Cititorii HotNews.ro care au comentat pe marginea articolului “Ce ancheteaza procuratura Bisericii Ortodoxe Romane: preoti care beau, se bat, dracuiesc sau mangaie cutia milei” au dezbatut ideea legitimitatii instantelor bisericesti. Parerile au fost impartite intre sustinatorii justitiei bisericesti si contestatarii ei. Teologul Radu Preda sustine insa ca si restul bisericilor au sisteme judiciare similare cu cel al BOR si ca tribunalele bisericesti ortodoxe nu au nevoie de reformare ci de mai multa transparenta si mai multi teologi profesionisti.

Opiniile cititorilor HotNews.ro au fost impartite intre a sustine sistemul judiciar paralel al Bisericii Ortodoxe Romane si a contesta legitimitatea acestuia. In continuare am selectat cateva dintre parerile exprimate de catre cititorii HotNews.ro pe acesta tema.

Opinii contra tribunalelor bisericesti:

Razvan:Unele fapte sint de natura penala. Nu inteleg de ce se substituie BOR instantelor civile. Nu inteleg de ce daca furi din banii bisericii sau nu declari banii primiti la cutia milei esti judecat de BOR, daca omori din nesimtire un pacient care ti-a dat spaga esti judecat de 'Colegiul Medicilor' samd, in timp ce daca esti un amarit si faci oricare din faptele de mai sus, esti imediat arestat si ti se deschide dosar *penal* pentru furt, evaziune, omor prin imprudenta sau abuz in serviciu...

Bogdan192:Faptul ca BOR are propria instanta de judecata si se substituie justitiei e in opinia mea o dovada de lipsa de respect pentru cetatenii platitori de taxe. Putin imi pasa mie daca popa Ilie e dus cu capu si imprastie "erezii", atunci cand injura si ameninta un alt om, ala trebuie dat pe mana tribunalului, nu "judecat" de alti popi Ilie. Intr-adevar, orice om poate gresi, dar daca o face, intr-un anumit fel, legea statului Roman spune ca trebuie sa plateasca pentru greseala respectiva.

Bogdan:BOR nu e indreptatita sa judece pe nimeni. Numai o instanta de judecata a statului te poate judeca si pedepsi legal.

Vanctio: Mi se pare sau astia sunt mai presus decat legea

Ducu: Important este sa vedem intr-un preot si un om care este supus greselii, caruia Dumnezeu ii mai da o sansa de indreptare si ca urmare, cine suntem noi sa ii judecam? In plus, in procesul de "judecare" (care este unul dintre cele mai grele pacate, pt. ca ne substituim lui Dumnezeu!) sa avem grija daca nu cumva barna nostra sa nu fie cumva mai mare decat paiul lor, care in definitiv numai Dumnezeu stie ce este !

Reticeno: Biserica ortodoxa rusa, tocmai fiindca a indraznit sa respecte de-a binelea preceptele enuntate in "Predica de pe munte" de insusi Mantuitorul, a fost chiar vestitul si aristocratul scriitor rus LEV NIKOLAEVICI TOLSTOI, fiind pe deasupra si defaimat ca "nebun" de catre popii taristi, obisnuiti cu practicile avocatesti mai ceva decat clantzaii inraiti ai tribunalelor

Opinii in favoarea tribunalelor bisericesti:

Jeni:BOR este indreptatit sa-i judece si daca considera sa-i dea pe mina justitiei asa cum a fost cazul calugarului Tanacu

Anonim:Daca Biserica are niste canoane, niste reguli de conduita, cum vrei tu sa le zici, ea poate sa ia ce decizie doreste, justitia poate sa se sesizeze si sa ia ce masuri doreste.

Anonim:Ce zice statutul BOR acolo e foarte corect: deciziile instantei nu pot sa influenteze deciziile bisericesti (daca instanta maine zice ca nu exista Dumnezeu, BOR ar trebui sa se supuna?). Daca un preot ucide un om, nu e bagat la puscarie? Ba da!

Fabiana:Cat despre cele 7 taine, doar preotul o are pe a cincea, noi mirenii, nu. Noua ne este dat doar a ne ruga impreuna cu ei si pentru ei in momente de ispita. A judeca este doar dreptul Domnului. Doamne ajuta.

Directorul Institutului INTER din Cluj-Napoca, teologul Radu Preda a comentat pentru HotNews.ro situatia justitiei bisericesti: “In primul rand trebuie spus ca si celelate biserici au structuri de judecata, BOR nu este singura care are tribunale. Nu cred ca este nevoie de o reformare a sistemului judiciar al Bisericii Ortodoxe.

Este nevoie de mai multa transparenta. Nu este nevoie nici de o intarire a acestui sistem, nu este nevoie de mai multi preoti jandarmi. Oricum episcopii prin statutul lor au deja destul de multa putere in acest sens. Cred insa ca BOR are nevoie de mai multi teologi buni”.