Intre 7 si 11 ianuarie a avut loc, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, prima editie a festivalului de scurtmetraj Filmul de Piatra, organizat de Filmlab in colaborare cu Consiliul Judetean Neamt. Este o competitie deschisa atat filmelor realizate de companii de productie, filmelor de scoala, cat si celor de amatori sau realizate in cadrul workshop-urilor.

Sambata, 10 ianuarie, juriul a anuntat premiile, inmanate de cineastul Andrei Dascalescu, directorul festivalului. Premiul pentru cel mai bun film de fictiune i-a revenit lui Andrei Dan Staruiala pentru scurtmetrajul sau de debut, O tigara aprinsa, prezentat in premiera in cadrul festivalului.

Premiul pentru cel mai bun film documentar, a fost obtinut de scurtmetrajul Milky Way, de Ivana Mladenovic. Premiul pentru cel mai bun film experimental a fost desemnat Punga la romani al Malinei Ionescu. Tot la categoria film experimental, Dormi!, primul scurtmetraj al Alinei Manolache, prezentat in premiera, a primit din partea juriului mentiunea speciala. Cel mai bun film de animatie a fost declarat Poveste de adormit copiii de Reka Kassay.

Premiul pentru cea mai buna regie i-a revenit filmului Pentru el de Stanca Radu, iar cel pentru cea mai buna poveste, filmului Sincopa de Codin Sebastian Pop. Acesta din urma a primit si premiul pentru cel mai bun nou-venit.

Liviu Leleu, operatorul filmului Numele meu este... de Dorin Moldoveanu, a otinut premiul pentru cea mai buna imagine. Scurtmetrajul lui Dorin Moldoveanu a castigat si premiul publicului, fiind filmul cel mai votat de spectatorii festivalului. Dan Stefan Rucareanu, sound designer-ul scurtmetrajului Lungul drum spre casa de Anamaria Chioveanu, a primit premiul pentru cel mai bun sunet.

Juriul international a fost alcatuit din cineasti apreciati si reprezentanti ai unor importante festivaluri internationale: Marija Ratković si Ljubo Zdjelarević din Croatia, Matei Branea (desenator si regizor de animatie, art director & illustrator al festivalului NexT Bucuresti), Mugur Robert Crangasu (reprezentant Future Shorts Romania), Mihai Mitrica (directorul festivalului Anim’est Bucuresti) si Daniel Mitulescu (producator – Strada Film).

Festivalul Filmul de Piatra a fost realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Teatrul Tineretului Piatra Neamt, Pizza & Grill 66 Piatra Neamt, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Ambasada Frantei in Romania. Parteneri media: Cotidianul, Observator Cultural, TVR Cultural, Radio Romania Cultural, Radio Iasi, HotNews, CineMagia si Alternativ.