Cerealele de dimineata contin mai mult zahar decat o inghetata. Cercetatorii britanici avertizeaza ca bolul cu lapte si cereale de la micul dejun contine mai mult zahar decat o delicioasa inghetata. Specialistii spun ca cerealele invelite in ciocolata, cele care contin fructe deshidratate sau cerealele cu tot felul de glazuri contin un raport caloric prea mare pentru un copil. In plus, nivelul de glicemie din sange creste datorita zaharurilor, iar micutii vor avea prea multa energie, pe care nu o vor elimina pe parcursul zilei. Oamenii de stiinta spun ca intr-o 100 de grame de cereale se gasesc 10 grame de zahar, scrie Gandul.

Preveniti problemele majore de sanatate. Nu faceti exces de carne, renuntati la fumat, tineti nivelul colesterolului sub control si masurati-va regulat tensiunea. Bolile cardiovasculare, cele metabolice precum diabetul, afectiunile ficatului si cancerul sunt printre cele mai raspandite in randul romanilor. Mai putin grave, dar foarte des intalnite, sunt infectiile dentare, dar si bolile cu transmitere sexuala. Majoritatea pot fi tratate si vindecate, dar sunt si unele care pot duce la deces. Specialistii va invata ce masuri trebuie sa luati pentru a va proteja. Integral in EvZ.

Care sunt E-urile „bune” si in ce alimente se ascund. Doar 20 de aditivi alimentari, din 315, sunt siguri. Produsele cu E-uri „bune” sunt mai scumpe decat cele care contin aditivi „rai”. E160, E 162, E 300, E100 - sunt numai cativa dintre aditivii alimentari considerati siguri sau inofensivi. Aceste E-uri „bune” sunt substante naturale extrase din fructe sau legume si se gasesc in alimente sub forma de vitamine, coloranti, lecitina. „Din cei peste 315 aditivi alimentari utilizati in prezent, mai putin de 20 sunt E-uri «bune»”, afirma prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, noteaza Gandul.

Sexul pe mobil, periculos pentru adolescenti. Mesajele text sau imaginile cu un continut sexual explicit, expediate de adolescenti de pe telefoanele lor mobile, pot avea efecte negative asupra viitorului acestor tineri. Guvernul statului australian New South Wales a lansat o campanie pentru a combate aceste practici, explicand faptul ca imaginile sau mesajele text cu continut sexual explicit, odata expediate, pot fi postate pe internet de catre destinatar sau trimise, mai departe, altor utilizatori, ajungandu-se uneorui chiar la cazuri de hartuire sexuala sau de agresiuni sexuale. Termenul folosit de presa de limba engleza este "sexting", derivat din "texting" - expedierea de mesaje text folosind telefonul mobil - a devenit un motiv serios de ingrijorare pentru pariti si pentru toate scolile din lume, odata cu comercializarea pe scara larga a telefoanelor mobile cu camera fotografica incorporata si a site-urilor de socializare, scrie Gardianul.

Narcolepsia, provocata de o eroare a sistemului imunitar. Cercetatorii americani au descoperit dovezile genetice care atesta faptul ca narcolepsia, o tulburare grava de somn, este asociata unei erori a celulelor sistemului imunitar, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Genetics, informeaza bbc.co.uk, citat de Mediafax. Studiul avanseaza ideea ca celulele T din sistemul imunitar determina declansarea acestei maladii, deoarece ele ataca celulele din creier care se afla in centrii nervosi asociati somnului, scrie Romania Libera.

Solarul da dependenta! Aparatele de bronzat emit radiatii care dau o stare generala de bine, spun dermatologii.Principalul risc la care se expun persoanele care nu pot renunta la solar este cel de cancer de piele. Mai mult, pot face prematur cataracta daca nu folosesc ochelari speciali. Specialistii considera ca una dintre posibilele explicatii pentru care tot mai multe persoane apeleaza la bronzarea la solar este faptul ca aceasta creeaza dependenta. In timpul expunerii la radiatiile ultraviolete (UV), corpul elibereaza endorfine, substante responsabile de starea de bine. Cantitatea de endorfine creste cu cat radiatiile UV sunt mai puternice (cum este cazul solarului). Se cunoaste faptul ca o singura ora petrecuta la solar echivaleaza cu o zi intreaga de plaja, scrie Adevarul.