PNL, PSD si PD-L se folosesc masiv de copii in campania electorala desi, dupa alegerile locale din iunie, Autoritatea Natională pentru Protectia Drepturilor Copilului a interzis folosirea minorilor la alegeri. Cele doua fiice ale candidatului PD-L, Nicolae Mihoc, au publicat in ziarul de campanie rugaciunea "Tatal nostru" adapata electoral pentru a-si ajuta parintele sa castige alegerile. Elevii din comuna clujeana Taga l-au intampinat vineri cu stegulete galbene pe Calin Popescu Tariceanu. Pentru liderul PSD, profesorii i-au scos sambata pe elevii de clasa I sa scandeze Geoana premier.

Candidatul PD-L pentru un mandat de deputat in colegiul 1 din Targu Mures, actorul Nicolae Mihoc, "beneficiaza" de sprijinul fiicelor sale care i-au scris o rugaciune. Cel doua fiice au adaptat rugaciunea „Tatal nostru” si au inserat textul creat in revista electorala "Anti-stress" a candidatului.

Nicolae Mihoc
Foto: Hotnews
„Tatal nostru care esti in PD-L/ Sfinteasca-se candidatura ta/ Vie deputatia ta/ Faca-se voia noastra/ Precum in politicianism sa nu fie/Si sa nu faci pe pamant/ Painea noastră cea de toate zilele/ Da-ne-o noua astazi/ Caci ii vom ierta si noi pacatele tale/ Precum ne vei rasplati si tu pe noi...”-acesta este textul semnat de fiicele, Silvana si Madalina Mihoc, in varsta de 17 ani respectiv 13 ani. Contactat telefonic de catre Hotnews.ro, candidatul PD-L a declarat ca "gestul fiicelor sale este unul de sustinere".

Mihoc: “O chestie draguta”

"Este vorba de o mica poezioara, o chestia draguta. Va asigur ca nu le-am folosit in campanie, nu le-am folosit imaginea sau pozele. A fost doar o sustinere venita din partea lor. Le-am spus sa scrie si ele ceva acolo pentru sustinere, dar nu ca sunt un tata model sau senzational. Asta au vrut sa scrie si le-am lasat libertatea sa o faca. E normal la urma urmei sa ma sustina familia. Sunt artist, sunt un om foarte deschis, nu mi-e frica de nimic si de nimeni. Fiecare cu drumul lui in viata si cu ceea ce alege sa faca", a declarat Nicolae Mihoc.

In acelasi ziar electoral, actorul se bucura de aprecierea colegilor sai de breasla Marcel Iures si regizorul Nae Caranfil, care il considera „o specie rara”.

Campania lui Geoana baga profesori in ancheta

Copii exploatati electoral de PSD
Foto: Hotnews
Si pentru presedintele PSD, Mircea Geoana, au fost mobilizati sambata elevi de clasa I. In comuna doljeana Rojiste, sambata dimneata, invatatoarea i-a adus pe copii in fata primariei. Imbracata in rosu din cap pana in picioare, i-a invatat cum se scandeaza ca la carte "Geoana premier".

Invatatoarea a spus ca "iubeste PSD-ul” si a sustinut ca minorii au acordul parintilor sa defileze pentru PSD: “Parintii copiilor sunt aici la manifestatie, am acordul lor, si nu am obligat copiii sa faca acest spectacol".

Seful Inspectoratului Judetean Scolar Dolj, Cristina Popescu este insa de alta parere. "Este interzis prin lege ca un cadru didactic sa foloseasca copii in campanie electorala. Vom dispune infiintarea unei comisi de disciplina care sa efectueze o ancheta la fata locului pentru a constata in ce circumstante domna invatatoare si-a permis sa indrume copii la o manifestare electorala", a declarat pentru Hotnews.ro, Cristina Popescu.

Elevii din Taga, scosi la defilare cu stegulete galbene

La defilare pentru Tariceanu
Foto: Monitorul de Cluj
Vizita premierului Calin Popescu Tariceanu la Cluj a oprit, vineri, orele la scoala din Taga, scrie ziarul local Monitorul de Cluj. Elevii au fost scosi de la ore si directionati de profesori pe terenul de sport al scolii, pentru a participa la vizita premierului.

Calin Popescu Traiceanu le-a vorbit micutilor de la microfon despre investitiile in scoli si laptop-urile pentru elevii de a IX-a si a X-a..

