Sectia de procurori a CSM a amanat joi dezbaterea asupra raportului de control la DNA, la cererea procurorului general Laura Codruta Kovesi. Surse din CSM sustin ca inspectia a vizat critic in special Sectia a II-a, condusa de procurorul Doru Tulus, a carui revocare a fost ceruta anul trecut de fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu. Mandatul lui Tulus expira in 23 septembrie si ar putea fi prelungit.

Actualul ministru, Catalin Predoiu, a declarat ca inca nu a decis pe cine va propune la conducerea Sectiei a II-a sau daca ii va mai propune inca un mandat lui Tulus. El a completat ca inca nu a avut consultari pe aceasta tema cu Laura Codruta Kovesi. Predoiu nu a consultat-o pe Kovesi nici luna trecuta cand a decis sa nu-i prelungeasca mandatului sefului DNA Daniel Morar si a propus-o la conducerea Directiei pe Monica Serbanescu. Cu toate ca CSM i-a dat aviz negativ, Predoiu a trimis propunerea presedintelui Basescu care, potrivit statutului magistratului numeste seful DNA.

Motivul invocat pentru amanare a fost ca obiectiunile DNA la concluziile inspectorilor au fost trimise abia marti si deci procurorul general nu a avut timpul necesar sa parcurga cateva sute de pagini cate are documentul. Surse din CSM au indicat ca una dintre principalele obiectiuni ale DNA la raportul intocmit de cei doi inspectori, Constanta Robu si Marin Lita, consta in faptul ca au extins controlul pana la anul 2006, desi mandatul lor era sa verifice strict activitatea DNA dintre 8 octombrie 2007, data adoptarii de catre CSM a precedentului raport, si 1 iulie 2008.

CSM a efectuat anul trecut primul control de fond la DNA, dupa ce, in 8 mai, fostul ministru Tudor Chiuariu a cerut revocarea din functie a procurorului Doru Tulus, solicitare insuficient motivata, dupa cum au considerat atunci membrii CSM. Varianta initiala a raportului inspectorilor era extrem de critica fata de activitatea sectiei condusa de Tulus, critici eliminate in majoritatea lor la adoptarea documentului de catre CSM. In consecinta, in octombrie 2007 CSM a respins cererea lui Chiuariu de avizare a demiterii fostului ministru.