici nu stiu ca au un talent.

Unii oameni nu stiu sa scoata cuvintele pe care le aveau pregatite dinainte, pentru ca se blocheaza

HotNews.ro: Cum arata viata ta inainte de a castiga acest “post”?

Paul Ardeleanu: Inainte de asta, participasem la un concurs de Public Speaking. Acolo, desi nu am stiut ce potential am de la inceput, mi-am dat seama, pe parcurs, cat de mult imi place. Fratele meu, care se ocupa de programare de calculatoare m-a incurajat atunci foarte mult, mi-a spus: ”Asta e sansa ta!”. La primele trei faze (scolara, pe oras si pe judet) am luat locul I si Premiul “Favoritul Publicului”, iar la faza nationala am obtinut locul II. Am fost un pic dezamagit pentru ca imi doream foarte mult sa merg in finala de la Palatul Parlamentului. Poate daca as fi fost printre ultimii participanti, as fi reusit, aveam un discurs foarte antrenant si energic, cred ca asta era punctul meu forte. Dar cred ca voi putea participa si la anul.

HotNews.ro: Cum te-a ajutat acest concurs?

Paul Ardeleanu: Mi-a dezvoltat capacitatea de a vorbi in public, am invatat sa vorbesc fara emotii, sa pun o anumita doza de entuziasm, sa vorbesc liber. Unii oameni nu se descurca si se balbaie, nu stiu sa scoata cuvintele pe care le aveau pregatite dinainte pentru ca se blocheaza. E acea frica de vorbit in public, probabil numarul 1 in randul fricilor.

Trebuie sa ai note mari, dar este mai important talentul tau pentru ce faci in viitor

HotNews.ro: In ce a constat concursul?

Paul Ardeleanu: A trebuit sa tin un discurs in engleza, timp de 5 minute, in fata publicului, fara sa ma uit pe foaie. Tema generala a fost “Regeneration and Renewal” si mi-a fost destul de greu sa gasesc un subiect. Pana la urma am vorbit despre scoala si una dintre problemele din scoala si anume faptul ca fiecare profesor doreste ca elevii sa se concentreze exclusiv pe materia lui. Eu am zis ca solutia acestei probleme este sa te concentrezi numai pe ceea ce crezi tu ca intra in sfera ta de interes, ceea ce consideri tu ca este mai important pentru tine si pentru viitorul tau.

HotNews.ro: Nu cumva acest lucru se bate cap in cap cu faptul ca la unele obiecte se intra pe baza de dosar si atunci conteaza mediile de la toate materiile?

Paul Ardeleanu: Da, trebuie sa ai note mari, dar cu siguranta este mai important talentul tau pentru ce faci in viitor. Eu as prefera sa dau examen la facultate pentru ca atunci te bazezi pe abilitatile tale si stii exact de ce esti in stare.

Educatia formala din scoala prinde la foarte putini copii

HotNews.ro: Ce parere au parintii despre activitatile tale?

Paul Ardeleanu: Parintii s-au bucurat, bineinteles, insa ei ma incurajeaza mai mult sa invat pentru scoala, ei cred ca scoala e cea mai importanta. Eu cred ca scoala e importanta in masura in care iti da voie sa intri la facultate si consider ca activitatile extra-scolare sunt mult mai importante pentru dezvoltarea abilitatilor, o dezvoltare non-formala. Educatia formala din scoala prinde la foarte putini copii. Eu o prefer pe cea non-formala, prin concursuri, training-uri, evenimente (organizare de concerte, de exemplu).

HotNews.ro: Ce conteaza mai mult, practica sau teoria?

Paul Ardeleanu: Se invata mult mai mult din practica, dupa parerea mea. Este importanta si teoria, dar intr-o anumita masura, nu atunci cand vine in exces si fara practica deloc, asa cum e in cazul scolii. Daca s-ar face o combinatie intre practica si teorie, adica dupa ce iti preda doua lectii sa iti si arate cum se aplica, ar fi mai bine. De exemplu, la fizica ne-a explicat despre dispozitivul lui Young, ar putea sa ne si arate cum functioneaza franjele luminoase.

Olimpiadele nu s-au demodat, dar nu foarte multi participa

HotNews.ro: Cum are un elev timp sa se ocupe si de scoala si de activitati extra-scolare astfel incat sa le impace pe amandoua?

Paul Ardeleanu: Eu consider ca nu iti ia foarte mult timp sa inveti pentru scoala, pentru toate materiile, poti sa iti faci temele cu mare lejeritate. Unii copii ar considera prea mult si o ora pe zi.

HotNews.ro: Ce se intampla cu concursurile scolare, cu olimpiadele, s-au demodat?

Paul Ardeleanu: Olimpiadele nu s-au demodat, dar din moment ce nu foarte multi invata pentru acele materii, nu foarte multi participa. Sunt din ce in ce mai putini participanti, copiii prefera alte concursuri, nu neaparat pe fizica, matematica sau romana, ci de exemplu concursuri de vorbit in public.

HotNews.ro: Sunt foarte multi cei care considera ca olimpiadele sunt simbolul performantei. Ce parere ai despre asta?

Paul Ardeleanu: Depinde, nu sunt olimpiade de vorbit in public, dar exista destul de multi experti care au aceasta arta in meseria lor si nu folosesc matematica, fizica sau biologia. Ei se folosesc de anumite tehnici care nu se predau in scoala. Am facut, de exemplu, un curs de citire rapida care ma ajuta foarte mult, invat mult mai repede. Cu atata informatie care vine zilnic, trebuie sa stim sa ne adaptam, sa ne documentam, sa facem fata societatii si schimbarilor ei. Si de aceea, am considerat ca este foarte important sa pot citi si studia mult mai repede decat o face un om normal. Una dintre tehnici ar fi sa urmaresti cuvintele cu degetele. Multora li s-ar parea ciudat acest lucru, dar in acest mod reusesti sa iti setezi o viteza constanta si sa te focalizezi intotdeauna pe informatie.

HotNews.ro: Ce vrei sa faci mai departe?

Paul Ardeleanu: Mi-ar placea sa fac oratorie motivationala, adica sa merg in fata unor oameni si sa ii motivez, sa le spun ca pot fi mai buni si sa ii invat cum sa-si faca viata mai buna, mai fericita.

Romania are un potential foarte mare

HotNews.ro: Unde ai vrea sa studiezi, in tara sau strainatate?

Paul Ardeleanu: Cred ca ar fi mai benefic in strainatate, pentru ca as putea aduce o alta experienta, o altfel de viziune asupra vietii, o altfel de gandire, in asa fel incat sa ajute. E adevarat ca multe lucruri nu se potrivesc la noi, dar e important sa iei aspectele care sunt aplicabile. Romania are un potential foarte mare, dar nu stim sa il valorificam. Auzeam o discutie zilele trecute cum ca o solutie pentru iesirea din criza ar fi sa se investeasca in agricultura.

HotNews.ro: Ce sfat le-ai da tinerilor de varsta ta?

Paul Ardeleanu: Sa se implice! Multi cred ca daca se implica in voluntariat nu au niciun avantaj, insa eu cred tocmai contrariul. Ei cred ca “ok, ma duc, devin voluntar, mie ce imi iese?” Ai atat de multe avanatje: iti dezvolti calitatile de lider, devii cunoscut, iti faci multe cunostinte, ai mult mai multe activitati de trecut in cv, toate astea cantaresc destul de mult.

HotNews.ro: Care este ultima carte pe care ai citit-o?

Paul Ardeleanu: “Cum sa castigi prieteni si sa influentezi oameni” de Dale Carnegie.

Discursul castigator al lui Paul aici.