"Ne-o adus sa-l vedem pa domnu’ aiesta. Noi nu facem azi scoala. Numa’ binie, ca merem acasa, numa’ sa plece. Da’ ne-o zis ca simbata recuperam“, a declarat un pusti de clasa a VII-a pentru reporterul de la Monitorul de Cluj.

Inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Hadrian Arion, a declarat ca manifestarile de campanie electorala sunt interzise in scoli. "Comisia de cercetare are posibilitatea de sanctionare a profesorului care a facut campanie electorala. Daca, insa, se dovedeste ca actiunea a fost desfasurata in toata scoala, conform art. 116, litera «d» din statutul personalului didactic, directorul scolii va fi sanctionat si i se poate suspenda dreptul de a participa la concursul pentru functia de conducere in urmatorii 3 ani“, a a declarat inspectorul sef al ISJ Cluj, citat de Monitorul de Cluj.

Si clipul de campanie al PNL, realizat sub deviza "Promovam o Romania mandra si prospera", se bazeaza, la final, tot pe imagini cu elevi.

Record la PD-L: membru de partid la patru ani

Nici PD-L nu s-a lasat ma prejos, chiar in primele zile de campanie electorala oficiala, liderul de la Gorj, Ionel Mantog a inrolat in randurile partidului un pusti de patru ani. Mantog i-a facut copilului carnet de membru de partid si l-a nominalizat "cel mai tanar politician din tara", realteaza cotidianul Evenimentul Zilei.

In varsta de numai patru ani, Petre Scurtu a primit carnet de membru de partid din partea liderului gorjean. "Sunt politicianul de 4 ani, Basescu al mic. Ma simt onorat ca am devenit membru de partid si ca particip la conferinta de presa. Vreau sa am o relatie buna cu presa", a declarat micul politician.

Cornelia Scurtu, mama copilului, a declarat ca fiul sau doreste sa intre in politica de la trei ani. Directia pentru Protectia Copilului Gorj, prin directorul adjunct, Ninela Gruia a spus ca va purta o discutie cu mama minorului pentru a-i aduce la cunostinta ca "nu este bine sa expuna micutul in public".

Campanie mascata in scoli cu burse de merit

Burse electorale
Foto: Ghimpele de Constanta
Ziarul local "Ghimpele de Constanta" relateaza ca elevii din mediul rural "sunt folositi drept paravane" in campania electorala. Sub pretextul acordarii burselor de merit pentru elevii din clasele V-VIII, candidatii PSD la Camera Deputatilor fac campanie in scolile din mediul rural.

In satele constantene Ciocarlia de Sus, Ciocarlia de Jos, Agigea, Cumpana, Razoare, Oltina, Mihai Viteazu, Corbu de Sus, Chirnogeni, candidati PSD Alexandru Mazare, Eduard Martin, Cristina Dumitrache, Nicolae Moga, Liviu Brailoiu, George Visan si Liviu Stan au acordat bursele de merit. "Sunteti singurii din tara care beneficiaza de acest program initiat de presedintele CJC. Voi trebuie sa luptati pentru a va pastra bursele“, i-a asigurat candidatul social democrat Eduard Martin, relateaza ziarul local.

Legea interzice utilizarea copiilor in campanii electorale

In campania electorala pentru alegerile locale din 2008, minorii au fost exploatati masiv de catre politicieni in afisele si clipurile electorale.

Autoritatea Natională pentru Protectia Drepturilor Copilului(ANPDC) a atentionat la vremea respectiva, toate partidele politice ca legea interzice folosirea imaginii copiilor in campania electorala. Subsecretarul de stat de la Autoritatea Nationala, Gabriela Tonk a declarat ca potrivit Legii 272/2004 privind protectia drepturilor copilului, minorii nu pot fi folositi sau expusi, de catre parinti sau alte persoane in ingrijirea carora se afla, in scopul obtinerii de avantaje personale.

ANPDC a trimis o circulara tuturor Directiilor judetene pentru protectia drepturilor copilului, solicitandu-le sa faca toate demersurile necesare in cazul in care constata ca partidele politice incalca prevederile legale în vigoare.Candidatii care nu tin cont de prevederile Legii 272 risca amenzi cuprinse intre 500 si 1.500 de lei